Skocz do zawartości
IGNORED

Sony ta-f606es lekka modernizacja

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dłuższego czasu posiadam ten wzmacniacz i jestem zadowolony z jego brzmienia.Niestety wzmacniacz przechodzi kryzys, niebieski Alps trzeszczy przy zmianie głośności, a selektor źródeł jest w totalnej rozsypce,aby grały oba kanały trzeba solidnie uderzać od prawej strony we wzmacniacz :P

Planuje wyrzucić tn mechaniczny selektor (raczej nie ma szans żeby go gdziekolwiek dostać) a kiepskiego jakościowo niebieskiego Alpsa chcę zamienić na 24 pozycyjny przełącznik z rezystorami Dale (shunt). Tutaj pojawia się pytanie po co producent zastosowałw tym wzmacniaczu potka o wartości aż 120kohm? końcówka posiada bipolarny stopień wejściowy i zastanawiam się czy obniżenie rezystancji do 10-20kohm nie przyniesie poprawy brzmienia. planuje także wywalić regulacje barwy. Jak myślicie jaka wartośc rezystancji potencjometru będzie odpowiednia do tej końcówki mocy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115740-sony-ta-f606es-lekka-modernizacja/

Selektor można bez problemu rozebrać i wyczyścić - pokazywałem nieraz w swoich galerich:

Ukryta Zawartość

ALPSa można wymienić na drabinkę, bo brzminiowo jest bardzo słaby. Oryginał ma odczepo na regulację barwy, ale ona Cię nie interesuje.

Ukryta Zawartość

Juz nie przesadzajcie ze niebieski ALPS jest taki slaby, ja bym ALPSA i Selektor po prostu wyczyscil.

Ale to Twoje pieniadze, bo pamietaj ze pozniej bedzie ciezko z odsprzedaza grzebanego modelu..

Jeżeli czyszczenie selektora rozwiąże problem to świetnie się składa, w takiej sytuacji jedyne co będę musiał zrobić to wylutować Alpsa i zrobić jakieś mocowanie do przełącznika 24 pozycyjnego - taką modyfikacje w razie odsprzedaży można bez problemy cofnąć do stanu fabrycznego. Pozostaje tylko pytanie jaka wartość rezystancji nowego potencjometru?

Sony ES to świetne sprzęty. I prawie jedyne wady to właśnie naloty na selektorach, przekaźnikach, rzadziej problemy z potencjometrami. Rozebrać, wyczyścić i będzie grać niezawodnie przez następne kilka lat.

Nie wiem po co wymieniać tego Alpsa... Mija się to z celem w tym sprzęcie... ale rób jak chcesz.

Jeżeli czyszczenie selektora rozwiąże problem to świetnie się składa, w takiej sytuacji jedyne co będę musiał zrobić to wylutować Alpsa i zrobić jakieś mocowanie do przełącznika 24 pozycyjnego - taką modyfikacje w razie odsprzedaży można bez problemy cofnąć do stanu fabrycznego. Pozostaje tylko pytanie jaka wartość rezystancji nowego potencjometru?

100 lub 120k, jesli oryginalny ma 120k

Na początku końcówki masz elektrolit 47uF (c312) i analogicznie z drugiej strony- wymień je na MKP np JFX rzędu 4,7-6,8 uF i odkryjesz większą przestrzeń i lekkość dźwięku. Ewentualnie można włożyć coś lepszego. Ja testowałem z niebieskim jentzenem i okazał się zamulaczem . JFX zagrał neutralnie- bez ubarwień i przestrzenniej więc został.

Z drabinką jednak jest problem - nie zmieści się przełącznik obrotowy i raczej pozostanę przy plastikowym potencjometrze. Ciekawe jak sprawuje się takie coś jak poniżej:

Ukryta Zawartość

co do elektrolitu to dobry pomysł aby go wymienić albo najlepiej usunać :)

Ukryta Zawartość

Można też usunąć. Ja wolałem wymienić i pozbyć się elektrolitów na wyjściu z cd. Ty powinieneś mieć jeszcze kondensator zabezpieczający w przedwzmacniaczu, więc w zasadzie nie ryzykujesz. Natomiast też należało by go ruszyć i zamienić na mkp lub w ogóle wywalić. Natomiast ryzykujesz wtedy, że jak podłączysz jakieś źródło bez kondensatora filtrującego na wyjściu i pojawi się jakaś stała, to coś może zaśmierdzieć.

jeżeli ma się sprawdzone źródła to ryzyko praktycznie nie występuje, ale fakt ze trzeba sie liczyc z tym, ze jakakolwiek składowa stała na wejściu moze uszkodzic sprzet - wzmacniacz ma wysokie wzmocnienie napięciowe.

• 3 tygodnie później...

Jak zwykle w Sony ES cześć odpowiedzi da Ci moja galeria:

Ukryta Zawartość

Ale musisz zedzreć to zabezpieczenie (blaszkę) co trzyma tryb i dalej już dośc gładko.

Ukryta Zawartość

Trzyma go na ośce ta blaszka z tyłu, możesz próbować poważać jej listki, ale uważaj, aby ośki nie złamać. Trzeba ją "zedrzeć" używając dużej siły, bo musi ona zeskrobać za sobą kawałek aluminium. Ciągnij za samą blaszkę, nie tryb - jak się zdeformuje to wyjdzie łatwiej.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.