Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie komponent do wejścia euro

stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Co to jest "wyjście komponent"? Chodzi chyba o wyjście "composite video", czyli wyjście zespolonego sygnału wizyjnego - luminancja, chrominancja i sygnał synchronizacji obrazu.

Jeśli tak, to oczywiście, że taka możliwość istnieje gdyż jednym z "pinów" złącza euro czyli SCART, jest wejście zespolonego sygnału video - pin nr 20 - http://www.hardwarebook.net/connector/av/scart.html

Musisz się tylko zaopatrzyć w odpowiedni kabel umożliwiający takie podłączenie - do nabycia w każdym sklepie z częściami elektronicznymi i RTV.

GM

Chodzi o połaczenie Component Video (YUV) (a nie composite) czyli trzy kable rca (chinch).

I o ile mi wiadomo nie da rady podłączyc do scart (euro) bo ten obsuguje tylko sygnał RGB a nie YUV...

nie bo G.Mark pomylił component z composite. A to są dwa różne typy połączeń. composite to p[ojedyńczy chinch, a component to 3 chinche. composite to sygnał zespolony, a component to YUV. Są to dwa KOMPLETNIE różne połączenia...

Oczywiscie że tak , kupujesz np. na allegro kabel Component Video czyli 3xRCA na Euro 21 pin / scart / tylko pełne i najlepiej w wersji HQ i załatwione - sa takie kable róznej długości i niedrogie

mim:

pewnie masz rację, zapomnialem, że przez component można póścić sygnał RGB lub YUV (tak jest w każdym razie w dvd yamaha s540), zmyliło mnie to, że w bodajże w moim tv (toshiba) przez component jest obsługiwany jedynie sygnał YUV...

>Oczywiscie że tak , kupujesz np. na allegro kabel Component Video czyli 3xRCA na Euro 21 pin / scart / tylko pełne i najlepiej w wersji HQ i załatwione

niezupelnie, tylko w tych ustrojstwach, ktore by umozliwialy przesylanie przez jedno wyjscie komponent sygnaly roznych standardow (YUV albo RGB) Sygnaly te nie sa kompatybilne wiec sam kabelek nie zalatwia sprawy. osobiscie nie znam takiegp playera ktory wysyla RGB przez wyjscie composit

xajas

www.jaschiks.com

Czyli najlepiej by było pozyczyc kabelek w sklepie , jeżeli oczywiście maja i nie

musza sprowadzać , i sprawdzic nie ładujac sie w koszta

Ja osobiście bym zaryzykował i kupił kabel na allegro

bo cena nie jest wysoka - 80 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Czyli najlepiej by było pozyczyc kabelek w sklepie i sprawdzic

Tu nie ma co sprawdzac, wszystko powinno byc jasne w oparciu o opis. Jakie ustrojstwa masz na mysli, ktore chcesz polaczyc?

EURO/RGB jest rownowarte YUV wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.

xajas

www.jaschiks.com

>1. Czy jest mozliwe przesylanie sygnalu RGB przez 3xcinch i czy jest mozliwe przesylanie sygnalu YUV przez euro?

Teoretycznie jest mozliwe i chyba w niektorych egzotycznych ustrojstach (X--Box, Digisat) praktykowane

>2. Progressive scan - euro, 3xcinch czy oba obsluguja?

znam tylko YUV z PS

xajas

www.jaschiks.com

Jezieli by pominac te ``egzotyczne ustrojstwa `` to do czego moge wykorzystac kabel 3Xcinch ------- euro jak np ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Jezeli by pominac te ``egzotyczne ustrojstwa `` to do czego moge wykorzystac kabel 3Xcinch ------- euro jak np ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ten kabel to na 99% nie komponent-Euro tylko 3RCA kompozyt-Euro. Kompozyt jest kompatybilny z Euro, ale jakość gorsza niż RGB. Przy takim złączu (3RCA) przez dwa chinche idzie dźwięk (kanał lewy i prawy), a przez trzeci chinch - obraz. Wiele urządzeń ma takie wyjścia (odtwarzacze DVD, magnetowidy).

Natomiast w komponencie (YUV) przez wszystkie trzy chinche idą składowe obrazu, a do dźwięku potrzebny jest jeszcze jeden, oddzielny kabel.

Pozdro

Progressive scan raczej jest obsługiwane przez component component YUV

a przez EURO chyba raczej nie - jeżeli się myle niech ktoś mnie poprawi

bo nie chcę kolegi w błąd wpprowadzać

prawie na 100% jestem pewny, że np. mój dvd yamaha s540, ma opcję w menu pozwalająca ustalić jaki typ sygnału ma płynąc przez wyjście component czy YUV, czy RGB. Więc jest możliwe przesyłanie sygnału RGB przez component. Ale w instrukcji do tego dvd jest wyraźnie zaznaczone, ze progressive scan możliwe jest wyłącznie przy ustawieniu component na YUV, zresztą w momencie przełączenia na RGB, opcja progessive scan jest szara, czyli niedostepna.

W ofercie, którejś z firm producentów kabli widziałem kabel component - euro, ale są one vhyba dosyć rzadko widuje. A z tego co mi wiadomo euro-scart na 100% nie obsługuje sygnału YUV.

Kiedyś słyszałem, że component to standard amerykański (i dlatego wszystkie dvd na rynek amerykański miały to złącze, podczas gdy scart to rozwiązanie europejskie. Do niedawna większośc dvd spotykanych na rynku europejskim nie miało componenty, a jedynie euro-scart, zmieniło się to dopiero po rozpowszechnieniu sie progressive scan, które jest obsługiwane jedynie przez wejście component YUV)...

>>>>>>>>Kiedyś słyszałem, że component to standard amerykański (i dlatego wszystkie dvd na rynek amerykański miały to złącze, podczas gdy scart to rozwiązanie europejskie.

Zygmunt:

wydaje mi się, że Twoim problemem jest to, że dvd obsługuje przez component tylko YUV, a tv RGB. I sie nie mogą dogadać. I progressive scan nic do tego, akurat w tym wypadku nie ma. Może trzeba poszukać w instrukcji obsługi, czy dvd jest w stanie wypuścic przez component sygnał RGB. A telewizor pewnie nie obsługuje sygnału YUV...

ps. własnie przed chwilą sprawdziłem swoje dvd yamaha 540 i m setupie przy componencie jest opcja YUV lub RGB. więc wynika z tego że przez component można póścic sygnał RGB, ale z tego co mi wiadomo przez euro nie da się póścić sygnału YUV, bo tego chyba nie przewiduje standard euro-scart

--> Zygmunt

W tym wypadku nie powinno mieć znaczenia, że tv jest na rynek europesjski. YUV to YUV i koniec. A ten TV sam rozpoznaje, czy sygnał jest PAL, czy NTSC. Ale jeszcze jedno: czy użyłeś kabla komponent czy zwykłych chinchy (choć sam nie mam pewności, na ile ma to znaczenie)? I czy podłączyłeś wszystkie chinche do odpowiednich gniazd?

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.