Skocz do zawartości
IGNORED

3-way na sb34 i iluminatorze

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumna powinna byc polozona na boku. Glosniki musza byc maksymalnie zblizone do ziemi. Nalezy rowniez pochylic lekko obudowe, o ile procent - to jest opisane na podanej stronie.

Zastanawia mnie tylko celowość takiego pomiaru. Pomieszczenie mocno podbije najniższy bas. Ja osobiście nie ryzykowałbym korekcji bafle step według tego pomiaru.

Po to zeby znac realna odpowiedz basu danego systemu, odpowiedz ta bedzie taka sama jak w idealnej komorze bezechowej. Taki pomiar jest stosowany do porownania mozliwosci subwooferow. Nie ma innej, lepszej metody pomiaru w zakresie basu.

Gość

(Konto usunięte)

Kolumna powinna byc polozona na boku. Glosniki musza byc maksymalnie zblizone do ziemi. Nalezy rowniez pochylic lekko obudowe, o ile procent - to jest opisane na podanej stronie.

uważasz ,że mój pomiar jest do niczego?

Gość

(Konto usunięte)

Po prostu nie trzymales sie zalecen ze strony co do pomiaru, tyle moge wywnioskowac z zamieszczonych zdjec :)

melov8 moj drogi kolego, podzwigałem sobie dzisiaj porysowalem obudowę ( i tak bedzie druga) zrobilem to dla zaspokojenia m. in. Twojej ciekawości , zamiast polozyć glosnik na boku wolałem wlasnie tak , z tak duzej odległości 2 -3 stopnie maja takie znaczenie dla pomiaru jak zorza polarna na miesiączkowanie pingwinów, na forach zagranicznych stawiają kolumny na stołkach , rusztowaniach i innych ustrojstwach , robią pomiary tak by cos z nich zrozumieć, porównać, dla mnie to i tak cały czas jest to sztuka dla sztuki bo w pokoju odsłuchowym takiej charakterystyki nie uzyskam , a jeśli nie jest to dla Ciebie kompletny groundplane, na podstawie którego możesz wywnioskować odpowiedź w komorze bezechowej , to nich zostanie pomiarem odpowiedzi glosnika na wolnym powietrzu, i tyle. moja matka prawie spadła z łóżka mimo,ze domek był 15 metrów dalej, bo mówiła że dom sie trzęsie

Slawek, po co znowu podsycasz atmosfere? Nie zaspokoiles mojej ciekawosci, bo mnie to specjalnie nie interesje. Widze, ze chcialo sie Tobie zaspokoic ciekawosc i to zrobiles. Dalem Ci jedynie wskazowki jak to powinno byc zrobione i tyle.

Gość

(Konto usunięte)

dobrze, wrócmy do merytoryki, co mozna powewiedzieć o tym impulsie którego prawie nie widac

<br />Na dzien dzisiejszy proponuje jedynie to co wczesniej, czyli Ground plane. Napewno bedzie ciekawie. <br />

proponujesz cos jeszcze?druga obudowa powinna byc w formie testowej juz za tydzień

Po to zeby znac realna odpowiedz basu danego systemu, odpowiedz ta bedzie taka sama jak w idealnej komorze bezechowej. Taki pomiar jest stosowany do porownania mozliwosci subwooferow. Nie ma innej, lepszej metody pomiaru w zakresie basu.

No niby tak tylko że przy pomocy takiego pomiaru zwrotnicy raczej nie zrobisz.

No niby tak tylko że przy pomocy takiego pomiaru zwrotnicy raczej nie zrobisz.

Wrecz przeciwnie. To doskonala metoda do ustalenia podzialu miedzy basem, srednim ( midbasem ) w konstrukcji trojdroznej czy czterodroznej.

Wrecz przeciwnie. To doskonala metoda do ustalenia podzialu miedzy basem, srednim ( midbasem ) w konstrukcji trojdroznej czy czterodroznej.

Tak ale musisz dobrać korekcję baffle step i musisz ustawić efektywność głośnika średniotonowego. Jak chcesz przy pomocy tego pomiaru porównać efektywności głośnika niskotonowego i średniotonowego? Poza tym jak tak zmierzysz bas i zaprojektujesz do tego zwrotnicę to w pomieszczeniu podbije ci bas i będziesz miał dominację basu. Tak możesz ewentualnie projektować monitory bliskiego pola które słuchasz z odległości jednego metra w dobrze wytłumionym pomieszczeniu. Jak głośniki będą miały ścianę z tyłu to będzie zachwiana równowaga tonalna. Wiem bo bawiłem się pomiary akustyki. Różnice mogą być bardzo duże w zależności od miejsca pomiaru i ustawienia głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zerknij na faq

Szkoda że po angielsku.

O ile dobrze zrozumiałem to metoda pomiaru ground plane ma symulować komorę bezechową. Tylko że robienie kolumny na płasko w komorze bezechowej to nie jest dobry pomysł. Taka kolumna w pomieszczeniu będzie miała podbity bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
<br />Tylko że robienie kolumny na płasko w komorze bezechowej to nie jest dobry pomysł. Taka kolumna w pomieszczeniu będzie miała podbity bas.<br />

moim zdaniem masz racje , ja lubie porządna podstawę basową ale obudowę stroiłem w pomeszczeniu uzywając pomiarów bliskiego pola i robiąc pomiary z mikrofonem odsuwanym od obudowy po 10, 20 cm caly czas do tyłu i porównując wyniki oraz sluchając, nie jest to bardzo trudne, po ilus tam setkach pomiarów masz tyle doświadczenia,ze już nie musisz robić tak duzo, pomiar na wolnym powietrzu zrobiłem dziś ale to tylko kropka nad i, nic wiecej.

w pomieszczeniu możesz dostac taki wynik, moze nie idealny ale czynników jakie wpływaja na odtwarzanie niskiego basu jest zbyt wiele by mozna było uzyskac ideał

pomiar z 1,5m raw wygladzony

post-28119-0-48079700-1412548776_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

to jest pomiar po połączeniu woofera ze średniotonowym więc jak widac pracują bez wiekszej róznicy

rowne pasmo ( +- 2.5db) od 6 hz do 30hz? cos watpliwe te pomiary :)

sam dobrze wiesz ,że bez wygładzenia wyszłyby górki i dołki , sam wygładzas pomiary więc w czym problem?

mam takie miejsce w pokoju ,ze wspólpraca pomieszczenia i kolumny daje taki wynik, tylko w jednym konkretnym miejscu

Dlatego ja nie pokazuje takich glupot jak pasmo od 5hz, bo niby jakie informacje za soba niesie? Jesli mierzona byla ta sama obudowa, co z pomiaru na dworze, to wiadome, ze przed 20hz zaczyna sie spadek. Glosnik i tunel pracuja w przecifazie i efektywnosc spada. Teraz pokazujesz pomiar z od wlasciwie 1 hz i sie pytam po co?

Gość

(Konto usunięte)

poza tym sam jestem trochę zaskoczony jak zachowuje się ten głośnik , bo nie spodziewalem sie po nim aż tak dużo. żeby dźwiek z tej obudowy nie był na ostatniej oktawie podbarwiony nie robilbym juz nic.

Gość

(Konto usunięte)

ponizej 15 hz nic nie slyszę więc nie słucham tych rezonansów na 1 hz

zresztą chyba szkoda czasu na takie przekomarzanki , utnij sobie ten wykres gdzie chcesz nawet tam gdzie siega Twoje tl i będziesz spokojniejszy

Gość

(Konto usunięte)

:)ok

duza wadą dla mnie tej obudowy są podmuchy powietrza z portu br od 25 Hz w dół,przy glośnym słuchaniu problem jest w tym ,że chcąc zwiekszyć przekrój br należałoby go równiez wydłużyć, nie robiłem takiego eksperymentu, lepiej pewnie byłoby zastosowac membrane bierna ale do tego woofera potrzebna byłaby o rozmiar większa.można też zrobić br szczelinowy i ewntualnie jesli zejście nie będzie aż tak istotne troche go wygłuszyć.

ja kończę przygode z bas reflex, dalej bedą falowody.

pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten watek

Fakt jest taki, ze sluchasz rezonansow pokoju, a brzmienia glosnika. Popracuj nad akustyka pokoju, to i brzmienie bedzie lepsze.

Niekoniecznie rezonanse pokoju. W pokoju ograniczona jest przestrzeń do której wypromieniowany jest dźwięk dlatego podbija bas. Rezonanse będą przy długości fali równej wymiarowi pokoju. Fala 20Hz ma 16m długości więc o fali stojącej nie ma w tym wypadku mowy chyba że w remizie. W tym wypadku te częstotliwości przenoszone są pneumatycznie tak jak w słuchawkach bo pomieszczenie jest po prostu za małe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.