Skocz do zawartości
IGNORED

DIY DAC co wybrać?

Ramdac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem że już były takie tematy na tym forum i przejrzałem je mniej więcej. Ale od końca każdego ze znalezionych przeze mnie tematów minęło już trochę czasu, i niektóre z kostek już nie są dostępne w sprzedaży. Tak więc postanowiłem zapytać poprzez stworzenie nowego tematu.

Otóż zastanawiam się nad próbą stworzenia DAC'a w swoim domowym zaciszu.

Czego bym oczekiwał od DAC'a:

- prosta budowa z możliwością rozwoju (chodzi mi o to abym mógł się na tym trochę pouczyć i poeksperymentować)

- wejście coax (cinch)

- nie duża cena, jako że jestem studentem brakuje mi kasy na wszystko i to jest chyba największe ograniczenie. Także im mniej tym lepiej.

- dobrze by było jakby grał lepiej niż integra, a już w niebie bym był gdyby zagrał lepiej od mojego FiiO E07k.

Słyszałem że dobrym do nauki jest PCM56, ale jest on ciężko dostępny. Ktoś ma jakieś propozycje? Albo ktoś zna jakiś dobry artykuł lub książkę na temat projektowania tego typu przetworników.

Chętnie przyjmę każde dobre i sprawdzone źródło wiedzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/115760-diy-dac-co-wybra%C4%87/

no nie powiem słyszałem dobre słowa o wspomnianej Lampucerze. Ale wolał bym coś nie dość że tańszego to uniknąć kupowania gotowca na ebay'u, alliexpres itp.

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

No to może na początek. Tu masz odbiornik SPDiF na DIR9001. Na pewno będzie ci potrzebny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A później zastanowisz się co do tego podłączyć.

Ukryta Zawartość

Nie złożysz nic tańszego niż lampucera. Trzeba kupować płytki, elementy bierne, chip DACa, odbiornik spdif, stopień analogowy, transformator .. Do tego wysyłki wszystkich elementów bo żeby kupić wszystko musisz kupować z 3-4 źródeł albo więcej.

Poza tym lampucera z przesyłką to jakieś 300zł .. za DACa który dobrze gra - to jak za darmo

Nie złożysz nic tańszego niż lampucera. Trzeba kupować płytki, elementy bierne, chip DACa, odbiornik spdif, stopień analogowy, transformator .. Do tego wysyłki wszystkich elementów bo żeby kupić wszystko musisz kupować z 3-4 źródeł albo więcej.

Poza tym lampucera z przesyłką to jakieś 300zł .. za DACa który dobrze gra - to jak za darmo

Ja myślę że koledze Ramdac chodzi raczej o to żeby sobie podłubać a nie o to żeby było tanio.

Ja myślę że koledze Ramdac chodzi raczej o to żeby sobie podłubać a nie o to żeby było tanio.

Można to też tak nazwać. Po prostu chcę to zrobić prawie od podstaw. Prawie bo nie potrafił bym tego od zera zaprojektować itp. (a przy 2 kierunkach studiów ciężko o czas/chęci na dodatkową naukę teoretyczną) Ale już myślę że z wykonaniem czegoś na bazie gotowego projektu nie powinno być problemu. Wiem że zakup elementów i ich przesyłki podniesie koszty. Dlatego założyłem ten temat, chcę poznać różne opcje i wybrać najlepszą dla siebie. Bo do słuchania muzyki na co dzień, wystarcza mi moje FiiO i SL HD681.

Warunek dźwięku opisałem dobrze by było, gdyż jestem w stanie przymknąć na niego oko. Nie mam słuchu idealnego. Reszta mojego toru idealna też nie jest. Po prostu chciałem poeksperymentować ucząc się za razem. Dlatego 300 złotych wydaje mi się dużo na początek przy moim budżecie, i jestem ciekaw innych propozycji. Co do zakupu płytek, jeżeli nie miały by być one jakoś ekstra skomplikowane to możliwe że pokusił bym się o ich samodzielne wykonanie.

Zrób najpierw ten odbiornik SPDiF.

Dobra podstawa do eksperymentów.

Wtedy możesz do tego podłączyć każdy DAC z wejściem I2S. Na pewno znajdziesz coś w sieci. Albo gotowy albo do złożenia. Chyba nawet na tej stronie są jakieś DACi do tego odbiornika.

Możesz się nawet pokusić o składanie samemu z noty aplikacyjnej.

Satysfakcja większa niż robienie gotowców z internetu.

W takim wypadku najłatwiej na płytkach uniwersalnych a samą kość DACa włutować na przejściówkę na DIL

Tu masz do wyboru do koloru. Do eksperymentów są idealne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,

Podłącze się do wątku. Planuje zbudowanie wzmacniacza słuchawkowego do słuchawek DT770 Pro (80 Ohm ) na ten końcówkę mocy wstępnie wybrałem TPA6120A2 ale już chwilę dłuższą zastanawiam się nad samym DACem, a dokładniej co użyć żeby układ był prosty i w miarę dobry a przynajmniej lepszy od PCM2704 który już mam. Kryterium jakie stawiam przed nowym DACem w nowym pudełku to:

Wejścia: USB, TOSLINK & S/PDIF

Wyjście: Analog (RCA)

I właśnie w tym momencie jest robi się problem gdyż nie wiem co wybrać a przeglądanie strony Pavouk-a i innych nie pomaga w rozwiązaniu problemu.

Znalazłem PCM2902E ma wszystko ale tak jak by odrobinę gorszę parametry niż PCM2704 jeśli chodzi i SNR i dynamikę - chyba że uważacie inaczej.

Myślałem też o innych DACach ale nie znalazłem co z czym użyć żeby mieć ten komplet wejść i żeby sam DAC nie był za bardzo rozbudowany ~2 główne scalaki + układy zasilania, ewentualnie izolator I2S.

Dodam jeszcze że nie mam słuchu idealnego i generalnie z PCM2704 jestem zadowolony, ale w komputerze (starszy Mac) mam nieużywane wyjście optyczne a z dźwiek z USB czasem się gdzieś przełącza.

Poza tym czy pomiędzy DAC a TPA6120 potrzebny będzie jakiś OP-AMP jako filtr czy przedwzmacniacz?

Pozdrawiam

Tomasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.