Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1500 ae + Dynamic Speaker

Yaroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostałem w prezencie starego Dynamica Speakera - gramofon. Da się to podłączyć do wzmacniacza Denona PMA 1500 ae, bo taki właśnie wzmacniacz posiadam? A jeśli tak to w jaki sposób - jak najlepiej to podłączyć? Pytam, bo to mój pierwszy w życiu gramofon i totalnie nie mam pojęcia w temacie. Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/116195-denon-pma-1500-ae-dynamic-speaker/

Co do wzmacniacza to z tyłu po lewej stronie na samej górze masz wejścia cinch z opisem PHONO to jest wejście na gramofon, powyżej tego przełącznik na wkładki typu MM i MC. Nie wiem jakiego typu wkładką dysponujesz ale na 90% musisz ustawić przełącznik na typ MM. Jak napiszesz jaka wkładka to potwierdzę na 100% jak z tym przełącznikiem.

Co do gramofonu to z tego co pamiętam był od produkowany na rynek francuski a jest to chyba Bernard po przeróbkach. Jeśli masz w nim kable z końcówką cinch (RCA) to możesz śmiało podłączyć, jeśli natomiast jest końcówka typu DIN to musisz zastosować przejściówkę kabla (tania coś ok 10 zł). Z tymi końcówkami może być różnie. Albo DIN albo RCA sam już nie pamiętam co tam jest.

No właśnie przytargałem sprzęt do domu. Jest to Bernard GS 465, wkładka to "M1 104" albo Mf 104" - nie widzę :) Oprócz kabla zasilającego jest jedynie przewód z dwoma cincami, jednego brak, więc jadę do sklepu dokupić.

Mam jeszcze pytanie co do wzmacniacza - obydwa cince podłączyć obojętnie jak pod PHONO? I co zrobić z tą wkładką na wzmacniaczu MM - MC - wcisnąć czy co?

Mam też wkładkę rezerwową ale symbol Mf 101. Która używać 104 czy 101?

Gra :) Pozycja MM miała być wyciśnięta i taki też symbol był na wzmacniaczu. Dziękuję wszystkim, którzy okazali mi pomoc.

Co do brzmienia - no szału nie ma, ale jest fajnie. Inne brzmienie. Po prostu jest inaczej. Trochę klimatu lat osiemdziesiątych :)

Jeśli patefon przeleżał ponad 20 lat to na 100% wkładka jest źle ustawiona. Po prostu w tamtych czasach niewiele osób miało wiedzę jak poprawnie ustawić wkładkę, a dostęp do tej wiedzy był znikomy. Należy zacząć wiec od tego:)

Za chwilę Kolega zapewne zada pytanie o dziwne zniekształcenia pod koniec płyty, uprzedzam to się nazywa IGD (Inner Grove Distortions) wyszukiwarka na tutejszym forum odpowie.

No i lektura obowiązkowa na początek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo z analogiem to nie jest tak że pstryk i gra, pstryk to tylko działa :)

Pozdrawiam, Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.