Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kino domowe / muzyka do 10 tyś.

Bowler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy taki zestaw spełni moje oczekiwania. Sprzęt do salonu ok 20 m2 . Budżet +/- 10 tyś.

Głównie do słuchania muzyki, niekoniecznie głośno. Typ: blues.

Dodatkowo ma spełniać funkcję kina domowego.

Sprzęt:

- Onkyo TX-NR828

- Quantum Ferrum 7000

- Quantam Cuba 8

- Onkyo BD-SP309

Czy można polegać na odsłuchu w marketach typu MM?

Do 20m kw mógłbyś z powodzeniem spróbować systemu Def Tech, opartego o fronty BP6, jeśli szukasz bardzo przestrzennego brzmienia

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-6-bp6-kolumny-podlogowe-2szt?campaign-id=10

lub o monitory SM65, jeśli lubisz mocne uderzenie stopy perkusyjnej, kulturalną górę i mocne wysunięte do przodu wokale

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-65-sm65-kolumny-stereo-2szt?campaign-id=10

Ewentualnie, z bardziej klasycznych kolumn Polk Audio z uznanej serii RTi, jeśli szukasz ciepłego, barwnego i relaksującego dźwięku

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a5-rtia5-kolumny-podlogowe-2szt

do powyższych propozycji każdy producent oferuje centralki i surroundy

od 1000 do 2000zł za sztukę centralki i parę surroundów do tego można dobrać firmowe suby

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a5hc-a5-hc-5-0-system-zestaw-kina-domowego-rti-a5-csi-a4-rti-a1

Jeśli zaś myślisz o tym aby zmieścić się bez problemu w 10.000zł to zerknij na gotowe zestawy Melodika oraz Indiana Line

http://sklep.rms.pl/zestaw-kolumn-kina-domowego-5-0-melodika-bl-420s-bl40-blc20-bls20

http://sklep.rms.pl/zestaw-kina-domowego-5-0-indiana-line-tesi-565-240-560-740-czarny

i do tego firmowy subwoofer Polk Audio

http://sklep.rms.pl/polk-audio-psw125-psw-125-subwoofer-aktywny

http://sklep.rms.pl/polk-audio-dsw-pro-440wi-dswpro440wi-180w-aktywny-subwoofer-8cali

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj,

jeśli zależy Ci na systemie wielokanałowym, który także dobrze sprawdzi się w roli odsłuchu dobrej muzyki w trybie dwukanałowym, proponuję następujące rozwiązania.

Wybór amplitunera ONKYO TX-NR828 można spokojnie pozostawić, to bardzo dobry, wydajny amplituner, który w odpowiedniej konfiguracji potrafi miło zaskoczyć.

Większy wybór będzie w kwestii kolumn. Bardzo uniwersalnym zestawem, który jednak powinien Cię w pełni usatysfakcjonować będzie Dali Zensor 7/1/Vokal z subwooferem Sub E-9F. To pełne kino w konfiguracji 5.1. Natomiast jeśli duży nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, zdecydowanie lepszym wyborem będzie konfiguracja, oparta na kolumnach Dali Ikon 6 MK2 / 1 MK2 / Vokal 2 MK2. W komplecie nie będzie subwoofera, jednak zawsze w przyszłości możesz go dokupić (w tym przypadku proponowałbym REL T5 lub REL T7).

Kolejną ciekawą propozycją będzie zestaw, oparty na kolumnach KEF serii Q (Q500 / Q100 / Q200C). To trochę inne brzmienie w stosunku do DALI, świetna przestrzeń, bardzo dokładna scena.

Na koniec także uniwersalny, dobry zestaw - Monitor Audio oparty na serii Bx (Bx6/Bx1/BxC/BxW10).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Myślę że każda z powyższych propozycji jest wyraźnie lepsza niż zestaw Quadral szczególnie przy odsłuchu muzyki. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza powyższymi propozycjami mamy dziesiątki urządzeń i kolumn, które można posłuchać i dobrze wybrać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Można zrobić jeszcze inaczej, jeżeli koledze zależy na jakości dźwięku w stereo. Kupić niższy model amplitunera z pre-out za powiedzmy 2-2,5k i do tego dokupić na początek sam wzmak. Z czasem dokupić CD lub porządny odtwarzacz sieciowy. Na ten metraż nie potrzeba bardzo mocnego amplitunera. Za resztę kolumny i/lub subwoofer. Na tego Onkyo 309 uważaj, bo ma sporo negatywnych opinii co do szybkości dzialania, zawiech czy awaryjności. Ja do kina kupilem zwyklego Panasa za niecałe 500zł i jestem zadowolony. Jeżeli natomiast zależy koledze na tej jakości z jednego tylko klocka - amplitunera KD, to osobiście bym poszedł w marki NAD T748/757, Cambridge Audio Azur 351R/551R, Arcam AVR 380. To są amplitunery grające bdb. w stereo. Z marek bardziej popularnych to coś z Marantza, Denona lub HK. Onkyo pomimo że sprzęt bardzo dobry w kinie i super funkcjonalny w stereo może wypaść dość średnio.

To moze kolega lukag zaproponuje cos .czy to moze scisle tajne ?

Takie troche smieszne zachowanie branzy...

Moja wiedza to lata praktyki, a ty chcesz za 3 sekundy poznać Nirwanę nie tędy droga kolego.

Przeciez zdradzasz swoja ..nirwane.. na privie jak to powyzej zaproponowales komus kto chce zaplacic...wiec rozumiem ze pieniazki otwieraja dla ciebie kazda droge( to samo robisz w innym temacie tego forum)

Jezeli masz taki tani I dobry sprzet a jestes z branzy to powinienes zrobic fortune sprzedajac swoja wiedze I produkty publicznie.czyz nie na tym to polega ?

Chyba ze twoja dzialalnosc polega na kupnie na allegro lub tu na forum I sprzedaniu drozej tutaj ale tak ..po cichu.. na privie zeby nikt nie pokojarzyl faktow...

Takie zachowanie tylko psuje opinie dobrym ludziom z branzy...

Mniejsza z tym...zachowaj te swoja ..nirwane.. I lata praktyki dla siebie lub dla tych na privie...

Przeciez zdradzasz swoja ..nirwane.. na privie jak to powyzej zaproponowales komus kto chce zaplacic...wiec rozumiem ze pieniazki otwieraja dla ciebie kazda droge( to samo robisz w innym temacie tego forum)

Jezeli masz taki tani I dobry sprzet a jestes z branzy to powinienes zrobic fortune sprzedajac swoja wiedze I produkty publicznie.czyz nie na tym to polega ?

Chyba ze twoja dzialalnosc polega na kupnie na allegro lub tu na forum I sprzedaniu drozej tutaj ale tak ..po cichu.. na privie zeby nikt nie pokojarzyl faktow...

Takie zachowanie tylko psuje opinie dobrym ludziom z branzy...

Mniejsza z tym...zachowaj te swoja ..nirwane.. I lata praktyki dla siebie lub dla tych na privie...

Sam przyznałeś, że wiedza i lata doświadczenia to rzeczy bardzo cenne,ja przyznam że najcenniejsze. Co do kupna komponentów Hi Fi, jaka różnica gdzie je kupie ? dla mnie żadna, czy będzie to Allegro,Japoński markt,czy byłe studio nagraniowe w którym nagrywali sławni tego świata, czy wnuczek zmarłego kolekcjonera.który wszystko wyprzedaje jak leci. Chcesz bajki dorobię ci każdą którą będziesz chciał usłyszeć.Tak naprawdę co kogo obchodzi za ile kupiłem klocek, chyba tylko nas Polaków wiecznie niedowartościowanych.jeżeli ja coś kupie tanio,to przecież nic nie stoi na przeszkodzie abyś też śledził sprzedażowy świat audio, pojechał na przykład 2000km,zatankował spał w Hotelu i kupił swój wymarzony rodzynek,tak opiewany na forach. Chcesz być zadowolony z zakupów, rusz głową.Nie oceniaj kogoś komu się chce tą głową ruszać, Pozdrawiam

A dlaczego na priv udzielam info. A to z prostej przyczyny ,bo nie każdy kupujący chce ujawniać wszystkie swoje konwersacje z ewentualnym sprzedającym. Po drugie podaje nr tel i to przez telefon, ustalam wstępne rzeczy, gdzie często rozmowa trwa około 1h.

Nie bierz tego co napisalem do siebie.napisalem jak to wyglada z punktu widzenia czytelnika.bo moze tego nie dostrzegasz I przez to tracisz klijentow.powinna to byc cenna rada dla ciebie

zajmuje sie tym samym co ty , lecz zagranica wiec nie musisz mi tlumaczyc jak to dziala...pozdrawiam

ps

,,Moja wiedza to lata praktyki, a ty chcesz za 3 sekundy poznać Nirwanę nie tędy droga kolego,, - takie zwroty tez sa nie potrzebne,bo tym nie przyciagasz a wrecz odwrotnie.tracisz potencjalnych klijentow...

W tym roku jak byłem nad morzem, to też taki starszy gość się rozłożył z kubkami, ale oczywiście pojawiło się dwóch napakowanych gości ( niby przypadkowi klienci). Jak patrzyłem z boku, to za każdym razem bym odgadł, a ten pakerek raz wygrywał 100zł a za chwilę przegrywał, i tak się tylko tym banknotem wymieniali. Pewnie podpucha, że niby można tak łatwo odgadnąć gdzie ta kulka się znajduje:)

@Bowler nie wiem czy coś już kupiłeś ale pomijając posty przekupek ja też miałem taki dylemat i miałem dwie ciekawe opcje:

1. Amplituner z wszelkimi bajerami sieciowymi ale trochę lepszy niż przeciętny + multidotwarzacz CD/BR -> plusy to dobre kino, w miarę dobra muzyka i tylko dwa klocki do ogarnięcia. Minus to małe możliwości podmiany czegokolwiek, duża ingerencja w cały system.

2. Tańsza i słabsza wersja ampli w obudowie slim ale z sieciowymi gadżetami i koniecznie z pre-out + wzmacniacz stereo zewnętrzny do napędu frontów ale musi mieć możliwość wpięcia na koniec mocy + CD + transport BR -> Plusy takiego rozwiązania to dobre kino i jednocześnie dobre stereo, duże możliwości konfiguracyjne klocków na przyszłość i zabawa w wymianę elementów. Minusy to 4 osobne klocki do ogarnięcia i o ile z jednej stajni da się to zrobić w miarę bezboleśnie to kupując rożnych producentów mogą być schody i będzie brzydko.

Wybrałem opcję 1 ponieważ jakość muzy z ampli mi wystarczy, zajmuje to mniej miejsca, ładnie wygląda i nie wkurza mojej "połowicy" ilością nowości do ogarnięcia żeby dać głośniej tv jak leci "M jak miłość".

Które rozwiązanie droższe to zależy od Ciebie jakiej klasy kupisz sprzęt. W pierwszym więcej zostanie na dobre głośniki 5.1, w drugim trzeba będzie poszukać kompromisu albo rozszerzać system w przyszłości. Mnie została kasa z 10kzł na aparat cyfrowy i pilota Harmony. Nie chciałem wydać kasy na siłę i jestem zadowolony.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.