Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy Hyperion - co w zamian

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem wczoraj Audio Academy Hyperionów - podłączone to było do zestawu creeka z serii 53. polączone to chyba było kabelkami VDH wind. Sprzedawca zapewniał, że kolumny wygrzane - ale brzmiały bardzo kiepsko. Przy głośniejszym słuchaniu bas nie schodził nisko, tylko buczał; przestrzeni nie było prawie żadnej, scena ograniczona od głosnika do głośnika i na dodatek płyciutka.... lokalizacja muzyków (w ramach tej waskiej sceny) też nie specjalna. Może ktoś poradzi jakieś głośniczki w tej samej cenie, które będą miały to czego AA nie mają?

pozdrowienia

A w którym salonie można napotkać jednocześnie AA, Creeka i VdH? Chyba że to Twoje Creeki, ale po co do nich podłączać głośniki niższej klasy?

Co do opcji, to do jakiego pokoju i z czym mają grać?

Hmm... Wlasciwie zastanawiam sie, czego sluchales... Bo ja o H. mam bardzo dobre zdanie, poparte miesiacami odsluchow i porownan... Moze jednak jestes na tyle wymagajacy, ze poszukujesz nie w tej kategorii cenowej? Moze dla Ciebie "zagraja" dopiero kolumny za 15-20 tys. zl? Dla mnie H. w cenie do 3 tys. nie maja konkurencji, a opisywane przez Ciebie wrazenie raczej jest dla mnie niezrozumiale... Hm... Czyzby ow Creek az tak pogarszal, zmienial brzmienie tych kolumn, dziwne... Moze wroc do salonu i zazycz sobie podlaczenia H. do Yamaha, NADa, CA? U mnie z pierwszymi dwoma graja wspaniale.

Można pisać w kategorii gustów i guścików o tym, że Hyperiony mają czegoś za mało albo za dużo ale te farmazony, że nie mają basu tylko buczenie, brak przestrzeni i takie tam... należy włożyć na karb tego, że ktoś pisze coś o czymś nie ma zielonego pojęcia albo też robi to po prostu złośliwie sam mając w domu głośniczki typu Pawasonics, w których wszystko gra i buczy, gdzie basu jest w sam raz, scena jest tak wielka jak w Metropolitan Opera a smyczki grają jakby sam Stradivarius zacinał, a wszystko to za marnych 129, 99 zł.

O, widzę, żę łodź się w porę ozywiła... już się bałem że chłopaki nie zareagują.

do zeneca: byłeś chocoaż raz w takich salach jak metropolitan opera czy la scala? albo inaczej, kiedy ostatni raz byłeś w filharmonii? - a fakt, w łodzi raczej nie ma nic ciekawego... ale jedź sobie do wawy tam na pięknej grają całkiem nieźle.

dzięki zbig, że zwróciłeś na to uwagę; ja jestem parmenidesem i basta! mają grać z nadem c350 i nadem c541i. Ale na odsłuchu ustawili mi creeka więc nie protestowałem, bo seria 53 jest o klasę wyżej niż mój nad.

do leo: nie sądzę, by była to wina creeka - nie wiem czemu - może trafiłem na jakieś lewe H... Czasem wrażenia ze słuchania mogą być uzaleznione od 1000 innych spraw, nie tylko od sprzętu. Inna sprawa to dość kiepskie wykonanie samych skrzynek - strach porównywać do BW, ale tez przy AE, tannoyach czy cabassach wyglądają - powiedzmy sobie szczerze: jak 10 centów ( anie jak milion dolarów....).

Panowię sądzę, że mogłem trafić na jakiś podlejszy model - nie twierdzę, że Hyperiony to gówno - ale zrobiły na mnie złe wrażenie i proszę o radę - co w zamian polecacie do NAda w cenie do 3000-3500 za parę.

Gość mik do parmenides

(Konto usunięte)

W pewnym sensie na Jasnej, bo tam jest dyrekcja. Sala Koncertowa jest na Sienkiewicza 10 a Kameralna na Moniuszki 5.

I w ten sposob obaj mamy racje ;-)

Pozdrawiam. NIe chcialem robic z tego zagadnienia.

Oczywiście parmenidesie a raczej parweniuszu. Wprawdzie nie byłem w Metropolitan na żywo lecz jak wygląda wiem doskonale. W filharmonii raczej nie bywam acz pewnie cię to zdziwi lecz bywam od czasu do czasu z małżonką w łodzkiej operetce zwanej też Teatrem Muzycznym a także rzadziej w Teatrze Wielkim na Pl. Dąbrowskiego na niezłych i klasycznych operach. I szczerze się obawiam, że twoja zadufana godność zdziwi się jeszcze bardziej gdy dowiesz się, że tak naprawdę Łódź różni się od Warszawy tylko tym, że nie ma w niej metra... Więc daruj sobie ten wiejski pryncypialny ton, bo prawdziwemu warszawiakowi to nie przystoi i przez gardło by mu nie przeszedł.

Jak widac, albo prowokacja, albo rzeczywiscie nie przypadly Tobie zupelnie do gustu. Ja bym jednak unikal tak kategorycznych stwierdzen i takich argumentow, ktore uzyles. Moim zdaniem... Mozliwe, ze H. nie sa najlepszymi kolumnami pod sloncem, ale porownujac je ze wszystkimi pozostalymi w tej klasie trudno wskazac lepsze bedac obiektywnym. Co do JMLab 715, to wygladaja pieknie, ale graja napewno znacznie gorzej od H. - bawilem sie nimi troche, tak samo jak wieloma innymi... Wybralem H.

Zaczynam podejrzewać, że AA Hyperiony w tajemniczy sposób wabią klientów o nie do końca zrównoważonej psychice. No bo użytkownicy żadnej innej marki nie reagują w tak alergiczny sposób na krytykę jej produktów ani tak usilnie nie zachwalają jej walorów w stylu: bezwzględnie najlepsze kolumny do 3 lub 4 tysięcy. Sorry, ale jak ktokolwiek uważnie posłucha głośników wyższych klas, to dostrzeże bez trudu, że w klasie 2-3 tys zł NIE MA kolumn uniwersalnych. Jak ktoś poszukuje podłogowych, efektywnych, z rozciągniętym basem ale i o audiofilskim zacięciu, to z pewnością mu Hyperiony sam polecę. Między innymi oczywiście. Lecz jeżeli szuka szybkiego i dobrze kontrolowanego basu, wyraźnych i detalicznych wysokich, stereofonii i jeszcze ma wzmacniacz wrażliwy na niską impedancję kolumn, to z pewnością znajdzie coś bardziej odpowiedniego. Również praktyki stosowane podobno przez niektórych sprzedawców, polegające na robieniu porównań z wyrobami nie będącymi w ofercie sklepu nie zasługują na pochwałę.

Sami sobie jesteście winni, bo nadmuchaliście balon, facet przeczytał, pobiegł do sklepu z dużymi oczekiwaniami no i klapa. Zirytował się i stąd dość ostra opinia. Ale jak poczytać wątki, to podobnych stwierdzeń pełno i jakoś nikt się specjalnie nie wzbudza. Zatem apeluję o mniej histerii.

Poza tym ten wątek jest skierowany raczej do tych co nie wybrali Hyperionów. Tacy też istnieją.

Ja myślę, że koleś kłamie, i to zupełnie bez sensu.Jak wiemy AA sprzedawane są w Wawie w Audio Forte, a Audio Forte nie współpracuje z dystrybutorem od Creeka.Wszystkie informacje można sprawdzić na str. AA i AF.

Jaki był zatem jego cel? Chyba nigdy sie nie dowiemy.

Tak, tak, oczywiście. Fakty świadczą przeciwko nam, tym gorzej dla faktów.

No, kto to powiedział? Przeczytajcie sobie o Parmenidesie, to może coś wam to rozjaśni ;-)

:-) Między kulturalną wymianą poglądów o różnicach w gustach i guścikach a impertynencjami formułowanymi przez ignoranta jest na tyle duża różnica, że trzeba czasami powiedzieć NIE, NIE ZGADZAM SIĘ KOLEGO Z TWOIMI POGLADAMI. I dlatego Par Par Parmenides od siedmiu boleści otrzymał to, na co sam sobie zapracował.

Gorzej, ja mam obawy, że ten wzniosły filozof nie wie kto zacz parweniusz, Parmenides, ignorant i impertynent... A co do tego, że słuchał osobiści prawdziwych Hyperionów, mam uzasadnione watpliwości. Powiem też, że niestety nie zaliczam się do posiadaczy wyrobów AA, bo swego czasu kochając czytać recenzje w audiofilskich gazetkach i bedąc podatny na farmazony sprzedawców kupiłem pewien nobliwy wyrób austriackiej firmy za duzo większą kasę niz Hyperiony. I gdyby nie to, ze było mi dane posłuchać Akademików, byłbym pewien, że w tej cenie mam ideał. A tak małe rozczarowanie. Proszę więc nie utożsamiać mnie z Audio Academy Team, bo niestety w nim nie jestem.

OK - no więc musze was wszystkich przeprosić - to była rzeczywiście prowokacja! Zbig miał rację - - żadne inne opinie nie wzbudząją takich emocji jak negatywne o AA - chciałem to sprawdzić i rzeczywiście (niestety) się sprawdziło. Poza tym drugą intencją tego wpisu było sprawdzenie czy osobnik ukrywający się pod nickiem Tomek ma coś wspólnego z AA - teraz nie mam już żadnych wątpliwości - nikt normalny nie sprawdzałby w jakim sklepie stoi creek i AA. I jescze jedno tomeczku muszę ci powiedzieć, że w Audioforte ostatnio stał komisowo creek, wiec nie truj ludziom głowy, że w wawie nie można tego razem przesłuchać!).

A teraz wnioski:

1. forum stało się miejscem na kryptoreklamę produktów, które sie sprzedaje lub wykonuje (nie wiem jaki jest faktyczny związek Tomka z AA ale albo pracuje tam, albo ma interes w zwiększeniu sprzedaży...) Chłopaki - jak was nie stać na reklamę w pismach to wykupcie sobie reklamę w internecie a nie w ten sposób, bo się rzygać chce waszymi opiniami w stylu (to z pewnościa najlepsze kolumny do 3000pln)

2. Poziom chamstwa i agresji na forum osiągnął juz apogeum - nic dziwnego, żyjemy w duzym stresie i to niestety widać w agresywnych wypowiedziach na tym forum. Może czas by, któryś z adminów postarał sie przytemperować niektórych i co jakis czas przypomniec co to są dobre maniery.

3. Nie wiem czemu moja pierwsza wypowiedź wzbudziła takie kontrowersje - po prostu wcieliłem sie w człowieka, któremu się nie podobają te kolumny (nota bene bardzi je lubię, mam je od jakiegos czasu i przynajmniej jeszcze z rok, dwa pograją u mnie...). Nie było w niej nic co mogłoby obrażać uczucia innych ludzi a w odpowiedzi zostałem od razu zaatakowany personalnie.

4. Nie uzyskałem odpowiedzi na moje pierwsze pytanie - co w zamian można kupić, więc moi rozmówcy wogóle nie chcieli o tym rozmawiać - jeżeli tak to po co zabierali głos? (patrz punkt 1.)

5. Wiem kto to był Parmenides, czytałem wszystkie fragmenty jakie po sobie zostawił oraz wiele wzmianek jakie zachowały sie o nim (dialog Platona "Parmenides" oraz wzmianki w platońskim "sofiście", "żywoty sławnych filozofów" D. Leartiosa, zachiwane fragmenty Heraklita, teksty analityczne Dielsa i jego zbiór zachowanych fragmentów presokratyków, fragmenty simplikosa (niestety w tłumzaczeniu na angielski bo kiedy studiowałem nie było poskiego wydania - teraz niestety nie sprawdzałem...)

6. Miałem przyjemność być kila razy w la scali, niestety nie byłem w metropolitan opera... Na koncert chodzę regularnie, myślę, że 3-4 razy w miesiącu udaje mi się słuchać muzyki na żywo (klasycznej lub rozrywkowej)

7. Hyperiony to rzeczywiście bardzo udane kolumny, sam je wybrałem, bo do mojej ulubionej muzyki sprawdzały się w sam raz. W tym przedziale cenowym jest dużo dobrych konstrukcji i każdy znajdzie sobie coś miłego.

8. Zeneca - idź do apteki, kup sobie jakieś ziółka na nerwy - podobno dobry jest wyciąg z kozłka lekarskiego (popularna waleriana) i chłopie - daje se luzuuuuuuuuuuu. a jak chcesz obrażać innych to daj idź pod budkę z piwem.

wnioski niestety dość smutne - mała prowokacja a taka przykrość. ale dziekuję przynajmniej paru z was, którzy starali się troche złagodzić tę dyskusję albo zadawali istotne dla wątku (patrz temat: "co zamiast hyperionów?"). I radze przemyśleć, bo przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że gazety mają wspólny interes z dystrybutorami i producentami ale internet jest świetnym sposobem na promowanie swoich produktów - jest to bardziej wyrafinowane (bo dla wielu odbiorców rada kolegi audiofila jest cenna - w końcu po to wszyscy tutaj jesteśmy - tylko, że "kolega audiofil" może mieć w tym jakiś swój interes), a poza tym taka promocja jest zupełnie bezpłatna. Czyli za darmo i skutecznie.

pozdrowienia

7. Hyperiony to rzeczywiście bardzo udane kolumny, sam je wybrałem, bo do mojej ulubionej muzyki sprawdzały się w sam raz. W tym przedziale cenowym jest dużo dobrych konstrukcji i każdy znajdzie sobie coś miłego.

po co ten wpis???? Informacja ze wybrales Hyperiony w zasadzie nic nie wnosi do całej sprawy, a jednak go wpisałeś. czyżbys pracował w AA?

AAAA - i jeszcze jedno - w psychologii społecznej występuje zjawisko nazwane dysonansem poznawczym. Wielu ludzi, którzy nie potrafią sobie z tym poradzić reagują agresywnie, ośmieszją swego rozmówce (który wcześniej skrytykował ich wybór), zamykają się w sobie, dobierają sobie rozmówców, którzy podzielają ich zdanie (ze względu na pobną decyzję, bądź konformizm), etc.

najpopularniejszą formą radzenia sobie z dysonansem poznawczym jest jednak agresja.

jeszcze raz pozdrowienia

Jak zwykle w Gazecie Wybiórczej lubią pie...yć głupoty,nudzi im się.

A jak mam coś doradzić, to polecam odsłuchy na trzeżwo.

Oczywiście pozdrawiam.

Gość Arek do Leszek B

(Konto usunięte)

niestety po przeczytaniu Twojego powyższego wpisu widać, ze parmenides ma jednak sporo racji

koledzy, po co te obelgi? to chyba nie to forum.

Ależ ty parmenidesie przez małe p jesteś śmieszniutki. Sądzisz, że powinienem brać ziólka na nerwy a sam trzepiesz nerwowo nóżkami jak tancerka w Mulę Róż i nie dość tego, prosisz o pomoc admina. I jeszcze te pretensjonalne tekściki o La Scali i ariach 3 - 4 razy w tygodniu. Daruj sobie, bo o czyjejś kulturze i tym co sobą prezentuje nie swiadczy ilość odsłuchanych nazywo oper ani częstotliwość uczęśzczania na te. Wybacz też lecz nie jest mnie łatwo zdenerwować, bo akurat jestem prawnikiem i gdybym tak łatwo się denerwował jak sądzisz i co mi zarzucasz, to co chwila musiałbym być wynoszony z sali sądowej ilekroś pełnomocnik strony przeciwnej, sędzia lub prokurator się do mnie odezwie. Nie dziw się też, że ktos ci powie, że najzwyczajniej w świecie chrzanisz głupoty jesli wypisujesz - jak sam przyznajesz prowokacyjne teksciki - typu WYGLADA BADZIEWNIE A GRA JESZCZE GORZEJ. Nie mając przy tym krzty racji. A tak się składa, że słuchałem Hyperionów parę dobrych razy i wiem, że są to głośniczki warte swojej ceny. Nie jestem też nijak związany z AA więc gdy widzę kolesia, który z tych czy innych powodów najeżdża na niczemu winne kolumny to mówię prosto - CHRZANISZ. Nie wiń mnie więc za to, że mieszkajac w Łodzi mam częstszy dostęp i możliwości w odsłuchiwaniu wyrobów AA niż ty i pisaniu o nich z pełnym przekonaniem tego co słyszę i porównywania tego z innymi renomowanymi wyrobami. A piszę o Hyperionach dobrze, bo to najzwyczajniej w swiecie dobre kolumny. I to samo powiem o większości wyrobów QBAy, ESAy i innych polskich producentów, którzy za 2 razy nizszą cenę dają to, co zachodnie renomowane i potężnie reklamowane w mediach firmy.

jeszcze raz odpowiadam - wątek był tylko po to bym się przekonał, że na tym forum uprawiana jest kryptoreklama - teraz po prostu bardziej sceptycznie będę czytac porady i tyle. A jeżeli ktoś z tego powodu został urażony to chyba nie z mojej winy. Poza tym jak kogos ten wątek irytuje to niech go omija. pozdrowienia

p.s. obiecuję, że juz nie zabiorę w tej dyskusji ani słowa. Dowiedziałem się tego co chciałem o funkcjonowaniu forum i koniec. mam nadzieję, że nie tylko ja skorzystali z tej dyskusji.

Jasne,przewaliłem ileś tam kolumn i wybrałem kolumny "X"(żeby nie było że reklamuję).Ktoś pyta o zdanie ludzi na forum,jakie są godne polecenia.No i ludziska wypisują.Ja piszę(jak mam czas)o moim typie-kolumny X.Ktoś inny o innych.

LUDZIE NIE PISZCIE CO POLECACIE-TO KRYPTOREKLAMA.

Prawdziwa wolność słowa, tylko WYBIÓRCZO.

Gość Zbig do zeneca

(Konto usunięte)

Jak na prawnika, to dajesz się dość łatwo sprowokować. Dawno nie byłem na sali sądowej, ale wyzywanie od parweniuszy, impertynentów i ignorantów raczej nie jest tam normą. Chyba, że działasz głównie w sądzie koleżeńskim PZW. No i z odróżnianiem fikcji od faktów cieniutko. Ale najgorszy jest ten zupełny brak poczucia humoru...

• Pokaż nowe odpowiedzi