Skocz do zawartości
IGNORED

Ramie Tesla P1101 warto inwestować?

lukasszz25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wyżej wymienione ramie niestety nie wiem czy warto inwestować w nowe okablowanie oraz dobrą wkładkę do niego. Przewody są dość twarde i widać lekkie przetarcia. Zastanawia mnie także mocowanie koszyka ponieważ jest inne (4 bolce) co powoduje że nie mogę dokupić innego kosza, może ktoś z kolegów ma lub miał takie ramie i może coś doradzić. Zdjęcie poglądowe poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Troszkę poszperałem w sieci i rzeczywiście ludzie opisują je jako kopia SME 3009 więc powoli będę się zabierał za wymianę kabelków ale mam problem z wyjęciem plastikowego mocowania koszyka z rurki, po wyjęciu trzpienia zabezpieczającego gniazdo nie chce się wysunąć. Wydaje się jak by było wklejone, jak sobie z tym poradzić aby nie uszkodzić czegoś.

SME jest na łożysku nożowym, ta Tesla na standardowym kardanie ... co zapewne robi zasadniczą różnicę.

Zatem kopia to być nie może.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nie mam zamiaru twożyć mitu na temat tego ramienia, przytoczyłem co przeczytałem w sieci, a wracając do problemu wymiany kabli. Czy mocowanie (gniazdo) koszyka może być wklejone na amen? Ni w ząb nie chce się ruszyć. Następna sprawa to wkładka, mój budżet to 400pln, co warto by kupić? myslałem nad zakupem AT 120, mam wkładkę AT 12e ale bez igły, dotej pory słuchałem na ortofonie omb5e, Wzmacniacz jaki poosiadam to yamaha a1000 oraz kolummny mission m73i.

• Redaktorzy

Jesli to bardzo lekkie ramie, lepiej nie pakowac sie w Audiotechniki. One wymagaja sredniociezkich ramion. Oczywiscie cos tam "odegra", ale to nie bedzie "to". Moze sprobuj tansze Ortofony MM serii 2M. Sa bardzo podatne, idealne do lekkich ramion. Niestety taki 2M Red jest wg mnie takim "mulkiem bagiennym". Gra powiedzmy analogowo, ale bez detalu, szczegolu i bez dobrej gory. Zreszta nie ma co duzo wymagac od nowych wkladek za 300-400zl. Co prawda mam kilka tanich wkladek, m.in. AT110E i AT120E, ale odtwarzam nimi slabo zrealizowane plyty, ewentualnie porysowane plyty.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Następna sprawa to wkładka, mój budżet to 400pln, co warto by kupić?

Postaraj się oszacować masę efektywną ramienia. W internetach można znaleźć kalkulator zrobiony w Excel'u. Będziesz wiedział jakie masz ramię, można będzie coś dobrać. 400 zł to wprawdzie nie jest wiele ale przy odrobinie szczęścia i cierpliwości, można ustrzelić całkiem dobrą wkładkę. Trzeba tylko wiedzieć czego szukać.

Jeśli nic nie spaprałem przy ważeniu to masa efektywna wyszła 5,8g.

W takim razie, jak pisał Kangie, 2m red albo - jak uda ci się gdzieś zdobyć - Ortofony z serii 500 ( w twoim budżecie 510) - może być lepiej i taniej. Wkładki AT będą nieco zbyt twarde.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.