Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 4K + amplituner + głośniki - pomoc w wyborze

ddluk

Rekomendowane odpowiedzi

Atmos traktuję jako ciekawostkę i tak to rozpatrując rozwiązanie z odbiciami od sufitu wydaje mi się być w warunkach domowych najlepsze. Wyobrażacie sobie głośniki pod sufitem w domu? A może od razu 22.2 jak stanowi japońska norma Super-Hi Vision (jakby kogoś interesowało: 8K)?

Do mojej ulubionej muzyki wielokanałowej i tak Atmos nie ma zastosowania. Czyli jak to się mówi "moja chata z kraja".

Skoro traktujesz jako ciekawostkę to nie powinieneś w ogóle zabierać głos bo moim zdaniem ten co będzie instalował u siebie głośniki do atmos nie będzie patrzał na wygląd tylko na jakość dźwięku.Porównywanie nas to Japonii uważam jest nie na miejscu w tym momencie.Ludzie mają różne instalacje w salonach zajrzyj do wydań IDG "KIna Domowego" a sam się przekonasz co ludzie instalują i za jakie pieniądze w swoich domach i salonach i nie patrzą na wygląd tylko na jakość dźwięku i ładują w to dużą kasę aby uchwycić to co w kinie i okazuję się że to atmos najlepsze są rozwiązania sufitowe dla tego kina też to stosują jak w PL multikina na wzmacniaczach Crown DCI Projektorze Barco 4K procesorze do atmos CP850 i głośnikach JBL ScreenArray 3732,8350,4642 i stosują też system sufitowy do DA bo jest najlepszy i stosują system :Łóżka i Obiekty można poczytać w av wydanie ze stycznia 2014

W salach kinowych to zupełnie inna bajka, o tym się nie wypowiadam. Co ludzie instalują w swoich domach? Pisma to pokazują? Tak, prasa pokazuje ciekawostki i ekstrema. Periodyki traktujące o budowie domów też nie pokazują tego, co sobie buduje przeciętny statystyczny Kowalski, ale nieruchomości różnych celebrytów i przedstawicieli biznesu z pierwszej pięćdziesiątki najbogatszych Polaków.

Na stronie dolby.com jest skrzynka pytań i odpowiedzi. Odpisują na zadane pytania. Kilka lat temu (Atmosa jeszcze nie było) podyskutowałem sobie z nimi. Przyznali mi rację, że optimum w warunkach domowych to 5.1 i w takiej właśnie konfiguracji jest przytłaczająca większość zestawów home theater w USA.

Zapewniam cie że te pisma co mam i opisane są tam instalacje użytkowników to nie są to biznesmeni nawet z polskiego 100 największych najbogatszych polaków z newsweeka nazwiska by ci nawet nic nie powiedziały radzę zajrzeć do wydań potem się wypowiedzieć.Założenia tych co robią nagłośnienie do DA sa takie same co w kinie bo chcą uzyskać taki sam najlepszy efekt(porównywalny) za włożone pieniądze w sprzęt i nagłośnienie więc metoda ta się nie zmienia jak w kinach system tylko sufitowy jedynie zostaję realizacja metody (łóżka czy obiekty można i obydwie na raz)

Dla mnie też jest optimum 5.1 ale są fanatycy na całym świecie jak i w Polsce co zamontują to dla siebie i nie tylko ci najbogatsi

Powiedz zatem dla kogo (Twoim zdaniem) Dolby wymyślił i adresuje rozwiązanie ze stawianiem na L/R i odbiciami od sufitu? Bo oni sami mówią, że do zastosowań domowych.

chodzi ci o tych co było w kefach czytałem też o podobnym rozwiązaniu Definitive Technology

5.1.2 lub 7.1.2. lub rozszerzeniu 7.1.4 lub 9.1.2 tych kolumn pisałem o taki m rozwiązaniu(w kefach) już przedtem że ludzie po odsłuchu mieli mieszane uczucia i wnioskuję z ich opinii że ci producenci co takie rozwiązanie stosują nie w 100% wyciskają atmos sam nie byłem w Warszawie na pokazach ale paru znajomych było i powiedziało że większość ci co byli i słuchali na pokazie i potem sie wypowiadali że to trik marketingowy zastosowanie takich głośników jest to wersja dla ludzi którzy szukają prostych rozwiązań po pokazie więc coś musi być na rzeczy skoro ludzie kręcą głową z takiego zastosowania

Ja byłem (jak co roku od samego początku tej imprezy) i słuchałem prezentacji. Nie powiem, zrobiło to na mnie wrażenie. Nie wykluczam, że rozwiązanie z głośnikami w suficie być może zrobiło by wrażenie jeszcze większe.

Zawsze jednak w warunkach domowych należy (moim zdaniem) szukać zdroworozsądkowych kompromisów. Nie wyobrażam sobie w domu wspomnianego 22.2.

Procent ludzi z "kinem" w domu jest coraz większy, mnie bardziej przeraża koszt inwestycji w sprzęt niż to że zbiegnie mi trochę miejsca.

Nie lubię chodzić do kina bo:

1 marny obraz

2 fatalny dzwięk

3 trudno się skupić

4 mam daleko

za cenę biletów mam kilka filmów BR z wypożyczali, dlatego oglądam w domowym zaciszu. Nad dolby atoms nie myślę, ale fajnie że jest.

• 8 miesięcy później...

dopiero co skończyłem remont mogłem sobie puścić kable gdzie chciałem a teraz patrze za ampli a są wzmacniacze z dolby atoms ładne jaja , ma ktoś może u siebie ten system mam nadzieję że to znowu nieskuteczny wynalazek bo zaraz zgryzę sufit , pytałem na jakimś innym forum to było puść kable do tylnich dwa hdmi do projektora oraz dwa kabelki do sterowania el matą

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.