Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do NAD 326 Bee + MA BX6

kominiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie

Właściwie jak w temacie jestem posiadaczem tego zestawu , nie ukrywam i posiadaczem CD i sporej kolekcji CD . Okazujęsię ze odziedziczyłem trochę winyli ok 30 szt , chciałbym posłuchać ich w przyzwoitej jakości od czasu do czasu i nie ukrywam że coś dokupić od czasu do czasu z topowych moich ulubionych kapel , tym bardziej że cena winyli nowych często oscyluje w cenie nowych CD. Moje pytanie i prośba co mógłbym skonfigurować do tego zestawu ?

Wiem że pytanie rzeka i morze odpowiedzi ---- chodzi mi o używany model gramofonu +przedwzmacniacza by to przyzwoicie grało budżet ? max 700 - 1000 zł

Słyszałem dużo dobrego o technicsach np SL-q3 , q2 , Dual , thorens ? Prosze o podpowiedz aby potem to nie grało jak Bambino .

Dziękuje i pozdrawiam Grzesiek

https://www.audiostereo.pl/topic/114945-gramofon-do-nad-326-bee-ma-bx6/

chodzi mi o używany model gramofonu +przedwzmacniacza by to przyzwoicie grało budżet ? max 700 - 1000 zł

Słyszałem dużo dobrego o technicsach np SL-q3 , q2 , Dual , thorens ? Prosze o podpowiedz aby potem to nie grało jak Bambino .

Witam ,

Trochę mało eci peci.

Szału z tego nie będzie.

No musisz doliczyć jeszcze wkładkę. Kolega ma rację z takim budżetem to nic wielkiego nie zwojujesz ale jeśli to ma być tylko na te parę płyt to może coś się uda sklecić - słabe bo słabe ale będzie lepsze od Bambino.

Jeśli natomiast chcesz pomyśleć na poważnie i mieć z tego dużą przyjemność i satysfakcję to szykuj zdecydowanie więcej kasy.

Wszystko masz w temacie: "Analogowe FAQ..." oraz "Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania".

Dzięki za podpowiedzi , na razie poczytam polecone działy , a propo planowanego budżetu ? Jakie minimum trzeba by było założyć ? Jesli nie 1000 ? to mniej więcej ile ?

Pozdrawiam

- przeglądałem dziś trochę gramofony na allegro - muszę powiedzie, że to niezłe pole minowe pełne wyrobów gramofonopodobnych - właściwie to początkujący ma małe szanse aby dobrze wydac kasę - tylko jeden mnie zainteresował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- radziłbym aby szerokim łukiem omijac oferty poniżej 500 zł...pzdr..

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ja bym polecał przyglądnąć się nowemu Denonowi DP 300F ma wbudowany wzmak gramofonowy, jakąś marą bo marną ale startową wkładkę i do poziomu twojego sprzętu będzie i w sam raz.

Rydz dobrze sugeruje. To co poleca excel - to są ci chorzy psychole z audio-extaza . Było o nich już wielokrotnie na forum. A czy 1000 zł wystarczy? Na początek tak, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i - szperać.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja bym polecał przyglądnąć się nowemu Denonowi DP 300F ma wbudowany wzmak gramofonowy, jakąś marą bo marną ale startową wkładkę i do poziomu twojego sprzętu będzie i w sam raz.

Ja w sumie też. Ten gramofon ma słabe pre wbudowane, ale zakup wkładki 2M Red i osobne pre otwierają ciekawe przestrzenie. Ciepłe, jędrne połacie :)

p.s. Nie. Nie witam się. Zajrzałem a propos Mamela.

Ojj excelu .

Poczytaj sobie np, post nr 309 .

Ukryta Zawartość

- a to sorry, nie wiedziałem....dobrze, ze forumowicze są czujni..:)...pzdr...

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich

Jestem po czytaniu w/w działów ale prosze mi wybaczyć Początku z gramofonem - działu nie mogłem dokończyć , chyba zbyt dużo informacji . Reasumując wiem już co nieco więcej i dział FAQ jest super , prosto , prawie że łopatologicznie wytłumaczone -- dzięki naprawdę o wiele już się za bardzo nie da pytać po przeczytaniu wszystkiego :) Po przeczytaniu tez w/w postów o oszustach , podpisuję się trzeba być bardzo ostrożnym ,ale znowu własciwie to trochę jestem w punkcie wyjścia .

Ten budżet docelowy nie musi być 1000 , może być trochę większy ,ale znowu jak na pierwszy raz , nie chciałbym przesadzać - nigdy nie lubiłem przerostu formy nad treścią - dlatego może ostrożnie z tym wydatkowaniem :) ? Wiem , że nigdy nie ma tanio i bardzo dobrze i nie tylko w branży sprzętu - takich cudów nie ma . C odo marek raczej się nie będe pytał bo jest tam dużo w dziale FAQ . Może jednak bardziej doświadczeni powiedzą na co zwracać uwagę , przy wyborze sprzętu z drugiej ręki ? Osoby ? ok -rekomendacje itp kto zacz ? niektóre sprzęty wygladają jak spod igły mimo 30 lat ? - czy na pewno odzwierciedlają zdjęcia co jest po drugiej stronie ?

Produkty Pro-ject - gdybym zdecydował się na nówkę budżetową i np o nietypowym kształcie ? bez pokrywy ? Co z ochroną przed kurzem ? ( a umnie na sląsku tego cholerstwa dużo ) .Sa jakieś marki na allegro nic mi nie mowiące WEGA itp ? wyglądają jak profi , duży talerz , cięzki itp , tez nie tani i mam rozumieć ,że raczej od tego typu wynalazków mam stronić ? ( jesli się okaze że WEGA to akurat jakiś HI END - prosze wybaczyć mnie analogowemu laikowi :)) ale to tylko przykład i nie chodzi mi o MEDION za 100 zł bo to akurat kumam jaki to sprzęt tylko nie kiedy są to ceny bliżej 1k .

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi Pozdrawiam

Co z ochroną przed kurzem ?

- gramofon bez pokrywy, to porażka - kurz wszędzie wejdzie - przy wyborze postawiłbym raczej na znane marki vintage - wtedy umieli robic gramofony - gramofon musi byc ciężki - powyżej 6 czy 7 kg - ramię najlepiej esowate - co do napędu, to ja preferuję Direct Drive - automatyka ułatwia życie i wbrew niektórym opiniom, nie wpływa na jakośc dźwięku...pzdr..

ps. mam polską klawiaturę programisty i nie mam litery " ci " - ki diabeł ?

Witam

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i rady , no cóż jestem czujny , zwarty i gotowy na gramofony z 2 giej reki :)

Jeszcze raz dziękuję , temat myślę zakończony

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.