Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD-10 , Pioneer PD-9300 Czy inne ?

DcD_1290

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów !!

Poszukuję odtwarzacza cd do 1000zł, akurat za te pieniążki mogę kupić w/w Marantza, czy płacąc za niego 1000zł nie będzie przesadą? ile może być warty w bdb stanie? Interesuje mnie również jak się ma do Pioneera PD-9300 i czy w tych pieniądzach można kupić coś lepszego ? Wiele dobrego słyszy się o Rotelach m.in RCD-971, 975, 965 ale to niższa pułka cenowa i chyba też brzmieniowa tak? czy któryś jest wyjątkiem? Odtwarzacz musi grać po cieplejszej stronie i równowaga tonalna może być przesunięta w dół ale niekoniecznie, absolutnie nie może kosić po uszach, raczej ma tworzyć klimat niż grać rockowo co nie znaczy że nie słucham rocka :>. Czekam na wasze wypowiedzi.

Pozdrowienia !! ;-)

Za ten chajs jeszcze niedawno mozna bylo miec np Denona DCD-3000. Teraz krucho, moim zdaniem napewno byl by lepszy niz te CD10 i gra tak jak bys chcial. Ciplo z super przestrzenia i lokalizacja instrumentow, nie jest to mistrz dynamiki i precyzji, ale potrafi zbudowac konkretna scene przed sluchaczem. Ewentulanie CD-2700, tego mozna juz miec za 800zl czasami. Laser KSS-240A.

?👈

W Marantzu 10 siedzi laser Philipsa CDM 4/36 którego nie ma - nie bierzemy więc go pod uwagę. Podobnie ma się sprawa z Pioneerem - lasera PWY1006 już nie ma - więc po co o nim myśleć ?

Rozumiem że chcesz dobrego CD za 1000 zł. Po co szukasz takich staruchów ? Jeżeli myślisz że w odtwarzaczach CD im starsze tym lepsze - to jesteś w błędzie. Dobrych CD do 1000 zł jest mnóstwo. Kwestia tego jak ma grać...

No i zastanów się czy nie lepiej kupić CD z porządnym transportem za 200 zł a za resztę pieniędzy kupić zewnętrznego DAC-a.

Nie porwnywalem, bo calkowicie mnie on nie interesuje ze wzgledu na laser i te nieszczesne TDA1547.

A co jest złego w TDA1547 (DAC7) ?

Nie lubie jej charakteru grania, oczywiscie liczy sie tez aplikacja, ale pewnych naleciałości nie sprostujemy niczym. Napewno nie gra charakterem jakiego chce tego autor watku.

?👈

Lasera pod uwagę nie biorę ponieważ egzemplarze które będę chciał kupić będą mieć laser jeszcze w dobrej kondycji a poza tym ma to być tymczasowe cd które będę użytkował nie dłużej niż pół roku i pchnę dalej a może i krócej. Odnośnie mojego brzmienia to nie bierzcie tego tak dosłownie oczywiście nie obrażę się jeśli cd będzie grać neutralnie i nie będzie narzucać charakteru byle tylko nie grał jasno, jazgotliwie i nie kosił po uszach. Justas temat dac i transport nie jest mi obcy miałem parę dacow obecnie posiadam lampucere na lampach 6n30p-dr i transport marantz cd52 ale mam małą awarię i jestem zmuszony kupić cd'ka.

cdm 4 10 nie ma ale one nie siadaja. a dawca kosztuje 20zl...

Dokładnie, ile bym nie kupił uszkodzonych CD z tymi laserami w tylu się okazało że przyczyna jest zawsze inna niż uszkodzony laser, te głowice po 20 latach czytają nawet RW. W CD10 jest jego ciekawa odmiana 4/36 z odlewanym aluminiowym chassis i silnikiem hallotronowym płyty. W ogóle ten CD to jeden z moich ulubionych brzmień ze stajni marantza. Ciekawostką jest np. całkiem inaczej brzmiący CD14 będący zbudowanym na tych samych przetwornikach więc specjalnie (przynajmniej w tym wypadku) nie wiązałbym charakteru brzmienia z samą kością DAC.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.