Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory z dobrym basem

Audiofun

Rekomendowane odpowiedzi

Monitor z mojego avatara to DIY z XT i prawie "no name" 22 cm, dzielone na 2,5 kHz.

Może mimo wszystkich wad dużego woofera zmuszanie go

do odtwarzania "aż" 2 kHz nie jest chyba kaleczeniem uszu czy gubieniem niuansów nagrań.

Tym bardziej, że woofer ma pasmo ( zmierzone ) do 5,5 kHz.

Przy pojemności 30 l porównywałem je z podłogowcami na dwóch 7" czy 6,5"; wypadały lepiej.

Nie wspominam tu o podłogowych tylko z nazwy, które tylko tak wyglądają, a mają wydzieloną komorę na głośniki o pojemności rzadko przekraczającej 16 czy 20 l, jak np. wersje Eltax'ów 3+ i 5+...

Ale jednoznacznej recepty pewnie i tak nie ma. Rysiek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na giełdzie hifi oraz na alledrogo jakiś człowiek buja się ze sprzedażą używanych kolumn udających małe kolumienki ;) chodzi o model ELAC BS 204.2 JET III . Monitorek wybory. Produkcja zakończona 2008 roku, a trzeba za niego płacić jeszcze spory kesz nawet za granicą. Dźwięk z tego Elaca znacznie większy niż wymiary jego obudowy, oj znacznie większy, a bas miód i orzeszki. Realnie to ten sprzedawca gotów jest spieniężyć za 2 kzł. Pytałem go, znam ich granie i sam rozważałem jako zakup przejściowy do mniejszego pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

edyt.

jak by co to ma kontakt @ do tego gościa

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Kolumny podstawkowe z dobrym bassssem?

Co autor miał na myśli pytając o dobry basss?

A już tak całkiem poważnie, to ja w poszukiwaniu bassssu zakończyłem na swojej kolumnie. Planowo latem będzie 250tka i to na tyle.

P.S.

Uważam, że w moim przypadku 50% sukcesu to ustawienie kolumn i akustyka pomieszczenia. Słyszałem swoje kolumny u poprzedniego właściciela i wcale się nie dziwię, że je sprzedał.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Kolumny podstawkowe z dobrym bassssem?

Co autor miał na myśli pytając o dobry basss?

Ten gniot, którego wkleiłeś nie ma nic wspólnego z basem, tym bardziej dobrym.

Dolny zakres fortepianu to 27,5Hz, więc dobrze by monitory schodziły do realnych 30Hz, przy tym cechowały się neutralnością w zakresie średnich i wysokich tonów.

Skoro tak sprawa wygląda, mimo wszystko monitory, które zejdą możliwie jak naniżej.

Znalazłem

Ukryta Zawartość

Czy to Pasmo +/- 3dB [Hz-kHz]: 38-30 tylko na papierze czy może jednak te faktycznie mogą aż tak zejść ?

Ukryta Zawartość

Ten gniot, którego wkleiłeś nie ma nic wspólnego z basem, tym bardziej dobrym.

Dolny zakres fortepianu to 27,5Hz, więc dobrze by monitory schodziły do realnych 30Hz, przy tym cechowały się neutralnością w zakresie średnich i wysokich tonów.

karykatura

1. «obraz lub opis uwydatniający i wyolbrzymiający charakterystyczne cechy postaci, przedmiotów, zjawisk itp. aż do śmieszności»

Trochę dystansu proponuję ;-)))

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

USHER V 601

Poniżej, krótka informacja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paradigm Studio 20 v. 3:

Ukryta Zawartość

Kiedyś je brałem pod uwagę. Nawet przetestowałem je w P...u ze swoimi klockami ówczesnymi (Rotel) i kablami (DNM Reson). Brzmiało świetnie. Kolega (dosśwadczony audiofil) skutecznie namówił mnie na podłogówki innej firmy, co przyniosło tragiczne skutki dala moich uszu i upodobań.

Ukryta Zawartość

mdavis dzieki za propozycje, z tymi usherami do ich odsłuchu problemów nie będzie, natomiast włodku, jeśli tak do ciebie mogę mówić co powiesz na temat nowej serii 20v5 ? dużo gorzej to gra?

Jako były posiadacz V-601 powiem Ci, że te kolumny mają dość specyficzny miękki bas, nieco chłodną górę i ocieplony środek to dobry wybór do lampy z tranzystorów całkiem nieźle grają z Baltlab Epoca2.

mdavis dzieki za propozycje, z tymi usherami do ich odsłuchu problemów nie będzie, natomiast włodku, jeśli tak do ciebie mogę mówić co powiesz na temat nowej serii 20v5 ? dużo gorzej to gra?

Niestety, ale brzmienia tej serii nie znam. Ma ona inne głośniki. O 20 v. 5 jedynie czytałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiec nie będę się o niej wypowiadał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.