Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Masz jakieś „rozbierane” zdjęcia preampa? 
Masz to na pcb czy montaż przestrzenny? Używasz rezystorów węglowych? Używałem jako ecc88 nawet prawie padłych lamp i nie miałem takich efektów -wzmocnienie siadało i dźwięk jakby w studni, ale bez pisków.
Mamy tu kilku speców ktoś odezwie na dniach.  

W dniu 1.11.2024 o 15:42, TomKordas napisał:

Masz jakieś „rozbierane” zdjęcia preampa? 
Masz to na pcb czy montaż przestrzenny? Używasz rezystorów węglowych? Używałem jako ecc88 nawet prawie padłych lamp i nie miałem takich efektów -wzmocnienie siadało i dźwięk jakby w studni, ale bez pisków.
Mamy tu kilku speców ktoś odezwie na dniach.  

Jest to wersja od Michała (micha7n). Zmieniałem lampy, również miejscami i jednak to nie jest wina lamp. Zawsze ten sam kanał piszczy. Nigdy to nie jest jednostajny pisk, tylko chwilę piszczy, przestaje, jest on różnej częstotliwości i włącza się z różną częstotliwością. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230615_104707_copy_1890x2520.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym na początku wywalił kostki połączeniowe tam gdzie to możliwe - polutować i zaizolować. (choć to nie jest kluczowe). 
A sprawdzałeś połączenia kondensatorów - czy wszystko tam ma dobre połączenie ? 
Podpiąć do systemu, włączyć  i dotykać obudowy kondensatorów. Wiem dziwne , ale u mnie w którymś to preampie zadziałało. Sorry ale jestem chory i na więcej mnie nie stać 😉

Godzinę temu, TomKordas napisał:

Ja bym na początku wywalił kostki połączeniowe tam gdzie to możliwe - polutować i zaizolować. (choć to nie jest kluczowe). 
A sprawdzałeś połączenia kondensatorów - czy wszystko tam ma dobre połączenie ? 
Podpiąć do systemu, włączyć  i dotykać obudowy kondensatorów. Wiem dziwne , ale u mnie w którymś to preampie zadziałało. Sorry ale jestem chory i na więcej mnie nie stać 😉

Na najbliższy czas jest właśnie taki plan, żeby go odpalić bez górnej pokrywy i na żywo ruszać , macać itd, i sprawdzać, czy coś się zmieni w odsłuchach. 

W takim razie zdrowia życzę 👍

8 godzin temu, maniekmankowski napisał:

Jest to wersja od Michała (micha7n). Zmieniałem lampy, również miejscami i jednak to nie jest wina lamp. Zawsze ten sam kanał piszczy. Nigdy to nie jest jednostajny pisk, tylko chwilę piszczy, przestaje, jest on różnej częstotliwości i włącza się z różną częstotliwością. 

Ukryta Zawartość

IMG_20230615_104707_copy_1890x2520.jpg

Ja obstawiam masę, i nie ździwił bym się jeżeli w innym systemie ten sam preamp będzie cichy .Spróbuj po kolei z wypinaniem przewodu uziemiającego w sieciówkach .U mnie ten zabieg zlikwidował piski w lewym kanale .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, TomKordas napisał:

@maniekmankowski udało Ci się opanować to piszczenie? 

Cześć. Zdjałem pokrywę i jak na złość prawie nie piszczy. Albo pisknie przez dwie sekundy i cisza. Obserwacja trwa.

• 1 miesiąc później...
W dniu 14.11.2024 o 16:36, maniekmankowski napisał:

Zdjałem pokrywę i jak na złość prawie nie piszczy.

też piszczenie dziwne miałem , winowajcą była myszka bez przewodowa.

W dniu 9.02.2024 o 23:49, TomKordas napisał:

Za cenę toroidy kupisz Ogonowskiego na rdzeniu Ei84/42 na bl.0,3mm wyżarzanych z dwoma ekranami. 

280V-0-280V, (2x100mA) - anodowe. ( może być 300-0-300)
- 6,3V, 2A - żarzenie lamp zasilacza.
- 7,5V, 2A - żarzenie lamp przedwzmacniacza.

Kilka razy przeczytałem ten wątek jak sądzę uważnie i nie znalazłem informacji dlaczego do żarzenia lamp przedwzmacniacza ma być 7.5V?

12 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Kilka razy przeczytałem ten wątek jak sądzę uważnie i nie znalazłem informacji dlaczego do żarzenia lamp przedwzmacniacza ma być 7.5V?

Żeby działała stabilizacja. Regulatory typu np. lm317 wymagają aby wchodzące napięcie było wyższe od wychodzącego. 7,5 jest bezpieczną wartością i na pewno wyjdzie z tego 6,3V, co nie koniecznie uda się z 6,3V (jakie oferuje większość gotowych transformatorów), ale i na to są sposoby, można napięcie prostować diodami shotky i zastosować regulator low dropp.  

Bardzo dobrze nadaje się takie trafo   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, teraz jasne. Tylko czy napięcie przemienne 6.3V z transformatora po wyprostowaniu przez lampę prostowniczą i wygładzeniu kondensatorami nie będzie wyższe o √2 tak jak w układach opartych o mostek Graetza? Dla 6.3V AC wychodzi mi prawie 9V DC więc zastanawiam się czy jest sens zamawiać dedykowane trafo 7.5V AC

p.s. Trafo które wskazałeś nie ma uzwojeń 7.5V AC aczkolwiek faktycznie wydaje się idealne do tego wzmacniacza 

Dzisiaj, z czystej ciekawości rozebrałem swojego lamm. Pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć. Widok jaki się ukazuje po zdjęciu dolnej pokrywy wywołuje radość i podziw dla Tomkowych umiejętności. Jak to jest zrobione ,polutowane ,z jaką pieczołowitością, coś pięknego, elektroniczne dzieło sztuki.

Ukryta Zawartość

20241230_173841.jpg

20241230_173901.jpg

20241230_174629.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

Jak to jest zrobione ,polutowane ,z jaką pieczołowitością, coś pięknego, elektroniczne dzieło sztuki.

I ze znajomością elementów elektronicznych. Ten preamp jest zrobiony na bardzo dobrych częściach, lepszych niż oryginał.

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

ze znajomością elementów elektronicznych.

Oj tak ,kondy miflexa ,trafa Ogonowski itp. Jakość wykonania tego preampa przypomina bardziej produkty Roberta Kody aniżeli jakiś wytwór diy .

7 godzin temu, kaliman2 napisał:

A ja szukam może komuś zalegają gdzieś kondensatory 10uf i 2.2 uf warte wstawienia do lammma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kaliman2 napisał:

No tu polemizować nie będę 

Jakbyś się zdecydował to mam 2szt Miflex KPCU 2,2uF/600V. Porównywałem z v-cap w lamm i wg mnie są bardzo podobne jakościowo. Z tego co pamiętam zastanawiałem się co dać. Finalnie dałem v-capy bo gabarytowo mniejsze i miflex chyba nico dodawał barwy, v-cap bardziej neutralny. Ja mam monobloki lampowe i już nie potrzebowałem więcej barwy. W każdym razie te miflexy są naprawdę warte zakupu. Mam też sporo innych części dobrej jakości do lamma. Miałem robić drugą sztukę, ale kiepsko z czasem. 

8 godzin temu, Pawel8610 napisał:

Jakbyś się zdecydował to mam 2szt Miflex KPCU 2,2uF/600V. Porównywałem z v-cap w lamm i wg mnie są bardzo podobne jakościowo. Z tego co pamiętam zastanawiałem się co dać. Finalnie dałem v-capy bo gabarytowo mniejsze i miflex chyba nico dodawał barwy, v-cap bardziej neutralny. Ja mam monobloki lampowe i już nie potrzebowałem więcej barwy. W każdym razie te miflexy są naprawdę warte zakupu. Mam też sporo innych części dobrej jakości do lamma. Miałem robić drugą sztukę, ale kiepsko z czasem. 

Pawle , 

poprosze o kontat prv misiek1999 at wp pl

9 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Masz jakieś dobre rezystory anodowe 22.6k?

W wolnej chwili zrobię listę co mam i napiszę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi