Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo czy aktywne? Jakie macie zdanie?

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolega potrzebuje pomocy w wyborze sprzętu stereo. Sprawa dość nietypowa. Jest artystą/rysownikiem i chciałby zamienić dziadostwo typu 2.1 logitech na coś sensownie grającego. Miejsce rozstawienia kolumn to co najwyżej rogi naprawdę dużego stołu/biurka ewentualnie standy choć nie jest ich zwolennikiem. Spędza dużo czasu przy rysowaniu także chciałby umilić sobie jakoś czas. Źródło to laptop.

Zastanawiam się czy nie lepiej niż stereo pasowały by monitory aktywne? Ale w sumie nie mam za dużo o nich pojęcia. Znowu czy kolumny pasywne mają sens?

Kwota jaką dysponuje to mniej więcej - 1500-2000zł. Sprzęt może być oczywiście używany. Słucha dużo radia internetowego typu DI FM Premium np. kanał CHillHop ale generalnie wszystkiego. Ciepłe, detaliczne brzmienie z fajną sceną oraz z miękkim basem na pewno go zaspokoi jeśli jesteście skłonni podać propozycję ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/116373-stereo-czy-aktywne-jakie-macie-zdanie/

Jasne, że monitorki aktywne, optymalizowane do pracy w bliskim polu są dobrym wyborem ... tylko co by tu polecić przy takim zakresie cenowym ... , jak może być używane, to większy wybór chyba jednak będzie wśród tradycyjnych rozwiązań wzmak + monitorki.

ps. ma ten laptop wyjście optyczne?

Poczytaj kilka moich wpisów w wątku pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Paradigm Millenia CT to jest najlepsze co w tej cenie można postawić na biurku a subik pod stołem/obok stołu jest malutki i słuchasz jak na dużym systemie audio. Kolega może będzie za parę dni prawie nowy zestaw sprzedawał bo zamówił już Milenia ONE CT sporo jeszcze droższy.

Ukryta Zawartość

Poczytaj kilka moich wpisów w wątku pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Paradigm Millenia CT to jest najlepsze co w tej cenie można postawić na biurku a subik pod stołem/obok stołu jest malutki i słuchasz jak na dużym systemie audio. Kolega może będzie za parę dni prawie nowy zestaw sprzedawał bo zamówił już Milenia ONE CT sporo jeszcze droższy.

Nie ma fizycznej możliwości, by satelitki i subik pod biurkiem grały naturalnie i nawet "cudotwórcze" BOSE tego nie zmieni. BOSE to będzie po prostu takie lepsze Logitech. BOSE nieźle oszukuje niewyrobione ucho. CZy będzie to dobry wybór dla tego "artysty"? - nie wykluczone ... paradoksalnie

ps. gdybym już miał kupić coś od BOSE, to wolałbym coś bez suba, jak

Ukryta Zawartość

... jednak tyle, ile za nie sobie liczą w linku, to bym nie dał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe kolejny niedowiarek. Tego się właśnie spodziewałem :-) Bose przy tym to shit nawet te najdroższe Lifestyle nie mają podskoku do odpowiedników Paradigma to raz. Dwa, że grają tak naturalnie, że cholera nie mam się do czego zbytnio przyczepić. Oczywiście spójność basu nie jest idealna ale jak sub jest blisko satelitków i w jednej linii z nimi to jest bardzo dobrze. Od momentu przejęcia dźwięku przez satelitki czyli jakieś 120-140hz w górę jest bardzo spójnie liniowo, audiofilsko i łoi takie kolumienki jak KEF X300A a miałem je z 3 miesiące na biurku to wiem co mówię.

Subik w jednej linii z satelitkami już coś zmienia na plus pod wzgl. naturalności.

ps. swoją drogą, chciałbym zobaczyć pomiary jakichś BOSE (np. tych music monitor) ... mianowicie poziom THD w funkcji częstotliwości, SPL wzgl. częstotliwości itd. itp. - to dałoby dowód czarno na białym czy oszukują ucho, czy nie ... i tak obok pomiary tych KEF X300A

Zanim kupiłem ten zestaw to nie spodziewałem się ze to tak dobrze gra. Chciałem większy bas i więcej miejsca na biurku bo X300A są 2x większe od satelitek Paradigm. Po przyjściu okazało się, że są lepsze niemal we wszystkim i do tego potrafią dać wrażenie materializacji muzyków co mnie już zupełnie zaskoczyło. Resztę napisałem w tamtym wątku.

Zobacz sobie konstrukcje satelity Paradigm:

m1ct-explode.jpg

Ja wierzę, w te paradigm milenia ... w końcu to zestaw 3-drożny (tyle, że trzecia droga jest "zmonofonizowana"). Ma 8,3" głośnik w subie, głośniki 4" w satelitkach (wystarczy, jeśli bas robi sub). Tylko sub jest problematyczny (w każdym zestawie z subem na biurko). Bo jak wyląduje pod biurkiem na podłodze, to z neutralnością jest problem, a na biurku może być problem go wcisnąć. ... ale spoko ... wierzę, że potrafi to zagrać (jak zestaw w jednej linii, to może być zupełnie naturalnie). Nawet nie zauważyłem, że polecasz Paradigm (myślałem że BOSE).

Zobacz sobie konstrukcje satelity Paradigm:

Wygląda typowo (bez zarzutu, po prostu, nie widzę jakichś niezwykłych rozwiązań ... po prostu jest dobrze). Sądziłem, że satelitki są zamknięte, a tu bassreflex (tu lekki zawód, bo przy subie łatwiej się przekonać do zamkniętej obudowy satelit, ale OK, bassreflex też się da tak zestroić by grał dobrze). Zwrotnica wygląda nieźle (nie władowali wszystkich kondensatorów jako elektrolity. Po prostu wygląda na dobrze zrobioną konstrukcję pasywną. ... w sumie też dziwi mnie trochę (obok tych satelit z bassreflex), że nie zrobili podziału aktywnego w satelitach.

Witaj,

Jeśli zależy nam na możliwie najlepszej jakości dźwięku, zdecydowanie polecam klasyczny wzmacniacz stereofoniczny np. NAD C316 BEE, BC Acoustique EX-302, Yamaha A-S300 oraz dobre monitorki np. Q Acoustics QA2010i czy Wharfedale Diamond 10.1.

Przy trochę wyższym budżecie (do czego namawiam) zwróć uwagę na kolumny Kef X300A, to bardzo wygodny system w połączeniu z komputerem, w dodatku oferujący bardzo dobre brzmienie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jesli zestaw ma byc maly a grac duzym dzwiekiem to B&W MM1, Simple Audio, beda optymalnym wyborem w tej cenie. Jak autor chce troche utemperowac budzet to ja smialo polece swoje Edifier Luna Eclipse, tylko potrzebuja Dac lub lepszej karty dzwiekowej niz ta w laptopach by pokazac co potrafia, takze dochodzi nam dodatkowy koszt od 100 do 400zl, patrzac racjonalnie. W swojej cenie bardzo dobre multimedialne glosniki. Polecam poszukac na Amazon i poczytac recenzje.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z tego co wywnioskowałem z dzisiejszej rozmowy jest bardziej za rozwiązaniem wzmacniacz stereo plus kolumny. Chciałby używać go również za grajka w tle np. czytając gazetę na kanapie choć zdaje sobie sprawę że trzeba iść na kompromis bo nie ma uniwersalnych ustawień. Przypominam że cena 2000zł to nieprzekraczalne maks ;)

Q21 czy na pewno te zestawy będą odpowiednie dla tego typu muzyki?

Za 2000zł zlozyc zestaw wzmacniacz i kolumny, gdzie zrodlem bedzie laptop, pewnie sie da, tylko pewnie bardziej efektynie jest zakup kolumn aktywnych-multimedialnych. Brzmienie bedzie podobne, jak nie lepsze, a zajmowane miejsce mniejsze. Pilot w obu przypadkach, sprawi ze i czytanie gazety bedzie przyjemne.

Dla przykladu Paradigm Atom V7 + Marantz PM5004 i B&W MM-1:

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja przez dłuższy czas szukałem czegoś dla siebie w rozwiązaniach konsumenckich. Od ponad roku już nie szukam wolę rozwiązanie profesionalne to jest monitory aktywne plus dobry dac z regulowanymi wyjściami.

Jest to rozwiązanie wygoden a napewno tańsze niż rozwiązania oferowane pzez szeroko rozumianą branżę kosumenckiego audio.

Dla przykladu Paradigm Atom V7 + Marantz PM5004 i B&W MM-1:

Mam wrażenie jakby mm-1 były znacznie mniej przejrzyste. Bardziej pudełkowate od Paradigm. MM-1 jakby znacznie bardziej siały harmonicznymi ("fajne" ciepełko, ale przejrzystość zdecydowanie gorsza). ... oczywiście i tak uważam, że przy aktywnych stosunek cena/jakość jest korzystniejsza i w cenie Paradigm Atom V7 + Marantz PM5004 byłby lepszy dźwięk z opcji aktywnej ... ale MM-1 to nie ta klasa.

Do większości kolumn aktywnych o przeznaczeniu pro trzeba jeszcze przetwornik i nie mają pilota. To wszystko ma zestaw o którym pisałem i daje duży dźwięk o dużo większym wolumenie niż jakiekolwiek monitorki no chyba, że są takie biurkowe z basem -2dB przy 32Hz :-)

Chyba żartujecie żeby wydać tyle kasy na B&W MM-1. O ile tony wysokie można uznać za niesamowite to gdzie tony niskie? Do muzyki to się nie nadaje a do gier czy filmów tym bardziej, chyba tylko fanboye Apple to mogą kupić, zresztą na filmiku słychać co gra lepiej a nawet wygląda lepiej. Po co w ogóle komuś polecać do słuchania muzyki monitory aktywne? Ich przeznaczenie jest inne oraz brzmienie również, nie bez powodu przyjęło się, że monitorki to krew z uszu.

Gość haisenberg

(Konto usunięte)

Chyba żartujecie żeby wydać tyle kasy na B&W MM-1. O ile tony wysokie można uznać za niesamowite to gdzie tony niskie? Do muzyki to się nie nadaje a do gier czy filmów tym bardziej, chyba tylko fanboye Apple to mogą kupić, zresztą na filmiku słychać co gra lepiej a nawet wygląda lepiej. Po co w ogóle komuś polecać do słuchania muzyki monitory aktywne? Ich przeznaczenie jest inne oraz brzmienie również, nie bez powodu przyjęło się, że monitorki to krew z uszu.

zapewne rozchodzi ci się o te ostrzeżenie na odwrocie centralnego głośnika które np. są w większości modeli Samson`ów

a tu przykład

644330_2_f.jpg

MM1 dalem tylko do przykladu. Nie wiem jak w Polsce, ale tu w UK mozna je kupic juz za 200-250 funtow, co jest juz dobra cena. Gama produktow obecnie jest ogromna. Trzeba tylko dobrze wybrac.

Sporo osób myli głośniki komputerowe z monitorami aktywnymi. B&W MM-1 i Kef X300A to nie sąrozwiązania aktywne. Są to tylko głośniki z pasywną zrotnicą oroz wzmacniaczem w jednej obudowie.

Prawdziwe monitory aktywne mają przedewszystkim najpierw zwrotnice aktywną a następnie w torze koncówki mocy po jednej na kanał.

Jeśli chodzi ot że do aktywnych rozwiązań pro potrzeby jest dodatkowo dac to nie dokońca prawda. Najwygodniej jest podłączyć takie monitory do daca z regulowanym węjściem, ale nic tak naprawdę nie stoi na przeskodzie by podłączyć ją do karty dżwiekowej w komputerze. Kwestia tylko wygody użytkowania i jakości dźwięku

MM1 dalem tylko do przykladu. Nie wiem jak w Polsce, ale tu w UK mozna je kupic juz za 200-250 funtow, co jest juz dobra cena. Gama produktow obecnie jest ogromna. Trzeba tylko dobrze wybrać.

W apple store cena to 2399 zł. Gdyby to faktycznie było u nas 200 funtów to jeszcze co innego ale nie 2,5k za głośniczki bez tonów niskich. Na allegro za 2 tysiaki można fajne monitory używane wyrwać o ile wie się jak to brzmi i chce się takiego brzmienia. Skoro autor tematu chce ciepłe brzmienie to szedłbym tylko w kolumny i wzmacniacz, w tej kwocie z drugiej ręki kupisz dobry sprzęt.

Apple ma jedne z najwyzszych cen. Zgadzam sie takze z tym ze z drugiej reki mozna juz kupic dobry klasyczny, sprzet w tej kwocie. Choc jesli zmienimy partnera na np. Epoz z serii Akimate, dzwiek na pewno wiekszy niz MM1. Kazdy kto ich sluchal wie ze potrafia grac, jesli ktos chce miec klasyczne skrzynki, tyle ze aktywne.

Tak, raczej wszystko idzie w kierunku zestawu stereo niż aktywnych/multimedialnych. Czytam tą całą dyskusję o niskich tonach i muszę powiedzieć że ewidentnie będzie ich trochę potrzeba biorąc także rodzaj muzyki którą się słucha jak i osobiste preferencje które opisałem w pierwszym poście. Kolega który jest zainteresowany tym zakupem jedynie co słuchał to Microlabów Solo 7 i zestawu Denona F109 + kolumn Indiana Lina Nota 550. Przy tych zestawach basu mu nie brakowało jeśli chcecie mieć punkt odniesienia czego oczekuje.

Edi7777 w Twoim zestawie ten Klipsch RB-41 II ma pasmo przenoszenia od 85hz. Czy z tego będzie jakikolwiek bas?

Magnaty 673 mają od 30hz. Co ciekawe kolumny te mają szerokie grono fanów ale i wrogów tzn. na samą nazwę Magnat część słuchaczy źle reaguje. Ciekawe jak grają.

Wiem, cały czas mówimy o kolumnach podstawowych ale one też potrafią grać, poza tym on nie jest żadnym audiofilem, a pozytywne zaskoczenie i tak powinno być widoczne na jego twarzy ;) Także stereo do 2000zł ;)

Tak, raczej wszystko idzie w kierunku zestawu stereo niż aktywnych/multimedialnych. Czytam tą całą dyskusję o niskich tonach i muszę powiedzieć że ewidentnie będzie ich trochę potrzeba biorąc także rodzaj muzyki którą się słucha jak i osobiste preferencje które opisałem w pierwszym poście. Kolega który jest zainteresowany tym zakupem jedynie co słuchał to Microlabów Solo 7 i zestawu Denona F109 + kolumn Indiana Lina Nota 550. Przy tych zestawach basu mu nie brakowało jeśli chcecie mieć punkt odniesienia czego oczekuje.

Edi7777 w Twoim zestawie ten Klipsch RB-41 II ma pasmo przenoszenia od 85hz. Czy z tego będzie jakikolwiek bas?

Magnaty 673 mają od 30hz. Co ciekawe kolumny te mają szerokie grono fanów ale i wrogów tzn. na samą nazwę Magnat część słuchaczy źle reaguje. Ciekawe jak grają.

Wiem, cały czas mówimy o kolumnach podstawowych ale one też potrafią grać, poza tym on nie jest żadnym audiofilem, a pozytywne zaskoczenie i tak powinno być widoczne na jego twarzy ;) Także stereo do 2000zł ;)

Magnaty owszem mają przenoszenie od 30Hz ale nigdzie nie jesta napisane przy jakim spadku natężenia dźwieku. Niestety fizyki nie da się przeskoczyć i żeby jakiekolwiek głożniki muszą mieć odpowienią powieżchnię membrany (nie 17cm). druga sprawa to odpowiednia ilość mocy dostarczana przetwornikom. Konstrukcje pasywne już na starcie przegrywają przez zastosowanie zwrotnicy pasywnej, która sama w sobie powoduje duże straty mocy. Ja proponuje zainteresować się monitorami Tannoy REVEAL 802.

Jestem pewny że zagrają z lepszym dołem i pardziej szczegółowo niż magnaty i odpada wzmacniacz.

Zarowno microlaby jak i indiana line nota nie maja olbrzymich membran niskotonowych takze nie rozumiem. Jedynie maja wieksza pojemnosc kolumn. Microlab to 16,5 cm a Indiana line to 13,5 cm jak dobrze pamietam. Podobno te Tannoye dosyc przebasowane sa.

e

Zarowno microlaby jak i indiana line nota nie maja olbrzymich membran niskotonowych takze nie rozumiem. Jedynie maja wieksza pojemnosc kolumn. Microlab to 16,5 cm a Indiana line to 13,5 cm jak dobrze pamietam. Podobno te Tannoye dosyc przebasowane sa.

Wymienione przez Ciebie kolumny tak napradę udają tylko bas mebrana 16,5 a tym bardziej 13.5 cm nie jest wstanie przepompować dużej ilości powietrza by wygenerować falę dźwiekową o niskiej częstotliwości bez zniekształceń. Wystarczy sprawdzić to darmowym generatorem tonów np. takim

Ukryta Zawartość

Co do przebasowienia Tannoy REVEAL 802 to one nie są idealnie płaskie ale z tego co pisałeś to Kolega chciał sprzętu grającego c*płym i szczegółowym brzmieniem. Wiąże sie to z przesuniciem balansu tonalnego w kierunku niskich częsotliwości lekkim wycofaniem średnich z wyraźną górą.

Ukryta Zawartość

Do większości kolumn aktywnych o przeznaczeniu pro trzeba jeszcze przetwornik i nie mają pilota.

Możesz mieć przetwornik z pilotem przecież :)

Po co w ogóle komuś polecać do słuchania muzyki monitory aktywne?

Bo oferują wyższą jakość dźwięku, od wzmacniacza + kolumn pasywnych w tej samej cenie.

Ich przeznaczenie jest inne oraz brzmienie również, nie bez powodu przyjęło się, że monitorki to krew z uszu.

Tutaj już p.. farmazony.

Magnaty 673 mają od 30hz.

Przy jakim spadku SPL wzgl. średniego? ... bo do 30 Hz to każda kolumna schodzi ... jedna przy 60dB spadku SPL, a inna przy 6 dB spadku SPL.

Niestety fizyki nie da się przeskoczyć i żeby jakiekolwiek głożniki muszą mieć odpowienią powieżchnię membrany (nie 17cm).

17 cm membrana, to już okolice głośnika 8" . AEON z głośnikiem 8,66" (nie wiem jak duża tam jest membrana) schodzą jakoś do 32Hz @-3dB . Jednak i tak uważam, że dwie drogi z wooferem 8"+ to zły pomysł.

Ja proponuje zainteresować się monitorami Tannoy REVEAL 802.

Te nowe Reveal to bida. Dwie drogi i 8" to też bida, szczególnie w zakresie kolumn budżetowych.

eWymienione przez Ciebie kolumny tak napradę udają tylko bas mebrana 16,5 a tym bardziej 13.5 cm nie jest wstanie przepompować dużej ilości powietrza by wygenerować falę dźwiekową o niskiej częstotliwości bez zniekształceń.

Jest w stanie ... tylko z bardzo niskim SPL :) Przy membranie ~6,5" można już schodzić do ~40 Hz -3 dB, ale to już aktywne kolumny wielokrotnie droższe niż 2tys PLN/para. (np. Genelec 8240A 41Hz -3dB wg. wielu pomiarów)

Na razie w tym temacie to Ty najwięcej p.. a najmniej argumentów i konkretów, jak już się tak rozpisujesz to może byś podał co autor tematu ma wziąć a może tylko piszesz bo nie masz co robić? Jeszcze podaj mi kto kupuje monitory aktywne i do czego :)

Jeżeli patrzysz na specyfikację fabryczną to spoko - może monitor audio bx2. Generalnie można tak sobie strzelać dowolnie bo w internecie każdy Ci inaczej doradzi. Ja np. uważam, że takie bx2 są dobre muzyki elektronicznej, house i generalnie szybkich rytmów z dużą ilością basu. Widziałem raczej opinie o nich że nadają się głównie do spokojnej muzyki - może kwestia wzmacniacza onkyo ale dla mnie kompletnie do takiej muzyki nie pasują. Więc to co Ci polecę to głównie odsłuch.

No i widzisz, pokazałeś klasę w dodatku jak wyżej, argumentów brak, konkretów również, nie umiesz poprzeć swoich wypowiedzi więc obrażasz, poczytaj co to zoofil albo zapytaj się taty, Tobie już dziękujemy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.