Skocz do zawartości
IGNORED

Krok do przodu po MF A300

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc .Sprzedalem forumowiczowi musicala i chciałbym kupic jakąs uzywke do 4 tys by jakosciowo pojsc do przodu.Powietrze i detal oraz bas trzymany w ryzach tego oczekuje.Kolumny narazie to castle knight2 ale bedą dynaudio f160 jak się trafią w dobrej cenie.Przerabialem juz rotela,naima,arcama no i mf ktorego miałem najdłużej .Grał fajnie ale jak powiedzialem chciałbym isc do przodu.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

https://www.audiostereo.pl/topic/115077-krok-do-przodu-po-mf-a300/

Także stawiam na wzmacniacz Hegel, świetnym wyborem byłby H80.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hegel do 4000 zł? To chyba tylko H-70? Nawet jeżeli H-80 to co to będzie za zamiana po MF A300? Bez żartów z tym chińskim Norwegiem;) Zerknijcie na rozbierane zdjęcia H-70 i A300.

Szukałbym raczej wśród starszych wzmaków, może Audionet SAM, pierwsza wersja. Tylko, że może to być 4,5 kzł. Moim zdaniem Hegel nie ma startu do tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5598-0-76444200-1413050002_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Mialem hegla 80 przez chwile i raczej porownywanie go z

z mf nie ma sensu .Mozna te 4 tys lekko nagiąć ale 4.5 to juz max .moon i-5 mi chodzi po glowie ale nie moge trafic a przyznam ze polączenie moona z dynaudio mnie urzeklo gdy bylem w top hifi na odsłuchu.Moze jakis forumowicz ma cos ciekawego na zbyciu?

Kamil, masz 2 Anglików i Duńczyka w systemie, więc nie bierz żadnego Chinola...

A zupełnie poważnie, o jakim zestawieniu moona z dynaudio piszesz?

focus 110 moon 220i i , teac cd1000 .Wiadomo tam byly podlaczone kable drozsze od sprzetu no i pomieszczenie odsluchowe zrobilo swoje ale grało to naprawde fajnie

Byl ,wiem ale ja słuchałem nowej lini 220i .Wiem ze to najnizszy model ale juz ten mi sie podobał .Ten na allegro pod koniec mozna bylo brac za 2400 obserwowałem ze zdziwieniem ze tyle czasu gośc nie moze sprzedac,chyba mało popularna marka tutaj .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kamil , jak chcesz wejść teraz na prawdę wyżej , to pożyczka nieunikniona , do tego z linku mniejsza.

http://allegro.pl/hegel-h100-dac-pl-stan-idealny-i4685552748.html

tu już wieksza i kończysz poszukiwania chyba.

http://allegro.pl/audio-analogue-maestro-150-integrated-amplifier-i4686637306.html

a po zakupie któregoś z tych dwóch wzmacniaczy , szykuj koło dychy na kolumny z drugiej reki , to chyba na tyle. :)

Pozdrówko.

Hegel odpada,ale spokojnie mam juz wizje taniej i lepiej:powinno sie zamknąć w 10tys a moze i mniej . Moon i-5 plus contour s1.4 Tak nawiasem co was w tych heglach tak fascynuje?

kamil79, kierunek Moon być może jest słuszny, niemniej trzeba tego posłuchać. Natomiast propozycje zamiany MF A300 na Hegla H80 to jakieś nieporozumienie. Nawet przesiadka na Hegla H100 to nie jest krok do przodu, a co najwyżej w bok.Słusznie napisałeś: "Hegel odpada":)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Natomiast propozycje zamiany MF A300 na Hegla H80 to jakieś nieporozumienie. Nawet przesiadka na Hegla H100 to nie jest krok do przodu,

H-100 nie jest H-80 , poza tym odpowiednie zestawienie H-100 , czy MF-300 lub Moon zagra dobrze , a żeby był tzw krok do przodu trzeba by dwa z tych zestawień żle skonfigurować, by to trzecie zagrało dużo lepiej , ot cała filozofia.

No comments...

A dlaczego no comments? Ja nie widzę nic dziwnego w opinii tomka93. Bo niby w czym H100 miałby być tak jednoznacznie lepszy od A300? Przecież to praktycznie ta sama półka cenowa, z tymże kiedyś płaciło się więcej za produkt, a teraz chyba za marketing, co wciąż widać, słychać i czuć:) Ze złota ten Hegel czy jak? I jak taki dobry, to skąd później tyle ogłoszeń?

OK, bez złośliwości, ale moim zdaniem zbyt dużo jest tych sugestii H80 czy H100 dla szukających nowego wzmacniacza a mających naprawdę niezłe piecyki ze złotych lat hi-fi, często po prostu lepsze niż Hegel. Na co komu taka zmiana?

Pozdrawiam, Tomek

Przez 4 lata miałem MF A-300 napędzał duże kolumny Def.Technology BP 2000 było bardzo dobrze.Trochę lepiej zagrał A-308 kolegi ale cena sporo wyższa.Potem zamieniłem na lampę najpierw samoróbka na EL 34 a potem PSE na 300 B i to już było wyraźnie lepiej.Powinieneś chociaz trochę posłuchać lamp bo to może być strzał w 10.Natomiast za krok do przodu w tranzystorach trzeba 3 kroki w cenie i to może zaboleć.

Gość

(Konto usunięte)

Jolidę sobie kup i będzie pięknie, będzie dźwięk i emocje :-)...ten moon i5 też bardzo fajnie gra...porównalem z Heglem H70, dla mnie i5 na plus...słuchałem z monitorami Xaviana i Amphiona...

Pozdrawiam

Jak bylem z a300 w znanym kieleckim salonie chcąc kupic kolumny do 8 tys ,w pewnej chwili zapytałem sprzedawce-a moze wzmacniacz wymienic?Uśmiechnął się i powiedział ze ze 130 tu wzmacniaczy jakie ma na sklepie musiał bym położyc 10 tys by cos zagrało lepiej.Jesli o moonie mowa to mi chodzi o tego starego ktorego cena wynosila 17 tys

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taki ale nie od tego goscia.Co do lamp to na sobote bede miał Unison Research Simply Italy na odsłuch bo tez lampa mi chodzi po glowie.pozdro

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie ma tego Moona w linku , ale czy masz zamiar dokonać odsłuchu Unisona na Castle 2 ? :)

Przy takim zestawieniu , dowiesz sie o brzmieniu Unisona tylko troszku , niestety.

Pozdrówko.

na Tannoy Precision 6.1 oraz na moich castlach no i moze wygram s1.4 do tego czasu:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jesteśmy w domu... Gość kompletuje sprzęcik przez lata, wpada nagle na pomysł, lepszy wzmacniacz, no i sypie się wszystko. Bo kolumny nie oddadzą mocy, bo źródło zamuli przekaz, bo barwa nie ta, bo równowaga tonalna zachwiana...bo... itd. itp... Kamil79, czeka cię po prostu sporo pracy, powodzenia.

Lubie tą "prace" na szczescie:)To nie był nagły pomysł zmiany wzmaka,juz abstrahując to,ze zarobilem 30%na sprzedazy to mimo kilku mc poszukiwan kolumn i zrodel po prostu doszedłem do wniosku ,ze nie bede w 100% zadowolony wiec po co sie meczyc?

jeśli chcesz odmiany po A300 - to bym szukał najwyższych serii NAD (te z czasów S )

- w cenie 4000 powinieneś znaleźć integrę -

z wersją dzieloną w tej cenie może być ciężko....

lampowce nie będą chyba dużą odmianą - A300 ma opinię miękkiego wzmaka właśnie z nutą lampowego ciepła...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

"Powietrze i detal oraz bas trzymany w ryzach tego oczekuje.Kolumny narazie to castle knight2 ale bedą dynaudio f160 jak się trafią w dobrej cenie."

Hmmm czyli rozumiem, że nic nie pidobało ci się w starej konfiguracji?

Nowa koncepcja jest dość odległa brzmieniowo wg mnie od tego czego słuchałeś do tej pory.

Jak długo słuchałeś zestawienia A300 z Castle Knight2 ?

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

H-100 nie jest H-80 , poza tym odpowiednie zestawienie H-100 , czy MF-300 lub Moon zagra dobrze , a żeby był tzw krok do przodu trzeba by dwa z tych zestawień żle skonfigurować, by to trzecie zagrało dużo lepiej , ot cała filozofia.

Pisząc, że przesiadka z MF A300 na H100, nie jest krokiem do przodu, zakładam, że każde z tych zestawień jest optymalne, a więc, tak jak napisałeś, odpowiednie. Zgadzam się, że każdy z tych wzmacniaczy ma potencjał, ale przesiadka z odpowiednio zestawionego systemu z MF A300 na odpowiednio zestawiony system z H100, nie jest krokiem naprzód tylko w bok. W założonym przez autora tego wątku budżecie ciężko będzie zrobić wyraźny krok do przodu.

No comments...

Masz rację - nie ma co komentować:)

z castami sluchalem moze nie najdluzej bo nieco ponad miesiac,co najprzyjemniej.Wczesniej od lutego praktycznie kurier jedne paczki wnosil a inne zabierał w sumie 11 par.Najtansze castle zagraly najciekawiej w moim odczuciu ale oczekuje czegos wiecej.Podobalo mi sie i nawet myslalem ze przezimuje bez zmian i na wiosne pomysle a tu masz.

Jesli A300 nie wpisal sie w gust,bardzo trudno bedzie znalezc nastepce tego znakomitego pieca tak rzadko sprzedawanego.

Dziwia mnie klopoty z dostrojeniem systemu na jego bazie.Chyba ze masz wybitnie wysublimoqany gust ilub piec byl grzebany i 'nie wyszlo'.Zdarzaja sie takie kwiatki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.