Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepły wzmacniacz do proac minitower + emu 1212m

baron_bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzemie proszę o łopatologiczą instrukcję do prawidłowej aplikacji Voxendo Warmera (aka Warimifiera) w Foobar.

Tzn. zainstalowałem wtyczkę tego Azjaty, Warmera również.

Wszystko pięknie działa, tylko, że jak uruchomię warmera to dźwięk znika.

Jeśli w panelu VST w Trayu włączę bypass (nie w samym Voxendo),to dźwięk się pojawia...

Czyli coś się gryzie, ale co ?

Może trochę nie do końca na temat, ale też mam Proaci, więc w sumie...

Dzięki

od kiedy dm10 jest cieply:)) podobnie dm20/30, cieple sa beaty.

No właśnie to jest szok, ale w różnych miejscach piszą raz że zimny raz ciepły :)

Beaty ? :) Możesz polecić model, żebym sobie mógł coś poczytać? Dać jakiś url?

Tak z dm bedzie ok:)

ok :)

vincenty i arcamy bym sobie darowal.

Dlaczego? Vincent sv-227 mi się naprawdę podoba, ale ponoć się psuje i "ciężko naprawialny". Co z tymi arcamami? (ogólnie rozmawiając o audio często ta firma jest polecana)

Naim to specyficzny dzwiek mysle ze nie tedy droga.

Ok, jeśli tak to naima przesuwam na sam dół swojej listy.

Dlaczego lamp nie bierzesz pod uwage?

Biorę... chociaż one mają swoje plusy i minusy, Ogólnie wolałbym coś uniwersalnego. Puszczam na tych kolumnach wszystko od muzyki z lat 60tych do dzisiejszych filmów. (chociaż powoli dojrzewam by na filmy postawić oddzielny tor - główny problem taki że nie mam gdzie tego postawić :P )

Jesli musi byc tranzystor bym odczekak dolozyl.... pre densen, koncowka meridiana. Jesli musi byc integra to electrocompaniet eci1. Zagra troche mniejsza dynamika od dm10 na ktorego polujesz ale bardziej wysublimowanie. Poprostu lepiej.

electrocompaniet eci1 - coś znalazłem, poczytam więcej. "pre densen, koncowka meridiana" - co masz na myśli? Możesz dać jakiś link?

Ogólnie jednak nie chciałbym za bardoz przekrocyć zakładanego budżetu. Im drożej tym coraz mniejsze różnice. Poszukuje porządnego wzmacniacza, by nie puszczać tego przez amplituner kina.

Uprzemie proszę o łopatologiczą instrukcję do prawidłowej aplikacji Voxendo Warmera (aka Warimifiera) w Foobar

No właśnie uruchomienie tego było trudniejsze niż się spodziewałem ;) Mogę tylko powiedzieć co zadziałało u mnie.

Masz warmifiera i ozona w postaci plików dll - wersje 32/64 bity.

Instalujesz w foobarze wtyczkę, która "przetłumacza" efekty vst na język zrozumiały dla foobara - u mnie zadziałało "Goorge Yohng's VST Wrapper 1.2" (próbowałem tez inne ale nie działały).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tray pojwia się ikonka gdzie po kolei próbowałem dodawać katalogi z efektami (dll) aż dodałem absolutnie wszystko co miałem (32/64 bity) i zaczęło działać - od razu bez problemu i warmifier i ozone. W tray potem włączasz warmifier/ozone (można tylko jeden)

Voxengo ma domyślnie przetwarzanie na 6 kanałów. Do stereo trzeba zredukować te liczbę do 2 (lewy górny róg w konf. wtyczki).

Nic takiego nie robiłem, ale być może pomoże.

Ja mam z kolei inny problem: vst siada za każdy razem kiedy foobar ładuje inny komponent (np komponent dekodowania formatu midi, c64, amigi....) - trzeba za każdym razem odpalać efekt od nowa.

Ukryta Zawartość

Uprzemie proszę o łopatologiczą instrukcję do prawidłowej aplikacji Voxendo Warmera (aka Warimifiera) w Foobar.

Tzn. zainstalowałem wtyczkę tego Azjaty, Warmera również.

Wszystko pięknie działa, tylko, że jak uruchomię warmera to dźwięk znika.

Jeśli w panelu VST w Trayu włączę bypass (nie w samym Voxendo),to dźwięk się pojawia...

Czyli coś się gryzie, ale co ?

Może trochę nie do końca na temat, ale też mam Proaci, więc w sumie...

Dzięki

Tutaj masz link do VST którego ja używam, działa wszystko elegancko, Ozone, Voxendo i każde inne jakie próbowałem.

Ukryta Zawartość

Od początku - konfiguracja dość kłopotliwa, więc jeśli ktoś chce wypróbować, to podaję instrukcję do instalacji Ozone'a / Voxendo dla Foobara (przy Winamp nie trzeba przejściówki VST).

Do ściągnięcia:

1) Voxendo Warmifier (ewentualnie inne też tam są do wypróbowania)

Ukryta Zawartość

2) Izotope Ozone 5.xx

Ustawienia FXP działają tylko z tą samą wersją programu na której były utworzone. Jak ktoś chce sprawdzić np moje ustawienia to używam na 99% tej wersji Izotope'a

Ukryta Zawartość

3) wtyczka VST

Ukryta Zawartość

1) instalujesz foobar 2000 (ja mam wersje 1.1.13 i działa)

2) instalujesz plugin

- przy instalacji zostawiasz domyślne katalogi

- zaznaczasz do instalacji VST 2 (32 bit) i VST 3 (32 bit), RTAS

3) do folderu C:Program Files (x86)foobar2000components (tam mam zainstalowny foobar w windows 7) kopiujesz plik foo_vst.dll

4) uruchamiasz foobara, wchodzisz w file / preferences

U góry masz components i podzakładkę VST plugins, klikasz ADD i dodajesz to:

C:Program Files (x86)SteinbergVstpluginsiZotopeOzone 5 Advancedx86izotope ozone 5.dll

klikasz APPLY i OK

5) wyłączasz foobara, włączasz ponownie

6) teraz możesz się pobawić Izotope Ozone - klikasz na niego i configure

U samej góry masz zaznaczyć fajkę przy "presets pane", jak się pojawi po prawej boczne menu to kliknij ADD i zapisz cokolwiek pod dowolną nazwą... potem na dole masz "open containing folder", kliknij, dalej do folderu Izotope Ozone 5 - do tego katalogu możesz teraz skopiowac ustawienia - rozszerzenie fxp

Analogicznie robimy dla Voxendo od pkt. 4 (pluginu nie musimy kopiować tylko dodajemy w Foobarze), dodatkowo trzeba plugin Voxendo aktywować (aktywator w katalogu R2R)

Katalogi do ustawień własnych w Windows 7 (XXXX - nazwa użytkownika)

C:UsersXXXXAppDataRoamingfoobar2000vst-presetsVoxengo Warmifier

C:UsersXXXXAppDataRoamingfoobar2000vst-presetsiZotope Ozone 5

Moje przykładowe ustawienia FXP dla Ozone'a i Voxendo Warmifier (nie muszą wcale grać dobrze u kogoś w systemie), jak ktoś chce wypróbować to trzeba rozpakować i wgrać do tych katalogów wyżej (osobno dla Warmifier i Ozone)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od kiedy dm10 jest cieply:)) podobnie dm20/30, cieple sa beaty.

Zalezy co kolo niego postawisz. Wszystko jest relatywne. Inna sprawa ze "Cieply" nie jest chyba najprecyzniejszym slowem. Gdybym mial byc bardziej scisly powiedzialbym nie analityczny, nie sterylny czy moze...nie zimny heheeh

Jesli chodzi o np Beat 100 to ma on wg mnie bardziej rozjechany dol, jest mniej precyzyjny czy zwarty. Dlatego moze sprawiac wrazenie ze "cieplejszy"

Beat 100

Wpisując na necie Beat 100 niewiele się dowiesz, ale rozumiem, że chodzi o densen beat 100 - ciekawy, ciekawy. Dodaje go do swojej listy polowania.

Jesli chodzi o np Beat 100 to ma on wg mnie bardziej rozjechany dol, jest mniej precyzyjny czy zwarty. Dlatego moze sprawiac wrazenie ze "cieplejszy"

a nie srednica? seria dM jest szczuplejsza w srednicy i wokal jest bardziej usadowiony na gorze, razem z gora gra to w transparentny sposob, naturalnie wypadaja zenskie wokale, dobrze jest laczyc z kolumnami preferujacymi nizsza srednice aby nie gralo zbyt ,,lekko,,Jedynie basy sa takie lekko miesiste lampowe chociaz maja odpowiednia motoryke jak na tranzystor. Beaty maluja dzwiek gruba krecha. Wieksze wokale nizej usadowione, graja bardziej pudlem gitary niz struna Charakter mocno skreca w lampe. Odnosnie konkretnego modelu beata setki o ktorej wspominacie potrzebuje latwych kolumn bo go zameczy kompresja przy glosnym sluchaniu, ale srednio glosno bedzie ok, tutaj juz wyzsze beaty najlepiej dzielone niestety. Takie aspekty jak rozdzielczosc, dynamika, szybkosc, glebia... tutaj przewaga DM10 nad setka jest bezprzeczna.

seria dM jest szczuplejsza w srednicy i wokal jest bardziej usadowiony na gorze, razem z gora gra to w transparentny sposob

Podobnie mają moje proac (dużo wysokie góry) - zastanawiam się wiec czy w moim przypadku Beat 100 nie byłby lepszy od DM-10.

Jeszcze mi polecono taki sprzęt: Thule Audio Spirit IA60 - ponoć zagra fenomenalnie z proac i czytając wrażenia innych wydaje się być dobrą opcją, a jest tańszy ze 3 razy od DM. Nie jest aby z kategorii budżetowych? Czy można prosić o opinie?

Tak sie zastanawiam kiedy skonczysz czytac opinie innych i zdecydujesz sie cos kupic.Lista rosnie z tego co widze i wystarczy ze cos tam gdzies przeczytasz i juz sie ona wydłuża.Powodzenia

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Tak sie zastanawiam kiedy skonczysz czytac opinie innych i zdecydujesz sie cos kupic.Lista rosnie z tego co widze i wystarczy ze cos tam gdzies przeczytasz i juz sie ona wydłuża.Powodzenia

Odpowiedź na to pytanie brzmi: kiedy dorwę coś w dobrym stanie i dobrej cenie :) Śpieszyć mi się nie śpieszy.

Densen dm-10

Densen Beat 100

Te bym wziął od reki jakby były (dm-10 jest na allegro, ale drogi i nawet nie dostałem odpowiedzi na maila z pytaniami - nie zachęca to zbytnio)

Ten pewnie też, ale muszę poczytać, bo do Densenów już jestem przekonany, Czy ktoś go słuchał? (ma w audiostereo świetne opinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Thule Audio Spirit IA60

Poza tym (przypominam)

Roksan Capsian

Musical Fidelity A300

Arcam/Naim - trochę się posunęły w dół na mojej liście, ale nie wykluczam.

Moje oferty są w zakładce audiostereo kupię - reszta typów jest w wątku i moich zakładkach - obserwuje allegro. Piszcie na priv'a jakby ktoś się natknął na któryś z tych wzmacniaczy :)

Ukryta Zawartość

"dm-10 jest na allegro, ale drogi i nawet nie dostałem odpowiedzi na maila z pytaniami - nie zachęca to zbytnio"

wygląda na handlarza, towaru sporo, astronomiczne kwoty. Patrząc na archiwum alle to ten sam wzmacniacz można było kupić do 3k bez problemu 5-7 lat temu, chętnych też za bardzo w tych kwotach jak widać nie było. Widać że z czasem wszystko drożeje, nawet to co powinno być tańsze ponieważ się naturalnie zużywa.

"dm-10 jest na allegro, ale drogi i nawet nie dostałem odpowiedzi na maila z pytaniami - nie zachęca to zbytnio"

wygląda na handlarza, towaru sporo, astronomiczne kwoty. Patrząc na archiwum alle to ten sam wzmacniacz można było kupić do 3k bez problemu 5-7 lat temu, chętnych też za bardzo w tych kwotach jak widać nie było. Widać że z czasem wszystko drożeje, nawet to co powinno być tańsze ponieważ się naturalnie zużywa.

To, że handlarz to chyba nie ulega wątpliwości, ale przecież to jest ok :). Powiem tak: jeśli miałbym pewność co do samego sprzętu (handlarze są lekko mówiąc różni), że jest sprawny/niespawany i nie popsuje się za miesiąc, to bym wziął i za te 3500. Tymczasem na każdej aukcji tego allegrowicza jest napisane "sprzęt z mojej osobistej kolekcji" - i takich ze 30 sprzętów :P oraz, że stan gabinetowy/idealny/bardzo dobry... żadnego złego. No i 50 komentarzy z czego już 3 negatywy.

Żadnych konkretów/lepszych zdjęć/informacji o naprawach. Na moje pytania nie odpowiedział. Jak będę jechać w tamtym kierunku to zajadę zobaczyć i posłuchać - z chęcią bym wziął go na próbę, jeśli mi się zgra z proac to oczywiście zostanie.

Uwierz mi, kupowałem od handlarzy dawno temu kilka sprzętów. Jak to wygląda? a no tak:

Aukcja sprzętu od handlarza: super stan techniczny i wizualny, sprzęt 100% oryginalny, zdjęcia faktycznie pokazują że nie jest porysowany ( chociaż niska rozdzielczość może zastanawiać, ale nie widać tam nic co by mogło wskazywać na - złom ). Allegrowicz z 100% pozytywami, dobry kontakt, zapewnienia przez maila że wszystko to co napisane jest w aukcji zgadza się w rzeczywistości. Ok, licytuję... cena na koniec licytacji była dość wysoka jak na ten sprzęt ale pomyślałem że faktycznie może być tego wart i w takim stanie nie znajdę lepszej oferty, daję cenę wyższą niż zakładałem - licytacja wygrana. Sprzęt przychodzi na czas. Otwieram pudełko a tu: rysa na górnej pokrywie ok 5 cm ( głęboka jak od gwoździa ) zamalowana po chamsku czarnym markerem. Nie widać tego ponieważ zdjęcie jest tak zrobione że nawet powiększając się tego nie zauważy. Pilot w zestawie nie oryginalny, zamiennik. W środku nie mogę zobaczyć bo jest plomba handlarza na obudowie. Sprzęt zwróciłem ale pieniądze otrzymałem dopiero po tygodniu, oczywiście bez kosztów przesyłki, czyli cała sprawa kosztowała mnie - 50 zł. Szkoda czasu i nerwów. Dobrze że sam sprzęt nie był bardzo kosztowny bo bym pojechał osobiście mu to oddać. Co do samej licytacji - allegrowicz ten większość sprzętu ma w opcji kup teraz, wystawia tylko te które w kup teraz już od dłuższego czasu nie schodziły. Po obejrzeniu innych jego licytacji, można wywnioskować że w aukcji brały udział zawsze 2 - 3 te same osoby. Czyli najprawdopodobniej sam podbija cenę żeby jak najwięcej wyciągnąć. I takimi o to sposobami ten sam sprzęt ( model, marka ) który był w 2007 r w archiwum w cenie przykładowo - 300 zł, dziś jest w cenie 500 zł. Tak to się kręci. Z alle mam doświadczenie jeszcze w 3 innych sytuacjach, gdzie naciągają jak tylko się da. Nawet nie zdają sobie niektóre osoby sprawy jak oni naciągają. W przypadkach gdy towar jest drogi warto samemu przejechać się i obejrzeć, ale często odbiór osobisty to tylko taka zasłona, w rzeczywistości po wygranej aukcji okazuje się on nie możliwy, bo to jakiś wyjazd, bo dużo pracy bo to bo tamto i pozostaje tylko wysyłka. W wielu przypadkach ludzie machają ręką gdy sprzęt kosztuje np 500 zł i nie do końca okazuje się zgodny z opisem, brak czasu w odsyłanie go i czekanie na zwrot kosztów od sprzedawcy a właśnie oni na to też liczą.

No więc właśnie. Dokładnie tak jak piszesz Skyrocket: jakby to było 500 zł to nie ma większego problemu. A tak wolę się nie śpieszyć. Szczerze to liczę, że ktoś sprawdzony z forum będzie miał jeden ze sprzętów, na które poluje.

Wiec daj 3300 i masz pieknego a300 za ktorego moge tu na forum ręczyć.Wysle Ci juz w tej cenie a jak stan nie bedzie idealny i bedziesz miał wątpliwości to mozesz mi go odesłac.

Tak na szybko. Beat 300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zwylke nie ida za wiecej niz za £350. Zostanie ci na sporzo pre amp. Ja mialem paywke z DM 30 i nie narzekalem :) a tak mozna juz fajna kupic za 1k

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choc kilka stowek za drogo jak na moj gust ale moze sie da potargowac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiec daj 3300 i masz pieknego a300 za ktorego moge tu na forum ręczyć.Wysle Ci juz w tej cenie a jak stan nie bedzie idealny i bedziesz miał wątpliwości to mozesz mi go odesłac.

Hmmm, robisz przekonywujące argumenty Kamil. Bardzo mi się podoba twój klocek i co więcej ma pre out bym mógł łatwo podłączyć suba (dobrze rozumiem?). Jedyne co mnie boli to co piszą o tej "utracie niuansów w zamian złagodnienie dzwięku i ciepło" (z kablami to trochę przerabiałem). Z drugiej strony inni piszą o dużej szczegółowości A300... zgłupieć idzie. Czy w ogóle bierzesz pod uwagę taką opcje, że kupie go od ciebie potestuje parę dni i jeśli mi będzie odpowiadać to zostaje u mnie, a jak nie to zwrócę ci go - oczywiście bez ryski i oczywiście zwracam wszystkie koszty wysyłki? Jeśli tak, to się chyba zdecyduje.

Tak na szybko. Beat 300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zwylke nie ida za wiecej niz za £350. Zostanie ci na sporzo pre amp. Ja mialem paywke z DM 30 i nie narzekalem :) a tak mozna juz fajna kupic za 1k

Akurat na ebuy nigdy nic nie kupowałem, ale chyba to jest dobry pomysł - na allegro jest neimal zawsze drożej. Trochę ryzyko i większe...

Zostanie ci na sporzo pre amp

Masz na myśli aby jeszcze do tego dołożyć przedwzmacniacz, by podłączyć choćby sub'a? Nie myślałem o tym, raczej o wyjściu preamp w wzmacnaiczu albo 4rech wyjściach na głośniki i podłączeniu wysokopozomowym.

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choc kilka stowek za drogo jak na moj gust ale moze sie da potargowac?

Faktycznie trochę drogo (przy założeniu, że Beat chodzą taniej niż dm10). Ciekawe czy ten niemiec zna angielski, bo ja niemieckiego nie znam :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wypozyczenia na testy to raczej nie,ale a300 sprzedaz jak nie podejdzie to pierwsza sprawa,Druga jest taka,ze.to jak zagra MF zalezy od kolumn teraz mam tak ciepłe zestawienie ze mozna by sie ogrzac,a z focalem czy b&w o zadnej cieplocie nie bylo mowy .Co do tego jak zagra z pro ac to sie nie wypowiem bo tych akurat nie podłanczalem.Reasumujac nie wypozycze ci go moge jedynie sprzedac ręcząc za stan techniczny i wizualny oraz za to ze w dobrym zestawieniu dlugo nie bedziesz myslal o zmianach bo potrafi zaczarowac dzwiekiem

Raczej nie mówiłem o wypożyczeniu, ale możliwości ew. zwrotu jeśli to by po prostu nie zagrało :) (na pewno nie tak, że posłucham sobie i zwrócę). W każdym razie nie naciskam - naprawdę nie chce się śpieszyć.

Wow, w ogóle na to nie zwróciłem uwagi, ale MF A300 ma 150 watów przy 8 Ohm - nie wygląda na tyle :D (rekomnedowany dla Proac max 100 wat - z tylnej ścianki). Czy to jest dyskwalifikujące dla MF? (podłączałem 120 wat do kolumn rekomendowanych na 80 - nic się nie stało)

Ja do wszystkich podłączam 200W/8ohm i 360W/4ohm, podłogowe-podstawkowe kolumny o mocy 30W do 400W :)

Bezpieczniejszy zawsze jest mocniejszy wzmacniacz, który pracuje bez wysiłki, niż wyżyłowany słabszy wzmacniacz. Największym zabezpieczeniem dla kolumn jest ich właściciel, po prostu widać po ruchu membramy, kiedy głośnik zbliża się do granicy swoich możliwości.

Ja się poddaje ,niech sie inni wypowiedzą.

Ja tez ale nie wiem czy z tego samego powodu :)

@Bartek, co bys nie wybral daj znac jak Ci to zargalo. Ludzie pytaja, pytaja a forumowicze radza, radza a potem cisza i nie wiadomo co z tego w sumie wyszlo.

Ok, Kamil. Przemyślałem to i jeśli mówisz, że twoje MF A300 jest w idealnym stanie to się zdecyduje (wyśle ci dane wysyłki na priva). Wolę kupić od ciebie niż od niemca.

Wczoraj wyniosłem proac do pomieszczenia znajomego (też z zacięciem audiofilskim) i kolumny zaczarowały nas po prostu... nawet z tym ampli Harmana ale w większym i normalnym pomieszczeniu. (znajomy nie mógł uwierzyć, że kupiłem takie kolumny w tej cenie - ale on preferuje nowy sprzęt)

Jeśłi MF mi nie podejdzie to sprzedam, abo sprzedam proac, bo dochodzę do wniosku, że pomieszczenia nie przeskoczę. Narazie chwilowo by odpocząć podłączyłem swoje tannoy m2 by odpocząć od tego wszystkiego - dźwięk po prostu wybrakowany przy proac, szczegóły nawet ok, ale najbardziej głębia straciła - dzwięk już tak nie wciąga słuchacza do środka. No ale pasmo przenoszenia tannoy w wysokich niższe (proac ma 30khz) i tannoye po prostu nie męczą.

Ogólnie zrobię tak: zamiast to uniwersalizować wcisnę sobie jakoś 2 zestawy, tannoy+ampli do filmów i komercyjnej muzyki a proac+mf do "lepszej" muzyki.

• 2 tygodnie później...

Trochę już posłuchałem, tak jak obiecałem opisuje efekty. A są mniej więcej takie jakie chciałem :)

Tak więc mam teraz 2 zestawy (no i jeszcze asus xonar D2 + jbl creature do youtube'a :) ). Naprawdę nie ma sensu robić uniwersalnego zestawu w pewnym punkcie montowania zestawu.

1) Tannoy m2 + amlituner kina + emu 1212m

2) Proac Minitower + musical fidelity A300 + asus essence one z wymienionymi wszystkimi OP na Texas instruments.

Zestaw do kina gra tak jak ma grać zestaw do kina - przyjemnie się je ogląda, ale czegoś brakuje w muzyce (dźwięk jest taki sterylny, skraje puste, chociaż czyste). Całość gra lepszymi szczegółami, ale jakoś tam bez polotu i przyjemności. Ogólnie słuchanie powoduje że słuchacz zaczyna się wsłuchiwać w mocną stronę czyli każde brzdęknięcie. Wymaga to pewnej głośności, co z kolei wymaga dalszego zmniejszania treble (z proac) i basu (tannoy) i tak oto wpada się w pewną pułapkę. Kino jest do kina...

Proac z MF a300, grają zupełnie inaczej. Cieplej, pełniej i przyjemniej. To zestaw do słuchania muzyki, a nie każdego niuansu (których też nie brakuje, ale nie przesłaniają całości - nieco się wycofały - dokładnie tak jak pisali). Zresztą w kinie słychać np bzyczki, ale wokale są za to wyraźnie mniej rozdzielone... coś za coś. Jak przypuszczam nie jest możliwe mieć wszystko :) . Ogólnie rzecz biorąc nawet ciche słuchanie jest po prostu przyjemne z mf - muzykalne, barwniejsze, no i z 3 razy cieplejsze - nie chodzi o ilość basu, który nota bene jest (barwą) w proac wystarczający, ale dołożyłem sub'a do muzyki chociażby elektronicznej (ale akurat do tej chyba kino lepsze). Z kina suba zdjąłem, bo w filmach mi przeszkadza podmuch jak coś wybucha - w moim pomieszczeniu tannoy z basreflex z tyłu generuje bardzo dużo basu (proac z przodu poszkodowane).

Teraz apropo samego spasowania proac + mf. Wszystkie nawet bardzo głośne i przesterowane syknięcia przestały być bolączkami (teraz to w głośnikach komputerowych bardziej syknięcia bolą). Chyba chodzi o to co pisał don111 czyli wzmacniacz musi mieć fizyczną możliwość dobrze wysterować kolumny. Natomiast całość gra zdecydowanie za wysoko (wg mnie, do niektórych rodzajów muzyki pasuje), ale poprawka jest tak prosta jak parę ruchów korektorem graficznym w paśmie między 1 a 10 Khz (nawet nie trzeba warmifiera, czy ozone, ale też pokombinuje). Nie ma żadnego problemu z ostrością tego dźwięku (przynajmniej takie mam wrażenie po 3 dniach, trochę odpocznę by nabrać dystansu).

Proac pewnie zmienię kiedyś na coś mniejszego i bardziej łagodnego (chociaż nie wiem czy to nie strata pieniędzy, bo co mi przeszkadza ten korektor?) Takie coś mi wpadło w oko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zagra to lepiej niż proac?

Inna uwaga: emu na asus essence i odwrotnie daje zdecydowanie gorsze efekty. Essence ładnie wyciąga do przodu szczegóły w mf po to by poprostu zmasakrować dzwięk w kinie, który zaczyna grać tak dziwnie, że nie potrafię wytłumaczyć (jakbym w studiu analizy dźwięku był, a skrajów nie było). Emu + mf nawet może być, ale efekty słabsze. D2 (taka trochę lepsze budżetowa karta) eksponuje swoje braki zarówno w kinie jak i mf - zresztą nic zaskakującego :), podłaczona do głośników komputerowych fajnie ukrywa jakość dźwięku youtube, tak samo jak puszczenie przez hdmi dźwięku na telewizor nawet działa jak się cichutko ogląda serial.

To narazie tyle. Pokombinuje jeszcze i napiszę. Dam też zdjęcia ustawienia w pomieszczeniu, by przedyskutować czy coś się da poprawić.

Ukryta Zawartość

Vincent SV-227 - ten mi wpadł w oko. Ma potencjometry i 4ry wyjścia. Wygląda fenomenalnie (srebrny!), muzykalny, ale ostra góra i mało basu

Potestuj Sv-236MK, albo SV-237.

• 1 miesiąc później...

Podzielę się najnowszymi danymi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - stałem się szczęśliwym posiadaczem tych kolumienek. Nie chce się rozpisywać na temat ich brzmienia bo już są wątki o tym (kolumienki są szalenie szczegółowe i neutralne). Chciałem tylko dać znać jak się sprawuje z moim musical fidelity a300, a sprawuje się całkiem nieźle - szczególnie szczegóły. Wzmacniacz bardzo dobrze sobie radzi z napędzaniem atc (a jak można wyczytać nie łatwo je wysterować), Natomiast całość u mnie gra nieco płasko/zbyt neutralnie. Nie ostro, tylko mało basu (nie to, że go nie ma) i ciut dużo wysokich, co powoduje zmęczenie po jakimś czasie - taki mam widocznie słuch, że nie lubi wysokiego grania.

Całość bez najmniejszego problemu naprawia warmifier, albo chociażby zwykły equalizer: podbicie o dosłownie 2db przy 156Hz i obniżenie o 2db przy 5KHz (w ich okolicach o 1db by powstały 2 takie minimalne górki). Gra to super i bez absolutnie żadnego zmęczenia nawet przy dużych głośnościach - zapewne będzie jeszcze lepiej za jakiś czas, kiedy wzmak i kolumny się zgrają.

Drobna uwaga: zapewne zamiast zmieniać charakterystykę wystarczyło by zmienić OP w moim źródle: Axus Xonar essence z uniwersalnymi i detalicznymi OP Texax instrument (nie mogę sobie przypomnieć nazwy LMExxxx - niby te najlepsze od Texasa), na MUSES02 - cieplejsze, przyjemniejsze, lepsze do "lepszej" muzyki. Pomyśle o takim teście, ale narazie wystarczająco wydałem :)

Mam takie pytanie (być może głupie). Atc mają podwójne wejścia na bi-wire i mam kable z bi-wire, ale we wzmacniaczu tylko zwykłe wyjścia. Czy to jest dobry pomysł po stronie kolumn podłączyć jak pod biwire, a po stronie wzmacniacza normalnie? Chodzi chośby o wygodę bo kabel ma ok 4mm średnicy i nie wchodzi to w wejściach w kolumnach (musiałem nieco przyciąć średnicę na końcu kabla, alternatywa: wykorzystać tylko jeden kanał biwire z kabla już od wzmacniacza, a drugi zostanie niewykorzystany)

Ukryta Zawartość

Czy to jest dobry pomysł po stronie kolumn podłączyć jak pod biwire, a po stronie wzmacniacza normalnie?

Musisz się zdecydować. Jak pod bi-wire, ale ze zworami - będzie kicha. Jeśli nie chcesz bi-wire, musisz podłączyć do jeden pary zacisków w kolumnie, najlepiej na dole. Ale ja zawsze polecam bi-wire, oczywiście, bez zwór wtedy.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.