Skocz do zawartości
IGNORED

Usher T9950a + Usher 8948a ODSLUCH W-WA i okolice

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolcie ze sie wtrace.... czy jest ktos z Wawy i okolic kto posiada kolumny na glosnikach ushera jak w temacie...Niesmiale chcialbym ich posluchac....

Jak niedaleko? Liczy się B-stok, to ja :)

SpoX jaki ty masz u siebie?? Jakie strojenie?

Z tego co pamiętam, 22 litry strojenie ok 38Hz, Na wysokie opłaca się Superior Z-cap, na standard z cap jest mniej góry przez co szczegóły uciekają.

Preferuje cieple brzmienie choc z dobrze kontrolowanym roznobarwnym basem, cieple wokale, niemeczace wysokie tony dobra stereofonie i scene a przedewszystkim muzykalnosc

Raczej Ushery powinny Ci podejść pod gust, wokale brzmią dobrze, jest ciepło, nic nie sypię, bass jest miękki, pod jazz rewelka.

Muda 44

Postaraj się pomóc może trochę, a nie awanturujesz się, nie każdy ma budżet jak w NASA. W tej cenie usher jest dobrą propozycją.

Mam w domu około dziesięciu wzmacniaczy

Nie pytam ile masz wzmacniaczy ale czy masz jakiś porządny i porządne źródło .

Głośnik wysokotonowy musi dla mnie różnicować barwę a te seasy czuć po prostu aluminium

Podpalasz je ?

:)

Powielasz stereotyp , mit o metalowych głośnikach w taniutkich kolumnach na sprzęcie najniższej klasy .

I proszę nie pisz że sprzęt był za słaby bo miałem kilka głośników które na tym sprzęcie lepiej sobie radziły.

Nie wątpię że lepiej . Masa szmacianych kopułek maskuje i upiększa to co dostaje . Ten Seas nie i dlatego nie gra z byle czym .

Muda44 Twój ton wypowiedzi jest nieco nieprzyjemny

To się nazywa kubeł zimnej wody . Sam dostałem taki kubeł jak od 1996r do niedawna uważałem tylko Scan Speaki a kolega pożyczył mi do domu Amstaffy na jakimś Seasie za grosze i tanich Daytonach .

No widzisz muda, na sprzęcie za pierdylion wszystko zagra wspaniale.

Po tym tylko zdaniu widać że takiego sprzętu nie słuchałeś . Bo właśnie na tym porządnym i drogim sprzęcie wychodzą wszelkie niedoskonałości realizacji . I nie ma litości .

To ze inne firmy stosują wysokiej klasy komponenty w wysokiej klasy glosnikach to ok, ale kupowanie rezystora w cenie głośnika to jest paranoja, jak by nie patrzec.

Ile myślisz kosztuje tweeter z Audio Physcic ? Myślisz że więcej niż ten Seas ? To samo tyczy się wielu innych kolumn .

Czy miałeś taki drogi rezystor i sprawdzałeś jego wpływ w dobrej klasy kolumnach i na dobrym sprzęcie że tak stanowczo twierdzisz że to paranoja ?

pharoh co Ty polecasz ?

Przecież ten projekt robił głuchy czesio ignorant w garażu co mu w uszach tylko dzwoni .

Zastanów się, nie może to zagrać.

Nie wiem co to za projekt i nie będę wnikał . Wiem jednak ze na tym forum są tylko dwie osoby które się znają na robieniu kolumn .

Misiomor i Father Pio .

Tu piszemy nie o zastąpieniu Altusów 110 jakimś DIY ale dobrych kolumn , czymś lepszym .

Zrobienie dobrych kolumn to nie tylko symulacja na kompie . Trzeba mieć te głośniki , wsadzić je w wyliczone pudła , zmontować z policzonymi zwrotnicami i wygłuszeniem . Znowu pomierzyć , zrobić korekty według pomiarów i na słuch .Czasem wielokrotnie .

Zeby zrobić korekty trzeba mieć jakiś odnośnik . Ilu z grzebiących tutaj w kolumnach ma w domu jakieś wysokiej klasy kolumny i sprzęt wysokiej klasy do porównania ?

To wszytko kosztuje czas , sporo pracy a co za tym idzie i pieniądze .

I jak widac nie tylko mi to granie kompletnie nie podchodzi, a co robi harpia to mi obojętne i co stosują

Super .

Kto Ci je stroił że kłują w uszy ?

Tu masz profesjonalnie zaaplikowanego tego Seasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj , posłuchaj i wtedy napisz że gra do dupy .

To jest właśnie sztuka .

A kef ls50, do tego trzeba subwoofer.

A!

To już więcej pytań nie mam .

Muda 44

Postaraj się pomóc może trochę, a nie awanturujesz się, nie każdy ma budżet jak w NASA. W tej cenie usher jest dobrą propozycją.

Staram się właśnie .

Nie twierdzę ze ten Usher jest zły w TEJ CENIE . Padło pytanie o lepszy w tej cenie to podałem . A że Seas jest tak przejrzystym głośnikiem że nie gra z byle czym to juz nie mój problem .

Co do samego Ushera to kolega ma dobre kolumny MA RX8 i chce je zastąpić czymś lepszym .

Takie głośniki nawet jak ktoś w miarę dobrze je zszyje będą co najwyżej krokiem w bok jak nie w tył a nie do przodu i o to mi chodzi .

Ukryta Zawartość

Nie wiem co to za projekt i nie będę wnikał . Wiem jednak ze na tym forum są tylko dwie osoby które się znają na robieniu kolumn .

Misiomor i Father Pio .

Raven, musisz się wyrejstrować z tego forum aby znać się na robieniu kolumn :D

Prawda jest taka, że wszystko obija się o uszy słuchającego, ponieważ kolumny nawet najlepszego specjalisty mogą się nie podobać.

A co do zachwalanego Seasa 27TBFC/G, którego posiadałem, mogę jedynie powiedzieć że dla mnie nie jest wart więcej niż 300zł.

Niektórzy piszą że do 1.000zł to jest kiler... no przepraszam bardzo, gdyby takim był to by więcej kosztował, a Seas ma sporo wysokotonówek droższych od 27TBFC/G... więc o co chodzi?

Sam Seas się nie zna co produkuje?

Nie, po prostu niektórym ludziom ta wysokotonówka się tak podoba.

Do autora, jeśli lubisz ciepłe brzmienie to nie idź w tego Seasa.

Poczytaj tematy ludzi którzy zbudowali kolumny na Usherach, tam każdy napisze że grają ciepło... a poczytaj o tym Seasie, kilka osób się zachwyca, reszta pisze że kłuje w uszy.

A w Twoim mieście nie ma salonu audio z dobrymi kolumnami?

A co do zachwalanego Seasa 27TBFC/G, którego posiadałem, mogę jedynie powiedzieć że dla mnie nie jest wart więcej niż 300zł.

Znowu mogę zapytać o to samo .

Jakie kolumny , jaka elektronika . Ten Seas jest taki jak Krell 400XI . Swietny wzmacniacz ale jak go ktoś podepnie do gównianych kolumn i źródła będzie jazgot itd .

I nie raz były takie sprzeczne o nim opinie .

Niektórzy piszą że do 1.000zł to jest kiler...

To nie jest mój wpis . Napisałem z jakimi głośnikami porównywałem i w odpowiedniej aplikacji jest od nich lepszy .

Dla mnie lepszą górę mają Kefy R

no przepraszam bardzo, gdyby takim był to by więcej kosztował, a Seas ma sporo wysokotonówek droższych od 27TBFC/G...

Ciekawe podejście .

Nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości , wiele też zależy od aplikacji i do czego czy gdzie taki się nadaje .

Przykładem niech znowu będzie coax z Kefów R który ponoć w serwisie kosztuje 700zł .

700zł za 2 głośniki .

Dla lubiących pomiary

Ukryta Zawartość

Nie, po prostu niektórym ludziom ta wysokotonówka się tak podoba.

Zauważyłeś że z tym tweeterem ciągle jest to samo ?

Komu i w jakich systemach gra a gdzie nie gra i to powinno dać do myślenia ?

A nawet niech się komuś nie podoba ale niech ludzie bzdur nie piszą że słychać aluminium czy świszczy , gwizda , kłuje w uszy .

Fajna jego aplikacja i jeden z kilku porządnych , dopracowanych projektów dostępnych za darmo .

Ukryta Zawartość

A to warto przeczytać

Ukryta Zawartość

" Góra z SEAS-a jest fenomenalna i trudno ją czymś pobić. "

Pisze to facet który wiele słyszał .

Do autora, jeśli lubisz ciepłe brzmienie to nie idź w tego Seasa.

Poczytaj tematy ludzi którzy zbudowali kolumny na Usherach, tam każdy napisze że grają ciepło... a poczytaj o tym Seasie, kilka osób się zachwyca, reszta pisze że kłuje w uszy.

Moje kolumny to od góry do dołu aluminium + magnez . Gdybym komukolwiek , lubiącemu ciepłe , barwne granie puścił na nich muzykę z zamkniętymi oczami to w życiu nikt by nie pomyślał że tak grają kolumny na metalowych przetwornikach .

Ale zostawmy tego Seasa i Kefy .

Tak , Ushery grają ciepło ale to ciepło jest kosztem rozdzielczości i wyrazistości . Zamiast iść w niewiadome DIY to lepiej kupić Dynaudio X16 .

EMiL w klubie Dynaudio opisał jak łatwo i tanio można je zmodyfikować . Tam jest ciepły polipropylen , szmaciany tweeter .

Kolumny dobre , do dostania używane w dobrej cenie i odsprzedawalne z niewielką stratą jak nie podejdą .

Niestety nie ma takiego fajnego projektu na podobnych głośnikach.

Dobrego projektu .

Jest dobrze pomierzony Zaph ZRT

Ukryta Zawartość

Tu moje wypociny

Ukryta Zawartość

I gotowy kit

Ukryta Zawartość

Jednak jak i na końcu napisałem . Choć kolumny warte były zbudowania 3 lata temu to dzisiaj za podobną kasę można kupić wspomniane Harpie Amstaff albo dużo lepsze od ZRT Kef R300 .

LunaticAllegro

Jak nadal upierasz na DIY a chcesz naprawdę wybitny projekt to zapytaj się chłopaków z klubu KAIM o Firefly .

To jest projekt zrobiony na wysokim poziomie na Illuminatorach , poprawiany przez lata i to jest coś co rozniesie w pył RX8 . Nie żadne tanie Ushery .

Pogadaj z chłopakami , może Ci go udostępnia , pomogą ...

KAiM masz do posłuchania w Warszawie . Tak jak chciałeś ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powielasz stereotyp , mit o metalowych głośnikach w taniutkich kolumnach na sprzęcie najniższej klasy .

Tyle ludzi mówi ci że te głośniki nie są tak dobre jak ci się zdaje a ty dalej swoje.

Ja nie mam nic przeciwko metalowym kopułkom. Mam głośniki z głęboko anodowanym aluminium(pseudo ceramiczne), miałem tytanowe Vify i ani jedne ani drugie nie mają problemu z barwą. Miałem 27tbfcg i miałem Seasa 22taf/g też z aluminiową kopułką i obydwa miały taką samą aluminiową manierę której po prostu nie lubię. Tu nie chodzi o jakąś ostrość bo ostre nie są. Tu chodzi o charakterystyczne brzmienie.

Fajna jego aplikacja i jeden z kilku porządnych , dopracowanych projektów dostępnych za darmo .

Ukryta Zawartość

hym a czy to czasami nie jest tylko symulacja :)

misiomor to słuchał ? ;)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ja autorowi wątku mogę jedynie radzić żeby nic nie kupował w ciemno bo ktoś coś zachwala. Są gusta i guściki i to że komuś się coś podoba nie znaczy że będzie się podobało komuś innemu.

Nie wiem dlaczego ludzie nie potrafią zrozumieć tak prostego faktu.

Jeżeli autor wątku nie ma pieniędzy na eksperymentu to zdecydowanie powinien posłuchać wcześniej tego co chce kupić.

Tyle ludzi mówi ci że te głośniki nie są tak dobre jak ci się zdaje a ty dalej swoje.

Słuchałem tych Seasów w kolumnach za ponad 40 000zł z DACem za 30 000zł , w podobnej cenie kablami i 2 wzmacniaczami u Kolegi który miał sporo kolumn i to takich w okolicach 60-80 000zł a właśnie ta góra z Seasa strasznie mu się podobała jak i mi zresztą .

I ja ci piszę że te głośniki grają dobrze w dobrych systemach a ty dalej swoje .

I nadal nie napisałeś jaki to masz ten dobry wzmacniacz na którym ich słuchałeś więc jaka jest twoja wiarygodność w tym co piszesz i jaki sens czytania twoich o nim opinii ?

Tu nie chodzi o jakąś ostrość bo ostre nie są.

Wyżej jest o tym pisane .

Tu chodzi o charakterystyczne brzmienie.

No właśnie grają dobrze , nie ubarwiają . To Usher 9950 ma charakterystyczne brzmienie z wycofana okolicą 8KHz

Kij z tym Seasem .

Uważam że propozycja , jezeli mogę to nazwać propozycją - Firefly jest najlepsza .

Bywały w KAiM , w Wawie więc problemu chyba nie będzie . Tam są Illuminatory i to gra .

Tu jest fotka

Ukryta Zawartość

Pudła można zrobić stojące .

Tyle z mojej strony .

Ukryta Zawartość

Kolegi który miał sporo kolumn i to takich w okolicach 60-80 000zł a właśnie ta góra z Seasa strasznie mu się podobała jak i mi zresztą .

No i fajnie. Ja kolumny w które wsadziłem ten głośnik sprzedałem swojemu kumplowi tydzień po ich zrobieniu bo jak je usłyszał to się mało nie posikał z zachwytu no a mi się nie podobało. Że komuś się coś podoba nic nie znaczy.

Muda, ale popłynąłeś :)

Nikt nie bedzie kupował wzmacniacza i rezystorów za pierdylion tylko po to aby mu głośnik za kilkaset złotych dobrze zagrał. Ten seas jest tak męczący i nijaki że szkoda słów. Słuchałem go nawet ze wzmacniaczem D'agostino za 120 000 i tylko mnie irytował. Na siłę starasz się przekonać wszystkich do swoich racji, a ten kto ma inne zdanie niż Twoje to idiota i nieuk.

9950-20 to bardzo fajny głośnik w tej cenie. Dobrze zgrywa się z niskosredniotonowymi Usherami i razem tworzą zgrany duet grający ciepło, melodyjnie i przede wszystkim nie męcząco. W tej cenie trudno szukać wyraźnie lepszych głośników.

Jasne że można koledze zaproponować lepsze głośniki, ale za cenę 5 x większą, a różnica między nimi nie będzie warta dołożenia tylu pieniędzy.

Jeżeli chodzi o zwrotnice do usherów to odezwij sie do mnie na PW. Dam ci schemat zwrotnicy do nich. Jak już zdecydujesz się na te głośniki. Koledzy z diyaudio w razie czego tez pewnie pomogą.

Tu jest fotka

Ukryta Zawartość

Pudła można zrobić stojące .

tak tylko te illuminatory to 3kafle a ushery połowę tego .

Ja mogę udostępnić projekt za 4k i co z tego ?

No i cały czas piszesz o "wysokiej klasie sprzętu"

Jestem ciekaw jak tą wysoką klasę definiujesz ? ;)

Kolega ma już metalową kopułkę i mu nie odpowiada niech spróbuje czegoś innego .

Te ushery są bezpieczne zawsze się odsprzedadzą bez lub z niewielką stratą .

A aplikacji do nich jest całe mnóstwo .

Oczywiście najlepiej by było jak by posłuchał wcześniej .

Ale jak wiadomo nie zawsze jest taka możliwość .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No i fajnie. Ja kolumny w które wsadziłem ten głośnik sprzedałem swojemu kumplowi tydzień po ich zrobieniu bo jak je usłyszał to się mało nie posikał z zachwytu no a mi się nie podobało

Może coś schrzaniłeś ?

I nadal nikt nie wie z jakim sprzętem to ci nie grało więc po co dalej piszesz jak nic z tego nie wynika ?

Ten seas jest tak męczący i nijaki że szkoda słów.

W jakich kolumnach ?

Na siłę starasz się przekonać wszystkich do swoich racji, a ten kto ma inne zdanie niż Twoje to idiota i nieuk.

Czy Wy czytać nie potraficie ?

Padło proste pytanie - jaki tweeter w cenie Ushera 9950 jest lepszy . Napisałem jaki uważam za lepszy oraz z jakimi tweeterami miałem do czynienia .

Proste . To Wy nadal ciągniecie ten temat . Uważam go za bardzo dobry ale nie najlepszy na świecie . Jak padają pytania o kolumny i systemy z nim słuchane to nabieracie wody w usta więc po co to dalej ciągnąć ?

Napisałem też co ja bym zrobił i poleciłem co innego niż ten Seas .

Jeżeli chodzi o zwrotnice do usherów to odezwij sie do mnie na PW. Dam ci schemat zwrotnicy do nich. Jak już zdecydujesz się na te głośniki. Koledzy z diyaudio w razie czego tez pewnie pomogą.

Wybacz , ale to że zachwalasz od lat to co akurat ma Akkus w ofercie to chyba każdy już widzi .

9950-20 to bardzo fajny głośnik w tej cenie

I akurat jest dostępny wiadomo gdzie ...

Dobrze zgrywa się z niskosredniotonowymi Usherami i razem tworzą zgrany duet grający ciepło, melodyjnie i przede wszystkim nie męcząco. W tej cenie trudno szukać wyraźnie lepszych głośników.

tak tylko te illuminatory to 3kafle a ushery połowę tego .

Te ushery są bezpieczne zawsze się odsprzedadzą bez lub z niewielką stratą .

Kolega ma MA RX8 - tak ?

Więc jak chce zmienić to na kolumny nie gorsze - tak ?

A aplikacji do nich jest całe mnóstwo .

Gdzie ?

Pytam o te na najwyższym poziomie a nie z kalkulatora ...

No i cały czas piszesz o "wysokiej klasie sprzętu"

Jestem ciekaw jak tą wysoką klasę definiujesz ? ;)

Było tyle razy na czym i z czym oraz co słuchałem i nie będę zaśmiecał kolejnego wątku tym samym .

-----------------------------------------------------------------------------------------

Jeżeli dogadasz się z chłopakami z KAiM to warto zbierać i dozbierać do tych kolumn .

Fakt , będą droższe ale to są doskonałe kolumny na najwyższym poziomie . Warto dołożyć , poczekać i mieć kolumny na lata z których będziesz zadowolony .

To oczywiste że masz tu ukryte wpisy branży i tych którzy za " niewielką " opłatą coś Ci zaproponują .

Twoja kasa , Twój wybór , Twoje szczęście .

EOT

Może coś schrzaniłeś ?

I nadal nikt nie wie z jakim sprzętem to ci nie grało więc po co dalej piszesz jak nic z tego nie wynika ?

Gdybym coś schrzanił to kumpel nie kupiłby ich po pięciu minutach słuchania.

Nie napisze ci na czym ich słuchałem bo to było ze trzy lata temu i po prostu nie pamiętam.

Zresztą sam zaproponował że kupi bo ja nie planowałem sprzedawać.

Gdzie ?

Pytam o te na najwyższym poziomie a nie z kalkulatora ...

Na diyauduio.pl są 2 z 9950 i 8948 .

Moje i Yoshiego i nie są z kalkulatora kolego .

Jest z 8935 Yoshiego

z 8948 jest też moja z HDS .

Mam też opracowaną z neo 3cd mogę udostępnić .

Nie gwarantuje że są to "wybitne" aplikację cokolwiek to znaczy .

Ale są osłuchane i poprawne technicznie .

W audio nie ma gwarancji satysfakcji .

Kolega ma MA RX8 - tak ?

Więc jak chce zmienić to na kolumny nie gorsze - tak ?

Nie słuchałem więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze .

Ale jak by koledze pasowały to by nie szukał czegoś innego .

wycofana okolicą 8KHz

a seas ma piki thd od break up w tych okolicach i to pewnie jest odp. za jego charakterystyczne brzmienie :)

Przykładem niech znowu będzie coax z Kefów R który ponoć w serwisie kosztuje 700zł .

700zł za 2 głośniki .

Dla lubiących pomiary

Ukryta Zawartość

Chodzą mi już od jakiegoś czau te kefy po głowie .

Taka ciekawostka : ponoć cały projekt ogarnia im jeden gość (projekt przetworników , kolumn )

:) Jak o tym czytałem poczułem się malutki i głupiutki i nieco zazdrosny gość ma klawą pracę ;)

Ukryta Zawartość

a czy jest gdzies w sieci projekt na usherach 2.5 way 8945+8948+9950 ???

A kolumny mam RS8 a nie RX8.... RX sa nowsze ale sporo gorsze....

Posiadam kolumny na USHER-ah 9950 i 8948A projektu Yoshiego. Budy zrobił dla mnie forumowy kolega Bingant (tu koledzy muszą przyznać że to bardzo wysoki poziom a śmiem twierdzić że wręcz artyzm). Zwrotnice na cewkach powietrznych, rezystory i kondensatory Mundorf M-cap. Jak grają? DLA MNIE wspaniale :) Fajna przestrzeń,scena i wzdłuż i wszerz jest dość głęboka ale te parametry zależą w dużej mierze od akustyki pomieszczenia w którym grają i tu wiem że jeśli chodzi o to to mam sporo do zrobienia. Wpasowały się w mój gust. 8948A bardzo szybki i nisko schodzi (nie trzeba suba). 9950A jest naturalny, fantastycznie brzmią na nim blachy,wokal świetny bez podbarwień i zapiaszczenia. Ja jestem zadowolony. Zdaje sobie sprawę że są głośniki lepsze,doskonalsze, droższe ale mojej osobie Ushery się podobają. Ja jestem za ;)

IMO ta koncepcja jest bez sensu, daj albo dwa 8948a albo 8955a.

Czy ktos ma taka zwrotnice do takiego zestawienia TWW

9950+2x8948A w jednej obudowie.....

Jaki litraz??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.