Skocz do zawartości
IGNORED

Dywan Wybór

sosnix12

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest porządny Belgijski dywan-a to z alledrogo-to totalna tandeta.

No ale tanio nie jest. :) Chodzi się po tym jak po pierzynie. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest porządny Belgijski dywan-a to z alledrogo-to totalna tandeta.

No ale tanio nie jest. :) Chodzi się po tym jak po pierzynie. :)

no niezłe przebicie cenowe :) zaryzykuję i kupię któryś z tych co podesłałem linki,w domu jest parę dywanów i żaden z nich nie kosztował więcej jak 500zł i wyglądają przyzwoicie

nawet jak bym posiadał 2000 zł na dywan to nigdy bym tyle nie zapłacił za materiał,który trzeba czyścić parę razy w tygodniu

Ukryta Zawartość

Wiesz jak to jest-chce się chodzić po pierzynie to się płaci. ;)

Wspaniały jest do zabawy z dziećmi-jest miękko ,mogą się przewracać-i nic się nie stanie-jest tak gęsty i gruby. ;)To jest 4500/m2-:)

Ja go wyrwałem za trochę taniej,z Belgi--ten największy rozmiar-ale na pocieszenie powiem ci że w KOMFORCIE- kosztuje 1600 pln ;)

Na środek kup sobie takie flokati.

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokój z wełną.

hmm...a jaką przepraszam rolę ma spełnić ten dywanik powieszony na ścianie?

Ukryta Zawartość

Zastosowałem na podłodze wełniany dywan wielki jak wykładzina rodem z Kowar;pod nim wykładzina biurowa niżej panele Tarqett (z piórem własnym, klejonym) na tekturze na folii izolującej od wylewki betonowej , ale teraz takiej wełny już nie ma. Na ścianę (death end) kilim 2x3m z wełny wielbłądziej usztywniany gruntem akrylowym(żeby nie pylił), na ścianie live end dyfuzory-walcowate elementy szklane - takie jak w okrągłych kabinach natryskowych. Czyli stosuję akustykę "live end, death end" z dyfuzorami w pierwszych punktach odbicia dźwięku.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

po drugie taką samą lub zbliżoną do wełny upakowanej w ramy

Wełna upakowana w ramy zaczyna działać od 200Hz, w odpowiedniej aplikacji schodzi jeszcze niżej, a jakie częstotliwości tłumi taki flokati? Od 2000 Hz w górę? Co z resztą pasma?

Adaptacja akustyczna ma być przede wszystkim skuteczna, a nie tylko być i nie denerwować żony. To jest dział "Akutyka" i proponowanie komuś, kto pyta w tej zakładce o adaptację, żeby powiesił sobie kilimek na ścianie zamiast działającego ustroju jest trochę jakby nie na miejscu.

Po pierwsze estetyczną

Pojęcie estetyki to rzecz wzgledna, ale jak dla mnie to panel z wełną wykończony ładną tkaniną albo płytą ze wzorem binarnym wygląda na ścianie o niebo lepiej niż zawieszony tam dywan...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wełna upakowana w ramy zaczyna działać od 200Hz, w odpowiedniej aplikacji schodzi jeszcze niżej, a jakie częstotliwości tłumi taki flokati? Od 2000 Hz w górę? Co z resztą pasma?

Adaptacja akustyczna ma być przede wszystkim skuteczna, a nie tylko być i nie denerwować żony. To jest dział "Akutyka" i proponowanie komuś, kto pyta w tej zakładce o adaptację, żeby powiesił sobie kilimek na ścianie zamiast działającego ustroju jest trochę jakby nie na miejscu.

Aaa , to już proszę sobie ten flokati kupić ,,,,,i porobić pomiary , jak i w jakim zakresie działa , albo po prostu kupić zawiesić , posłuchać muzyki .

Co , ja mam to za ciebie zrobć ?

Ile masz tej wełny w ramach do sprzedania ?

Przykro mi Cie rozczarować, ale nie handluję wełną mineralną ani ustrojami akustycznymi.

A jeżeli uważasz, że flokati działa na dźwięk tak samo jak wełna mineralna o gęstości 80kg/m3, to cóż mogę napisać? Gratuluje dobrego samopoczucia i życzę miłego dnia :)

czy przy projektowaniu ramy z wełną w środku,trzeba robić jakieś specjalne pomiary ? wymiary pokoju wystarczą ? czy przykrycie wełny materiałem wystarczy aby wełna nie pyliła ? czy po zafoliowaniu wełny i nałożeniu materiału będzie dobrze ? czy może folia będzie przeszkadzać ?

Panel z wełny mineralnej działa szerokopasmowo, więc można go zastosować bez pomiarów na początkowym etapie adaptacji jeśli celem jest ogólne wytłumienie pomieszczenia (wygaszenie pierwszych odbić, skrócenie czasu pogłosu). Nie można tylko przesadzić z ilością paneli w małych pomieszczeniach, bo to grozi przetłumieniem (efekt sali kinowej w multiplexie) i w konsekwencji zmuleniem dźwięku.

Panel z wełny mineralnej działa szerokopasmowo, więc można go zastosować bez pomiarów na początkowym etapie adaptacji jeśli celem jest ogólne wytłumienie pomieszczenia (wygaszenie pierwszych odbić, skrócenie czasu pogłosu). Nie można tylko przesadzić z ilością paneli w małych pomieszczeniach, bo to grozi przetłumieniem (efekt sali kinowej w multiplexie) i w konsekwencji zmuleniem dźwięku.

może znasz gdzie i jaki materiał kupić na obicie wełny ? a i ma znaczenie z jakiego materiału będzie rama zbudowana np. deska sosna,płyta wiórowa 18mm,MDF ?

teraz sprawdziłem czy są już gotowe panele i znalazłem na alle gro , jak sądzisz będą dobre ? szukałem pod hasłem- Absorbery akustyczne

ze zdjęć jak dla mnie ładnie wykonane są estetycznie,ja sam nie mam zdolności do budowy konstrukcji np.drewnianych , takie gotowe rozwiązanie było by dla mnie w sam raz

Materiał na ramę ma znaczenie głownie estetyczne, ale przy wyborze warto wziąć pod uwagę jego ciężar. Chodzi o to, żeby ciężkim budulcem nie zwiększać dodatkowo masy całego ustroju, który już sam w sobie sporo waży. Lżejszy ustój będzie po prostu praktyczniejszy w aplikacji.

Jeśli chodzi o obicie, to w zasadzie dowolna tkanina, która Ci się podoba. Trzeba tylko wcześniej zabezpieczyć wełnę przed pyleniem - najpopularniejsze metody to owinięcie folią typu strecz albo spryskanie powierzchni wodnym roztworem wikolu. Zamiast tkaniny może być też np. jakaś cienka płyta (np. sklejka) ze wzorem binarnym - moim zdaniem jest to o wiele ładniejsze rozwiązanie i praktyczniejsze, bo w razie potrzeby zawsze można przemalować na inny kolor.

Gość rydz

(Konto usunięte)

A jeżeli uważasz, że flokati działa na dźwięk tak samo jak wełna mineralna o gęstości 80kg/m3, to cóż mogę napisać?

Czytaj co ja piszę , post nr 35 , i nie wciskaj mi tych farmazonów powyżej , masz za karę .

0bicz.gif

Ja takie wełny w ramach przerabiałem , ty flokati nie , ja mam swoje sprawdzone sposoby .....ty miej swoje.

zadzwoniłem do firmy która wykonuję te Panele Absorbery akustyczne, jest możliwość kupienia paneli z folią Stretch,lub taka cienką folią,zapewne podobną do foli budowlanych używanych do ochrony mebli przy malowaniu ścian

Czytaj co ja piszę , post nr 35 , i nie wciskaj mi tych farmazonów powyżej

No, toż przecie czytam, stoi jak wół::

Po pierwsze estetyczną , po drugie taką samą lub zbliżoną do wełny upakowanej w ramy.

I jak niby inaczej mam to rozumieć?

przez telefon rozmawiałem o tym za 108 zł

Całkiem przyzwoicie wykonany panel i dobry, sprawdzony gatunek wełny. Co prawda mnie osobiście bardziej podobają się panele, gdzie obicie jest tylko na wełnie, a rama jest widoczna, ale to wyłącznie rzecz gustu. Tak, że jeżeli cena ci pasuje to można je śmiało brać. Warto jednak mieć na uwadze, że za cenę 1 takiego panela możesz kupić całą paczkę PT80, z której we własnym zakresie zrobisz 4 panele:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto jednak mieć na uwadze, że za cenę 1 takiego panela możesz kupić całą paczkę PT80, z której we własnym zakresie zrobisz 4 panele

tak jak pisałem wcześniej nie mam zdolności,i narzędzi aby panele były zbudowane estetycznie

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czytaj co ja piszę , post nr 35 , i nie wciskaj mi tych farmazonów powyżej

No, toż przecie czytam, stoi jak wół::

Tak ? to sobie przeczytaj i porównaj.

po drugie taką samą lub zbliżoną do wełny upakowanej w ramy.

A jeżeli uważasz, że flokati działa na dźwięk tak samo jak wełna mineralna o gęstości 80kg/m3, to cóż

Znany jesteś z wciskania kitu , to wiadomo.

Tobie sosnix 12 napiszę tak ,wydasz pieniądze najpierw na dwa " worki treningowe " potem dokupisz jeszcze ze dwa " worki treningowe " może dasz się jeszcze namówić na tzw " tapczan pod sufitem " :)) poczytaj tę zakładkę i nie tylko , będziesz wiedział więcej.

Na koniec , jak już wydasz pieniądze na te ustroje , " worki treningowe " finał będzie taki że wyniesiesz wszystko do śmietnika .

Pozdrówko.

Znany jesteś z wciskania kitu , to wiadomo.

O! A to bardzo ciekawe. W takim razie napisz proszę komu i jakiż to kit wcisnąłem?

Tobie sosnix 12 napiszę tak ,wydasz pieniądze najpierw na dwa " worki treningowe " potem dokupisz jeszcze ze dwa " worki treningowe " może dasz się jeszcze namówić na tzw " tapczan pod sufitem " :)) poczytaj tę zakładkę i nie tylko , będziesz wiedział więcej.

Na koniec , jak już wydasz pieniądze na te ustroje , " worki treningowe " finał będzie taki że wyniesiesz wszystko do śmietnika .

Tak, tak. "Worki treningowe" to ZŁO. "Worków treningowych" nie lubią żony, a żon trzeba się słuchać. Dlatego lepiej wydać pieniądze najpierw na 2 magiczne kabelki, potem dokupić kolejne 2 kabelki ze srebra, potem wymienić wzmacniacz i kolumny (koniecznie w tym samym kolorze, żeby żona się nie zorientowała), potem jeszcze ze 3 razy zmienić DAC'a, a na koniec jak już kwota dojdzie do równowartości nowego samochodu to wystawić wszystko na allegro, bo jak nie grało tak nadal nie gra... Sama radość.

Ale masz racje: "worek treningowy" za kilkadziesiąt zł jest beeeee. Coś co jest tak tanie nie może przecież działać, prawda?

,wydasz pieniądze najpierw na dwa " worki treningowe " potem dokupisz jeszcze ze dwa " worki treningowe " może dasz się jeszcze namówić na tzw " tapczan pod sufitem " :)) poczytaj tę zakładkę i nie tylko , będziesz wiedział więcej.

A ja jak L. Wałęsa-trochę się zgadzam i trochę nie.;)

Po pierwsze wygląd tego jest taki jaki jest-po drugie na pewno pomagają w wytłumieniu pogłosu w pokoju-ale nie 2-4 szt,tego naprawdę trzeba nawieszać na ścianach. ;)

Postawiłem 2 szt za kolumnami,i 2 szt po bokach-niby trochę było zmiany w pokoju(z pogłosem) ale tylko stojąc blisko nich,na środku pokoju było nadal z pogłosem.

Po zawieszeniu 4 szt grubych kotar-zmiana kolosalna na plus.Pogłos zanikł w pokoju w każdym miejscu-faktem jest że tamte panele po bokach w miejscu(tzw pierwszych odbić zostały) i za miejscem odsłuchu też na ścianie wiszą..

Ale stwierdzam że ten dywan i te kotary dały sporo więcej niż te panele-Vicoustic Wave Wood.

Panel jest mały-powiedzmy 100cm*50cm-jest to tylko1 m2 przy 2 szt-na pokój to trochę mało-nawet na mały pokój,a kotary mają u mnie 7m2.No i mi się to bardziej podoba-coś jak kurtyna w kinie. ;)

Dlatego lepiej wydać pieniądze najpierw na 2 magiczne kabelki, potem dokupić kolejne 2 kabelki ze srebra

Kolego,trochę nie trafiłeś,Rydz też się z kabelków wyleczył-no ale w sumie nie musiałeś tego wiedzieć. ;)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nic dodać nic ująć Gracjan , może tylko tyle że na bocznych ścianach , równie dobrze sprawdzają się dość grube kilimy zamiast " treningowych worków "

Zrobiłeś to z pomyślunkiem , i najważniejsze / spełnia swoją rolę akustyczną / estetyczną .

Pozdrówko.

Do > gonarek < , jak widać , nie trafiłeś ani z kablami , ani z żoną.

Moja druga połowa od ponad trzydziestu lat nie ma nic przeciwko temu jak ja urządzam sobie pomieszczenie do słuchania muzyki .

Kręci niekiedy głową , gdy widzi że zebrało się ciut za dużo sprzętu audio , i ma rację !

Ale stwierdzam że ten dywan i te kotary dały sporo więcej niż te panele-Vicoustic Wave Wood.

moze bylo za malo i dopiero dolozenie dalo oczekiwany rezultat:)) dobrze ze cieszy Cie rezultat:)

a tak tylko z ciekawosci: nie wiem jak jest u Ciebie ze scena muzyczna i z jej glebokoscia,ale czy probowales wysunac sie z kolumnami do przodu i pojedzic szerokoscia bazy,aby "uciec od linii stolik i tv"; czy daloby to stala poprawe ucieczki sceny od kolumn, poprawe glebokosci??

moze bylo za malo i dopiero dolozenie dalo oczekiwany rezultat:)) dobrze ze cieszy Cie rezultat:)

a tak tylko z ciekawosci: nie wiem jak jest u Ciebie ze scena muzyczna i z jej glebokoscia,ale czy probowales wysunac sie z kolumnami do przodu i pojedzic szerokoscia bazy,aby "uciec od linii stolik i tv"; czy daloby to stala poprawe ucieczki sceny od kolumn, poprawe glebokosci??

Tu już nie ma co kombinować-kombinowania było 3 miesiące-baza ma 255cm,o 20 cm więcej robi się już tzw dziura ,a kolumny stoją dokładnie 109cm od ściany tylnej-po 127 cm od jednej bocznej i 120 cm od drugiej bocznej.

Do tv od kolumn jest dobre 140 cm.

Foto może nie oddaje tych odległości.

Teraz jest dobrze-lepiej się nie da-bez sporego wkładu finansowego ,i zmienienia pokoju w typowo do AUDIO-ale nie o to chodzi-tam się też mieszka. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.