Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

ta częsc wywalic calkowicie.

[obrazekLUKASZ-188813_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tantale najmniej moga byc na 40 V bo az tyle podaje sie na preampa..poprostu trzeba sie liczyc z tym ze moze pasc jakis rezystorek albo cos innego i pełne napiecie pojdzie na kondzioł..tantal jak zostaje przebity to robi zwarcie..a to juz niebezpieczne....

WWW.TME.PL oni maja tantale w ofercie...dobre tantale.

AstraF mozesz wstawic BD139/140 oraz Bd911/912 roznia sie pradem na lepiej od 2n6488/91.

Co do zniekształcen harmonicznych i intermodulacyjnych TIM to Ws442 nie ma az takiego problemu.....zreszto ja nie wiem po co sobie tym zawracac dupe..posadziłbym was na krzesłku za zasłona miał trzy identyczne wzmaki:

Pierwszy powiedzmy 0,7% THD...JAK WS442

Drugi około 3,6% THD

i trzeci 8% THD......wiekszosc z was powie ze najlepiej gra trzeci....

Sprzezenie zwrotne mozna..spłycic nie pogłebic..mozna zwiekszyc o około 6 % prad spoczynkowy

MOZNA TEZ WYMIENIC DWA KONDENSATORY 220/40v NA 470/40v c515 I c518..WTEDY MIN THD SPADA O O,2%

JUZ PATRZE NA MAILA..TYLKO NAJPIERw MUSZE NA E-BAY (caps lock grr) zobaczyc czy jakis dobry szkopisko nie ma ochoty cd sony x707es sprzedac..bo kupiłbym sobie drugi na zaskę ..coc tak cos czuje ze tez sobie kupie ws432 bo stoi w komisie koło mojego bloku......

dokładnieee tak OUT..wszystko poza dwoma kondensatorkami 470nf/100V te sobie zostaw a ja potem narysuje gdzie je masz włozyc ..THD w doł o kolejne 0,05%..

Musze na dzis konczyc bo własnie mnie dwoch idiotów załatwiło...

Diora 442 ...

[obrazekLUKASZ-188853_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zdjęcia Szyby

[obrazekLUKASZ-188858_1.jpg] [obrazekLUKASZ-188858_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4269-100002625 1170260148_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nooo SZYBA zdolny jestes chłopisko!! ładnie Dokałdnie Tak ma to wygladac i trafiłes na porzadne kondziołki SCS sa udane kondziorki.

A na tej pierwszej fotce jest widoczne kanał lewy i prawy i takie pojedyncze zielone duze kondziolki i to je trzeba wymienic na wieksze 470u/63V moga byc SCSy celowo pisze 63V dlatego ze od czasów naszej unitry kondensatory ytroche zmalały i 470/40 mogły byc juz fizycznie za małe...pamietam ze ja wstawiłem 2 szt 470/100 philipsa bo to były jedne z wiekszych..

Idiotom przekazałem pozdrówka...ich jeszcze bardziek głupiemu kierownikowi tez......rano na firmie bedzie zadyma..no chyba ze maszynę połataja na klej glue matic..

Mam zamiar zrobić te potęcjometry tak żeby ten radiator się niegrzał tak szybko . Boje się że jak podłącze jakieś mocniejsze kolumny może coś się zjarać .

Kurna nie mam od ciebie zadnego maila sprawdzałem dwa razy...klepnij swojego kompa odemnie w bude ..bo normalnie wali w gumy..chyba rzeczywiscie masz tam jakąś grzybnię w nim...

Oki wymien potencjometry na nowe ale zrob to bardzo ostroznie .....z tym to juz nie zarty..ehh te nasze pry nie były najlepsze to fakt.

tak kondziłki mozesz wymienic..poprawa nie bedzie wielka raczej subtelna..ALE BEDZIE!!!

No ta macie chyba sie uda

[obrazekLUKASZ-188878_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało sie a wiec chodzi o to aby do dwóch diód zenera które są po JEDNEJ w kazdym kanale wzmaka D501 i D502 od spodu podlutowac zielonego miflexa 470nF/100V kondensatorek ten w wybitnym stopniu odszumi to proste zrodło pradowe jakie stanowi ten obwód tj dwa opory i zenerka...

Dobrym pomysłem było by tez wstawienie nowych 1% rezystorów metalizowanych 2K7 w miejsce istniejacych kiepskiej jakosci (tez 2K7) chodzi o rezystorki:R507 i R508..cudu nie bedzie ale poprawi sie lokalizacja, subtelnosci..

Najpierw rysuneczek

[obrazekLUKASZ-188880_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz opis..

1. A wiec należy isc do sklepu elektrycznego i najlepiej kupic 50cm kabelka 1do2,5mm# czarnego i czerwonego...lub dostosowac dowolny kabel do kolumn o w miare rzeźkim przekroju ..to wazne aby kabelek nie był zbyt cieniutki jakoze siła jest siła a ramie jest ramie i z gówna bata sie nie ukreci:):):)

2. Czarne kabelki podlutowac nie żałując cyny do minusowych zacisków do głosników a czerwone do plusowych zacisków .

Od tej pory stajemy sie ekstremalnymi audiofilami ..korzystamy tylko z jednej pary kolumn:-)

3.Czarne kabelki lutujemy do wspólnego punktu masy tuz pod spodem kondensatorów 10000/50V

4. Czerwone kabelki lutujemy prosto do płytki (uwaga jezeli srednica przewodu jest wyższa niz 1mm# bedzie konieczne rozwiercenie dotychczasowych otworów w laminacie)

Kanał Prawy wychodzi na punktach K93,94,95..oczywiscie sa tam w tej chwili stare przewody i nalezy je usunąc..

Kanał Lewy wychodzi na punktach K90,91,92

Po takiej akcjii trzeba będzie zupełnie usunac po sobie stare do tąd istnijące cieniutkie kabelki które kraza do przyciskow wyboru kolumn A, B, A+B..przyciski od tej pory beda spełniały tylko i włacznie ozdobną rolę

(Piotrek608) Napisałem wcześniej na forum o potęcjometrach R523 i R524 ale nikt mi nie odpisał . Stfierdziłem że wyśle Ci meila osobiście , nie dostałeś go ale to nic chodziło mi o nowe zaciski , i jakie kable do tych zacisków o potęcjometrach też napisałem . A tu dziś rano patrze i są rysunki tego co chciałem . Lece po potęcjometry 1K i zobaczymy a gniazda nowe mam i dam . A kto usunoł nity z tylniej częsci wzmacniacza , ja wierciłem 2 godziny (18 nitów) ale tak żeby nie uszkodzić gniaza i farby .

(Pioterk608) Pisaleś mi wczoraj że mam wymienić kondesatory C515 i C516 tam są 220 uf/40V mam dać 470uf/63 V są tylko 470uf/50 V albo 470uf/100 V . Na płycie pod potęcjometrem C404,405,406 są tam 220uf/63 V na jakie je wymienić i czy warto .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.