Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość zasilania - kable, gniazda etc.

partner

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuję Szanownym Kolegom za wszelkie sugestie i porady dotyczące rzeczonego problemu. Jako, że kol. jafi zwrócil uwagę na przydatność używanego przeze mnie terminala TP80e raczej do kina domowego, niż do audio, chętnie wysłucham sugestii nt. stosowanych i sprawdzonych w Waszych sytemach listew-terminali zasilających. Od jakiegoś czasu przyglądam się listwie PF-2 MK 2 f-y Gigawatt. Jestem “ na kursie, na ścieżce” ?

Osoby, którym poruszony temat wydaje się niedorzeczny, tudzież śmieszny proszone są o powstrzymanie się od sarkastycznych opinii i złośliwości.

Pozdrawiam.

Ja od jakiegoś czasu odkrywam akcesoria włoskiej manufaktury Systems and Magic - o czym już wspominałem tu na forum. Jeśli masz taką możliwość to porównaj wspomnianego przez Ciebie Gigawatta z listwą Systems and Magic. Naprawdę warto - śmiem twierdzić, że będziesz na kursie i na ścieżce:) Aczkolwiek w audio nic nie jest pewne:)

SA

Jeśli na coś liczysz, to się przeliczysz.

Nie chce sie absolutnie kłócić.

Na nic nie liczę z pańskiej strony-tylko zwracam uwagę,że piszesz swoje wydumki-każdy ma do tego prawo.

Zasilanie ma istotny wpływ na brzmienie systemu-gniazdko,kondycjoner,kable zasilające-spróbuj to może się przekonasz wreszcie.

Na razie Twoje wpisy wydaja się być takie nijakie tzn. bez wyrazu-mowa tylko w poście 103 0 końcówkach zeńskich-a z Ciebie gość na 102.

Listwa Furutecha jest niezła, ale nie jest to poziom który zachwycałby. Kolega Jafi ma rację, ona się sprawdzi w tańszych systemach lub w kinie domowym. Furutech miał świetny model TP-615e, tylko on kosztował bodajże dwa razy tyle. Dobre listwy robi też Oyaide. Znakomity jest używany przez Jarka nowy Octopus Siltecha, ale to też nie jest tania listwa.

Siltech to inna bajka i raczej do sprzętów najwyższej klasy;-)

Ta listwa (80-ka) jest b. średnia, lepsza jest już 60-ka. Znacznie lepsza od nich i od 615-ki jest 609-ka i jest to sensowna propozycja w sumie za i tak niemałe pieniążki.....najlepiej jak karmi ją prądem Transparent Reference (przynajmniej u mnie;-)

oj tam , oj tam :)

kolega nie pamięta już jak " ściągnęło mu rajtki" po było nie było malutkiej poprawie toru ( a jakże) zasilania jakim był mały bezpiecznik :)

No to nieżle się bawiliście .........

Dlaczego 30-40 lat temu nie było potrzeba kablowania sie a jednak ludziom grało?

Może dlatego że nie było płyt K2HD, XRCD etc ;)

Listwa Furutecha jest niezła, ale nie jest to poziom który zachwycałby. Kolega Jafi ma rację, ona się sprawdzi w tańszych systemach lub w kinie domowym. Furutech miał świetny model TP-615e, tylko on kosztował bodajże dwa razy tyle. Dobre listwy robi też Oyaide. Znakomity jest używany przez Jarka nowy Octopus Siltecha, ale to też nie jest tania listwa. Ja gram na Base w wersji na Furukawie, ale tam z kolei producent oszczędził na kawałkach drutu i Furukawa założona jest tylko na trzech pierwszych gniazdkach. Dźwiękowo bardzo dobra listwa, bez żadnych filtrów, typowy audiofilski rozgałęźnik.

Z całym szacunkiem te Furutechy, Oyaide, BASE miałem je na odsłuchach i to nie o to chodzi w zasilaniu i w muzyce. Za bardzo zmieniają na niekorzyść dźwięk. A listwa czy kable ma nie narzucać swojego charakteru i zmieniać dźwięku. Posłuchaj np. Fadel Art HOTLINE ( jak znajdziesz ponieważ już jej nie produkują- brak kontynuatora marki), SYSTEM AND MAGIC np. Four, KBL SOUND, Acoustic Revive RTP-4EU. Te pierwsze 2 kupisz do 2000zł. Przed zakupem proponuje posłuchać a sam usłyszysz o czym piszę.

Zasilanie to kluczową sprawą w systemach audio i od tego zaczynamy budowanie systemu.

Pozdrawiam

Dlaczego 30-40 lat temu nie było potrzeba kablowania sie a jednak ludziom grało?

Rochu 30-40 lat temu nie było tak dobrze nagranych płyt ;). Teraz już mamy płyty: K2HD, XRCD, SHM-CD etc. A tak całkiem poważnie.

Fakt jest taki że jak porównasz sobie sprzęt obecny ze sprzętem starszym o 30-40 lat to sam sobie odpowiesz. Rozmawiamy tu o wysokiej klasy sprzętach.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Fadel Art HOTLINE

Miałem ją u siebie i sprzedałem bez żalu. Niezła, ale do poziomu używanej obecnie Base sporo jej brakuje. Przede wszystkim gra dość zawężoną sceną, wprowadza też pewną własną farbę, tzn. dociepla dół, lekko pozłaca górę. Z zalet ma fajne czarne tło. Może się podobać, ale do systemów powiedzmy średniej klasy.

Masz w awatarze głośnik Tannoya.

Rozumiem, iż twierdzisz w świetle tego co napisałeś, że taki Tannoy 30 lat temu nie produkował "wysokiej klasy sprzętu"?

Nie to tylko emotka-bez sentymentu. Kiedyś miałem GRF memory i kilka innych ale to już historia :)

Masz w awatarze głośnik Tannoya.

Rozumiem, iż twierdzisz w świetle tego co napisałeś, że taki Tannoy 30 lat temu nie produkował "wysokiej klasy sprzętu"?

Nie to tylko emotka-bez sentymentu. Kiedyś miałem GRF memory i kilka innych ale to już historia :)

Miałem ją u siebie i sprzedałem bez żalu. Niezła, ale do poziomu używanej obecnie Base sporo jej brakuje. Przede wszystkim gra dość zawężoną sceną, wprowadza też pewną własną farbę, tzn. dociepla dół, lekko pozłaca górę. Z zalet ma fajne czarne tło. Może się podobać, ale do systemów powiedzmy średniej klasy.

Sorrki to chyba inaczej słyszymy. Fadel nie jest mistrzostwem świata to zgoda, ale BASE czy Oyaide nie wiem jak w takim układzie nazwać chyba to tylko zabawki. Skoro wybrałeś BASE to prawdopodobnie czegoś ci brakowało w zestrojeniu systemu:).

To do jakiego systemu dałeś BASE skoro Fadel nadaje się do średniej klasy sprzętu. Ja do drogiego systemu nie wpiąłbym BASE tylko Acoustic Revive lub minimum KBL SOUND.

Panowie słuchać, słuchać to podstawa. Sprzedawca wam sprzeda to na czym ma największy zysk a nie żeby wam zrobić dobrze-nie okłamujmy się. Oczywiście przepraszam rzetelnych sprzedawców bo są też tacy (szkoda że w takiej miejszosci).

...Skoro wybrałeś BASE to prawdopodobnie czegoś ci brakowało w zestrojeniu systemu:) lub jesteś powiązany z producentem- nie wnikam.

To do jakiego systemu dałeś BASE skoro Fadel nadaje się do średniej klasy sprzętu. Ja do drogiego systemu nie wpiąłbym BASE tylko Acoustic Revive lub minimum KBL SOUND.

z tymi wszystkimi hifi now(y)ościami to niestety tak jest, wszędzie tego pełno a jak już "zagra" to żal ...

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

System się nie męczy... Zmęczony jestem natomiast ja, odpowiadając na zaczepki, które moim zdaniem stanowią przykład trollingu. Myślę, że kolega musi jeszcze dużo posłuchać, a dopiero potem wypowiadać się w tej zakładce;-) A jak już chce podyskutować o listwach to informuję, że analizowany Base oferowany jest w czterech wariantach okablowania; na Oyaide, Acrolinku, Vovoksie oraz Furukawie. I oczywiście każda brzmi inaczej. Tak się składa, że słuchałem wszystkich czterech, więc chyba mogę się wypowiadać. Teraz na serio, porównanie średniej klasy i przereklamowanego Fadela do Base Furukawa jest ewidentnym nadużyciem i próbą usilnego wypromowania produktu, zapewne z powodów biznesowych. A podejrzewanie mnie o związki z producentem to jest już parodia.

Gość intenser

(Konto usunięte)

tomkly podziwiam Cię, że masz chęci na polemikę z kolejnym pojawiającym się znikąd a wszechwiedzącym kolesiem, który jak sam pisze ogarnął w temacie co było do ogarnięcia

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

podziwiam Cię, że masz chęci na polemikę z kolejnym pojawiającym się znikąd a wszechwiedzącym pokemonem

Już zakończyłem;-)

Poza tym młodzież trzeba uczyć, wychowywać i traktować pobłażliwie. Najbardziej rozbawiło mnie to, że ten kolega wie lepiej co jest potrzebne do szczęścia systemowi ARC niż jego właściciel, czyli ja;-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

System się nie męczy... Zmęczony jestem natomiast ja, odpowiadając na zaczepki, które moim zdaniem stanowią przykład trollingu. Myślę, że kolega musi jeszcze dużo posłuchać, a dopiero potem wypowiadać się w tej zakładce;-) A jak już chce podyskutować o listwach to informuję, że analizowany Base oferowany jest w czterech wariantach okablowania; na Oyaide, Acrolinku, Vovoksie oraz Furukawie. I oczywiście każda brzmi inaczej. Tak się składa, że słuchałem wszystkich czterech, więc chyba mogę się wypowiadać. Teraz na serio, porównanie średniej klasy i przereklamowanego Fadela do Base Furukawa jest ewidentnym nadużyciem i próbą usilnego wypromowania produktu, zapewne z powodów biznesowych. A podejrzewanie mnie o związki z producentem to jest już parodia.

Było pisać recenzje? ...Teraz jesteś gwiazdą ..to się broń...;)

Myślę że kolega mógłby się zdziwić :) i to bardzo- kto musi jeszcze dużo posłuchać. Fadel Art tak się składa to już historia (pisałem już o tym wcześniej )-czyli nie przyświeca mi żaden cel handlowy. Ale takie rzeczy trzeba wiedzieć;).

Już skończyłem:) Nie chciałem się wymądrzać tylko wypowiedzieć swoje zdanie.

O tym nie wiedziałem .Dzięki za info.

To była w/g mnie niezła firma - ze sporą ofertą na każdą kieszeń.

Można jeszcze znaleźć firmy w nie wybujałych cenach z sensowną jakością-pisałem już o nich wcześniej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kolega hifi nowy ustalił śmierć p. Jeana Fadela czytając wątek w którym wraz z kol. indykbrandy rozważaliśmy aktualną sytuację firmy. A oficjalnego potwierdzenia informacji o śmierci p. Jeana do dziś nie ma. Rozmawiałem kilkanaście dni temu z krajowym dystrybutorem marki Fadel p. Mrowcem. To tyle tytułem kto co wie i skąd...

Można jeszcze znaleźć firmy w nie wybujałych cenach z sensowną jakością-pisałem już o nich wcześniej.

Pod jakim nickiem ??

----------------------------------------------------

Masz rację .

Jak dla mnie jedną z nich jest właśnie firma Oyaide ,ale nie dam się pokroić za nią ,dobre - niedobre kwestia gustu i miliona zmiennych nie piszę tego żeby się spierać(chociaż czasem lubię podrażnić St.P z sympatii bezinteresownej):)))

Niech żyją różnice.

Kolega hifi nowy ustalił śmierć p. Jeana Fadela czytając wątek w którym wraz z kol. indykbrandy rozważaliśmy aktualną sytuację firmy. A oficjalnego potwierdzenia informacji o śmierci p. Jeana do dziś nie ma. Rozmawiałem kilkanaście dni temu z krajowym dystrybutorem marki Fadel p. Mrowcem. To tyle tytułem kto co wie i skąd...

Tak dystrybutor nie potrafi tego ustalić, bo pyta dystrybutora w Niemczech a nie u źródła-proszę Cię.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak dla mnie jedną z nich jest właśnie firma Oyaide

Dla mnie też. No ale kolega hifi nowy stwierdził autorytatywnie że one degradują dźwięk;-) Więc chyba Ty i ja się nie znamy na listwach;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.