Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

zdezintegrowany_3PO, 6 Lip 2006, 09:00

>PZ IX -->

>

>Mam dla Ciebie propozycję ...

>Oddam Ci taką Diorę za darmo ... pod warunkiem, że przyjedziesz sobie po nią do Warszawy o ustalonej

>ze mną wcześniej porze :)

>Co Ty na to ... wymaga jedynie wymiany potencjometru :)

>

>zdezintegrowany_3PO

zdezintegrowany_3PO

propozycja nadal aktualna?

bo jestem akurat w warszawie:)

PZ IX -->

>wiesz co

>chciałbym ją ściągnąć

>pocztą

>pokryję kosztty przesyłki

>ale musisz napisac kwit zgodności przesyłki z opisem

>bo chcę wzmaka rozebrac na poczcie :)

PZ IX -- > ja nic nie muszę !!!!

Nie dysponuję nieograniczonymi pokładami czasu ... bardzo dużo pracuję a w godzinach w których mam czas (po 21) poczta jest już zamknięta :(

A nawet jeśli ... mój czas jest zbyt cenny by kleić paczki, pisać kwity i spędzać go na poczcie !!!

W chwili obecnej wzmacniacz leży w szafie i oddam go każdemu kto zechce po niego podjechać w Warszawie w sciśle określonym przeze mnie terminie (dzień i godzina).

Jak nikt się nie zdecyduje po prostu wyrzucę go na śmieci ....

zdezintegrowany_3PO

• 1 miesiąc później...

nie wiem co jest ale przepraszam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A sprawdzałeś potencjometry i połączenia, kable? Przy maksymalnym ściszeniu i bez sygnału tez tak jest?

Może być też coś uszkodzone innego... tranzystor, kondensator, spróbuj podac sygnał z pominięciem przedwzmacniacza oraz samo jego dziaalnie.

• 1 rok później...

Z zainteresowaniem przeczytałem ten wątek i postanowiłem poddać podstawowej modyfikacji swój WS 442, znajdujący się dotąd w stanie fabrycznym. Zmieniłem kondensatory zasilacza na 2 x 10000 UF, oraz rezystory ograniczające prąd żarówek na 150 Ohm 5 W ( fot. 1 ). Wstawiłem ekran transformatora ( fot. 2 ). Pozostawiłem przełączniki kolumn A, B, lecz wymieniłem wszystkie przewody od płytki do przełączników i gniazd głośnikowych na 1.5 mm ( fot. 3 ). Do gniazd głośnikowych dochodzą teraz tylko grube przewody ( fot. 4 ). Zamontowałem mostek 10 A 400 V ( fot. 5 ). Nawierciłem otwory w przełacznikach kolumn, w celu wtryśnięcia tam kontakt sprayu ( fot. 6 ). Wyczyściłem całe wnętrze ( fot. 7 ). Odlutowałem przewody korektora i wlutowałem zwory bezpośrednio na druku ( fot. 8 ). Otworki w przełacznikach kolumn zakleiłem ( fot. 9 ). Zmontowałem całość po odświeżeniu obudowy, po czym wzmacniacz wygląda jak nowy ( fot. 10 ).

Prace wykonywałem bez pośpiechu i kontrolowałem działanie wzmacniacza po każdej operacji. Starałem się nie dopuścić do zwarcia w przypadku dostania się do wnętrza jakichś metalowych drobin, czy kropli lutu. Efekt końcowy jest bardzo pozytywny. Wzmacniacz gra wyraźnie lepiej, przy czym brak jest jakichkolwiek ujemnych skutków ubocznych ( szumów, przydźwięku, nierównomierności, nadmiernego grzania ). Ogólnie poprawiła się kultura brzmienia, dźwięk stał się bardziej masywny i naturalny. Bas schodzi wyraźnie niżej a wysokie tony są subtelniejsze. Powstrzymałem się przed dalszą ingerencją w elektronikę po tym, jak inni forumowicze zwracali uwagę na wyostrzenie góry po zastosowaniu kondensatorów tantalowych. Myślę jeszcze o wymianie wszystkich elektrolitów ( oprócz już wymienionego w zasilaczu ) na nowe, o identycznych wartościach.

Ukryta Zawartość

post-15869-100000006 1203178344_thumb.jpg

post-15869-100000007 1203178344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna robota. Mam identyczny egzemplarz i podobne modyfikacje. Kondensatory w zasilaczu mam jedynie wymienione na takie o identycznych parametrach, ale niedługo i te wymienię. Podczas wymiany okablowania wewnątrz coś mi nie poszło i coś nie tak jest z selektorem kolumn. Nie mogę wyłączyć jednego głośnika. Przy wyduszonych przyciskach gra lewy głośnik z drugiej pary kolumn. Może źle przylutowałem przewód na płytce. Już niedługo postaram się kupić jeszcze jedną taką WS-kę. W sumie dobrze że jest ktoś kto używa jeszcze takiego sprzętu.

Podczas wymiany okablowania, odlutowywałem tylko po jednym przewodzie i natychmiast na jego miejsce wstawiałem nowy. W ten sposób uniknąłem błędu. Robiłem też "awaryjne" rysunki, pokazujące jak i gdzie poszczególne elementy były pierwotnie zamocowane. Swoją ostrożność zawdzięczam przykrym doświadczeniom innych forumowiczów z tego wątku, którzy doprowadzili do awarii swoje WS-y podczas podobnych modyfikacji.

Na moim zdjęciu widzisz przełączniki kolumn. Przełącznik A; kabel żółty do zacisku A lewy minus, kabel niebieski do punktu k92 na płytce, kabel zielony do zacisku A prawy minus, kabel czerwony do punktu k93 na płytce.

Przełącznik B; kabel biały do zacisku B lewy minus, kabel czarny do masy głównej, kabel żółty do zacisku B prawy minus, kabel czarny do masy głównej.

Dodatkowo; Zacisk A lewy plus do punktu k90 na płytce, zacisk A prawy plus do punktu k95 na płytce.

I jeszcze; Zacisk A lewy minus do zacisku B lewy plus, zacisk A prawy minus do zacisku B prawy plus.

Zgadza sie i generalnie z kilometr mniej kabelkow zwazajac ze w WS442 sa z dwa kilometry a to z uwagi na mniejsza rozlazlosc ukladu. Ale generalnie to blizniacza konstrukcja i zaden z nich nie jest wyraznie w czyms lepszy od drugiego. WS442 ma tylko ta przewage ze jest "mocniejszy"

Artuch,

Z twojego schematu wynika, że należałoby usunąć dwa rezystory i ponownie ustawić prąd spoczynkowy. Co przyniesie taka zmiana? Czy dobrym pomysłem jest wymiana wszystkich elektrolitów na identyczne, nowe?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.