Skocz do zawartości
IGNORED

używany CD vs nowy DVD

PiterKing

Rekomendowane odpowiedzi

Z pewną niesmiałością chciałbym zaproponować dyskusję na temat: czy lepiej jest kupić kilkuletni odtwarzacz CD, czy nowy DVD.

Złożenia do dyskusji:

1. Jako że osobiście poruszam się w sferze niskobudżetowej, proponuję przyjąć kwotę ~600zł (choć temat można rozważać również na innych pułapach cenowych, bo może na pułapie już 1kzł, albo 2kzł sytuacja wygląda inaczej).

2. Głównie chodzi mi o dyskusję na temat jakości dźwięku.

3. Przykładowe za i przeciw:

-----CD-----

+ odtwarzacz dedykowany dla audio

+ kupno z zamiarem modyfikacji (ale to wymaga dodatkowych nakładów)

- ryzyko zakupu sprzętu uszkodzonego

- brak gwarancji

- technologie sprzed kilku lat (ale może układy lepsze niż w nowych dvd)

- zużycie czytnika

----DVD-----

+ sprzęt nowy, na gwarancji

+ odtwarzanie filmów

+ nowsze technologie (ale czy układy lepsze niż w starszych cd)

+ dodatkowe funkcje (DVD-A, HDCD - choć niekoniecznie na pułapie 600zł, dźwięk wielokanałowy)

- odtwarzacz w zasadzie dedykowany do video (ale czy to oznacza, że tor audio jest zaniedbany)

- upakowanie układów (2 w 1) (ale czy tak naprawdę, szczególnie na tym pułapie cenowym, ma to wpływ na dźwięk)

4. Miło byłoby usłyszeć argumenty rzeczowe, oparte na doświadczeniu, nie tylko ideologiczne i teoretyczne.

https://www.audiostereo.pl/topic/11600-u%C5%BCywany-cd-vs-nowy-dvd/

Mciej (jak zwykle :-) celnie odgrzal stara dyskusje. Dodam do niej ze za rada Izy i Elberotha zamienilem CD na kombinacje transport/przetwornik, prawie mieszczac sie w zadanym tutaj pulapie cenowym audiofilskiej bidy. Bylby to wariant nr 3, chyba najtanszy (Panie, ten CD nie gra, nawet nie ma wyjsc na wzmacniacz!!! Wezme go na czesci ;-) w relacji do jakosci.

Jakiś czas temu miałem taką sytuację kiedy to porównywałem CD 100 Thule z DVD 2800 Denona, no i jak się okazało Denon grał znacznie dojrzalszym dźwiękiem. Nieco przybliżonym ale o druzgocącej separacji i ilości szczegółów. Chyba nie muszę pisać co zostało w moim systemie :))

Przeczytałem cały wymieniony wyżej wątek ... i nic z niego nie wynika. Dwa dobre opisy testów i rozmowa poszła w las. Sam jestem zainteresowany tematem, gdyż teraz używam DVD Panasonic S75+Rotel RA01 do słuchania muzyki stereo, oglądania filmów i koncertów DVD (z przewagą muzyki audio), a zamierzam kupić CD Rotel RA02. Nie wiem już czy ma to sens: 2500 zł za CD i kilka dodatkowych detali więcej, jak ktoś się wyraził. Może po prostu zostać przy DVD i kupić w to miejsce lepsze kolumny ?

PS. KD nie jest mi potrzebne, bo w typie filmów które oglądam (Samotni, Włoski dla początkujących, Zmróż oczy ... itp) na szczęście nie ma efektów przestrzennych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten model zbiera ostatnio bardzo dobre recenzję w prasie, z tego co widziałem na zdjęciach, jakby kto zrobił mu takie zasilanie jak robi Neel, to już byłby fullwypas, no ale to idzie cena w górę i trzeba ten sprzęcik osłuchąć

Ukryta Zawartość

>Kryspin

Nigdy nic do końca jednoznacznie nie wiadomo :) to taka branża - czeba samemu sprawdzić :) Natomiast z wątków okołotematycznych ten jest chyba najciekawszy (chociaż było jeszcze kilka)

MariuszJ - ja ci dam jak zwykle :)) przypadkowo zostałem demoniczny bibliotekarz rodem z Imienia Róży ;) ?

A co myślicie np. o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ma być tanie dvd, muzycznie znośnie to ponoć te pioneery są OK

Ukryta Zawartość

Pozdr

KL

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

PS na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz test dvd do 200 euro

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Rany Julek, Panowie!

Temat budżetowych dvd mających jako tako grać jako źródło cd był niedawno na topie w zakładce KD. Nasłuchałem się obecnej oferty, nachodziłem, namęczyłem i mogę stwierdzić, że dvd to lipa. Podkreślam jednak, że jedynie odpowiadam tu na pytanie postawione dokładnie jak w temacie.

W tej samej cenie (padło powyżej 600zł) to na 100% nie znajdziecie nowego dvd, które zagra jak używane cd (i to obojętnie czy super-hiper sprzed 15 lat czy też budżetowe sprzed roku). Jako odnośnika przy swoich poszukiwaniach dvd (dla mnie limitem było 900zł na Allegro) używałem staruśkiego cd fonica cdf001. Praktycznie każdy dvd-player wystarczyło odpalić na 10 sekund i wychodziła słoma.

Dla zainteresowanych - wybrałem HK dvd22 ale to i tak nie rozwiazuje tematu 2 w 1. Dla mnie po prostu było to najlepszym wyjściem, ale kto co lubi . . . Uważam, że mam przyzwoite dvd i teraz mogę szukać używanego cd, które znacząco (!!) pobije tego Harmana. Przynajmniej wiem, że nie będzie to już takie proste jak przy dvd Denona, Yamahy, NADa, Sony itp.

=>Kryspin

Ten S75 jako źródło toż to profanacja całej reszty Twojego sprzętu. Nie wiem czy trafię tutaj w sedno ale jestem pewien, że nie podpinałeś niczego innego do swojego zestawu, bo gdyby tak było to ten panas (zresztą bardzo dobry jako dvd) stałby już "wyłacznie pod telewizorem".

Słuchając rozumu....

>foni

Masz rację nie podpinałem, nie mam możliwości, bo musiałbym wpłacić kaucję za Rotel RCD02 (2500 zł)

Stwierdziłem, na podstawie recenzji i opinii mojego szwagra, który sprzęt ten przetestował w różnych kombinacjach w Belgii (nawet z AP Spark), że Rotel RCD02 to odtwarzacz dla mnie.

I bez względu na wszystko go kupię. S75 jest na razie środkiem zastępczym.

Ale theli28 po testach stwierdził:

/- różnice między DVD i CD - jak dla mnie wybieram DVD. Różnice w brzmieniu są iście audiofilskie a więc w domniemaniu lekkiej różnicy./

• Redaktorzy

Hi

Ja u siebie mam Yamahę CDX 369 ( tuning jak w o mnie) i DVD Panasłonika S35. O ile przy filmach dźwięk nie razi a nawet jest na całkiem przyzwoitym poziomie to do odtważania muzyki (nawet DVD Audio) toto się nie nadaje. Dźwięk określiłbym jako "cieniutki" z cykającymi wysokimi i słabowitym basem, ale nie rozpaczam, bo muza to nie jego przeznaczenie. Ma odtwarzać teletubisie i inne Hhreki na DVD ( a to robi doskonale i "stadionówki" łyka bez czkawki), żeby Nasz Klonik był zadowolony.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ja tylko chciałbym dodać że wtedy porównywałem budżetowe CD z budżetowym DVD. Z tego co mam obecnie, czyli Yamaha i RCD02 to nie ma zupełnie porównania na korzyść Rotela rzecz jasna. DVD traktuję jak odtwarzacz video i nic więcej. Powiem tak - nawet moja zona słyszy różnice :)))

Pozdrawiam.

The odd get even.

Witam!

Jakis czas temu czytalem amerykanska recenzje Rotela rcd 1072 (nie pamietam niestety gdzie to bylo :( )

W podsumowaiu znalazlem fragment mowiacy o tym ze pierwszy dvd player jaki autor znalazl, ktory pobil znacznie Rotela bylo dvd Arcam'a o wartosci $2500, Rotel RCD 1072 kosztuje w Stanach $699

>Fr@nz - jak gra ta jamaha po tuningu? bo mam taka sama w domu i zastanawiam sie czy z tego sie cos da wyciskac, czy jest wlasciwie sens czegos probowac, czy sprzedac i kupic cos lepszego z 2giej reki...

>theli28

hehe super, kamień spadł mi serca, bo jeśli moja żona też różnicę usłyszy (ja jestem o tym przekonany), to spokojny mój los, na długie lata. Wątpliwości nie mam. Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Paulinka - gra to o wiele lepiej, o tyle lepiej, że jeśli będę wymieniał to na Jolidkę, albo Micromegę co najmniej 5. I jeszcze jedno Yamaszka lubi być cały czas włączona.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

=>Fr@ntz

Teletubie, teletubisie?? Skąd, gdzie, jak?? Klona miałbym na jakiś czas siedzącego w miejscu - toż to bezcenne by było!!!

Poważnie, masz Teletubisie na dvd? Kupiłeś to gdzieś, czy samemu jakoś zgrywałeś?

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

Teletubisie za coś pow. 50zł zakupiłem w Media M. Płytka nazywa się "Teletubisie nadchodzą. Tańcz razem z Teletubisiami". Płytka ma jedna pożyteczną rzecz - jest zapętlona, więc nie trzeba pilnować kiedy się skończy ;-))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.