Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

tutaj opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amanero od AGD zasilane jest z własnego zasilania 3,3V nie "z kabla usb".

stosujesz do podłączenia kabel usb Y?

Ukryta Zawartość

tutaj opis:

Ukryta Zawartość

Stosuje zwykły kabel z zaizolowanym stykiem zasilania 5V.

Wcześniej by upewnić się że zasilanie jest niepotrzebne spreparowałem kabel usb bez żyły zasilającej.

Oryginalny Amanero ma przetwornice zmieniającą 5V na 3.3V dlatego wydaje mi się że modyfikacja AGD polega tylko na pominięciu tej przetwornicy. Ale to tylko moje domysły.

Ukryta Zawartość

Warto jak jasna cholera!!!

Kazan, Wojciech, EMiL dzięki.

Opa301 już do mnie jedzie. Może macie jakieś zdjęcie z wymiany, które by pomogło w odpowiedniej instalacji? Można pomylić piny? Elektronikiem przyznaję nie jestem...

Kazan, Wojciech, EMiL dzięki.

Opa301 już do mnie jedzie. Może macie jakieś zdjęcie z wymiany, które by pomogło w odpowiedniej instalacji? Można pomylić piny? Elektronikiem przyznaję nie jestem...

Po wlozeniu ukladu, to zdjecie wiele nie mowi. Generalnie w 1612 pin 1 jest oznaczony kropka, co jest bardzo dobrze widoczne po otworzeniu obudowy. Analogicznie trzeba zamontowac 301. Zamiast kropki w 301 - jest delikatnie sciety jeden z rogów układu i to jest oznaczenie pinu 1. Wymiana jest prosta, tyle, że trzeba uważać by sie nie pomylic, ale oznaczenia 301 sa czytelne, wiec nie ma z tym problemu. I po wymianie trzeba dac sie wygrzac ukladom. Nie zagraja od razu tak jak potrafia. Magia pojawia sie po jakims czasie... i nadchodzi bez ostrzezenia :)

Magia pojawia sie po jakims czasie... i nadchodzi bez ostrzezenia :)

:) Już ostrzę zęby.

1612 trzeba wyciągać z podstawką jak pisaliście wcześniej (aby zmieścić 301 na wysokość)?

1612 trzeba wyciągać z podstawką jak pisaliście wcześniej (aby zmieścić 301 na wysokość)?

Generalnie mialem dodatkowe stoliki wlozone w stoliki na PCB. Usunalem wszystkie nadmiarowe i uklady na styk sie zmiescily :) ... na szczescie. Dla wszystkiego na gorze 301 polozylem jeszcze waskie paski tasmy izolacyjnej na wszelki wypadek. Powinny sie miescic, bo w koresponcencji z producentem dowiedzialem sie, ze LKS jest lokalnie sprzedawany tu i owdzie na swiecie doposazany wlasnie w 301 przez dystrybutorow.

Bezposrednio po instalacji, gralo to ladnie ale jakiejs dramatycznej zmiany od razu nie bylo. Za to pozniej..... uklad musi przechodzic jakis czas, by osiagnac stan krytyczny, jak ladunek jadrowy :) i wtedy nastepuje ekspozja emocji muzycznych...... . Nie wiem jak to producent osiagnal, ale zrobil to genialnie, a uklady pracuja przestrzenie, ze swoboda i rozmachem. Sa tez bardzo bardzo rozdzielcze. Po prostu klasa i wielki szacun za wiedze i jej implementacje w gotowym produkcie dla Producenta.

Mowie o wrazeniach w moim systemie bez gwarancji ich powtorzenia w innych zestawieniach sprzetowych :).

Tak na koniec, gdybym mial przed soba Vege i LKS-a (pomijajac roznice w cenie - mowie o samym brzmieniu, a i wizualnie kolor mam podobny bo silver), to wczesniej w ciemno bralbym Vege. Teraz to juz nie jest taki 0/1 wybor. Tyle, ze Vega gra na 1612, a 301 zmienia odbior muzyki w sposob potezny. Swoja droga ciekawe jak by zagrala Vega na 301... ciekawe, czy ktos przerabial taka konfiguracje???

Tak patrzac tez na inne DACie, ktorych sluchalem, to dochodze do wniosku, ze ich czesci cyfrowe pracuja dobrze, albo bardzo dobrze, co jest super wazne, ale ostateczny sznyt w odbiorze muzyki zalezy od analogowego stopnia wyjsciowego, i tu producenci maja tez duze mozliwosci poprawy.

Nie sluchalem jeszcze Lampiego DSD we wlasnym systemie, stad mam tez ograniczona wiedze, Przymierzalem sie do odsluchu, nawiazalem kontakt z firma, ale jednak zakup z uwagi na cene musialbym przelozyc dosc znacznie w czasie. Na ta chwile jestem bardzo zadowolony z LKS-a i nie mam zadnego poczucia niedosytu, porownujac LKS-a w obecnej konfiguracji w stosunku do Auralica Vegi w konfiguracji fabrycznej.

Przyznaje, ze spodziewalem sie dobrego dzwieku z LKS-a, jednak po wymianie na 301 dzwiek tego urzadzenia uwazam za wybitny, a przeciez to jeszcze nie jest na 100% wygrzany sprzet! Jest bardzo dobrze :)

W lks warto wsadzić opa301 ze względu na sposób w jaki zrealizowany jest analog. Dlatego różnica pomiędzy stockowymi opami a tymi dyskretnymi, obfitymi w prąd, jest tak duza.

Wcale nie jest powiedziane, że vega też skorzystalaby na zamianie na opa301. Zależy od topologi układu. W vega opampy nie są na stolikach co czyni przy okazji cała operację mocno karkolomna.

No dobrze. Cieszę się Wojciech 55387, że LKS nawet przewyższył oczekiwania. Człowiek się cieszy jak dobrze gra. Ja nie mogę się oderwać od muzyki. LKS jest w moim systemie wisienką na torcie i cieszę się że trochę zaryzykowałem zamawiając go kilka miesięcy temu. Też poważnie się zastanawiałem nad Vegą ale w porę pojawiła się recenzja p. Daniela z najlepszeodtwarzacze,pl świeżego LKS'a. M2Tech Young z b.dobrym liniowym zasilaniem, którego miałem kilka lat był naprawdę super ale LKS ma więcej wszystkiego i realnie przedstawia żywe instrumenty w konkretnych miejscach w przestrzeni. Do tego natywne DSD na tych kilku płytach, które posiadam wywala mnie z kapci. Oczywiście poprawnie zrealizowane "red booki" też pięknie brzmią. Co ciekawe gorsze realizacje nie powodują zgrzytu zębów a jedynie niedosyt ;)

Podpowiedzcie ile czekaliście od zamówienia do dostawy na opa301?

Myślę, że zalicze opad szczeny jak Wojtek, przy podpieciu do końcówki bezpośrednio słychać każdą zmianę.

Żeby płacić paypal przy w miarę normalnych prowizjach podobno trzeba przełączyć walutę z pln na usd, wiecie jak to zrobić?

Koledzy

Czy może ktoś z Was krok po kroku, powoli i tak jak dla zupełnego laika wytłumaczyć proces wymiany opampy? Tak od początku łącznie z rozkręcaniem obudowy. Naczytałem się Waszych komentarzy ale nigdy nie robiłem takich rzeczy i aż korci aby spróbować.

Będę wdzięczny za taką instrukcję :)

Myślę, że zalicze opad szczeny jak Wojtek, przy podpieciu do końcówki bezpośrednio słychać każdą zmianę.

Żeby płacić paypal przy w miarę normalnych prowizjach podobno trzeba przełączyć walutę z pln na usd, wiecie jak to zrobić?

Fakt, nie spodziewalem sie tak duzej poprawy. Liczylem, ze bedzie troche lepiej, ale na aż taki postep, to przyznaje nie liczylem :). Fakt, ze po przejsciu przez jakis sredniej klasy przedwzmacniacz, moze byc ten wplyw mniejszy, inaczej postrzegany. Ale tak jak piszesz... przy podlaczeniu bezposrednio do koncowki, to roznica jest powalajaca.

Placilem paypalem przy wykorzystaniu karty kredytowej rozliczanej w pln. Na ile pamietam, to przeliczenie nie bylo jakies mocno zle, a kwota nie jest wielka, wiec smialo mozna kupowac w opcjach domyslnych.

Dostawa byla szybko, cos okolo 8-9 dni.

raczej nie da sie, jak masz rachunek/karte w pln, to musi przewalutowac, mozna przyjmowac kase na paypala w danej walucie, to wtedy mozesz ja wykorzystac

tutaj opis:

Ukryta Zawartość

co to jest kabel "usb y"?

No dobrze. Cieszę się Wojciech 55387, że LKS nawet przewyższył oczekiwania. Człowiek się cieszy jak dobrze gra. Ja nie mogę się oderwać od muzyki. LKS jest w moim systemie wisienką na torcie i cieszę się że trochę zaryzykowałem zamawiając go kilka miesięcy temu. Też poważnie się zastanawiałem nad Vegą ale w porę pojawiła się recenzja p. Daniela z najlepszeodtwarzacze,pl świeżego LKS'a. M2Tech Young z b.dobrym liniowym zasilaniem, którego miałem kilka lat był naprawdę super ale LKS ma więcej wszystkiego i realnie przedstawia żywe instrumenty w konkretnych miejscach w przestrzeni. Do tego natywne DSD na tych kilku płytach, które posiadam wywala mnie z kapci. Oczywiście poprawnie zrealizowane "red booki" też pięknie brzmią. Co ciekawe gorsze realizacje nie powodują zgrzytu zębów a jedynie niedosyt ;)

Podpowiedzcie ile czekaliście od zamówienia do dostawy na opa301?

Jaką masz resztę toru kolego?

Ukryta Zawartość

co to jest kabel "usb y"?

Kabel usb z rozdzielonymi liniami na sygnałowe jednym kablem zasilająca drugim. Dwa wejścia jedno wyjście.

Kabel usb z rozdzielonymi liniami na sygnałowe jednym kablem zasilająca drugim. Dwa wejścia jedno wyjście.

To taki kabel do audio gd z amanero jest gorszą opcją niż taki Y? są różnice w brzmieniu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez insaimz

Dla mnie kabel nie jest istotny. Jeśli miałbym zasilanie z gniazda usb wtedy kabel y usb mógł by ułatwić puszczenie zasilania z osobnego zasilacza.

Konwerter audio gd jest zasilany z osobną linią z zasilania dac (bezpośrednio do padów lutowniczych).

Co do brzmienia kabli usb u mnie wszystkie mają tak samo dobre "brzmienie" w skrajnych przypadkach nie działają nic pośredniego nie występuje.

Edytowane przez Przemysław_51508

Konwerter audio gd jest zasilany z osobną linią z zasilania dac (bezpośrednio do padów lutowniczych).

Nie chodzi mi o samo porównywanie kabli usb ale o to czy jak jest konwerter z zasilaniem pociągnietym z zasilania w DACu, to zasilanie usb z PC należało by odizolować, czy raczej nie degraduje to sygnału/dzwięku?

Nie chodzi mi o samo porównywanie kabli usb ale o to czy jak jest konwerter z zasilaniem pociągnietym z zasilania w DACu, to zasilanie usb z PC należało by odizolować, czy raczej nie degraduje to sygnału/dzwięku?

Ja degradacji nie zauważyłem w swoim kablu mam teraz zaizolowany styk 1 odpowiedzialny za przesyłanie zasilania 5V bez izolowania gra identycznie.

Czyli demontujemy tą zielonkę i wkładamy OPA301 ?

Gdzie zamawiacie opy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli demontujemy tą zielonkę

Ta zielonka to opa sonic imagery labs wstawione w miejsce oryginalnego opa. Czyli na zdjęciu DAC jest po wymianie OPA ale na inne niż 301. No ale miejsce się zgadza!

Jak wymienić jest we wpisie Wojciecha, że tak sobie pozwolę skrócić nick, kilka wpisów do góry.

Źródło na OPA301 jest na ebay:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tribon

Zamówiłem źródła na OPA301 x 2.

OK ! Teraz jest dziewiczy LKS.

Czyli tam gdzie są te ośmionożne chrabąszcze między czerwonymi Wimami ?

Lutownica nie będzie potrzebna ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775

OK ! Teraz jest dziewiczy LKS.

Czyli tam gdzie są te ośmionożne chrabąszcze między czerwonymi Wimami ?

Lutownica nie będzie potrzebna ?

Dokładnie.

Swoją drogą ładna płytka :)

No to nie wlezie :-( ta "dolna" WIMA zawadza.... chyba,

ale skoro Wojtkowi się wpasowały ?

Ukryta Zawartość

post-56888-0-69856000-1445629733_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to nie wlezie :-( ta "dolna" WIMA zawadza.... chyba,

ale skoro Wojtkowi się wpasowały ?

Wchodzi i nie ma problemu na dole. Raczej obawialem sie o wysokosc ukladu, ale tez dalo rade :)

Ukryta Zawartość

fotka o ile wejdzie na strone

Ukryta Zawartość

Piszesz, że asekuracyjnie położyłeś taśmy izolacyjne na 301.

Okazały się jednak zbędne? Jest troszkę luzu do górnej pokrywy ?

Piszesz, że asekuracyjnie położyłeś taśmy izolacyjne na 301.

Okazały się jednak zbędne? Jest troszkę luzu do górnej pokrywy ?

Nie bardzo mialem czym precyzyjnie zmierzyc ile tam ewentualnie jest luzu, ale izolacja na pewno nie zaszkodzi. A fotka jest jeszcze bez tasmy. Widac bylo, ze pokrywe da sie zamknac, ale na styk, stad przykrylem tasma gorne krawedzie PCB :), bo gdyby wbrew grawitacji lub pod wplywem jakiegos przestawiania opa sie wysunal odrobine, to nie napotka na obudowe bezposrednio.

Wygląda to tak, jakby opa301 był zaprojektowany dla LKSa;)

Dokladnie na to wyglada :) i nie bez kozery OPA jest na stolikach :)

Taśma wydaje się mało szczęśliwym rozwiązaniem. Płytki nie przewodza prądu a taśma jeżeli styka się z obudową przenosi rezonanse... Jeżeli jest chociazby 1mm luzu to nie warto bawić się w taśmy.

Wojtek,

Masz może fotkę z lotu ptaka?

Taśma wydaje się mało szczęśliwym rozwiązaniem. Płytki nie przewodza prądu a taśma jeżeli styka się z obudową przenosi rezonanse... Jeżeli jest chociazby 1mm luzu to nie warto bawić się w taśmy.

Wszystko sie zgadza, ale najpierw chce dokladnie zmierzyc, czy i ile tego luzu jest. Jak juz bede to wiedzial, to tasma pojdzie ewentualnie w odstawke, ale na razie wolalem dmuchac na zimne. Wiesz... jak juz wlozylem moduly, to chcialem uslyszec jak to gra, wiec na wszelki wypadek poszla tasma. Potem nie chcialo mi sie juz tego rozbierac kolejny raz. Docelowo jak sprawdze jeszcze inne opcje na drugiej parze 1612, to zrobie to docelowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi