Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam sie w zupelnosci. Nie oceniam brzmienia absolutnie po samym zegarze, bo chodzi przeciez o cale urzadzenie i efekt finalny. Natomiast Vega po przestawieniu zegara na najdokladniejszy tryb, gra w porownaniu do innych trybow zegara najlepiej. Stad tez szukam dac-ia z femto. Ale to tylko jedno z wymagan. Ale sama obecnosc dokladnego zegara w urzadzeniu, sugeruje uwazam, ze konstruktorzy maja pojecie o tym co robia :).

Stad tez zwrocilem uwage na LKS-a.

Sluchalem juz Vegi, na dniach umawiam sie na odsluch Lampiego DSD i do kompletu porownawczego brakuje mi wlasnie LKS-a.

U Ciebie Wojtek ograniczeniem zarówno dla Vegi jak i dla LKSa będzie Audiomatus AS500. Jeżeli chcesz pozostać przy graniu z końcówką w klasie D to szukałbym jak najbarwniejszego DACa z dobrą regulacją głośności.

Taką opinię ma Yulong Da8II (niestety brak pilota), spojrzałbym tez na nowe Audio Gd oparte na amanero:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lapizator DSD Dac:

Ukryta Zawartość

z xlr-ami,na dobrych komponentach-to jest inny level................cenowy.

Tanio nie jest fakt, ale... pojade, zobacze, poslucham, zobaczymy :). Na polske ceny sa nizsze. Wole pozbierac kase przez rok i kupic cos konkretnego. W relacji do Vegi, czysty dac na dunelundach wychodzi i tak taniej.

U Ciebie Wojtek ograniczeniem zarówno dla Vegi jak i dla LKSa będzie Audiomatus AS500. Jeżeli chcesz pozostać przy graniu z końcówką w klasie D to szukałbym jak najbarwniejszego DACa z dobrą regulacją głośności.

Taką opinię ma Yulong Da8II (niestety brak pilota), spojrzałbym tez na nowe Audio Gd oparte na amanero:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chce pozostac jak najbardziej przy graniu z klasy D. Czy sluchales Audiomatusa?

Dwa lata temu na AS slyszalem bezposrednie porownanie wzmacniacza w klasie D do wzmacniacza Dana D'agostino, za ponad 100 tysiecy i roznice w moim mniemaniu byly do przezycia. Siedzialem sobie w dobrym miejscu odsluchowym i sam bezposrednio zmienialem wzmacniacz, ktory wzmacnial sygnal z tego samego zrodla. To bylo przelaczanie bezzwloczne specjalnym przelacznikiem. Roznice byly, ale jak na roznice w cenie.... zupelnie do przelkniecia i zaskakujaco male! Jestem tez dosc dobrze osluchany we wzmacniaczach lampowych, szczegolnie 300B i jak dla mnie Audiomatus jest bardzo w porzadku.

Czy sluchales Yulonga?

Od kilku lat jestem takim typem :), ze wszystko co biore pod uwage w modyfikacji systemu - musze po prostu odsluchac u siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czasem przeglądam ogłoszenia i wygląda,że Vega jest modelem przechodnim,kto go kupi -natychmiast chce się pozbyć.

zmiany,mody w digital audio są tak częste,że nie wiadomo w co warto inwestować.

Amanero Combo usb było dobrze przyjętą nowością rok temu.obecnie już będzie w każdym,liczącym się sprzęcie ze średniej półki.

LKS-Audio sprzedaje moduły z oddzielnym zasilaczem jako DIY.

Vega jest rzeczywiście często w ogłoszeniach, była na nią moda, ale takie granie bez emocji jak widać mało komu na dłuższą metę pasuje.

Wojtek,

mam w domu końcówkę na hypexach, miałem na testach Nad m51 (chciałem kupić, to też klasa D) i nie za bardzo trawię takiego granie. Zarówno Nad jak i hypex mają wyraźny wspólny mianownik. Częstych porównań do triod nie rozumiem, na moje ucho klasa D to jej przeciwieństwo. Nie wciąga, nie angażuje a wysokie są mało wyrafinowane. Wszystko IMO rzecz jasna:)

Zdecydowanie wolę dobrego tranzystora.

Yulonga chciałbym posłuchać u siebie tak samo jak LKSa. Zdaję sobie jednak sprawę, że o ile jednego lub drugiego nie kupię to nie będzie to możliwe. Za mało ich jest w Polsce.

Vega jest moim pewniakiem i to jak gra DSD mnie satysfakcjonuje. DAC planuje zakupic na kilka ladnych lat, stad rozgladam sie dosc szczegolowo. Martwi mnie to, ze Vega ma wszystkie formaty i po prostu przeplacam, poniewaz potrzebny mi jest wylacznie DSD. Dlatego tez zainteresowalem sie DSD DAC Lampizatora, bo tam jest sprawa jasna - tylko DSD i tylko za to sie placi. Generalnie nowe produkty Lampizatora sa oceniane bardzo dobrze, ale nie w Polsce :)... nie wiedziec czemu ;).

Dodatkowo, lampy na wyjsciu... to ma szanse grac na prawde bardzo dobrze, przynajmniej moim zdaniem.

Dzieje sie w komputerowym audio bardzo duzo, fakt. Ale doszedlem do wniosku, ze DSD to jest to, tym bardziej, ze kazdy material PCM da sie na kompie skonwertowac w locie do DSD. Strumien z Tidala tez da sie skierowac na kompie, przez wirtualna karte na oprogramowanie konwertujace do DSD a roznice slychac bardzo wyraznie na korzysc DSD. Fakt, ze dodatkowo korzystam z JPLAY-a i wnosi on bardzo bardzo duzo do jakosci i rozdzielczosci. Oczywiscie... to moje prywatne zdanie i nie zamierzam tu wchodzic w zadne polemiki, bo kazdy slyszy inaczej :).

Stad tez... czy bedzie to Vega, czy Lampi, czy jeszcze cos moze innego wpadnie mi w ucho, to wybieram na tyle swiadomie, ze przez ladnych kilka lat nic nie bede zmienial w zakresie DAC-a, bo na jakis przelom w zakresie nowego lepszego formatu sie nie zanosi. Zmieniaja sie glownie metody przetwarzania. Tym bardziej Lampi w swoim DSD DAC, po prostu wyciaga sygnal audio ze strumienia DSD i tu nie ma praktycznie przetwarzania, wiec uwazam, ze to jest praktycznie wszystko co mozna wyciagnac z tego formatu w najczystszej postaci, a o reszcie decyduje jakosc stopnia wyjsciowego plus ewentualna regulacja glosnosci (nie mowie tu o reszcie toru).

Troche podobnie dziala TDA1541A i tu jest tylko tyle przetwarzania.. niezbedne minimum, by wyciagnac sygnal audio z PCM 44.1/16. Zadnego nadprobkowania itd itp.... Mialem taki przetwornik z wyjsciem lampowym produkcji Abraxasa i gral fenomenalnie. Sprzedalem juz go, poniewaz przetwarzal wylacznie PCM w jakosci CD. Do dzis produkowane sa sprzety oparte o ta kosc, a jest juz dosc wiekowa. Jesli ktos slucha wylacznie CD, to moze na podobnym DAC-iu sie zatrzymac i jakosc bedzie mial bardzo dobra.

Vega jest rzeczywiście często w ogłoszeniach, była na nią moda, ale takie granie bez emocji jak widać mało komu na dłuższą metę pasuje.

Wojtek,

mam w domu końcówkę na hypexach, miałem na testach Nad m51 (chciałem kupić, to też klasa D) i nie za bardzo trawię takiego granie. Zarówno Nad jak i hypex mają wyraźny wspólny mianownik. Częstych porównań do triod nie rozumiem, na moje ucho klasa D to jej przeciwieństwo. Nie wciąga, nie angażuje a wysokie są mało wyrafinowane. Wszystko IMO rzecz jasna:)

Zdecydowanie wolę dobrego tranzystora.

Yulonga chciałbym posłuchać u siebie tak samo jak LKSa. Zdaję sobie jednak sprawę, że o ile jednego lub drugiego nie kupię to nie będzie to możliwe. Za mało ich jest w Polsce.

Czy Vega jest sprzedawana az tak czesto? nie wydaje mi sie, ze to jakas masowa odsprzedaz. Ale i doczytalem sie w jednym przypadku, co do powodu sprzedazy Vegi - zmiana na Lampiego. Generalnie Vega blyszczy w DSD i jesli ja ktos kupil, a nie slucha tego formatu, lub ma niewiele plikow, to faktycznie mozna lepiej zainwestowac.

Kazdy z nas slyszy inaczei i zwraca uwage na cos innego.

Mialem kilka tranzystorow gorszych i lepszych i dopiero Audiomatus, a wlasciwie IcePower 2-giej (bo to na pokladzie ma AS500) generacji zagral u mnie wlasnie.... podobnie do triody. Jak dla mnie gra wciagajaco, emocjonalnie a wysokie sa bardzo dobrze podane i w bardzo dobrej rownowadze do reszty pasma. I ma do tego... czego w lampie nie uswiadczysz... genialnie kontrolowany, niski bas.

Czy sluchales Vegi lub Vegi we wlasnym systemie? Jesli nie i jesli bedziesz mial kiedys taka chec i mozliwosc, to polecam plyte:

Ukryta Zawartość

ale koniecznie w wersji plikowej i koniecznie w SACD. Sluchalem tego w PCM i ten format gasi wiele emocji w tym glosie.

Jeżeli nie usłyszysz emocji przy tym odsluchu... to bede sluchal mp3 do konca zycia :)

Ukryta Zawartość

to jedna z moich ulubionych płyt a zarazem materiał do testowania:

nie ma większego znaczenia czy dsd czy pcm czy też hdcd,ważne jak zrealizowano materiał na nośniku-pliku,płycie,winylu.

z nowszych plików:

to jedna z moich ulubionych płyt a zarazem materiał do testowania:

nie ma większego znaczenia czy dsd czy pcm czy też hdcd,ważne jak zrealizowano materiał na nośniku-pliku,płycie,winylu.

Ukryta Zawartość

z nowszych plików:

Ukryta Zawartość

Triode :) oczywiscie ze wazny jest fotograf i umiejetnosc robienia zdjecia.... ale czy tak do konca nie jest wazne czym sie to zdjecie dzwieku robi? Czy jesli plyta jest doskonala jesli mowimy np o zapisie powiedzmy na tasmie matce, np tak jak ostatnia plyta Knopflera, a potem jest odtwarzana z pliku mp3 128? Czy to bedzie rownie dobrze brzmialo jak oryginal?

Uwazam, ze kazdy skladnik ma znaczenie a uproszczenia prowadza do gestego lasu ....zgadzam sie, ze jak plyta jest zle nagrana to nic nie pomoze.

Ogladalem kiedys film w kinie... piekny krajobrazy, piekny dzwiek, wspaniale wrazenia.

Ten sam film obejrzalem po kilku latach w tv ... film stracil wiekszosc swoich atutow.

Dla mnie to robi roznice i chyba dla wielu ludzi tez, bo kina jakos nie sa puste.........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VEGA z zegarem femto gra rewelacyjnie ze słabym transportem. Wtedy słychać zalety fetmo.

Gdy gra z dobrym transportem zegar femto już tyle nie wnosi.

Prawdą jest, że VEGA potrafi zagrać jasno. Nie ma naturalnego dociążenia niższej średnicy. Ale dobierając odpowiedni transport można to obejść.

Na pewno pod względem oddania przestrzeni góruję nad tańszymi DACami. Bezapelacyjnie.

To są obserwacje na materiale PCM. DSD to inna bajka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Prawdą jest, że VEGA potrafi zagrać jasno. Nie ma naturalnego dociążenia niższej średnicy

Z reszta sie zgadzam, ale z powyzszym nie moge. W moim systemie nizsza srednica wlasnie byla minimalnie mocniej dociazona lub neutralna. Bylo to czuc tylko na niektorych realizacjach. Generalnie uwazam, że w Vedze właśnie rownowaga podzakresow jest bardzo dobra, a wysokie na DSD, to po prostu bajka. Super rozdzielcze i we wlasciwej proporcji. Przy zamiataniu miotelkami po talerzach bylo slychac mase detali wyraznie zaakcentowanych.

Jesli chodzi o zegar... Vega buforuje okolo 2 sekundy sygnalu cyfrowego i zegaruje pozniej wlasnym zegarem o ile dobrze sie doczytalem :)

Ja porównywałem VEGA bezpośrednio z Lampizatorem gen 4,5. Jeszcze na słabym transporcie.

Wierz mi, była różnica na średnicy ... za to VEGA z femto czarowała wokalami.

Przy następnym porównaniu na dobrym transporcie różnice się ... zatarły i DACi zagrały podobnie. Wciągająco i barwnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja porównywałem VEGA bezpośrednio z Lampizatorem gen 4,5. Jeszcze na słabym transporcie.

Wierz mi, była różnica na średnicy ... za to VEGA z femto czarowała wokalami.

Przy następnym porównaniu na dobrym transporcie różnice się ... zatarły i DACi zagrały podobnie. Wciągająco i barwnie.

Wierze :). Lampiego jeszcze nie slyszalem, wiec nie zajme stanowiska. Licze ze lampi DSD zagra bardzo dobrze i z tego co wiem, kilka osob juz zmienilo Vege na Lampiego. Mowie o tych sluchajacych sporo DSD

Wierzę ;-)

na poziomie cenowym w obrębie,którego tutaj się poruszamy-nie rozumiem dylematu co jest lepsze

pcm czydsd .

albo materiał jest dobrze nagrany albo nie.nie ma znaczenia format czy nośnik.

zresztą większość przywołanych aspektów dotyczy konfiguracji systemów, oraz subiektywnego odbioru muzyki.

moim zdaniem system ma być w miarę uniwersalny i na tyle przejrzysty aby pokazać różnice.

albo materiał jest dobrze nagrany albo nie.nie ma znaczenia format czy nośnik.

Format ma znaczenie. DSD brzmi inaczej niż PCM. Jak dla mnie niekoniecznie lepiej. Ale są miłośnicy takiej szkoły brzmienia.

Generalnie dziwia mnie spory, co do wyzszosci jednego formatu nad drugim. Jezeli ktos kocha PCM niech slucha PCM. Jezeli odwrotnie to tez droga wolna. Po co tutaj toczyc jalowe dyskusje? Nie zamierzam nikogo przekonywac i byc madrzejszy niz ktokolwiek z tu obecnych. Po prostu szukalem kogos z LKS-em i na tyle otwartego by posluchac go wspolnie. Pulap cenowy nic do tego tez nie ma, bo nie rozmawiamy o cenach tylko o efektach.

Jak widac chetnych brak jak na razie i nie pisze juz wiecej w tym temacie :). Sluchajmy wszyscy jak kto woli i lubi, bo przeciez chodzi o MUZYKE I EMOCJE nie jakies poboczne sprawy :)

Triode, jak masz podłączonego J.Feng do YSDZ ? Jestem ciekaw jakie są różnice przy dostarczaniu danych po USB vs I2S.

J.Feng hdm-01d nie ma wyjścia usb.

Gram przez aes/ebu a materiał powyżej 24/96 i DSD przez i2s.

Różnice moim zdaniem nie są duże.

Natomiast Amanero Combo usb ma swój charakter-czasem podłączam pod to złącze w YSDZ:D-03 mojego laptopa.

Jako ciekawostka-phablet do,którego trwają przymiarki ma pokładzie wersję mobilną ES9018,złącze usb typu c ,ciekawe jak się sprawdzi w strumieniowaniu np.tidal.

Dzięki. Zastanawiam się jak było by lepiej, podłączając J.Feng UDS-1T do DAC przez I2S czy podłączając PC do DAC przez USB ( interface XMOS z własnym zasilaniem ) ?

przypomnę: I2S nie jest jakimś konkretnym złączem.

Jest to protokół,w jakim komunikują się dwa urządzenia.

W przypadku J.Feng hdm-01d,złącze to RJ45-trzeba najpierw sprawdzić czy będzie kompatybilne(rozkład pinów).

Zaktualizowany Feng to b.fajne i wygodne urządzenie a zarazem dobry transport.

U mnie różnice nie są duże-w zasadzie po podłączeniu po AES/EBU nie ma o co się bić.

Gra to na tyle dobrze,że nie chce mi się dalej grzebać.

Natomiast ostatnio dobrałem się do filtrów i pętli DPLL-i jest to ciekawe doświadczenie.

Trochę moich doświadczeń - streamerowo formatowych DSD i PCM oraz połączeniowych - wypożyczam od pół roku rózny sprzęt i testuje w swoim systemie:

1. Tak , Tidal to rewolucja - nie wszyscy wspierają, ale przybywa, natomiast dla miłośników klasyki - słabo z repertuarem

2. Audio-GD - moje największe rozczarowanie - zarówno master 7 jak i nfb 27 - niestety ciemno, ciężko - za 8.000 to nie robi - a szkoda bo skoro da się za te pieniądze upakować te elementy - to zasługiwałyby na lepsza aplikację - widać producentowi brakuje jeszcze R&D

3. Naim NDS - udana aplikacja PCM 1704 - gra bardzo szybko, bardzo muzykalny,

4. Ayon S-3 bardzo dobrze, jednak nie tak jak u Naima - dla mnie trochę za jasno

5. Ayon S-5 klasa - i co się znowu okazało - znowu PCM 1704 !! . Najlepiej gra zasilany z zewnętrznej karty po i2s pink faun

6. Klimax - dla mnie zbyt lekkie, zbyt "powietrzne" brzmienie - to robi wrażenie na początku , ale uwiedzenie kończy się po 30 minutach

7. Lumin S1 - zbliżony do Ayona S-5 ale od niego bardziej nerwowy - wybrzmienia w Ayonie są dłuższe , a czerń jest czarniejsza :-)

8. Spostrzeżenie - wszystko po I2S gra lepiej - ale tylko przy bardzo krótkim kablu - domyślam się że wynika to z podatności sygnału zegara na nawet najmniejsze zakłocenia - to i tak podobno zbrodnia że i2s jest wyprowadzany na zewnątrz - ale to "robi robotę"

Najchętniej kupiłbym Ayona S-5 - dla mnie źródło absolutne - cena też :-( 59900. Za 35.000 bym się nie zastanawiał - poczekam na używkę rok może dwa.

8. Co do DSD vs. PCM - nie podchodzę doktrynalnie - zależy w jakim formacie materiał został zmasterowany - w takim bym go chciał słuchać - doświadczenie uczy że to "robi". Co do rozdzielczości w pcm - ma znaczenie - ale kiedy w tej rozdzielczości materiał był masterowany - w klasyce ma duże znaczenie - ale bez przesady - chyba że wskrzesicie CSO i Soltiego żeby mi na nowo ponagrywali materiał ..no i paruset innych ...arcymistrzów.....problem w tym że te formaty nie były dostępne wtedy kiedy rejestrowano wykonania o epokowej wartości.

Edytowane przez amppG

LKS gra coraz lepiej (niewykluczone, że jednak potrzebuje trochę wygrzania). Skonfigurowałem wreszcie Foobara do natywnego DSD i kilka rzeczy odsłuchalem. Obiektywna ocena jest niemożliwa, bo wszyscy mamy nieco inny słuch, a przede wszystkim systemy, ale jak dla mnie różnica na korzyść DSD jest bezdyskusyjna niemal w każdym aspekcie. I to różnica pomiędzy gęstym plikiem PCM.

LKS gra coraz lepiej (niewykluczone, że jednak potrzebuje trochę wygrzania). Skonfigurowałem wreszcie Foobara do natywnego DSD i kilka rzeczy odsłuchalem. Obiektywna ocena jest niemożliwa, bo wszyscy mamy nieco inny słuch, a przede wszystkim systemy, ale jak dla mnie różnica na korzyść DSD jest bezdyskusyjna niemal w każdym aspekcie. I to różnica pomiędzy gęstym plikiem PCM.

Masz tego LKS ze standardowym interface USB Amanero czy z tym high-end?

Edytowane przez Mikha'el

.problem w tym że te formaty nie były dostępne wtedy kiedy rejestrowano wykonania o epokowej wartości.

Milo poczytac, jak ktos konkretnie podchodzi do tematu i przede wszystkim slucha!

Co do formatow.... Analogowe tasmy z dawnych lat sa czesto nagrane z bardzo duza rozdzielczoscia i analitycznoscia. Takie jest moje zdanie, po odsluchu kopii wykonanych z tasm matek. Tasmy odsluchiwalem goscinnie ale na bardzo dobrym systemie. Czyli zrodlo juz mamy. Teraz wytwornie wydaja muzyke z tych tasm w wielu formatach. Mozna to kupic w postaci CD, gestych plikow PCM i DSD. I tu jest uwazam roznica, a porownujac rozne formaty, ja przynajmniej kieruje sie dzwiekiem bedacym jak najblizej analogowej tasmy matki. Tutaj najblizej jest w moim odczuciu wlasnie DSD, a najwieksza zaleta tego formatu, jest dla mnie oddanie przestrzeni w zapisie dzwieku i atmosfery akustycznej miejsca w ktorym dokonano zapisu.

ale jak dla mnie różnica na korzyść DSD jest bezdyskusyjna niemal w każdym aspekcie. I to różnica pomiędzy gęstym plikiem PCM.

DSD jest probkowane 64 razy czesciej (DSD64) niz PCM 44,1 i 32 razy czesciej niz PCM 88,2 itd. Wiec dokladnosc odwzorowania przebiegu sygnalu z mikrofonu, lub innego zrodla - jest wielokrotnie wieksza niz z najgestszego PCM. Dodatkowo konwersja D/A wymaga o wiele mniej dzialan matematycznych. Skutkiem jest wyraznie lepsze odwzorowanie przebiegu audio i to slychac (przynajmniej ja to slysze). Druga kwestia - roznica na korzysc DSD (w mojej wylacznie ocenie) rosnie wraz z klasa calego systemu. Im lepszy system, tym bardziej to mozna uslyszec. Sluchajac muzyki na drugim moim zestawie, przy komputerze, gdzie komponenty mam mocno przecietne, ciezko ta roznice uslyszec. Jednak na glownym systemie to jest roznica wprost powalajaca i to nie tylko dla mnie.

Znalazlem kiedys w internecie (szkoda, ze nie zapisalem tej grafiki), przebieg sinusoidalnego przebiegu audio - oryginal analogowy plus odwzorowanie sygnalu z przetwornika DAC. Rysunek zawieral wykres z kodowania PCM i DSD. PCM to byly schody w czystej postaci, a wykres DSD byl dosc mocno zblizony (choc nie idealny) do oryginalnego sygnalu analogowego. Oczywiscie nie sluchamy wykresow tylko muzyki, ale cos tam taki wykres mowi o sposobie kodowania/dekodowania audio :)

Jeszcze jedno.... :) jak wielu innych sluchajacych plyt SACD (warstwy SACD), tez zauwazylem, ze subiektywnie troszke mniej jest wyzszych tonow. Spostrzezenie to dotyczy roznicy miedzy tym samym utworem sluchanym z CD w odniesieniu do DSD - porownujac ten sam zapis nawet, czyli z warstwy CD plyty SACD. Sluchajac muzyki na zywo, tez mozna zauwazyc, ze tych wysokich tonow nie ma czesto az tak duzo jak z plyty CD.

Sugerujac sie wykresem o ktorym napisalem wyzej, skonsultowalem temat z Zona, ktora zajmuje sie matematyka.

Moj pomysl skad sie bierze ta roznica, jest dosc prosty. Zona to potwierdzila "naukowo". Otoz przy szybkich zmianach natezenia wysokich tonow, z uwagi na mniej czeste probkowanie w PCM, te zmiany sa troche gubione.

Mowiac inaczej pole powierzchni nad osia X na wykresie sygnalu audio dla kodowania PCM dla wysokich czestotliwosci bedzie wieksze, niż pole powierzchni tego samego przebiegu w kodowaniu DSD.

Mowiac jeszcze inaczej ... podajac szybki impuls szpilkowy wysokiej czestotliwosci, w PCM bedzie on trwal do nastepnej probki, niezaleznie od stanu faktycznego. Kodowanie DSD szybko zgasi impuls w sytuacji, gdy nie bedzie go juz w sygnale, wiec glosnik fizycznie wypromieniuje mniej energii i subiektywnie dzwieku bedzie "mniej". Roznica rosnie wraz ze wzrostem czestotliwosci sygnalu audio i dla nizszych pasm jest zdecydowanie mniejsza.

To tylko moja prywatna teoria, ale mysle, ze dotykajaca dosc dobrze tez zauwazalnej roznicy.

Oczywiscie inna kwestia jest osluchanie i odniesienie do muzyki na zywo, bo taka muzyka z wieksza iloscia "sopranow" brzmi czesto atrakcyjniej, ale trzymajac sie odniesienia do muzyki na zywo... jest troche manipulacja na dzwieku :)

Polecam jeszcze do sprawdzenia program jplay. Mozna pobrac wersje testowa do sprawdzenia zmian we wlasnym systemie. Strona: jplay.eu

U mnie podniosl klase komputera traktowanego jako zrodlo na duzo wyzszy poziom.

Sugeruje nie kierowac sie roznymi opiniami, lecz sprawdzic u siebie - to nic nie kosztuje. Program dziala od Win 7 wzwyż. XP nie jest obsługiwane. Na win7 najwyzszym dostepnym silnikiem jest Xtream na wyzszych systemach ultrastream. Nizsze silniki graja gorzej. Generalnie nadchodzi win10 a aktualizacja jest gratis przez rok jak ktos ma 7 lub 8, 8.1. Osobiscie dluzszy juz czas slucham na testowej wersji win10 i ostatnie kompilacje daja juz bardzo dobre audio.

LKS Audio sprzedaje ostatnio poprawiony moduł usb:

Ukryta Zawartość

A jaki jest ten na Allegro?

Ukryta Zawartość

Program dziala od Win 7 wzwyż. XP nie jest obsługiwane.

Mam XP i nie mam zamiaru się przesiadać do momentu gdy będzie to nieuniknione. Docelowo i tak zamierzam kupić transport, który będzie głównym źródłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi