Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy Hyperion - co w zamian

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście, tak nerwowej reakcji na słowa, że się komuś coś niepodoba, na tym forum jeszcze nie było.

Chyba zacznę wierzyć w spiskową teorię dziejów, cyklistów lub masonów. Naprawdę :).

Natomiast co do kolegi, który podpisywał się jako prawnik, to sądzę, że co najwyżej jest studentem na pierwszym lub trzecim roku. Jeśli się mylę, to przepraszam Panie Kolego, ale myślę że nasza profesja uczy, że nic nie jest czarne i białe, a dwóch świadków widzących to samo zdarzenie zezna (w dobrej wierze) do protokołu odmienną wersję wydarzeń, gdyż ich ocena sytuacji jest zawsze subiektywna.

Natomiast co do kolumn, o których jest mowa w tym wątku, to niestety ich nie słuchałem, ale w najbliższym czasie spróbuję. Jak będą w mojej ocenie kaszaniaste to nie przestraszę się nagonki. A jak będą dobre to tylko powiem, że mam inne zdanie niż ocena zaprezentowana przez Parmenidesa na początku wątku i tyle.

Pozdrawiam nerwowych kolegów z Łodzi.

Gość Pytek do Zeneca

(Konto usunięte)

Napisałeś: "Daruj sobie, bo o czyjejś kulturze i tym co sobą prezentuje nie swiadczy ilość odsłuchanych nazywo oper ani częstotliwość uczęśzczania na te." - To powiedz co w takim razie świadczy o kulturze jak nie zasób wiedzy i doświadczeń.?

"Wybacz też lecz nie jest mnie łatwo zdenerwować, bo akurat jestem prawnikiem i gdybym tak łatwo się denerwował jak sądzisz i co mi zarzucasz, to co chwila musiałbym być wynoszony z sali sądowej ilekroś pełnomocnik strony przeciwnej, sędzia lub prokurator się do mnie odezwie." - Ty nie tylko zbyt szybko się denerwujesz ale jeszcze nie potrafisz się do tego przynać. Ktoś wcześniej napisał, że raczej jesteś studenciakiem i jestem skłonny w to uwierzyć bo nie wyobrażam sobie takiego prawnika-matoła jak Ty.

oooo no to Panowie, to ja Wam wszystkim powiem że słuchałem Avance 509, AA Hyperion, Quadral QLX 205 i w takiej kolejności odsłuch był poprawny. Zwyciężyły Avance ! Najbardziej mi się podobały, AA H nie były złe, ale faktem jest że są lepsze, stwierdził bym nawet że grały trochę podobnie do Avance 509, o Quadral nie ma co gadać, poza monstrualnym basiskiem. Wybrałem Avance. Ktoś ma dylemat, niech odsłucha, może wybierze AA H. Na mój gust Avance ocena b.dobra, AA H, cztery +.

Pozdrawiam i powtarzam nie kupujcie w ciemno słuchajcie!!

Pozatym, Parmenides dałeś taką brutalną opinię AA H że chyba trochę przesadziłeś, rozumiem że mogły Ci sie nie spodobać, ale aż taka krytyka ?? Słuchałem i powiem że NIE ZASŁUGUJĄ NA TAKĄ KRYTYKĘ, ale rozumiem mogły Ci się nie spodobać, z drugiem strony Łódź bardzo broni AA, no ale wiadomo, jakby były produkowane we Włocku też bym je bronił, z następnej strony nie ma za bardzo przed czym je bronić, bo w sumie są OK, także Panowie wyluzujcie i rozmawiajcie a nie kłuccie się.

• Redaktorzy

Narod nie tylko sie kloci, ale tez nie czyta sie nawzajem. Moze zreszta parmenides napisal za duzo - komu by sie chcialo czytac... A faktem jest ze napisal, ze ma te kolumny i je lubi. A to co napisal, to napisal, bo tak lubi. Tak ze mozna juz przestac bronic AA przed przygluchym Grekiem, bo on nie przygluchy, jeno eksperymentator spoleczny.

Wiecie co... Pierdzielicie Towarzysze... Pewien osobnik "pojechal" sobie z prowokacja, ale w sumie po kiego grzyba? Czy te forum ma wygladac jak onet.pl? Jak ktos ma pretensje osobiste, to prosze wymienic sie mailami i do woli uzywac... Nie mozemy tolerowac tutaj takich zabaw, inaczej zaczna sie masowo pojawiac hasla w rodzaju "Balcerowicz musi odejsc", badz masa postow ktorych celem jedynym w sobie bedzie prowokacja, badz idea "lapaj zlodzieja"... Czy ktos tego potrzebuje? Ludzie maja nicki, oceniaja, pisza - jak ktos udziela sie w nadmiarze, to mysle ze kazdy uwazny forumowicz jest w stanie sam ocenic wiarygodnosc owego kogos, po co tutaj owa "niedzwiedzia przysluga" z prowokacjami majacymi "wylowic powiazanych z konkretnym producentem"? Ludzie maja uszy i mam nadzieje nimi sie kieruja wybierajac sprzet dla siebie... Nie piszcie prosze, ze "ja to bylem normalnie od wczoraj ze 3x w La Scali, ale juz do Metropolitan nie zdazylem na samolot... Lubie opere a nazywo slucham czesciej, niz wy wszyscy razem wzieci... a nawiasem mowiac jestem prawnikiem, znaczy sie rolnikiem z wyksztalcenia..."... Po co nam to? Piszcie pod swoimi nickami, ile chcecie - dajmy ludziom osadzic, kto jest wiarygodny, kto mniej... Nie panikujmy i wyluzujmy... A tak na prawde to "Balcerowicz musi odejsc!"...

Parmenidesie. Co ty ode mnie chcesz?Już raz powiedziałem, że będę polecał AA, czy jak kto woli reklamował.Będę to robił, gdyż mam te kolumny i wybrałem je spośród innych w podobnej cenie.No to co ja mam odpowiadać ludziom, jak sie pytają, jakie kolumny za ok. 2000zł?

Jeżeli bym polecał na zmianę AA, Avance,B&W lub ESE, to był bym raczej mało wiarygodny.

Jestem na forum, czy nie? Mam prawo do własnego głosu, czy nie? Mam prawo polecać co mi sie podoba, czy nie?Wniosek wyciągam z tego taki, że jeżeli na forum pojawi sie zbyt wielu zadowolonych, z obojętnie jakiego wyrobu, znaczy to, że musi być to reklama.Trzeba to koniecznie sprawdzić, bo tak nie może być.Incydent taki należało by szybko ukrócić i przywołać ład i porządek.

Towarzysze! Każdemu po równo! W poniedziałek polecamy AA, we wtorek B&W,w środe...........i tak dalej.Myślałem, że te czasy minęły.

A nawet, gdyby to była reklama, to co w tym złego.Polskie kolumny lepsze od zachodnich! Czy to nie brzmi fajnie? Czy my już z niczego nie możemy być dumni? Mamy fajne polskie kolumny, które konkurują z zachodnimi i to z dobrym skutkiem.Czy ktoś zabroni mi ich polecać?

Jeżeli posiadasz te kolumny i spodobały ci sie one, powinieneś je polecać innym, tak jak robię to ja czy Piotrek,Leo,Zeneca i wielu innych.

Zarzucasz AA, że nie ma pieniędzy na reklamę.Tak się składa, że to właśnie oni wśród polskich producentów dają największe reklamy.A co z tymi , którzy mają powiązania z czasopismami o tematyce HI FI.Czy oni są w porządku?

I jeszcze jedno, nie wiem czy wiesz? Ale właśnie przyczyniłeś sie do raczej sporej reklamy AA, nadając ten temat.

Zyczę przyjemnego słuchania na Hyperionach i pozdrawiam.

Gość Paul/Tomek

(Konto usunięte)

Tomku, nikt nie gani Cie za Twoje upodobania. Chodzli o Twoja gorliwosc w obronie Hyperionow. Od razy wyskoczyles na autora postu, nie powinienes tego robic. W stwierdzeniu ze polskie sa lepsze od zachodnich jest delikatna przesada. Chce kupic monitory kolo 5 tys i chcialbym polskie, i co?

O rany Boskie! Odczepcie się od Tomka! Napisał tylko "wg. mnie koleś kłamie i to zupełnie bez sensu" i okazało się to prawdą! Gdzie tu jakaś nienaturalna gorliwość w obronie Hyperionów? Jak mam jakiś sprzęt w domu i jestem przekonany że jest bardzo dobry a tu nagle ktoś wyskakuje ze skrajnie przeciwnymi odczuciami to chyba mam prawo podejrzewać jakąś prowokację prowadzoną w niewiadomym celu? Gdzie tu jest rzekome "naskoczenie" na autora wątku??? A stwierdzenie "kolumny polskie są lepsze od zachodnich" to chyba odnoszą się do tego konkretnego przypadku Hyperionów a nie kolumn w ogóle...

P.S. Nie mam Hyperionów - ale po tej dyskusji chyba się wybiorę na odsłuch :)

P.S. Tomka też nie znam - mam nadzieję że mi wybaczy tę nieuzgodnioną obronę, ale juz nie wytrzymałem.

P.S. A spróbujcie mi skrytykowac mojego Denonka AVR-1803 - to dopiero Wam się oberwie ;)

Gość Tomek do Paula

(Konto usunięte)

Przesadą to nie jest i jestem pewien tego w 100%.Poza tym bronie Hyperionów w swojej klasie cenowej i "podłogowej".Pokażcie mi kolumny no powiedzmy zeby się nie wychylać, do 2500zł, które by miały takie brzmienie jak Hyperiony.To pytanie już raz stawiałem i nie uzyskałem na nie odpowiedzi.

Po drugie Paul, pytasz o kolumny stendowe za 5000zł.AA nie robi takich kolumn, w związku z tym polecam Dynaudio, Spendora,używane Chario(bo drogie, ale zajebiste) lub Audio Nota też używanego.No i oczywiście NHT.

Jak widzicie nie mam klapek na oczach, po prostu nikt tak często o to nie pyta, a jak pyta to inni zazwyczaj dobrze podpowiadają i ja sie wtedy nie wtrącam.

• Redaktorzy

A tak swoja droga: polskie monitory za 5 kzl? Moze nie ma duzego wyboru, ale nowy RLS i A&H GS100 jak znalazl. A jakby dobrze poszukac, to nowa wersja Audiowave Solidus moze gdzies pod to podchodzic, faceci od Kustagona cos kleca na ceramicznych glosnikach (nie znam ceny), a Arton tez oferowal standowce ze wstega Expolinear.

Aha...Paul chciał polskie monitory.No cuż, zdaje sie że nie ma takich, które by mi sie spodobały.Jest tylko kilka firm na świecie które wiedzą jak to zrobić.Trzeba znać sie naprawde dobrze na akustyce, żeby z małej skrzyneczki wycisnąć dobry bas.Po pierwsze trzeba znaleźdź odpowiedni głośnik(nie jakiś tam rekomendowany do 15litrów), po drugie zbudować tak obudowe, żeby właśnie miała to brzmienie(odpowiednie wymiary,przegrody w środku,odpowiednie wytłumienie).Myślę, że żaden polski producent tego nie robi, bo to są lata pracy i dużo wydanych pieniędzy.

okey, pokoj:) swoja droga kolo 5 tys, mowie raczej o uzywanych, czyli moga byc warte nawet nawet 8 ciezko jest cos wybrac, uwierzcie mi...Dynaudio Contour 1.3 ( przesluchuje w tej chwili 1.1 - wolalbym "blizsza", bardziej namacalna srednice i cieplejszy i bardziej miesisty bas, ProAci juz mialem/mam:), musze przesluchac jeszcze Elac 510 - gdzie w Wawie moge ich posluchac w dobrych warunkach i z dobra obsluga?

Do Paula: mogłbyś trochę więcej refleksji o Dunaudio C 1.1? Wypożyczyłes do domu? Są dobrze dotarte? Ja za jakiś czas też będę wybierał monitory w górnej granicy do 8 tys. (chociaż te rzeczywiście ok. 8 tys w sklepie będe ewentualnie polował z drugiej ręki). Oprócz Dynaudio wymienionych przez ciebie mam na liście jeszcze Sonus Fabera (Concerto, Minima, Signum), Harbetha ("piątki", "siódemki" i ewentualnie z drugiej ręki, bo nieprodukowane "szóstki") i Spendora (nie pamiętam dokładnie modeli, bo te ich "ułamki" mnie dobijają). Sprawdzałeś coś z tych rzeczy?

Gość Paul/Mariusz

(Konto usunięte)

ogolnie mam ProAci Tablettki 2000, a na Dynaudio zamienilem sie ze znajomym z opcja zamiany:) niestety obaj nie przystalismy na to...Dynaudio maja swietna gore, jest tam mnostwo informacji i jest krystalicznie czysta, do tego nie meczy, klase lepsza niz w ProAcach. Srednie prawidlowe, chociaz nie sa na pierwszym planie, a ja troszke bardziej namacalne lubie, pod tym wzgledem Tabletki sa super. Dol raczje krotki, ja wole miesisty i cieply, tak jak w Tablettkach tylko duuzo wiecej:) Contour 1.3 sa swietne, wielu znajacych sie:) to potwierdza, koniecznie ich posluchaj. Niestety nie mialem sposobnosci posluchac Twoich propozycji...Jestes z Wawy, moze wiesz gdzie Elaczki mozna posluchac, a najlepiej wypozyczyc za kaucja do domu?

Da Paula: Elaczki mają w ofercie według mojego rozeznania AudioForte i Audiofil (oba sklepy zresztą znajduja sie w odległości 10 minut na piechotę). Trzeba się jednak upewnić telefonicznie czy akurat mają interesujący sie model w danej chwili. Co do wypożyczania za kaucją to sie nie pytałem, bo ja jestem kupującym na raty i odpowiednio wysokiej kaucji nigdy nie nazbieram. Przyszło mi też do głowy, ze można sprawdzić Tablette 2000 Reference, które mają inne przetworniki i w efekcie podobno lepszą górę, ale nie wiem, bo nie słuchałem. Jesli lubisz więcej mięska to można też sprawdzic ProAc Studio 100 (chociaż nie wiem, czy jeszcze są w sprzedaży, bo wycofali z produkcji), a w ogóle to można chyba zrezygnować z maleństw typu C 1.1 i mierzyć w konstrukcje większe. Tu właśnie wchodzą na scenę kolumny typu Harbethów i Spendorów, po 40-60 cm wysokości! Szczególnie model S 1/2, (wys. 63cm, trzy głośniki). Poczytaj HFiM 7-8/2000. Trafić cos takiego z drugiej ręki to moje marzenie.

czytalem, wszyskto czytam:) Mariuszu - ale ja mam 11m:), czasem przenosze do 15 i niestety z duzych brytyjczykow musze chcac nie chcac zrezygnowac. Dam ogloszenie na Tablettki i bede szukal jakiejs okazji. Odnosnie nowych Tablettek to wiadomo, ze...sa:) Nic poza tym niestety. Pozdrowka.

Ojej ojej. Dopisze się może trochę poniewczasie, ale lepiej póżno, niż wcale. Powiedziałem to już raz i powiem znów. Wszystko jedno, czy jest to Audio Academy, Creek, NAD, czy cokolwiek innego. Większość z nas ma już średnio-wyższe wykształcenie audiofilskie i "wpadki" przy wyborze sprzętu zdarzają się naprawdę rzadko. Można tu zazsięgnąć opinii, kiedy przymierzamy się do kupna np. wzmacniacza, ale jeszcze nie mamy żadnych kandydatów i wystarczającej kasiory. Jak koledzy coś zaproponują, no to jazda na odsłuch i wybór już samodzielny. A trzeba być głuchym/lekkomyślnym/masochistycznym żeby po kilku odsłuchach kupić jakiś shit.

Dlatego właśnie w 99% przypadków nasz sprzęt tak nam się podoba, że polecamy go wszyskim i nawet przestajemy zwracać uwagę na to, że my słuchamy jazzu w 13m2, a ktoś prosi o rockowe kolumny do 30m2.

Dlatego składam ciekawą propozycję. Moje pomysły są albo trafione, albo denne, ale spróbuję. Otóż wnioskuję, żebyśmy nie pisali opinii, o sprzęcie jaki POSIADAMY OBECNIE (chyba że ktoś definitywnie się zapyta "co sądzicie o XXX?). Napisałem obecnie, bo jak sie już coś wymieni, to łatwiej jest mówić o wadach. samemu trudno mi się przyznać, że trochę głupio zrobiłem kupując heliona, podczas, gdy bezpieczeństwo zapewniłaby mi listwa za 60zł, a zmiany brzmienia są tak małe, że więcej osiągam kładąc na kolumny parę gazetek (audiofilskich).

Ja sam zachwalałem creeka, NADa, B&W, Van Den Hula, czyli wszystko, co mam. Wy jesteście prawnicy, to może więcej o tym wiecie, bo ja na filmach widziałem, że policjant, który jest jakoś związany z daną sprawą, nie może jej prowadzić. Spróbujmy zrobić tak samo ze sprzętem. Ja w sklepie słuchałem wielu rzeczy i napisałem zarówno pochlebne (KEF, Jadis), jak i negatywne (omega 509) opinie.

To mi tak teraz przyszło do głowy i czekam aż się wypowiecie. Chodzi mi o uwiarygodnienie tego forum, bo tak rzeczywiście jest, że posiadacze danych urządzeń stają się naganiaczami, nie dlatego, że kasą z tego mają, tylko dla tego, że ten sprzęt im sie podoba. Tak nawiasem, myślę, że to jest naturalne i poprawne, bo świadczy o tym, że audiofilscy producenci nie odwalają maniany. Trochę to także kwestia zadawanych pytań typu "Które kolumny są najlepsze?". Najlepszych nie ma. Mogą być kolumy lepsze do rocka, albo lepsze do jazzu, wokali, czy czego tam...

O high-endowych reakcjach nie będę nic pisał. Ale jak przyjdzie do mnie techno-sąsiad z dołu i powie, że mój sprzęt jest do dupy, bo nie ma basu, to mam mu powiedzieć, że jest debilem i sie nie zna? Nie, bo po co? Zaczekam, może dorośnie, albo usłyszy różnicę, jak wróci do swojej norki. To ja się mam denerwować, że jemu słoń na uszy nadepnął?

Ojej ojej... Jak ominęliście środek, to przeczytajcie bo tam zawarłem najważniejsze. Napiszcie co o tym pomyśle myślicie.

• Redaktorzy

Wiesz, ja nie do konca wierze w wartosc odsluchu w sklepie. Powiedzmy ze jest tak - gosc bierze do testu kolumny, i trzyma je u siebie w domu. Optymalnie z miesiac, ale w ostatecznosci chociaz dwa tygodnie. Po czyms takim to jak przynajmniej wiem, ze uslyszal to co mowi, ze uslyszal. A w sklepie - sam wisz, jak to moze byc. A to niewygrzane, a to nie w fazie podlaczone, a to elektronika nie taka byla, a to w ostatecznosci miales np. okres, i nic ci sie nie podobalo tego dnia. Tak wiec bylbym ostrozny.

Gość pinio do jozwa maryn

(Konto usunięte)

A ja właśnie poproszę o opinię SU-A900Mk2. Na czym tego słuchałeś z jakiego źródła i jakiej muzyki i czy z czymś porównywałeś?

Gość Zbig do Paula

(Konto usunięte)

Nie widziałem Elaców ani w Audioforte ani w Audiofilu. Firmowym salonem Elaca jest Audiomania, niestety czynna tylko pn-pt do 17. A i w ciągu dnia jak się zadzwoni, to często miłe dziewczę mówi, ze tego pana co się zajmuje audio nie ma i nie wiadomo kiedy wróci. Kiedy się w tym kraju nauczą handlować? Po za tym Elac występuje w Klinice Dźwięku w Promenadzie. Dziwne miejsce, pełno dobrego sprzętu, ale obsługa zupełnie nieaudiofilska.

No i wreszcie Europa - Graaf przy Armii Ludowej. Trzeba tylko unikac sprzedawcy wysokiego blondyna z końską szczęką i głupawym usmieszkiem. Pozostali są ok.

• Redaktorzy

Ale sie wkopalem. No dobra. Mialem go tak ze 4 lata. Reszta toru: NAD 512 i Acoustic Energy AE109. Kable Flatline Magic i Cable Talk BiWire costam. Gralo to jakos, wiekszych zastrzezen nie mialem, w koncu pogral u mnie pare lat. Ani specjalnie za ostro, ani za cieplo. Dynamika taka sobie, zwlaszcza mikro poprawila mi sie po wymianie. A wymienilem na Amplifona WL36 po wielu innych odspuchach (m.in. CR Orpheus, Struss 140, Sound Project 2, Densen Beat 100 itd.). Ogolnie w porownaniu z tym co mialem potem byla taki jakis nie robiacy wrazenia. Muzyka nie przyciagala w zaden sposob uwagi, za malo wciagala.

• Redaktorzy

Przy AL w podziemiach? To jeszcze radze ostroznie z takim malym lysawym, tez ze szczeka. Jak kiedys u niego nie kupilem, to potem na moj widok prawie spluwal.

• Pokaż nowe odpowiedzi