Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning cd Yamaha cdx497

shittzu

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha ta jako jedyna kiedy jest w oryginale zagrala prawie ze tak jak trzeba. Rownowaga tonalna i charakter grania jest taki jaki byc powinien, Jest prawie-tak-jak-trzeba o ile wykluczyć wyzsza srednice i soprany. Tutaj robi się skompresowanie, plasko i plastikowo, sztucznie, syntetycznie. Mam mala przerwe w pracy bo mialem wypadek - wysadzilem w powietrrze kolumny, musze wyslac glosniki na wymiane cewek. Nie bylo mnie kilka dni w domu, wlaczylem maszynerię i po sekundzie nie bylo juz glosnikow, ktos a moze ja wykrecił gałę glosnosci na maksa a ja nie zauwazylem. Utracilem tez mniejszy wzmacniacz ktory podlaczylem potem aby zbadac co sie stalo - wyleciał w powietrze. I tak pojdzie do piwnicy, od kiedy jest harman to nie jestem z niego juz zadwolony, i co bym mu nie zrobil to i tak nie chce dobrze grac.

Dam znac za kilka dni co z tego wyszlo, Yamahe poki co zestroje na ortodynamikach.

https://www.audiostereo.pl/topic/115402-tuning-cd-yamaha-cdx497/

Tds-5 elektroniki, sa to klony yamahy yh-100 ale mają bas. Troszkę lepsze są tds-5m ale te mi padły. dac - cs4392. Problem moze byc z nim taki ze on ma wbudowany tor analogowy z filtrami w DAC. Dlatego na tę chwilę nie wiem co z tego wyjdzie i na ile wbudowane filtry wplyna na dzwiek.

• 2 tygodnie później...

gra toto fajnie. Wszystko jest ok jak byc powinno, jedyne odstępstwo to miekki sopran - może sie to podobać, a zmienic się nie da bo nie idzie ominąć filtrów w samym dac. Dac crystala gra przyzwoicie, i gdybym mial robić sobie jakiś zewnetrzny to chyba wlasnie na takim. Ma wyjscie symetryczne, można takie zrobić jak się ma wzmaka dual mono. Odsymetryzowanie opem lub trafem bije po jakosci. Yamaha ma desymetryzację na opie, i co ciekawe gorna polowka i dolna polowka ma RÓŻNE filtry RC pozakladane! Ja bym na to nie wpadł....

Po usunieciu desymetryzatora i wykorzystaniu jednej polowki sygnalu znikł problem plastikowej i syntetycznej góry pasma. Drugi op pracujacy jako bufor tez usunalem.

Zasilanie ta yamaha ma całkiem sensowne, nic nie trzeba poprawiać jak już pisałem w fabrycznym stanie gra to dokladnie tak jak powinno...

Jest teraz chyba ciut cichszy sygnał - desymetryzator uzywa dzielnika 1:2. i roznica jest mniejsza jak byc powinna.

glosnikow jeszcze nie mam, na sluchawkach wiecej nie wylapie, pojedzie yamaha na odsłuch do znajomego, tamten system pamiętam, uzywa zmodzonego harmana 6800 i kolumny Kefa i wiem czego się spodziewać - ogólnie bardzo dobry system.

• 2 tygodnie później...

zdjecia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51116-0-35868100-1416091442_thumb.jpg

post-51116-0-00646100-1416091448_thumb.jpg

post-51116-0-15631300-1416091456_thumb.jpg

post-51116-0-60520800-1416091463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.