Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy mi nie grają :(

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

>crategus

Czy mógłbyś wstawić tu fotki wnętrza twojego yanka? Interesuję mnie jakich modyfikacji został poddany oraz przyrównam do swojego mc-100b. Tak z ciekawości interesuje mnie jakie mody były w tym modelu. Ewentualnie na pw.

dominion - oczywiście, nie ma problemu, jak zrobię to zamieszczę i skrobnę Ci co mniej więcej co zostało porobione. W każdym razie THD+N (1kHz) przy 1W wyszło na poziomie 0,06% dla 4 i 0,072% dla 8 ohmów. Pasmo 20-20kHz +/-1dB (przy obciążeniu 8ohm, nap. wejściowe 0,5V). Załączam fotkę z pomiarów.

DcD_1290 - problem w tym, że lampy - te z założenia, które miały lepiej grać, były już wygrzane. Pierwszy "brak zmian" był przy zmianie na faktycznie niewygrzane, inne, NOSy. Kolejny brak zmian - na wygrzane hen hen temu - chińczyki. Wszelakie mixy, wygrzanych, niewygrzanych, nowych, starych, ruskich, chińskich, amerykanckich... Nic, kosmetyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8687-0-37102900-1415211400_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DcD_1290 - problem w tym, że lampy - te z założenia, które miały lepiej grać, były już wygrzane. Pierwszy "brak zmian" był przy zmianie na faktycznie niewygrzane, inne, NOSy. Kolejny brak zmian - na wygrzane hen hen temu - chińczyki. Wszelakie mixy, wygrzanych, niewygrzanych, nowych, starych, ruskich, chińskich, amerykanckich... Nic, kosmetyka.

Załączone miniatury

I tak ma być !!! Dzięki za odwagę w ujawnieniu swoich niepopularnych na tym forum spostrzeżeń. Inni siedzą cicho, bo boją się być uznanym za np."głuchym" Jakoś nikt nie mówi o rozrzucie parametrów lamp ,nawet z tym samym symbolem, róznych producentów i koniecznej korekcji punktu pracy z tym związanym.Łatwiej wstawiać w podstawki coraz to inne lampy bez analizy topologii układu i podstawowych pomiarów..

Mam podobne spostrzeżenia we wzmacniaczu unison research. Zmiana lamp mocy na shuguang 845B była ale już małe lampki grają wszystkie bardzo podobnie i to takie które powinny grać bardzo różnie. A już na pewno nie jestem w stanie określić które grają lepiej. W przedwzmacniaczu chińskie sygnowane marką unison research graja tak samo jak rayteony. Być może słychać trochę charakter telefunkena ale ślepego testu bym nie zaryzykował a przecież w jolidzie różnica między psvane a telefunkenem była spora i między innymi producentami też. Jolida też tuningowana i też raczej nie przez laika. W końcówce mocy tez wkładałem i rayteony i mullardy i wszystkie jakie miałem i róznica na granicy autosugestii. Z wyjątkiem pewnych lampek które kupiłem od tutejszego forumowicza bo były nie równe( a co tam popsute to sprzedać nich kto inny straci) i słychać było niezrównoważenie kanałów

A już w przetworniku różnica w brzmieniu miedzy 6N1P a 6N1P-EW jest grać albo nie grać

Kiedyś też rozmawiałem z człowiekiem który miał do sprzedania jadisa 88 i też mówił że próbował wkładać jakieś drogie nosy ale niewiele to zmieniło

I dodam ze koluny dynaudio 25 choć nie są specjalnie do SETa to jednak bardziej szczegółowe od Mozartów (które tez jeszcze mam) i różnice między lampkami tym bardziej powinny być słyszalne. W Jolidzie z tymi samymi kolumnami różnice są wyraźne więc raczej nie o pogorszenie słuchu tutaj chodzi

Chciałbym odpowiedzi- czy zdarzają się takie modele/aplikacje - w które, bez względu jaką lampę się wsadzi, grają zawsze równo, tak samo, bez zmian?

widocznie zdarzaja i powodem moze byc jakies waskie gardlo (moze nawet transformatory?) ktore nie ma zwiazku z lampami.

mozliwe rozwiazanie >>> pozycz sobie ina sprawdzona koncowke lub jeszcze lepiej preamp/koncowke.

najlepsiej nie chinska, cos klasy jadis, mcintosh, luxman nawet amplifon i tam zrob odsluchy z roznymi lampami.

gwarantuje ze roznice beda wyraznie slyszalne bo kolumy masz bardzo fajne.

oprocz tego wiekszosc twoich lamp (moze oprocz brimar i rca) jest podobnej klasy.

sprobuj philips miniwatt, mullard, matsushita...cos z casow sprzed 1965r. gdy powloki elektrod robiono na zupelnie innym poziomie.

u kumpla waskim gardlem zestawu byla listwa zasilajaca

niby gralo ladnie ale roznice miedzy lampami byly niewielkie

do czasu jak znalazl swoj najslabszy punkt

caly zestaw zagra jak jego najslabszy element...

electroboy - trafa raczej nie, są uważane za niezwykły wypadek przy pracy, jakoś tak im (chińczykom) wyszło, że są bardzo dobre. Nawet gdzieś tutaj ktoś napisał (może to i jakaś kolejna miejska legenda), iż Ogonowski takich by nie nawinął. Pożyczony wzmak/końcówka/pre i ewentualne na nowo dostrzegane zmiany, tak na logikę, zaprzeczą jedynie jednej ze wszystkich wylistowanych moich 'obaw'. Przyznaję, że moje pytania/rozterki zaczynają jawić mi się jako będące bez sensu - każda opcja, w zależności od punktu słuchania :), jest możliwa (doskonała/spieprzona konstrukcja u mnie/wszędzie indziej gdzie słychać/każdy wzmak ma różnie***dowolne skreślić)...

PS. Dziękuję za sugestię - pewnie tak zrobię, bo zdziwienie trwa nadal :) Prund - warunki w tym względzie się nie zmieniły, a moje 'wrażenia' tak.. O tej porze najsłabszym ogniwem jest mój mózg. A jeśli jest nim bez względu na porę? :( Fajny avatar. W sam raz pod język.

wydaje mi się, że przyczyną może być zaadoptowanie pomieszczenia, zamiast jego zaadaptowanie.

to poważnie zmienia relację Ty - pomieszczenie, a tym samym podświadomie warunki odsłuchowe

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

wydaje mi się, że przyczyną może być zaadoptowanie pomieszczenia, zamiast jego zaadaptowanie.

to poważnie zmienia relację Ty - pomieszczenie, a tym samym podświadomie warunki odsłuchowe

Słuszne spostrzeżenie :) Jednak to mózg okazuje się najsłabszym ogniwem.

Voodoofilia-nervosa

Ale to slyszala wieej niz jedna osoba;)

W momencie gdy podlaczysz zwykla listwe a nastepnie taka lepsza pod warunkiem oczywiscie posiadania adekwatnego systemu to wrocimy do tematu. Bo mowienie, ze cos nie wplywa bo nie ma prawa jest juz mocno wyekspoatowane.

Na sredniej lub niskiej klasie systemu tego jeszcze mozna nie uslyszec ale na pewnym etapie zaczyna juz byc slyszalne calkiem wyraznie. Nie jest to moj przytyk do Twojego systemu bo go nie znam, smiem jednak twierdzic ze nigdy nie wierzyles te rzeczy i nawet nie zadales sobie trudu zbadac temat. Tzn, nigdy nie miales u siebie takiej listwy przez czas dluzszy niz np jeden dzien.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.