Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz HD (koniecznie ISO), może Egreat R6S czy coś innego?

Hardi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za info Hardi!

To mi bardzo pomogles.

na ogol ograniczenia pojemnosciowe sie niesprawdzaja, chyba ze ograniczeniem jest do 2TB wtedy na ogol niestety tak.

Wiele urzadzen rozpoznaje dyski tylko do 2TB... fajnie ze to urzadzonko kuma 4TB, ale ja i tak musze myslec o kompatybilnosci,

2TB to zloty srodek, dlatego huby USB sie przydaja :)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

...co ciekawe według producenta max pojemność dysku z którym współpracuje Mede8er to 3TB, ja podpiąłem 4TB a jednak działa znakomicie :-)...

Tak z ciekawości, masz jedną partycję 4TB, czy dysk jest podzielony na mniejsze?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

co ciekawe według producenta max pojemność dysku z którym współpracuje Mede8er to 3TB, ja podpiąłem 4TB a jednak działa znakomicie :-)

To ciekawe, bo ja zakupiłem meda z fabrycznie zainstalowanym dyskiem 4T WD.

Tak z ciekawości, masz jedną partycję 4TB, czy dysk jest podzielony na mniejsze?

jedna 4TB

To ciekawe, bo ja zakupiłem meda z fabrycznie zainstalowanym dyskiem 4T WD.

fabrycznie nie instalują, robią to sklepy itp. pośrednicy, no chyba, że teraz coś się zmieniło, ale jak pisałem do nich jakiś czas temu to mi podali takie info :-)

a co do max pojemności 3TB to takie info widnieje na oficjalnej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Internal Hard Drive Up to 3TB"

"3.5" SATA Internal Hard Drive Bay up to 3TB compatible SATA3"

w instrukcji obsługi również jest napisane

"Odtwarzacz Mede8er MED500X2 pozwala na zamontowanie wewnątrz obudowy dysku twardego formatu 3,5” o pojemno ści do 3TB."

ale cieszę się, że to info nie jest prawdziwe :-D

Dzieki za info Hardi!

To mi bardzo pomogles.

na ogol ograniczenia pojemnosciowe sie niesprawdzaja, chyba ze ograniczeniem jest do 2TB wtedy na ogol niestety tak.

Wiele urzadzen rozpoznaje dyski tylko do 2TB... fajnie ze to urzadzonko kuma 4TB, ale ja i tak musze myslec o kompatybilnosci,

2TB to zloty srodek, dlatego huby USB sie przydaja :)

ja podpinam przez huba USB jeszcze 2 dyski, 1TB i 2TB oraz czasami pendrive 64GB

Ukryta Zawartość

No to wszystko wiadomo:

U mnie w instrukcji:

Odtwarzacz MED800X3D pozwala na zamontowanie wew dysku twardego formatu 3,5" o pojemnośći do 4TB"

Mam wyższy model i dlatego taki opis. Podobnie jest na pudełku w języku angielskim o ile dobrze pamiętam "WD 4TB inside" , więc raczej nie robi tego sklep.

Z tego co czytałem na innych forach to do 800-etki pakują więcej niz 4TB i też śmiga:)

MED800X3D różni się od MED500X2 tylko tym, że obsługuje 3D :-)

Kupiłem monitor LCD 4.3" aby nie odpalać TV gdy chcę słuchać samej muzyki, bez monitora w zasadzie nie jest możliwa obsługa tego Mede8er.

4.3-x22-black-tft-color-lcd-car-monitor-screen-1593-p.jpg

no tak, MED800X3D ma pilot o bardziej opływowych kształtach, jak się nim rzuci to dalej poleci :-D

Wiesz! To wszystko zależy od tego, czy do końca sobie zdajemy sobie sprawę, jakie jest finalne przeznaczenie przedmiotu :)

Odtwarzacz MED800X3D pozwala na zamontowanie wew dysku twardego formatu 3,5" o pojemnośći do 4TB"

6TB bez problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

600 i 800 to dokładnie te same zabawki,tylko 800 ma miejsce na dysk wewnętrzny.

1000 ma zupełnie inną obudowę i pasywne chłodzenie. Nie wiem czy czymś się różni od pozostałych.

między 600 a 800 z różnic dorzuciłbym:

- dwukrotnie większe wymiary 800 - to za sprawą miejsca na dysk, o którym wspomniałeś

- wyjście audio Coaxial w 800

- przyciski nawigacji na panelu przednim w 800

odnośnie mięsa - dokładnie jak piszesz - ten sam procesor, taktowanie, RAM i flash (na marginesie w 1000 są identyczne)

obsługa dysków w 600 do 4TB, a w 800 i 1000 do 6TB

nie mogę się powstrzymać z jeszcze jednym niuansem - choć to bez znaczenia,

ale w 600 ściana tylna jest z rynny po rozbiórce supersamu :)

Mój Mede8er zdechł :-( Podczas próby załączenia pojawia się pierwszy obraz kontrolny, następnie Mede8er wyłącz się, ponowie sam się załącza, pojawia się pierwszy obraz kontrolny, wyłącza się i tak w kółko :-(

może system mu się wysypał, czy ktoś wie jak wgrać nowy?

Edit:

Już wiem:

Emergency Procedure

Use a USB Stick that is formatted fat32 in Windows PC. If you have any difficulty we suggest you format the USB stick with the HP Utility -

Ukryta Zawartość

Download the latest Mede8er Firmware from

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . UnZIP or UnRAR or join with HJ Split and will find one file named install.img. Copy this file to the root directory of a Flash Drive. Plug the flash drive into the Mede8er. Unplug the power to the X2. Plug the power jack back in and then hold the ON/OFF button on the Mede8er (not the remote) down for 15sec and then release. After the firmware has been checked (+-5-10sec) it will start to update. You will see the update progress on your TV. Do not remove power during the Firmware Update procedure .

Udało się, wgrałem i od razu ruszył :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

znowu się wiesza i do tego dochodzą problemy typu dźwięk rozjechany z obrazem przy avi, a iso dvd przestał czytać :-/ już mnie zaczyna wkurzać ten sprzęt i przestałem go polecać znajomym itd.

edit:

trzeba ponownie wgrać soft wtedy problemy znikają... ciekawe na jak długo tym razem...

Ja nie wiem jak można do filmów używać czegoś innego niż taka zabawka ;)

Jak ktoś krytykuje takie urządzenia to chyba po prostu nigdy takiego nie miał :)

Czas właśnie pomyśleć o czymś nowym i też się zdecydowałem na Mede8er'a "800"

Nie bardzo też udało mi się doczytać czym różni sie model "1000"... poza oczywiście obudową ?

Dysk założe 1GB do środka, do tego 640GB zewnętrzny + jeszcze zasoby na dyskach z kompa po sieci...

Nie pojmuje po co tam pchać takie kolosy, co wy na tym trzymacie ?

Jak ktoś krytykuje takie urządzenia to chyba po prostu nigdy takiego nie miał :)

Czas właśnie pomyśleć o czymś nowym i też się zdecydowałem na Mede8er'a "800"

Nie bardzo też udało mi się doczytać czym różni sie model "1000"... poza oczywiście obudową ?

Dysk założe 1GB do środka, do tego 640GB zewnętrzny + jeszcze zasoby na dyskach z kompa po sieci...

Nie pojmuje po co tam pchać takie kolosy, co wy na tym trzymacie ?

Ja mam w 800 4TB, akurat kupiłem już z dyskiem

Mam na nim filmy BD ISO czyli kazdy między 30 a 50 GB jakies 120 szt

jak narazie to zadnego problemu z nim nie miałem

masz racje, nigdy nie miałem i ze względu na jego ograniczenia a zwłaszcza dość ubogie oprogramowanie nigdy nie brałem pod uwagę. Po za tym udało mi się taniej, lepiej i z BP dla audio.

W Mede8er to standard bez kombinowania...

nawet sprzęt klasy oppo nie jest pewny pod tym kątem a o Mede8er jest jedno wielkie gdybanie więc nie mów hop.

.a czy udało Ci się taniej to ja raczej wątpię.

miniPC kosztował mnie 500 zł ~3 lata temu.

Mede8er nie ingeruje w strumień audio - nie dekoduje go tylko po prostu wysyła przez hdmi, tak samo oppo. Wystarczy ustawić na wyjściu bitstream.

Jeśli chodzi o cenę i możliwości, to jak ten miniPc będzie potrafił przez hdmi odtworzyć z serwera nas obrazy iso płyt br 3d z dźwiękiem dts master audio to się zgodzę. A pewnie nawet nie ma interfejsu gigabitowego...

Ja używam Mede8er do odtwarzania kopii iso moich płyt dvd które zajmowały już fizycznie za dużo miejsca. Poza tym wrzucam na serwer kopie płyt blu ray - w ten sposób korzysta się z nich wygodniej. Przy każdym tv postawiłem Mede8er i mam dostęp do swojej biblioteki w całym domu.

Mede8er nie ingeruje w strumień audio - nie dekoduje go tylko po prostu wysyła przez hdmi, tak samo oppo. Wystarczy ustawić na wyjściu bitstream.

Mówimy o stereo (flac, ape, mp3 etc), o formatach które są dekodowane przez urządzanie a nie wysyłane na zewnątrz i tam dekodowane (Twój opis). Nie HDMI tylko USB, konwerter HDMI to gruby i trudny temat na chwilę obecną.

Po za tym takie ustawienie niczego Ci nie gwarantuje.

to jak ten miniPc będzie potrafił przez hdmi odtworzyć z serwera nas obrazy iso płyt br 3d z dźwiękiem dts master audio to się zgodzę.

Mam prostego blaszaka z rynku wtórnego, komponenty są dość stare więc karta płynnie 3D nie uciągnie. Po za tym jakość obrazu niczym nie odbiega od RTD1186, a nawet jest lepsza jeśli mowa o filtrach i skalowaniu.

Jak będę składał nowego to zapewne przekroczę kwotę 1000 zł ale w planie 2x HDMI i dość mocna grafika z 4k.

A pewnie nawet nie ma interfejsu gigabitowego...

a potrzebne Ci to do szczęścia ? wystarczy nawet wi fi.. a to ma bo jeszcze robi za AP

Witam,

skusilem sie na Mede8er 600X3D (wewnetrzny dysk nie jest mi potrzebny)

moje spostrzezenia:

* filmy w kontenerze AVI (dziala u mnie co 3ci albo i mniej, pewnie wina samych kodekow AV)

wiem ze AVI to zapomniany juz format ale mam jeszcze kilka starych filmow i nie usmiecha mi sie ich przekodowywac... moze zmiana kontenera na MKV wystarczy (ale watpie, bo kilka AVIkow dziala - pewnie te na XVIDzie...)

* dyski dzialaja takze przez HUBa usb - bezproblemowo

* ripy filmow 3D - MKV SBS (side by side) lub TB (Top Bottom) dzialaja - bo niby i czemu by nie mialy... to w sumie dla odtwarzacza zwykly film 2D. Napisy za to kaszanka - czy ktos ma na to lekarstwo?

* samo 3D... musze jeszcze pokombinowac. Mam podlaczone kilka odbiornikow i jeden nie obsluguje 3D wiec i player nie chce 3D puscic (mowa o BD 3D ISO) w moim BluRayu oppo-95 wystarczy zaznaczyc opcje "wymus 3d" i wtedy oppo puszcza 3D nawet jak tv go nie obsluguje. Czy w tym urzadzonku tez mozna to gdzies ustawic zeby nie sprawdzal mozliwosci tv tylko puszczal 3D jak film jest 3D (moj TV obsluguje 3D, projektor tez, ale mam jeszcze taki maly monitorek 10" do obslugiwania muzyki i ustawien amplitunera itp... on nie obsluguje 3D i chyba przez to wszystko sie kaszani...)

* co do samego dzwieku powiem ze jest ok, ale w sprzetach typu oppo (pomijajac mozliwosc dekodowoania) dzwiek zaczyna sie od "ciszy" a z tego urzadzenia od "burkniecia" wszystkich kolumn... lipa, ale czego oczekiwac za takie pieniadze - jednak jak kogos to denerwuje (mnie denerwuje ale jakos to zniose) to radze przemyslec zakup...

pozdrowionka

fajnie by bylo jak by ktos znal odpowiedzi na moje bolaczki i sie nimi podzielil :)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.