Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór pierwszego gramofonu do 300 zł

MrDamianOZ

Rekomendowane odpowiedzi

Nie. Wytrzymałem się bo ze wszystkich opinii wynika, że za mniej niż 1000 to ja w ogóle nie mam czego szukać. A nie znam się na tyle żeby sam coś w moim budżecie wybrać

• Redaktorzy

jednak na pytanie co go przebija do 2000 - cisza - dokładnie tak jak myślałem, brak wiedzy merytorycznej w tej kategorii cenowej

Co przebija tego taniego Pro-Jecta? Zależy jaka wkładka. Jeśli jakaś podstawowa bardzo tania MM, to niestety wiele odtwarzaczy CD przebije tego gramiaka, w tym moja tania Yamaha CD-S700. W tym gramofonie P-J zamontowane jest niezbyt wyrafinowane technicznie ramię, więc czaru analogu z tego nie będzie. Aczkolwiek uczciwie byłoby zrobić porównanie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

podstawowa bardzo tania MM

Wkładka fabryczna - Ortofon OM 5E (piszą często, że 10-ka prawie to samo, dopiero 30-ka i 40-ka to przeskok), w tej chwili w tej wersji wyraźnie przebija rDAC i V-DAC (porównuje bardzo często to zestawienie).

Ramie jest dostosowane do lekkich wkładek do 5g - to kryterium spełnia rodzina wkładek OM.

Poczytaj sporo pozytywnych recenzji - w stylu "nie wiedziałem, że gramofon w takiej cenie tak zagra".

Owszem, jak każdy zastanawiam się nad rozwojem i nad krokiem do przodu.

Jeśli ktoś rzeczywiście słuchał Elementala i ma wiedzę, co jest w stanie wyraźnie go przebić do 2000 zł - będę wdzięczny za poradę.

Może wystarczy wkładka OM30 lub OM40? Czy też to ramie faktycznie jest aż tak wąskim gardłem?

zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Redaktorzy

Poczytaj sporo pozytywnych recenzji - w stylu "nie wiedziałem, że gramofon w takiej cenie tak zagra".

Szczerze napiszę - olewam większość opinii i recenzji zamieszczanych w internecie, zwłaszcza na forach audio. Opieram się na własnych testach i doświadczeniach. Co mogę testuję w swoim systemie. Uważam, że jeśli chodzi o analog, to 80-90% forumowiczów ma wiedzę i przede wszystkim doświadczenie na bardzo niskim poziomie, no może średnim.

Przez rok miałem Pro-Jecta 6 PerspeX (niezły gramofon, aczkolwiek bardzo drogi), miałem styczność z kilkoma tańszymi Pro-Jectami, miałem sporo wkładek gramofonowych w swoim systemie. Niestety żeby gramofon zagrał lepiej od prostego CD, żeby dorównał mu równowagą tonalną, stereofonią i mocnym basem trzeba się trochę napocić i wykosztować. To nie tylko gramofon, bo to przede wszystkim wkładka - ramię - preamp. I tutaj nie ma drogi na skróty.

• Redaktorzy

Opieram się na własnych testach i doświadczeniach. Co mogę testuję w swoim systemie.

Na potwierdzenie swoich słów wklejam fotki. Kilka dni temu dostałem do testów listwę audio. Bo, nawet dwa komplety. Koszt: kilka ładnych tysięcy Euro.

Ukryta Zawartość

a0551c7a87fde8a5med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie. Wytrzymałem się bo ze wszystkich opinii wynika, że za mniej niż 1000 to ja w ogóle nie mam czego szukać. A nie znam się na tyle żeby sam coś w moim budżecie wybrać

NIe wiem czy do 1000 nie dostaniesz niczego porządnego (raczej dostaniesz). Mnie chodziło raczej o to że sam goły gramofon to może połowa albo mniej (w takich tańszych konfiguracjach) kosztów żeby to wszystko jakoś zagrało. To nie jest jak z CD że kupujesz, wrzucasz płytki i gra. Sensowne pre i wkładka to druga połowa tej składanki na którą też trzeba mieć budżet. O jakichś akcesoriach czyszczących nie wspominając.

No chyba że ma tylko stać i roztaczać nimb audiofilskości.

To nie jest jak z CD że kupujesz, wrzucasz płytki i gra

sęk w tym że nie gra. Cd-ka trzeba najpierw zrobić żeby grał. fabryka nie zrobi bo nie może, muszą spełnić pewne normy, które są bardzo sprzeczne z jakoscią dzwięku z tego.

Albo o czym pisze> shittzu < kupić sztrucla i naprawić , i to ma zrobić laik , nie potrafiący zapewne trzymać lutownicy w dłoni , bo przecież ktoś z wiedzą techniczną nawet nie postawi tu na forum pytania gramofon do 300 , tylko kupi klamota i go po prostu wyremontuje , jakim kosztem , też nie wiadomo.

Pozdrówko.

Fakt, ale dalej uważam że jeżeli autor wątku nie umie sam może dalej kupić ten zestaw i dac komuś zrobić. Kwestia montażu preampa i wkładki bo automatykę można olac, to niezbędne nie jest....

takie Metze, sprawne, bywają i za 100zł, teraz są dwa po 600-700, myslę jakby poczekac to znalazłby się w dobrej cenie. Ja swojego kupiłem na bazarze za 20zł kilka lat temu, po odsłuchu został, miałem dwa inne gramofony sprzedałem. W piwnicy lezą jeszcze dwa duale (tez to dobre) oraz jakis Sansui z ramieniem tangencjalnym ale gra on tak jak japonce - plastikowo.

• Redaktorzy

Fabryczne CD graja. Oczywiscie nie wszystkie.

Japonskie gramofony nie graja plastikowo.

Preamp zrobię sobie sam. Chodzi mi jedynie gramofon. Nie chodzi o to żeby był on wypasiony i powodował chęć wyrzucenia odtwarzacza CD przez okno. Ma to być tani wstęp w analog.

• Redaktorzy

Kup sobie uzywanego Technicsa serii SL 1200 lub 1700. Do tego odpowiednia wkladeczka, "zyjacy" preamp i poplynie muzyka.

fabryka nie zrobi bo nie może, muszą spełnić pewne normy, które są bardzo sprzeczne z jakoscią dzwięku z tego.

Mógłbyś rozwinąć tą myśl.

sęk w tym że nie gra. Cd-ka trzeba najpierw zrobić żeby grał.

W Cd to grzebią różnej maści zboczeńcy (tak przyznaję się). Natomiast w gramofonie bez pre od razu pójdzie krew z uszu a bez sprawnej i ustawionej wkładki po kilku przesłuchaniach z płyt można sobie zrobić torebki, podkładki albo zegary.

zegar-plyta-winylowa-n-iext25532630.jpg

Preamp zrobię sobie sam. Chodzi mi jedynie gramofon. Nie chodzi o to żeby był on wypasiony i powodował chęć wyrzucenia odtwarzacza CD przez okno. Ma to być tani wstęp w analog.

Poszukaj Duala 505-4 .

Mam takiego i u mnie gra lepiej niż Technics 1210MKII z nietanią wkładką Denona .

Za swojego dałem 900zł ale stan jak nowy . Widziałem że chodzą po około 500-600zł . Co ważne idzie kupić do nich nową igłę za około 250zł .

Do tego preamp + akcesoria .

Jeśli ktoś rzeczywiście słuchał Elementala i ma wiedzę, co jest w stanie wyraźnie go przebić do 2000 zł - będę wdzięczny za poradę.

Może wystarczy wkładka OM30 lub OM40? Czy też to ramie faktycznie jest aż tak wąskim gardłem?

Kupować OM30 i słuchać tego na Usher S-520 ?

Dziwne podejście . To dobre ale jednak budżetowe kolumienki i prędzej bym w kolumny zainwestował .

Co do Yaqina MC-100B . Miałem 34 sztuki . Na forum masz wątek jak go zmodyfikować a wtedy dopiero zagra .

prędzej bym w kolumny zainwestował

dziękuję za bardzo trzeźwą i konstruktywną poradę, sądzisz, że do 12m2 warto kontynuować w kategorii podstawkowe? masz może jakąś konkretną poradę do 3000?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

dziękuję za bardzo trzeźwą i konstruktywną poradę, sądzisz, że do 12m2 warto kontynuować w kategorii podstawkowe? masz może jakąś konkretną poradę do 3000?

Nie interpretuj to jako atak ;)

Tak , mam . Jak znajdziesz to Kef LS50 używane powinny tyle kosztować .

Grają inaczej niż polipropylen i może trzeba będzie 6SN7 dać łagodniejsze jak Ken Rady ale to nie temat i miejsce ...

Twoją wiedzę i osobę bardzo szanuję, dziękuję.

Miło mi to słyszeć ;)

Na koniec tematu ...

Ukryta Zawartość

Jak jeszcze nie widziałeś .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.