Skocz do zawartości
IGNORED

3-way na sb34 i iluminatorze

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

A zrobiles pomiar skalibrowanym mikrofonem, metoda ground plane aby okreslic faktyczne mozliwosci glosnika w tej obudowie? Uwaga, zgaduje. Nie!

oczywiście ,że nie, ponieważ na dzień dzisiejszy nie jest mi to potrzebne

ale jak zrobię docelową obudowę , to chetnie zapakuję tasuki i br i resztę kolumny i zawiozę do Ciebie bys mi pokazał what is ground plane i jak robic pomiary skalibrowanym mikrofonem, moze sie wreszcie czegos nauczę, i pisze to bardzo poważnie, posłuchamy porównamy i moze znajdziemy choc cieniutka nić porozumienia ... choćby pieknie wyciągnięte i znakomicie zarysowane odglosy burzy

z brothers in arms... oczywiście jesli zechcesz ...

Zrobisz w swoim zyciu 100 projektow z BR, polowe tego z OZ i chociaz ze 25 TL, to wtedy bedziesz mial lepsze rozeznanie, co mozna z czego wyciagnac. To nie jest wszystko takie proste jakby sie wydawalo.

nie mam aż takiego parcia na ilość , a ,że nie jest to proste to tez wiem, wiem tez jak czujesz sie Ty gdy teoretyczne zalożenia projektu w praktyce nie wychodzą i trzeba szukac innej drogi, sam to przeżywam i wydaje mi sie ,ze wielu kolegów czuje podobnie zmagając sie z problemami akustycznymi, a w gruncie rzeczy nie chodzi o ilość, bo Comendante W ciągle usprawnia tasuki , ja aplikuje jeden głośnik w czterech róznych obudowach, ty szukasz idealnej linii transmisyjnej dla 2-way, każdy z nas robi cos co uważa za słuszne i dla niego dobre i .... za chwilę szukamy czegos lepszego...

Zrobiles dwie trzy obudowy na krzyz i na tej podstawie juz oceniles, ktora jest dla Ciebie super, a ktora nie.

zrobilem duzo więcej, ale znów nie ma to znaczenia, bo Ciebie nigdy nie doscignę ani w teorii ani w praktyce

A na jakiej podstawie mam oceniać jaka DLA MNIE jest super? po obrazkach w necie?

po czytaniu tysięcy zachwytów nad każdym rodzajem obudowy?

to samo tyczy sie glośnikow

uwazam tylko, ze dobra, klasyczna TL, jest doskonalym rozwiazaniem dla srednich lub midbasu i trudno bedzie cos tutaj poprawic. Dzwiek z tylnej czesci membrany trzeba jak najbardziej wytlumic i oddalic od jej przedniej strony. Obudowe nalezy tak zaprojektowac, aby w poblizu tylnej czesci glosnka nie bylo scianki przeciwleglej

cenna rada i wg niej będę poprawiał obudowę dla 18wu/4, jeśli możesz napisz jaka dlugość tunelu bys widział dla tego głosnika i czy przekroj tunelu od 150cm2 do 50 cm2 będzie ok?

oczywiście ,że nie, ponieważ na dzień dzisiejszy nie jest mi to potrzebne

ale jak zrobię docelową obudowę , to chetnie zapakuję tasuki i br i resztę kolumny i zawiozę do Ciebie bys mi pokazał what is ground plane i jak robic pomiary skalibrowanym mikrofonem, moze sie wreszcie czegos nauczę, i pisze to bardzo poważnie, posłuchamy porównamy i moze znajdziemy choc cieniutka nić porozumienia ... choćby pieknie wyciągnięte i znakomicie zarysowane odglosy burzy

z brothers in arms... oczywiście jesli zechcesz ...

Nie musisz do mnie przyjezdzac, wystarczy ze uzyjesz google i bedziesz wiedzial jak zrobic poprawny pomiar basu :)

nie mam aż takiego parcia na ilość , a ,że nie jest to proste to tez wiem, wiem tez jak czujesz sie Ty gdy teoretyczne zalożenia projektu w praktyce nie wychodzą i trzeba szukac innej drogi, sam to przeżywam i wydaje mi sie ,ze wielu kolegów czuje podobnie zmagając sie z problemami akustycznymi, a w gruncie rzeczy nie chodzi o ilość, bo Comendante W ciągle usprawnia tasuki , ja aplikuje jeden głośnik w czterech róznych obudowach, ty szukasz idealnej linii transmisyjnej dla 2-way, każdy z nas robi cos co uważa za słuszne i dla niego dobre i .... za chwilę szukamy czegos lepszego...

Napewno nie mozna odmowic Comendantowi pracy i determinacji w poprawianiu swoich konstrukcji. Z tego co ostatnio pokazales, to chyba wzial sobie do serca to, o czym pisalem w temacie tasukow i probuje usprawnic Sd przejscia miedzy tasukami.

zrobilem duzo więcej, ale znów nie ma to znaczenia, bo Ciebie nigdy nie doscignę ani w teorii ani w praktyce

A na jakiej podstawie mam oceniać jaka DLA MNIE jest super? po obrazkach w necie?

po czytaniu tysięcy zachwytów nad każdym rodzajem obudowy?

to samo tyczy sie glośnikow

Nie rozumiesz. Nie chodzi tutaj o mnie i ile czego zrobilem. Jak chcesz posluchac, co mozna zrobic stosujac tradycyjne rozwiazania, to musisz wybrac sie na odsluchy dobrze skonfigurowanych systemow audio.

cenna rada i wg niej będę poprawiał obudowę dla 18wu/4, jeśli możesz napisz jaka dlugość tunelu bys widział dla tego głosnika i czy przekroj tunelu od 150cm2 do 50 cm2 będzie ok?

Nie wiem czy bedzie ok, trzeba sie zastanowic, pomyslec, zrobic prototypy. Tak czy siak musialbys miec dosc gleboka obudowe. Im dluzszy tor tym lepiej bedzie wygaszal niechciane rezonanse midbasu i srednich.

Gość

(Konto usunięte)

Jak chcesz posluchac, co mozna zrobic stosujac tradycyjne rozwiazania, to musisz wybrac sie na odsluchy dobrze skonfigurowanych systemow audio.

proszę bys juz takich argumentów nie wysuwał, bo na ten temat nic nie wiesz

Napewno nie mozna odmowic Comendantowi pracy i determinacji w poprawianiu swoich konstrukcji. Z tego co ostatnio pokazales, to chyba wzial sobie do serca to, o czym pisalem w temacie tasukow i probuje usprawnic Sd przejscia miedzy tasukami.

:) ComendanteW zapłacze sie ze śmiechu , jak to przeczyta.

pomysł z łamanymi tasukami powstał "lata świetlne" przed tym jak zaprezentowałeś swoje rozumienie pracy tasuka, i podkreśle to jeszcze raz - niema "przejścia pomiędzy tasukami " bo fala dźwiekowa zalewa cały przekroj komory tasukowej,

jedyna analogia jaka mi sie nasuwa , a ktora moze dotrze do Ciebie to statek zatopiony na dnie rzeki , Ty uwazasz , że woda krąży pomiędzy kajutami , a nie widzisz ,ze woda jest wszędzie.

łamane tasuki pozwalają powiększyć cały przekrój komory tasukowej , cały przekrój tunelu ktorym fala biegnie ,odleglości między tasukami mają pomijalne znaczenie w tej kwestii

Hehe zabawne to porownanie z woda, naprawde :) Fakt jest taki, ze na wejsciu i wyjsciu macie waskie gardlo w tasukach i nic tego nie zmieni. Skrzyzowanie rezonatora helmholtza z dlugim torem falowodu.

jedyna analogia jaka mi sie nasuwa , a ktora moze dotrze do Ciebie to statek zatopiony na dnie rzeki , Ty uwazasz , że woda krąży pomiędzy kajutami , a nie widzisz ,ze woda jest wszędzie.

ale głupoty wypisujesz

Gość

(Konto usunięte)

ale głupoty wypisujesz

udowodnij, że to głupota.

czoło fali płynie przez cały przekrój komory tasukowej jedyną przeszkodą są przekroje tasuka , jakie w danej chwili napotyka fala , porownaj z "

Tu masz na szybko pracę tasuka w tunelu. Poprzeczny przekrój tunelu, gdzie różowym tunel, zielonym tasuk.

Fala biegnie rejonem na różowo jednocześnie.

konie cytatu"

Gość

(Konto usunięte)

Fakt jest taki, ze na wejsciu i wyjsciu macie waskie gardlo w tasukach i nic tego nie zmieni. Skrzyzowanie rezonatora helmholtza z dlugim torem falowodu.

Ty tak rozumiesz pracę tego falowodu i powinieneś to zaznaczyć :)

mnie Twoje tlumaczenie nie przekonuje i doświadczenia ktore zbieram mówia też cos zupełnie innego.

fala wije się jak wąż

tu masz animację przepływu fali w tasuku

mam nadzieję ,że link działa

http://diyaudio.pl/showthread.php/24389-sub-na-SB34SWNRX-S75-6/page3

Tu nie trzeba niczego rozumiec, wszystko jest widoczne na obrazkach z prototypow i gotowych konstrukcji. Za glosnikiem jest duza komora, ktora jest polaczona z dlugim torem rezonansowym. To daje dwa zjawiska rezonansowe, rezonator helmholtza i rezonans cwiercfalowy. Co tu wiecej chcesz dumac?, Tak to jest obudowa BR z torem cwiercfalowym, tor cwiercfalowy tworza segementy tasuka, ktore maja rowniez dzialanie filtru dolnoprzepustowego. To samo znajdziesz w papierze AES numer 6780, tyle ze z prostym torem cwiercfalowym.

"Cięższe od powietrza maszyny latające są niemożliwe" - Lord Kelvin, brytyjski matematyk i fizyk

Można by naiwnie sądzić, że sceptyk poświęcił czas i uwagę. Ale nie. Nie poświęcił lub stosuje taktykę powtarzania "a właśnie że nie bo nie i patrz jak ładnie zatykam uszka". Nie przedstawił nic konkretnego prócz argumentacji pustej. Sławek postarał się bardziej, a sceptykowi tylko wydaje się, że zbił jego twierdzenia.

Nie ma tak łatwo. Pomiary rzeczywistej konstrukcji, bezpośrednie odsłuchy i uważna analiza zjawisk w tunelu tasukowym świadczą odmiennie. Nie da się rzeczywistości zmienić słowami, zaklęciami, hasłami, modlitwą. Przedstawiono tu szereg dowodów i interpretacji działania, którym nie przeciwstawiono nic prócz niczym nie popartego z góry powziętego przeświadczenia i słownej żonglerki. Fakt to fakt. Może sceptyk by się zgłosił się z konkretami?

Pomijając na chwilę rzeczywiste działanie tasuka i przyjmując, że rozumienie mechanizmu akustycznego tasuka ma jakieś istotniejsze znaczenie dla jego działania, niech sceptyk przeliczy sobie ten urojony BR z takim tunelem jaki opisuje i łaskawie przedstawi wynik. Niech udowodni, że taki BR działałby jak pomierzono w tasuku. Nie jest dzieckiem? Niech będzie rzetelniejszy i nabędzie nieco poszanowania dla cudzych działań.

Czy sceptyk przedstawi analizę problemu...? Uwaga, zgaduję. Nie!

Nikt nie musi klepać 100 skrzynek, by stwierdzić różnicę między dwoma konstrukcjami, o ile posiada słuch, ani mierzyć groundplane czy w komorze bezechowej dla ustalenia skali różnic. Działania pomiarowe dostosowuje się do celu pomiaru. Co do samej filozofii pomiaru, można użytecznie mierzyć dowolną miarą czy jednostką pod warunkiem, że nie zmienia się tej miarki przy kolejnych pomiarach. Różnice w mierzonym będą o dziwo uchwytne i o dziwo bezsprzeczne.

Ponieważ rozumienie bywa udręką, wyjaśniam łopatologicznie powyższe. By ustalić, czy w domku sceptyka odległość pomiędy umywalką a sedesem jest większa czy mniejsza niż pomiędzy klamką u drzwi a skrajem wanny może on posłużyć się nawet kapslem od piwa. Jeżeli istnieje różnica, liczba odłożonych na danej odległości kapsli będzie odmienna i to całkowicie i zadowalająco wystarczy, by wykazać istnienie nierówności czyli różnicy na korzyść tego czy tamtego dystansu.

Tyle samo kapsli znaczyć będzie, że odległości są równe. Inna ilość kapsli znaczyć będzie, że odległości są różne. Taka to magia.

Dla pomiaru domowego nie ma znaczenia czy mikrofon jest czy nie jest skalibrowany. Mierzymy tym samym w tym samym miejscu i przez to wyniki są rzetelne i znaczące w wypadku stwierdzenia różnicy. Środki podporządkowane są celowi i bezsensowne jest stosowanie środków sięgających dalej niż spełnienie zadania. Przy okazji, gdzie to sceptycy publikują swoje pomiary groundplane, że się ich tak od innych domagają?

Dziwi mnie zuchwałe wciskanie komuś, że nie słyszy tego, co słyszy. Na forum audio odbieram to jako łatwą niegrzeczność.

"Człowieka tworzą maniery i charakter" - Marcus Tullius Cicero

Bierzcie i nasladujcie jego prace wszyscy. On bowiem stworzyl obudowe doskonala, glosnikowego graala, zlapal uciekajacego zajaczka, objawil nieobjawione mimo, ze wczesniej zmierzyl to kapslem czy zoledziem?

Kupa smiechu i chmura dymu. Ale moze jeszcze zupelnie nieswiadomi niewierni, glusi pastuszkowie i zblakane owieczki poznaja kiedys,jaki jest ten niezwykly i niepowtarzalny dziwiek z Tasuka?

Cale szczescie ja w te sekte nie dam sie wkrecic :)

Gość

(Konto usunięte)

Bierzcie i nasladujcie jego prace wszyscy. On bowiem stworzyl obudowe doskonala, glosnikowego graala, zlapal uciekajacego zajaczka, objawil nieobjawione mimo, ze wczesniej zmierzyl to kapslem czy zoledziem?

Kupa smiechu i chmura dymu. Ale moze jeszcze zupelnie nieswiadomi niewierni, glusi pastuszkowie i zblakane owieczki poznaja kiedys,jaki jest ten niezwykly i niepowtarzalny dziwiek z Tasuka?

Cale szczescie ja w te sekte nie dam sie wkrecic :)

:)melov8 drogi kolego z naszego wspaniałego portalu ja przedstawiam pomysł poparty latami doświadczeń ComendanteW i piszę o tym co robię i jak ja to slyszę, zawsze powtarzam ,ze dźwięk z tasukowej obudowy DLA MNIE jest super, jeśli ktoś chce niech spróbuje, jesli nie nie ma sprawy, ale zwalczanie tasuka , które chyba postawiłeś sobie za cel jest dziwne i maloprzekonujące.

abstrahując od tego jak tasuk gra , cały czas probujesz zdyskredytować całą konstrukcję, jakby były to plany, idee , filozfia z innego niematerialnego świata.

fakt jest taki ,że jest na świecie kilka moze kilkanaście może juz więcej takich konstrucji, zbudowanych i osluchanych, ludzie ,którzy je budują i opisuja nie są chyba wszyscy głusi???

To,że nie do końca przekonują Cię agrumenty rozumię, to ,że próbujesz opisać po swojemu dzialanie tasuka też rozumię. Ale warto rozmawiać i przedstawiać argumenty

a nie zbaczać w stronę demagogii.

To swietnie, ze ludzie to buduja. Ludzie buduja rozne rzeczy, na cos trzeba swoj czas poswiecic i wydac zarobione pieniadze. Ja - co powtarzalem wielokrotnie - nie widze sensu budowy takich konstrukcji, bo ich pomiary i skomplikowanie nie pokazuja przewagi nad innymi rozwiazaniami. To ze, ktos mowi, ze gra mu lepiej, to ok, o gustach sie nie dyskutuje. Sa zwolennicy roznych rozwiazan i niech tak zostanie. Batalie o wplywie kabli na dzwiek tez byly i beda nadal, lecz slepe testy odsluchowe sprawiaja rozne figle tym swiecie przekonanym do swoich racji. Poza tym, niewatpliwa wiara w doskonalosc wlasnych konstrukcji, rowniez wplywa na sugestie odbioru gotowego produktu.

Slyszalem bardzo dobry bas z wlasciwie kazdego, typowego rozwiazania czasami nawet doskonaly i dlatego uwazam, ze lepiej skupic sie nad dopracowaniem klasycznych wariantow, niz tracic czas na watpliwe w zabobony, za ktorymi przemawia tylko kwiecisty opis brzmienia, a nie zmierzone parametry. Jak wiadomo, jestem zwolennikiem linii transmisyjnych, ale nie uwazam, zeby z obudowy BR czy OZ nie dalo sie wydobyc bardzo dobrego basu. Da sie, tylko trzeba wiedziec jak, a na to trzeba wielu prob i szerokiej wiedzy.

Na temat dzialania tasukow, to juz naprawde nie chce mi sie gadac, autor jest tak zaslepiony swoim tworem, ze nie dostrzega w nich podstawowych problemow wiec, faktycznie nie ma sensu drazyc tematu.

Gość

(Konto usunięte)

lepiej skupic sie nad dopracowaniem klasycznych wariantow, niz tracic czas na watpliwe w zabobony, za ktorymi przemawia tylko kwiecisty opis brzmienia

postawmy sprawę jasno

Fakt 1.

nie zbudowałeś

Fakt 2.

nigdy nie słyszałeś

Fakt 3.

szukasz teorii odpowiadających na pytanie "jak to działa" a raczej sam je wysnuwasz nie przytaczając dowodów

Fakt 4.

Nazywasz zabobonem konstrukcję , której nie rozumiesz

Poza tym, niewatpliwa wiara w doskonalosc wlasnych konstrukcji, rowniez wplywa na sugestie odbioru gotowego produktu.

przeczytaj to jeszcze raz i odnieś też do własnych konstrukcji.... nie mogę znależć , mozesz mi podac linka?

postawmy sprawę jasno

Fakt 1.

nie zbudowałeś

Fakt 2.

nigdy nie słyszałeś

Fakt 3.

szukasz teorii odpowiadających na pytanie "jak to działa" a raczej sam je wysnuwasz nie przytaczając dowodów

Fakt 4.

Nazywasz zabobonem konstrukcję , której nie rozumiesz

Niestety nie chcesz zrozumiec lub nie potrafisz, to co do Ciebie pisze. NIe interesuje mnie konstruowanie tasukow, ani ich dzwiek. Oceniam zamieszczone pomiary i nie widze w nich nic nadzwyczajnego, a raczej problemy o ktorych pisalem juz wczesniej. Jest takie madre i prawdziwe powiedzenie, ze "kazda matka swoje dziecko chwali i kocha.

przeczytaj to jeszcze raz i odnieś też do własnych konstrukcji.... nie mogę znależć , mozesz mi podac linka?

I nie znajdziesz. Nie mam cisnienia na prezentacje i opis kazdej swojej konstrukcji.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

On bowiem stworzyl obudowe doskonala, glosnikowego graala

Ej, weź se nie żartuj, bo ktoś przeczyta i uwierzy. Wiesz bardzo dobrze, że najlepsza obudowa to brak obudowy :-)

Gość

(Konto usunięte)

co by wszyscy wiedzieli

moj system pomiarowy

to

mikrofon na wkladce panasonica wm61a plus plik kalibracyjny ( ten uśredniony z netu)

karta muzyczna , maya 44 mk2

przedwzmacniacz w karcie

komp

a tu cytat z wypowiedzi kolegi Yoshi80

"

Najbardziej popularnymi mikrofonami są panasonic WM61a i tańszy WM60. Ich parametry są wystarczająco dobre , maja niemalże idealną liniowość do 5kHz"

programy jakie używam

kiedyś sw, teraz holmimpuls i arta, pomiary impedancji wykonuję limpem z rezystorem 100 om

a tu wypowiedź kolegi meloV8 z 11 września 2009 roku z godziny 15.18

cytuję

"Mam pytanko "upewniajace sie" do kolegow praktykow.

Sklecilem sobie systemik pomiarowy oparty na ARTA. Pomiary impedancji dzialaja git. Teraz zabralem sie za pomiary mikrofonem. Moj system pomiarowy opiera sie na bardzo prostym jigu z manuala ARTA, karty dzwiekowej SB 128 ( bardzo ciekawa poniewaz posiadana pokladzie wzmiacniacz TDA dosc "sporej" mocy) oraz tymczasowo do testow uzywam mikrofonu "do skajpa" creativa. Mikrofon podpinam pod wejscie na karcie, tak jak to koledzy pisali i wszystko dziala git. Pomiary wychodza dobre jednak mam wrazenie, ze charakterystyka tej kapsulki konczy sie na 10khz i kazdy pomiar po okolo 10khz konczy sie wielkim spadkiem.

Mam kapsulke panasonika, rurke i reszte pierdolow do zrobienia mikrofonu pomiarowego takiego jakiego "wszyscy" uzywaja.

Moje pytanie brzmi: Czy ten mikrofon moge bez obawy podlaczyc pod to same wejscie mic na karcie? We wczesniejszych postach piszecie o kondensatorze na wyjsciu mic karty i roznych sposobach jego podlaczenia. Pytanie moze troche lamerskie ale elektronik ze mnie lichy. Wole sie upewnic niz stracic mikrofon :)"

koniec cytatu

ja przynajmniej nigdy nie myslałem ,ze mozna mikrofonem od skypa cos dobrze zmierzyć. :)

Ej, weź se nie żartuj, bo ktoś przeczyta i uwierzy. Wiesz bardzo dobrze, że najlepsza obudowa to brak obudowy :-)

Ja to wiem :) trudno przebic dipol w solidnym wykonaniu.

Slawek,

Zmierzyc realne mozliwosci zestawu na basie nie jest latwo. Pomiar bliski najczesciej jest obarczony pewnymi bledami, sa sytuacje w ktorych bardzo trudno go poprawnie interpretowac, szczegolnie przy dosc niekonwencjonalnych rozwiazaniach. Dlatego najskuteczniejsza metoda pomiaru basu jest metoda ground plane jesli nie masz dostepu do komory bezechowej. Te metode moze uzyc kazdy, tylko trzeba wyjsc z chalupy. Pomiary glosnikow z odpowiedzia pomieszczenia to jeszcze wieksze pole do bledow, bo wystarczy zmiana ustawienia mikrofonu aby zafalszowac pomiar. Dlatego jesli chcesz porownac ( biorac za przyklad propozycje kapsla lub zoledzia ) dwa zestawy glosnikowe w zakresie basu, to zrob pomiar ta metoda. Oczywiscie google opisze Ci dokladniej jak to zrobic.

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego najskuteczniejsza metoda pomiaru basu jest metoda ground plane jesli nie masz dostepu do komory bezechowej. Te metode moze uzyc kazdy, tylko trzeba wyjsc z chalupy.

Wiem o tym, uwierz mi , rozumię i mam tego świadomość. wiem jak sie robi pomiar

na schodach , na betonie , wiszącej kolumny , leżącej kolumny , z mikrofonem nad kolumna , w srodku rezonatora helmholtza i nawet pod łóżkiem.

teraz zrozum Ty

wszystkie te pomiary są ok jeśli kolumny robię dla kogoś ,dla wielu klientów , bo jak przyjdzie niezadowolony osobnik to zawsze mogę powiedzieć "popraw akustyke pomieszczenia"

jeśli robisz zespoły głosnikowe które mają działać na świeżym powietrzu to tak mierz.

ale jeśli mają działać w konkretnym pomieszczeniu to na cholerę Ci pomiar groundplane? sztuka dla sztuki! dla pochwalenia się przed całym światem piekna równą charakterystyką bez gór i dołów nieważne jak nisko schodzącą!

wierz przecież ,że każde pomieszczenie generuje mody własne , 15 m2 ok 40Hz i 70 Hz 20 m2 ok 35 Hz i 65 Hz itd im większe tym niżej i coraz mniej basu z przy tej samej głośności

nawet jak mierzymy to wytłumiamy wszystko co sie da oddalamy kolumny od ścian wieszamy kładziemy itp i co???? w tej pozycji ich póżniej słuchasz? zdejmij wreszcie te maskę moralizatora i spójrz na to od swojej normalnej strony nie traktuj mnie jak dzieciaka z przedszkola bo okazuje się ,że dłużej robię pomiary niz Ty.

Zostaw te kapsle i żołędzie i zrozum ,że w DIY robimy głosniki w 90% dla siebie dogrania w domu w pokoju sypialni , salonie .

pomiary wykonane w tych samych warunkach dla dwóch różnych obudów pokazują różnice i można na tej podstawie wyciągnąc wnioski , wiesz o tym a nie chcesz tego przyznać.

jasne ,że zmiana mikrofonu o 1 cm może zmienić cały pomiar , wszyscy co cokolwiek mierzą w akustyce to wiedzą , a ja chcę kolumny , które mają grać u mnie w pokoju bez perzyny na podlodze w normalnej bazie stero a nie naśrodku pokoju, a tym bardziej nie chcę ich ustawiać na tarasie i nagłaśniac trawnika w audiofilskiej jakości

Moze i robisz dluzej pomiary niz ja ( ja je robie dopiero od paru lat ) ale z tego co piszesz, moge wnioskwac, ze chyba nie do konca wiesz co robisz.

jeśli robisz zespoły głosnikowe które mają działać na świeżym powietrzu to tak mierz.

Co ma piernik do wiatraka? kolumna do grania na powietrzu nie rozni sie budowa od tej do grania w domu. Chyba, ze masz na mysli zaawansowane systemy liniowe, to faktycznie, w domu ich nie pomierzysz.

ale jeśli mają działać w konkretnym pomieszczeniu to na cholerę Ci pomiar groundplane? sztuka dla sztuki! dla pochwalenia się przed całym światem piekna równą charakterystyką bez gór i dołów nieważne jak nisko schodzącą!

Nie kolego, to nie jest sztuka dla sztuki, tylko zasada pomiaru wg ktorej, doskonale wiem, co potrafia moje kolumny. Poza tym jest ona wielce pomocna przy probie znalezienia optymalnego podzialu miedzy basem i midbasem. Zdziwiony?

A moze skoro takie bez znaczenia sa te mody i odbicia w pokoju, to zrob zwrotnice bez pomiarow bramkowanych, przeciez kolumny i tak pasmo glosnikow bedzie poszarpane, wiec po co sie meczyc z dobrymi pomiarami?

nawet jak mierzymy to wytłumiamy wszystko co sie da oddalamy kolumny od ścian wieszamy kładziemy itp i co???? w tej pozycji ich póżniej słuchasz? zdejmij wreszcie te maskę moralizatora i spójrz na to od swojej normalnej strony nie traktuj mnie jak dzieciaka z przedszkola bo okazuje się ,że dłużej robię pomiary niz Ty.

Ja do pomiarow niczego nie wytlumiam, nie ma takiej potrzeby. Ale skoro tak dlugo robisz pomiary, to pewnie wiesz co robisz...

Zostaw te kapsle i żołędzie i zrozum ,że w DIY robimy głosniki w 90% dla siebie dogrania w domu w pokoju sypialni , salonie .

pomiary wykonane w tych samych warunkach dla dwóch różnych obudów pokazują różnice i można na tej podstawie wyciągnąc wnioski , wiesz o tym a nie chcesz tego przyznać.

jasne ,że zmiana mikrofonu o 1 cm może zmienić cały pomiar , wszyscy co cokolwiek mierzą w akustyce to wiedzą , a ja chcę kolumny , które mają grać u mnie w pokoju bez perzyny na podlodze w normalnej bazie stero a nie naśrodku pokoju, a tym bardziej nie chcę ich ustawiać na tarasie i nagłaśniac trawnika w audiofilskiej jakości

Tak tak, bujaj dalej w oblokach. Moim zdanaiem jest zrobic jak najlepsze pomiary, tak abym wiedzial na co stac glosniki, ktore projektuje. Potem moge sie skupic nad akustyka pokoju, zeby te glosniki pokazaly na co je naprawde stac. Ty widze obrales sobie jakas inna sciezke, ale wporzo, nie moja sprawa, rob jak uwazasz :)

Gość

(Konto usunięte)

A moze skoro takie bez znaczenia sa te mody i odbicia w pokoju

nigdzie nie napisałem ,że są bez znaczenia

wręcz przeciwnie, akustyka pomieszczenia i kolumny to ma być symbioza

Tak tak, bujaj dalej w oblokach.

i jak z Toba dyskutować?

Ja wszystko rozumiem, szanuję, ale nie widzę konkretnego dowodu na podstawie, którego można stwierdzić, że warto budować tasuk czy jak mu tam...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja wszystko rozumiem, szanuję, ale nie widzę konkretnego dowodu na podstawie, którego można stwierdzić, że warto budować tasuk czy jak mu tam...

I o to wlasnie chodzi, co caly czas podkreslam. Poza opisem brzmienia autorow konstrukcji nic nie przemawia za ich budowa. Wydaje mi sie, ze pomyslodawcow troche ponosi fantazja, bo prawa fizyki nie sa z gumy i nie da sie ich naciagnac w jedna strone aby z drugiej nie wyszly gnioty.

Gość

(Konto usunięte)

Moim zdanaiem jest zrobic jak najlepsze pomiary, tak abym wiedzial na co stac glosniki, ktore projektuje. Potem moge sie skupic nad akustyka pokoju, zeby te glosniki pokazaly na co je naprawde stac.

jeśli masz gablotę z silnikiem V8 to nie musisz ciągle jej sprawdzać i nikomu udowadniać jak szybki jest ten samochód, bo ... to wiesz , tak samo jest z moimi głośnikami

widzisz, dowody będą niebawem, ten wątek nie potoczyl sie tak jak do końca chciałem

ale cierpliwości ...

Slawku, jak mamy schodzi na taka polemike, to lepiej skonczyc rozmowe.

Podalem Ci przyklad w jaki sposob zmierzyc poprawnie mozliwosci kolumn. Ty zamiast sie nad tym zastanowic i najlepiej wyprobowac ( o ile jeszcze nie probowales ), to starasz sie odwracac kota ogonem i polemizowac. Ja nie wiem po co. Nie chcesz po prostu miec wszystkiego czarno na bialym? Nauczyc sie czegos nowego, miec wiecej doswiadczenia? Boisz sie za peknie jakas banka mydlana? Nie rozumiem.

Gość

(Konto usunięte)

Podalem Ci przyklad w jaki sposob zmierzyc poprawnie mozliwosci kolumn. Ty zamiast sie nad tym zastanowic i najlepiej wyprobowac ( o ile jeszcze nie probowales ), to starasz sie odwracac kota ogonem i polemizowac. Ja nie wiem po co. Nie chcesz po prostu miec wszystkiego czarno na bialym? Nauczyc sie czegos nowego, miec wiecej doswiadczenia? Boisz sie za peknie jakas banka mydlana? Nie rozumiem

Słuchaj , ja sie nie boje o pomiar i zrobię go nie ma problemu, problem jest języka naszej polemiki, narzucasz swoje zdanie w sposób miejscami nie do przyjęcia , zamiast odpowiadać argumentami nie chciałem by tak było, ale stało się

jeśli chcesz rzeczywiście byśmy odkryli tajemnice tasuków , zaproponuj metody.

1. ground plane

ok , na dzień dzsiejszy nowe tasuki są w formie desek , chcę by obudowa była tylko nieznacznie wieksza niz br by jakoś do siebie porównać , poza tym najpierw będą pomiary obudowy tl , potem dołoże tasuki by pokazać różnice, tl br i tasuk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.