Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon6 mkII plus CA 651A (zmienić wzmacniacz czy kolumny)

RRS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam CA 651A rozważam zakup Dali Ikon6 mk2. Czy te Dali będą dobrą bazą do późniejszej zmiany wzmacniacza? Słuchałem również Hyperion IV z tym CA. Hyperiony były bardziej detaliczne a Dali tworzyły trochę szerszą scenę ale słuchałem w studiu odsłuchowym -w domu będzie napewno trochę inaczej. Wielkość mojego pokoju ok. 40m2. Słucham Cohena, Santany, Nirvany, Kultu itp.

Witaj,

Dali Ikon 6 MK2 i Audio Academy Hyperion to trochę inne brzmienie. Dali na pewno grają szerzej, są ostrzejsze, bardziej analityczne, suche, dlatego dobierając do nich wzmacniacz, należy zwrócić uwagę na modele o dobrym wypełnieniu, wyraźnym środku pasma oraz charakterystyce raczej łagodnej, miękkiej. CA jest raczej wzmacniaczem analitycznym, dokładnym ale także suchym, przezroczystym. Moim zdaniem do CA lepszym wyborem będą Audio Academy, które grają bardziej środkiem, są lepiej wypełnione.

Wybór jednak zależy od Ciebie - tak naprawdę są dwie niewiadome czyli kolumny i wzmacniacz (wspomniałeś o wymianie w przyszłości wzmacniacza).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem Dali ikon 2 i zmieniłem na AA Phoebe III. Znam dobrze charakterystyki obu producentów. Ca 651 też dobrze znam, moim zdaniem ciut może mu brakować do pełnego wysterowania tych podłogówek, ale mimo wszytko może z nimi grać. Dla mnie AA to ciekawsze kolumny, mają więcej autentyczność i łatwiej znikają z pomieszczenia. No i oferują lepszy bas, do rocka to podstawa. Ikony są detaliczne ale trochę mało muzykalne. Jak bym kupił AA i w przyszłości ewentualnie zmienił wzmacniacz, jak by czegoś brakowało.

• 5 tygodni później...

Witaj,

Dali Ikon 6 MK2 i Audio Academy Hyperion to trochę inne brzmienie. Dali na pewno grają szerzej, są ostrzejsze, bardziej analityczne, suche, dlatego dobierając do nich wzmacniacz, należy zwrócić uwagę na modele o dobrym wypełnieniu, wyraźnym środku pasma oraz charakterystyce raczej łagodnej, miękkiej. CA jest raczej wzmacniaczem analitycznym, dokładnym ale także suchym, przezroczystym. Moim zdaniem do CA lepszym wyborem będą Audio Academy, które grają bardziej środkiem, są lepiej wypełnione.

Wybór jednak zależy od Ciebie - tak naprawdę są dwie niewiadome czyli kolumny i wzmacniacz (wspomniałeś o wymianie w przyszłości wzmacniacza).

czy Pylon Audio Sapphire 31 zagra z CA podobnie jak Hyperiony ?

Mogę Ci w teorii napisać, bo nie sluchałem zestawień.

Do ikonów wzmacniacz np. Audiolab, Marantz, Arcam, Roksan

Osobiście będę wybierał do tych kolumn dla siebie audiolaba prawdopodobnie.

Audiolab także gra bardzo sterylnie, jego połączenie z Ikonami bardzo wzmocni górę. Przed zakupem radze koniecznie odsłuchać tego połączenia, przy głośniejszym słuchaniu może kłuć w ucho.

czy Pylon Audio Sapphire 31 zagra z CA podobnie jak Hyperiony ?

Według mnie CA bedzie zbyt jasny do Pylonów. Do tej marki szukaj czegoś bardziej cieplego wypełnionego harmana, audiolaba, roksana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.