Skocz do zawartości
IGNORED

sztuczne światło - LED jakość

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4liter nie urywa ale się spisują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takie 2 do łazienki zamiast halogenow?

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Ja akurat COB'y lubię, weź tylko pod uwagę że w łazience jest dość ważna barwa światła i odwzorowanie kolorów, może lepiej pozostać przy klasycznym rozwiązaniu ? wiele to nie przyjdzie

Odwzorowanie czyli CRI wyraża się w RA im wyższe tym lepiej. Ledy które deklarują CRI 80+ mają prawo świecić całkiem przyjemnie, kultura światła już jest zadowalająca. Żarówki które nie podają CRI lub mają niższe niż 80 omijam szerokim łukiem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Fajna.

Tylko weź pod uwagę ten dopisek o jej mocnym nagrzewaniu się. Nie wiem do jakiej oprawy u Ciebie trafi, ale to że nie może pracować dłużej niż 1h, jest mocno niepokojące.

Ja akurat COB'y lubię, weź tylko pod uwagę że w łazience jest dość ważna barwa światła i odwzorowanie kolorów, może lepiej pozostać przy klasycznym rozwiązaniu ? wiele to nie przyjdzie

Odwzorowanie czyli CRI wyraża się w RA im wyższe tym lepiej. Ledy które deklarują CRI 80+ mają prawo świecić całkiem przyjemnie, kultura światła już jest zadowalająca. Żarówki które nie podają CRI lub mają niższe niż 80 omijam szerokim łukiem.

Ogólnie wole zwykle światło od leda ale chcę zrobić wymianę wszystkich żarówek na ledy i przy okazji zwiekszyc moc świata np halogena 33W wymienic na tego leda 7.5 60 z gwintem e27 na leda 10 itd.

Halogeny świecą bardzo słabo, żarówka 60W przy ledzie 10w też wypada bardzo marnie. Ja w całym domu mam 4 żarówki normalne w tym 2 to kotłownia i spiżarnia.

Zanim zakupisz większą ilość, kup sztukę na testy.

Z doświadczenia stwierdzam, że opisy producentów i niepotwierdzone certyfikatami dane to gówno warta poezja pomieszana z s-f.

Jeżeli nie kupujemy uznanych marek i to z wyższej półki (np. Osram) to zakup testowy jest w zasadzie obowiązkowy.

Jestem Europejczykiem.

Z doświadczenia stwierdzam, że opisy producentów i niepotwierdzone certyfikatami dane to gówno warta poezja pomieszana z s-f.

Jeżeli nie kupujemy uznanych marek i to z wyższej półki (np. Osram) to zakup testowy jest w zasadzie obowiązkowy.

Domyślam się że te dane to s-f dlatego właśnie zakładam jak mam zarowke 60 to wymieniam od razu na leda 10 to jest uwzglednione 30% na s-f bo teoretycznie tyle wydajniejszy powinien być ten led woec przynajmniej odpowiednik 60 powinien być.

Dane są wyssane z palca, u każdego.

waty nie odzwierciedlają ilości światła, więc 10W led nie koniecznie może być lepszy od 60w zwykłej żarówki. Teoretycznie im większy SMD tym więcej daje światła więc np SMD5050 jest jaśniejszy od SMD3528 a potem już kwestia co dany product popsuł. Niesetny duże "ledy" to problem przegrzewania się dlatego często żarówki z tymi chipami mają radiatory a i to nie eliminuje ich częstszego przepalania się.

Im nowsza "dioda" tym więcej światła i teoretycznie lepsza jego kultura, do tego dochodzi jakość zasilania i np soczewka zmieniająca barwę i kąt świecenia. Skupiając się na popularnych markach delikatnie mówić nie ma w czym wybierać i próżno szukać nowości. Oczywiście z roku na rok jest coraz lepiej, mówię też tylko o polskim rynku i produktach tu dostępnych. Niestety znowu jesteśmy dyskryminowani.

Ja od kilku lat testuje LED'y i kupuje z allegro w dodatku żadne tzw popularnych marek, nie twierdzę że trzymają parametry ale są jasne, mają akceptowalną czasem nawet przyjemną barwę światła i rozsądną cenę. Nie stwierdzałem utraty strumienia świtała (na oko), jedyna wada która czasem irytuje to "przepalanie się" ale od tego jest gwarancja. Oczywiście mam wybrane firmy i sprzedawców.

Te są bardzo zbliżone do żarówek / halogenów (świecą bardzo ciepło) ale według mnie jeszcze za słabe.

-LED-Filament-Technik-Birne-Kerze-Gluehfaden-Kohlefaden-Birne.jpg

HT1v1xqFKNbXXagOFbXI.jpg

Ukryta Zawartość

4liter nie urywa ale się spisują.

do garażu ok do domu nie polecam , Ra 80 to między bajki włożyć, testowałem w ledlumenie większość , te smd są słabe

Ukryta Zawartość

A takie 2 do łazienki zamiast halogenow?

mam coby w łazience po podłączniu porównaniu do zwykłaych halogenów to widać jak wyprane są barwy Ra w okolicy poniżej 80 jak dla mnie,

mam w kibelku nad pralką i podświeltenie kosza z brudną bielizną, przy lustrach gdzie oglądam twarz zwykłe halogeny i osramy pro z Ra 90 różnica w stosunku do cobów bardzo duża!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

A co sądzicie o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Są teraz w Brico po 7,99zł.

Ukryta Zawartość

Fajna.

Tylko weź pod uwagę ten dopisek o jej mocnym nagrzewaniu się. Nie wiem do jakiej oprawy u Ciebie trafi, ale to że nie może pracować dłużej niż 1h, jest mocno niepokojące.

fajna ale w realnie nia ma tyle lumenów, testowałem 7,5 W , i okazało się że faktycznie dają może około 400lm przy podobnym kącie świecenia jak osram pro

A co sądzicie o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Są teraz w Brico po 7,99zł.

dla mnie smd przy halogenie 120 to kiepski pomysł, będzie szeroko ale ciemno,

Dane są wyssane z palca, u każdego.

waty nie odzwierciedlają ilości światła, więc 10W led nie koniecznie może być lepszy od 60w zwykłej żarówki. Teoretycznie im większy SMD tym więcej daje światła więc np SMD5050 jest jaśniejszy od SMD3528 a potem już kwestia co dany product popsuł. Niesetny duże "ledy" to problem przegrzewania się dlatego często żarówki z tymi chipami mają radiatory a i to nie eliminuje ich częstszego przepalania się.

Im nowsza "dioda" tym więcej światła i teoretycznie lepsza jego kultura, do tego dochodzi jakość zasilania i np soczewka zmieniająca barwę i kąt świecenia. Skupiając się na popularnych markach delikatnie mówić nie ma w czym wybierać i próżno szukać nowości. Oczywiście z roku na rok jest coraz lepiej, mówię też tylko o polskim rynku i produktach tu dostępnych. Niestety znowu jesteśmy dyskryminowani.

Ja od kilku lat testuje LED'y i kupuje z allegro w dodatku żadne tzw popularnych marek, nie twierdzę że trzymają parametry ale są jasne, mają akceptowalną czasem nawet przyjemną barwę światła i rozsądną cenę. Nie stwierdzałem utraty strumienia świtała (na oko), jedyna wada która czasem irytuje to "przepalanie się" ale od tego jest gwarancja. Oczywiście mam wybrane firmy i sprzedawców.

Te są bardzo zbliżone do żarówek / halogenów (świecą bardzo ciepło) ale według mnie jeszcze za słabe.

-LED-Filament-Technik-Birne-Kerze-Gluehfaden-Kohlefaden-Birne.jpg

HT1v1xqFKNbXXagOFbXI.jpg

generalnie przy diodzie smd 5050 uzyskują około 100lm z Wata, ale kosztem jakości światła około 80 Ra żadko powyżej 85,

dla mnie jakość tego światła jest jeszcze słaba i do pokoju nie zastosowałbym takiego, choć ikea ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) całkiem udaną żarówkę, mam taką i świeci akceptowalnie gdzie napisane jest Ra >87, ale w porówaniu znowu do halogenu osram pro Ra90 jest duża różnica w kolorach.

dodatkowo wiele znich nawet markowych o czym pisałem wcześnie ma efekt stroboskopu co jest irytujące zważywszy na sposób odbioru światła przez oko i ceną jaką trzeba dać np nadziałem się na osrama takaiego i wcześniej na ledy ikeaowskie choć obecne gu10 nie stroboskopują już to nie powiesił bym nad lustrem gdzie mam oglądać twarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Kupiłem dwie sztuki i powiem że źle nie jest,wieczorem będzie lepsze porównanie.Do tej pory mam w kuchni te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,tyle że kupione u tego samego sprzedawcy dwa lata temu z czterech dwie już padły po niecałych dwóch latach! Zamiast świecić to migają,taka delikatna dyskoteka,no i te wcześniejsze miały więcej lumenów niż te które obecnie gościu sprzedaje.Ogólnie jestem zawiedziony trwałością bo światło dawały bardzo jasne,te obecne są ciemniejsze.

Ukryta Zawartość

jak chcesz mieć dobrego leda to niestety trzeba zapłacić, kupiłem

Ukryta Zawartość

927 i 930 w dobej cenie do domu , w salonie 930 kapitalnie się sprawdzają , w pokoju u dzieciaków i sypialni i łazience 927,

nie ma co oszczędzać moim zdaniem zbytnio na świetle jeżeli chce się mieć dobrej jakości , na kable wydajemy sporo a o oczy też trzeba dbać.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Przy tej cenie za te osramy to lepiej kupić zwykłe prądożerne a i tak wyjdzie taniej.Kupowanie led za takie pieniądze to wywalanie kasy w błoto.Gdzie tu ekonomia?

przeliczałem , i u mnie po kilkunastu miesiącach z tego co pamiętam ok 12-14 już się zwracają przy średnio rocznym paleniu w ciągu śwaitła 4h na dobę (zimą do 8h latem do 2h, koszt jednej lapmpy 60pln, tylko zwykła po roku się przepala dodatkowy koszt,

Focal + Naim

Do czego porównywałeś te osramy? Do tradycyjnych halogenowych 25watt?

Nie masz żadnej gwarancji że te żarówki nie padną po dwóch latach,a widywałem już opinie że te firmowe też padają.

Kto siedzi w kuchni zimą 8h ??

Do czego porównywałeś te osramy? Do tradycyjnych halogenowych 25watt?

Nie masz żadnej gwarancji że te żarówki nie padną po dwóch latach,a widywałem już opinie że te firmowe też padają.

Kto siedzi w kuchni zimą 8h ??

8h salon zimą od 15 jak jest ciemno do 22 a czasem w dzień nawet doświetlam, latem 2h doświetlenie,

co do przepalenia nie wiem jak wszystko może się zepsuć, z tego co wiem to jednak seria pro jest projektowana pożadnie pod względem odprowadzania ciepła , bo większość ledowych halogenów ma dalej z tym problem i to temperatura powoduje nie przepalenie samego leda ale układu zasilającego głównie kondy padają,

gwarancje mam więc bez problemu wymienią,

osram pro 5W 350lm to odpowiednik 50W halogenu o strumieniu około 350lm do tego porównywałem , różnica poboru wat 45W x4h x 365 x 0,7brutto kilowatgodzina z przesyłem daje około 45pln plus koszt wymiany halogenu raz na rok przy takim obciążeniu to daje ok 50pln

generalnie po to kupiłem ledy aby świeciły w cyklach non stop, aby było poczucie światła w domu a nie ciągłego wyłączania bo zwykły kręci za szybko licznik, i przemykania z pokoju do pokoju gasząsz ciągle, mając poczucie ciemni w domu,

obecnie u mnie salon to niecałe 40W a daje prawie 2000lumenów , zwkłe halogeny przy tym oświetleniu pobierały 250W, różnica jest, w drugim roku eksploatacji żarówki osram pro mimo że drogie zwracają się drugi raz.

Focal + Naim

Czy ktos ma jakies doświadczenie z oswietleniem sterowanym bezprzewodowo (wifi)? Z tego co widze, to jest juz na rynku kilka rozwiazan, oczywiscie niekompatybilnych. Roznia sie cenami, niektore wymagaja ciaglego dostepu do Internetu. Przykladowo interesuje mnie takie rozwiazanie z czujnikiem ruchu, ale mam obawy jak to zadziala jezeli ktos wchodzi np do pokoju i sada w fotelu aby przeczytac ksiazke i siedzi tak kilkanascie minut bez ruchu. Czy takie czujniki sa na tyle inteligentne aby nie gasic swiatla w tym czasie?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzieciom kupiłem fajne ledowe lampki na biurko.

Fajne bo mają zmienną barwę światła 3300, 4200, 5500 i regulowaną pięciostopniową jasność.

http://allegro.pl/show_item.php?item=4982677441

wyglądają fajnie ale Ra>70 słabo, ja swoim nad biurkami postawiłem

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

ja kupiłem op 62 brutto zamawiając wiecej sztuk ale w innym sklepie

koszt podobny a Ra 90 jednak oddaje kolory prawie jak zwykły halogen :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

do garażu ok do domu nie polecam , Ra 80 to między bajki włożyć, testowałem w ledlumenie większość , te smd są słabe

tą SMD mam tylko jedną i CRI ma na pewno wyższe niż te które kupowałem wcześniej które tez miały mieć 80+, wymienię prawdopodobnie wszystkie bo głupio to wygląda.

Ledlumen i ich parametry to jedna wielka ściema, kupisz dwie żarówki różnych typów o takich samych parametrach które świecą zupełnie inaczej. Mimo to ogólne wybrane modele dają radę.

Osram bardzo ciemny i drogi, jedyna zaleta to CRI.

czy ciemny , może inaczej wg mnie jak porównywałem 6W osrama pro z halogenem 50W przy podobnym kącie 36-38stopni to ilość światła jest podobna, więc raczej 350lm są uczciwe,

co do cobów do mają naprawde ładnie równo wyprowadzony strumień światła , są ciekawą konstrukcją ale jeszcze gdyby miały większe Ra pod 90 były by bardzo interesujące.

Focal + Naim

Czy halogen tez daje takie wąskie światło?

najczęściej spotykane są w formie reflektora o strumieniu 36-38stopni.

Ponawiam pytanie, czy ktos interesowal sie "smart" oswietleniem - zarowki sterowane bezprzewodowo? Jaki system jest najlepszy do mieszkania?

nie interesowałem się ale np osram też robi takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość Gosc

(Konto usunięte)

wyglądają fajnie ale Ra>70 słabo, ja swoim nad biurkami postawiłem http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60262598/

i http://www.getalamp.pl/osram-parathom-pro-par16-50-36-adv-7-w-927-gu10.html

ja kupiłem op 62 brutto zamawiając wiecej sztuk ale w innym sklepie

koszt podobny a Ra 90 jednak oddaje kolory prawie jak zwykły halogen :)

Dla dzieci znaczenie też miało, że maja na biurku 12V i to w szczelnej obudowie a nie 230V, z wtykami gdzie można włożyć palucha, lub rozbić żarówkę po jej wywróceniu.

No i moc też chyba w tej mojej większa. A i regulacja barwy i natężenia to też fajna sprawa.

nie będę się spierała ale Ra na poziomie 70 nie nadaje się kompletnie do pracy jak dla mnie zwłaszcza dla dzieci gdzie oczy patrzą na kolory. Regulacja może fajna ale dla mnie jakość światła najważniejsza 350lumenów na biurko jest wystarczające.

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.