Skocz do zawartości
IGNORED

Dekodery dźwięku (pytanie laika)

Wickerman_gda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się właśnie do zakupu amplitunera i po dlugim studiowaniu for, stron sklepów i producentów naszła mnie pewna wątpliwość dotycząca dekoderów dźwięku. Przegladałem ofertę Pioneera i zwróciłem uwage na dwa modele VSX-1123 i VSX-924. VSX-924 to zdaje się nowy (tegoroczny) model, ale lista dekoderów w porównaniu z VSX-1123 jest bardzo uboga (zestawienie tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

I teraz tak się zastanawiam, czy amplituner VSX-924 będzie miał problemy z odtworzeniem (dekodowaniem) dźwięku w tak wielu formatach, czy może jest tak, że jest jakaś kompatybilność wsteczna i dekoder Dolby Pro Logic IIz będzie w stanie odtworzyć wersje II i IIx. DTS wydawał mi się dość podstawowym formatem dla płyt DVD, a tu się okazuje, że takiego dekodera nie ma. Ale może DTS Neo X sobie z nim poradzi?

Zakładam podłączenie odtwarzacza BD kablem HDMI do amplitunera - jak rozumiem, wtedy to amplituner odpowiada za dekodowanie ścieżek audio? Odtwarzacz Pioneer BDP-170 ma w specyfikacji dekodery "Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio".

Przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie, ale w necie jakoś nie mogę znaleźć słowa o kompatybilności poszczególnych dekoderów.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sęk w tym, że ta grafika jest właśnie ze strony Pioneera :| Chociaż oczywiście dopuszczam taką możliwość, że wpisy były robione w innym czasie i dlatego wyglądają inaczej.

Chciałem się jednak upewnić dlatego, bo po pierwsze jak wspomniałem informacji w necie o ewentualnej kompatybilności poszczególnych dekoderów nie znalazłem, a po drugie zdziwiłem się, że czasem nawet dość drogie (jak na mój poziom) amplitunery, mają dość krótką listę dekoderów i np. czystego DTS często nie ma.

i np. czystego DTS często nie ma.

Jeśli ma najnowsze tzn. DTS HD to i ma DTS .

Od strony 111 do strony 117 ( strona ze słowniczkiem ) są tabele i tam są te stare dekodery ( instrukcja niemiecka ).

Ukryta Zawartość

Zakładam podłączenie odtwarzacza BD kablem HDMI do amplitunera - jak rozumiem, wtedy to amplituner odpowiada za dekodowanie ścieżek audio? Odtwarzacz Pioneer BDP-170 ma w specyfikacji dekodery "Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio".

W twoim przypadku i w połączeniu HDMI można ustawić żeby dekodował Player i wysyłał wielokanałowe PCM do ampli , a tam ampli na DACa , lub bezpośrednio " surowy strumień " z playera do ampli , a tam ampli dekoduje i daje do DACów ( w drugim przypadku zapali się magiczne oko HD w amplitunerze ) .

Edytuję : , albo strona 14 opis wyświetlacza jest DTS itd.

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedź czester. Namierzyłem wersję angielską tego manuala (czyli w bardziej strawnym dla mnie języku) i rzeczywiście wynika z tych zapisów, że ścieżki DTS także zostaną rozkodowane.

Ale w takim razie ta forma opisania dekoderów na stronie Pioneera jest trochę myląca. No trudno. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

DTS czy DD miały już amplitunery stare jak węgiel:) Nie masz się czym przejmować, bo nie spotkałem teraz amplitunera w sprzedaży, który by nie miał nowych dekoderów HD, a już nie mówiąc o starszych. Teraz z nowszych bajerków jest atmos czy 4k, ale czy to się przyda to już inna kwestia.

Po co te wszystkie dekodery jak na płytach spotkałem chyba ze 3 na krzyż.

Każda prawie płyta ma stereo PCM, DD AC3 lub DTS ewentualnie na blu-ray HD Master i to na tyle.

Z tv tylko stereo i w porywach DD 3.2.1.

Stereo PCM można uruchomić wielokanałowo w Dolby Pro Logic, Neo6 cinema/music itd itp ale to są sztuczne twory.

Lepiej skup się na przyłączach bo w końcu to centrum i wszystko co się ma do tego ustrojstwa się podpina, wygodzie obsługi i oczywiście na jakości dźwięku.

No i właśnie to ten DTS mnie zastanawiał. Mam trochę filmów na DVD ze ścieżkami DD i DTS i po prostu miałem wątpliwości czy DTS ruszy, ale jak widać nie będzie z tym problemów.

Co do pozostałych aspektów (wejścia/wyjścia, dźwięk, itp.) to oczywiście też na nie zwracam uwagę.. i pewnie dlatego "pracuję" nad tematem od 2 miesięcy i jeszcze końca nie widzę ;)

A czy może ktoś potrafi odpowiedzieć na być może dziwne pytanie, dlaczego amplituner Pioneera o wydawałoby się bardzo zbliżonych parametrach i funkcjonalnościach jest znacznie tańszy niż odpowiedniki np. Yamahy. Czy ma on jednak jakieś braki w funkcjach, których nie widać na pierwszy rzut oka, czy może to kwestia jakości wykonania?

A czy może ktoś potrafi odpowiedzieć na być może dziwne pytanie, dlaczego amplituner Pioneera o wydawałoby się bardzo zbliżonych parametrach i funkcjonalnościach jest znacznie tańszy niż odpowiedniki np. Yamahy.

Jaki model Yamahy ?

Jaki model Yamahy ?

Np. RX-V777. Wydaje mi się, że w kwestii funkcjonalności są całkiem zbliżone. Przewagą Yamahy jest Wi-Fi, chociaż dla mnie akurat nie jest to priorytetem (net podłączę kablem).

Jeśli chdzi o wyposażenie, to głównie patrzę na wyjścia pre-out (pod kątem podłączenia wzmazniacza stereo w przyszłości).

Akurat cenami to się nie ma co sugerować, bo niedawno Yamahe 775 można bylo kupić delikatnie ponad 2k, a teraz widzę że cena modelu w okolichach 2800zł - 2900zł. Podobnie było z Onkyo serii 6xx, gdzie ja 3 lata temu kupowalem za 1450zł a teraz trzeba dać powiedzmy 2k. Za nowości niestety przepłacamy. Sklepy też sobie narzucają marże w cały świat. Odbiegnę trochę od tematu audio, bo dzisiaj szukalem baterii zlewozmywakowej, gdzie w sklepie cena była 290zł a w sklepie internetowym już bym kupił za niecałe 230zł, gdzie sprzedawca przecież też jeszcze zarabia. To ile taka bateria kosztuje gdy sklep zamawia od producenta? To jest róznica na głupich 300zł, a na sprzęcie wartym kilka lub kilkanaście tys. jakie mogą być rozbieżności cenowe?

Np. RX-V777. Wydaje mi się, że w kwestii funkcjonalności są całkiem zbliżone. Przewagą Yamahy jest Wi-Fi, chociaż dla mnie akurat nie jest to priorytetem (net podłączę kablem).

Jeśli chdzi o wyposażenie, to głównie patrzę na wyjścia pre-out (pod kątem podłączenia wzmazniacza stereo w przyszłości).

To zobacz ile kosztuje najtańszy pionek aktualnej serii z wyjściem wielokanałowym analogowym , on jest chyba o wiele droższy .

Na temat podłączania kabla od internetu do urządzeń oprócz modemu , rutera ADSL to mam takie zdanie , że lepiej tego nie robić bo może strzelić piorun i może skutkować to awarią . Przykładem może być to iż po zakupie TV wywaliłem modem neostrady , zainstalowałem ruter ADSL z łącznością bezprzewodową i dopiero dokonałem połączenia z TV bezprzewodowo. Strzelił piorun w słup koło mego domu ( w koło słupa rosły trzy wyższe brzozy , komunalna wycięła je, a podobno w brzozy rzadko strzela piorun ) , ruter nie działa i komp poszedł do fachowca bo nie było Audio , które szło z kompa do DACa , dac ocalał . Co by było gdyby kabelkiem do plazmy ?

To zobacz ile kosztuje najtańszy pionek aktualnej serii z wyjściem wielokanałowym analogowym , on jest chyba o wiele droższy .

Na temat podłączania kabla od internetu do urządzeń oprócz modemu , rutera ADSL to mam takie zdanie , że lepiej tego nie robić bo może strzelić piorun i może skutkować to awarią . Przykładem może być to iż po zakupie TV wywaliłem modem neostrady , zainstalowałem ruter ADSL z łącznością bezprzewodową i dopiero dokonałem połączenia z TV bezprzewodowo. Strzelił piorun w słup koło mego domu ( w koło słupa rosły trzy wyższe brzozy , komunalna wycięła je, a podobno w brzozy rzadko strzela piorun ) , ruter nie działa i komp poszedł do fachowca bo nie było Audio , które szło z kompa do DACa , dac ocalał . Co by było gdyby kabelkiem do plazmy ?

Czy dobrze rozumiem, że pisząc o wielokanałowym wyjściu analogowym masz na myśli ten cały zestaw wyjść pre-out? Sorry, ale jak napisałem w tytule jestem laikiem - próbuję kupić swój pierwszy sprzęt i na razie niewiele wiem. Jeśli to o to chodzi, to ten Pioneer rzeczywiście jest uboższy. A pre-out na wszystkie kanały to dopiero w sporo droższych modelach. Chociaż i tak zakładałem, że tylko na fronty bym wykorzystał to wyjście.

Co do ewentualnego strzału pioruna to prawdę mówiąc nie pomyślałem o tym. Fakt, chyba jednak lepiej to przez WiFi puścić i nie ryzykować, dzięki za podpowiedź :)

Czy dobrze rozumiem, że pisząc o wielokanałowym wyjściu analogowym masz na myśli ten cały zestaw wyjść pre-out?

Tak .Wyjście wielokanałowe analogowe to pre-out 7.1 , lub 5.1

Pioneer rzeczywiście jest uboższy. A pre-out na wszystkie kanały to dopiero w sporo droższych modelach. Chociaż i tak zakładałem, że tylko na fronty bym wykorzystał to wyjście.

, ale gdy podłączysz do pionka który ma samo wyjście stereo L R wzmacniacz stereo , to kino nie będzie poprawnie działało , gdyż sygnał wielokanałowy 5.1 np. DTS 5.1 zostanie zmiksowany do postaci dwukanałowej i wyprowadzony z amplitunera do wzmacniacza i dalej na na kolumny frontowe systemu kina domowego . Żeby porządnie to zrobić to trzeba mieć te wyjście w ampli co najmniej 5.1 , jest to WYJŚCIE DEDYKOWANE NA KAŻDY KANAŁ wtedy wychodzisz z tego wyjścia FRONT L R . Wtedy kino będzie działało poprawnie .

Jeśli będziesz podłączał jakiś wzmacniacz w przyszłości , to wtedy napisz , ktoś odpowie jak to poprawnie zrobić , to ważne .

ale gdy podłączysz do pionka który ma samo wyjście stereo L R wzmacniacz stereo , to kino nie będzie poprawnie działało , gdyż sygnał wielokanałowy 5.1 np. DTS 5.1 zostanie zmiksowany do postaci dwukanałowej i wyprowadzony z amplitunera do wzmacniacza i dalej na na kolumny frontowe systemu kina domowego . Żeby porządnie to zrobić to trzeba mieć te wyjście w ampli co najmniej 5.1 , jest to WYJŚCIE DEDYKOWANE NA KAŻDY KANAŁ wtedy wychodzisz z tego wyjścia FRONT L R . Wtedy kino będzie działało poprawnie .

Czyli jakbym to tego pionka podłączył wzmacniacz, do którego byłyby podpięte fronty, a pozostałe głośniki zostałyby podłączone do amplitunera to wtedy byłyby problemy z odtwarzaniem sygnału 5.1? Bo tak to zrozumiałem.

A w przypadku pre-out dla wszystkich kanałów to podłączenie właściwie wyglądałoby tak samo chyba. Czyli fronty do stereo, a central i 2x surround do amplitunera.

Ech, to chyba za trudne ;)

Czyli jakbym to tego pionka podłączył wzmacniacz, do którego byłyby podpięte fronty, a pozostałe głośniki zostałyby podłączone do amplitunera to wtedy byłyby problemy z odtwarzaniem sygnału 5.1? Bo tak to zrozumiałem.

A w przypadku pre-out dla wszystkich kanałów to podłączenie właściwie wyglądałoby tak samo chyba. Czyli fronty do stereo, a central i 2x surround do amplitunera.

Ech, to chyba za trudne ;)

W tych dwóch amplitunerach Pionek i Yamaha podłączenie ma być takie samo jak napisałeś . Fronty pod wzmacniacz , surrandy i centralna pod amplituner , no i sub także pod ampli . Tylko z amplitunera ma do wzmacniacza ma wyjść sygnał dedykowany na fronty i to tylko daje wyjście pre- out 5.1 . Masz sygnał DTS 5.1 , rozkodowany to : Front L R ( dwa kanały) ,Surrand ( dwa kanały ) , centralna dialogowa ( 1 kanał ) . Daje to w sumie 5 kanałów , a ta jedynka po 5iątce i kropce to kanał LFE dla suba , czyli sub .

Więc z tego wyjśia pr-out 5.1 wychodzisz FRONT L R .

Jeśli z ampli ma tylko wyjście stereo to ten cały sygnał zostanie zmiksowany i nie będzie poprawnie w kine domowym .

Wracam z tematem wyjść pre-out. Przejrzałem manuala od Pioneera VSX-924 (www.pioneerhongkong.com.hk/file/product626-296-download.pdf) i na stronie 28, w lewej kolumnie jest o podłączeniu dodatkowego wzmaka stereo. W ostatnim zdaniu jest napisane, że w przypadku takiego podłączenia, aby słyszeć tylko stereo z pre-out trzeba wyłączyć pozostałe głośniki (funkcją amplitunera) albo je po prostu odłączyć. Nie jest niestety jednak wyjaśnione, czy sygnał podawany do wyjść pre-out jest miksem wszystkich kanałów czy tylko kanałami "front LR". I tego pewnie nigdzie nie wyczytam.

Jak dla mnie przy podłączeniu pre-out omijasz zupełnie amplituner, czyli może być on wyłączony przy odsłuchu stereo. Po prostu fronty podłączasz do wzmaka, wzmak pod pre-out od frontów w amplitunerze a odtwarzacz BD/CD/DVD bezpośrednio po analogu do wzmaka. Tobie zapewne chodzi o sytuację, kiedy np. BD nie ma wyjść analogowych i łączysz go tylko cyfrowo z amplitunerem? Nie wiem jak ma Pioneer, ale nie powinno nic się odlączać skoro kalibracja wykrywa poprzez takie podłączenie fronty, to wybierając tryb stereo powinny tylko one grać? Przecież w trybie stereo reszta kolumn Ci nie gra? Jeżeli zapodasz płytę z dźwiękiem dwukanałowum to będzie ona odtwarzana standardowo na L + R ale możesz oczywiście rozszerzyć poprzez tryby Pro Logic, All CH stereo itp.

1. Odtwarzacz BD chcę kupić właśnie taki, żeby wyjścia analogowe były (właśnie po to, żeby podłączyć wzmaka stereo bez pośrednictwa amplitunera).

2. Ewentualnie druga opcja (droższa) - BD bez wyjść analogowych (na razie i tak nie będę miał wzmaka stereo). W przyszłości najpierw zakup wzmaka stereo, a potem odtwarzacza CD. Co myślicie o takiej opcji? Bo czytałem, że jednak jakość przy odtwarzaniu płyt CD nie jest idealna. Ja się nastawiam na słuchanie muzyki, ale zaczynam od ampli i głośników 5.0/5.1 bo ma to być uniwersalne i służyć reszcie domowników do oglądania filmów (zresztą dla mnie do koncertów z BD także).

3. Przy podłączeniu BD przez HDMI do ampli i dalej pre-out do wzmaka stereo, to jeśli chodzi o słuchanie muzyki (stereo) to nie mam obaw. Ale to co pisał czester to jak rozumiem dotyczy sytuacji gdy na takim podłączeniu puszczę np. film z audio 5.1. Bo wtedy jest pytanie, czy:

a. Ampli zmiksuje wszystkie kanały i wypuści je na pre-out jako front LR, a jednocześnie poda dźwięk bezpośrednio na kolumny C, surround (zrozumiałem, że o tym właśnie pisał czester). W tym układzie można powiedzieć, że dźwięk, który ma się pojawić np. w kanale surround będzie zdublowany (?) - raz pójdzie bezpośrednio na dwie kolumny surround, a drugi raz w miksie pójdzie na fronty.

b. Ampli zmiksuje wszystkie kanały i wypuści je na pre-out jako front LR, nie podając jednocześnie sygnału na bezpośrednio na kolumny C, surround. Ale temu przeczyłby zapis z manuala do tego wzmaka, który powyżej przytoczyłem.

c. Wszystko będzie prawidłowo i kanały pozostana odseparowane (C i surround z ampli, a fronty poprzez pre-out ze stereo).

Zakładam, że tylko jedna z opcji jest prawdziwa.

Krzysiek, jesteś zadowolony z Roth Oli 30? Ja wybieram się do salonu audio na odsłuch Melodik BL30 i BL40, czyli zdaje się tej samej konstrukcji. Ciekawe jak zagra z Yamahą i Pioneerem. To niestety będzie mój pierwszy sprzęt i nie potrafię określić jakiego dźwięku oczekuję, tak więc wszystko wyjdzie "w praniu" (czyli na odsłuchu) :)

Wracam z tematem wyjść pre-out. Przejrzałem manuala od Pioneera VSX-924 (www.pioneerhongkong.com.hk/file/product626-296-download.pdf) i na stronie 28, w lewej kolumnie jest o podłączeniu dodatkowego wzmaka stereo. W ostatnim zdaniu jest napisane, że w przypadku takiego podłączenia, aby słyszeć tylko stereo z pre-out trzeba wyłączyć pozostałe głośniki (funkcją amplitunera) albo je po prostu odłączyć. Nie jest niestety jednak wyjaśnione, czy sygnał podawany do wyjść pre-out jest miksem wszystkich kanałów czy tylko kanałami "front LR". I tego pewnie nigdzie nie wyczytam.

Ten link nie działa , a co oni tam piszą to trzy po trzy , w takim przypadku nie trzeba nic wyłączać , żadnych kolumn , wystarczy włączyć " program 2 chanel stereo " w ampli , jeśli ampli dostaje sygnał 5.1 to ten program automatycznie miksuje do postaci dwukanałowej i daje tylko na fronty , jeśli ampli sygnał dostaje stereo to przy tym programie idzie tylko na fronty bez miksu , pomimo iż są załączone kolumny satelickie na ON .

Tu chodzi , aby w takim połączeniu przy odsłuchu stereo pominąć cały amplituner bo tam jest słaby wzmacniacz i sekcja przedwzmacniacza jeszcze marniejsza . Kolega wyżej napisał jak to ma wyglądać . Gdy słuchasz stereo to amplituner może być wyłączony . Celowo nie podaje linków z tą ideą połączenia dobre stereo + KD , bo widzę , że na razie zrobię Ci mętlik w głowie . Chociaż jeśli chcesz to dam linki z tematami i tam są rysunki poglądowe jak to podłączyć i jak zachować zasady bezpieczeństwa , ale najpierw musisz wiedzieć co to jest wzmacniacz , a wzmacniacz zintegrowany , od tego trzeba zacząć .

Ja jestem bardzo zadowolony i myslę że Pioneerowi i Yamaszce przyda się odrobinę ocieplenia z kolumn. To są takie uniwersalne konstrukcje z miłym i uwypuklonym dołem. Ja na nich slucham dosłownie wszystkiego, od spokojnych klimatów po rock czy gothic metal. Mnie zależalo żeby kolumny nie męczyły przy dłuższym odsłuchu i nie sypały za bardzo wysokimi. Z Oli można słuchać bardzo długo bez zmęczenia. Co do pytania, to uważam że jeżeli puścisz np. muzykę w 5.1 i ustawisz na tryb stereo to tylko fronty będą grały. Zaden dźwięk nie pójdzie na centrala czy surroundy. To jest tak, jak byś normalnie podpiął wszystkie kolumny do amplitunera, z tym wyjątkiem że tutaj będą wzmocnione przez dodatkowy wzmacniacz a tym samym odciążysz amplituner. Kalibracja normalnie wykrywa Ci wszystkie kolumny, więc to co ma iść na fronty będziesz miał na frontach, a to co na resztę też tam trafi. Nic nie będzie zdublowane. Można tez zrobić odwrotnie, czyli z dźwięku dwukanalowego zrobić takie pseudo 5.1 dzięki trybowi np. Pro Logic. Wszystko zalezy jaki tryb w ampli sobie zalączysz.

Ten link nie działa , a co oni tam piszą to trzy po trzy , w takim przypadku nie trzeba nic wyłączać , żadnych kolumn , wystarczy włączyć " program 2 chanel stereo " w ampli , jeśli ampli dostaje sygnał 5.1 to ten program automatycznie miksuje do postaci dwukanałowej i daje tylko na fronty , jeśli ampli sygnał dostaje stereo to przy tym programie idzie tylko na fronty bez miksu , pomimo iż są załączone kolumny satelickie na ON .

Tu chodzi , aby w takim połączeniu przy odsłuchu stereo pominąć cały amplituner bo tam jest słaby wzmacniacz i sekcja przedwzmacniacza jeszcze marniejsza . Kolega wyżej napisał jak to ma wyglądać . Gdy słuchasz stereo to amplituner może być wyłączony . Celowo nie podaje linków z tą ideą połączenia dobre stereo + KD , bo widzę , że na razie zrobię Ci mętlik w głowie . Chociaż jeśli chcesz to dam linki z tematami i tam są rysunki poglądowe jak to podłączyć i jak zachować zasady bezpieczeństwa , ale najpierw musisz wiedzieć co to jest wzmacniacz , a wzmacniacz zintegrowany , od tego trzeba zacząć .

Dziwne, u mnie link działa (otwiera się PDF z manualem).

A co do reszty to wydaje mi się, że wiem mniej więcej o co chodzi z tym podłączeniem - to chyba nie jest aż tak skomplikowane, a wątków na ten temat już przeczytałem kilkadziesiąt. No chyba że tylko mi się wydaje, że wiem ;)

No ale ok, to temat "na później" - na razie muszę kupić ampli i kolumny, a potem będę myślał o rozbudowie.

Ja jestem bardzo zadowolony i myslę że Pioneerowi i Yamaszce przyda się odrobinę ocieplenia z kolumn. To są takie uniwersalne konstrukcje z miłym i uwypuklonym dołem. Ja na nich slucham dosłownie wszystkiego, od spokojnych klimatów po rock czy gothic metal. Mnie zależalo żeby kolumny nie męczyły przy dłuższym odsłuchu i nie sypały za bardzo wysokimi. Z Oli można słuchać bardzo długo bez zmęczenia. Co do pytania, to uważam że jeżeli puścisz np. muzykę w 5.1 i ustawisz na tryb stereo to tylko fronty będą grały. Zaden dźwięk nie pójdzie na centrala czy surroundy. To jest tak, jak byś normalnie podpiął wszystkie kolumny do amplitunera, z tym wyjątkiem że tutaj będą wzmocnione przez dodatkowy wzmacniacz a tym samym odciążysz amplituner. Kalibracja normalnie wykrywa Ci wszystkie kolumny, więc to co ma iść na fronty będziesz miał na frontach, a to co na resztę też tam trafi. Nic nie będzie zdublowane. Można tez zrobić odwrotnie, czyli z dźwięku dwukanalowego zrobić takie pseudo 5.1 dzięki trybowi np. Pro Logic. Wszystko zalezy jaki tryb w ampli sobie zalączysz.

Dzięki za pomoc. Zobaczymy jak mi się brzmienie tych kolumn spodoba. Drugą opcją są Monitor Audio MR4 albo MR6, które nie ukrywam, z wyglądu bardziej by mi pasowały.

3. Przy podłączeniu BD przez HDMI do ampli i dalej pre-out do wzmaka stereo, to jeśli chodzi o słuchanie muzyki (stereo) to nie mam obaw. Ale to co pisał czester to jak rozumiem dotyczy sytuacji gdy na takim podłączeniu puszczę np. film z audio 5.1. Bo wtedy jest pytanie, czy:

a. Ampli zmiksuje wszystkie kanały i wypuści je na pre-out jako front LR, a jednocześnie poda dźwięk bezpośrednio na kolumny C, surround (zrozumiałem, że o tym właśnie pisał czester). W tym układzie można powiedzieć, że dźwięk, który ma się pojawić np. w kanale surround będzie zdublowany (?) - raz pójdzie bezpośrednio na dwie kolumny surround, a drugi raz w miksie pójdzie na fronty.

b. Ampli zmiksuje wszystkie kanały i wypuści je na pre-out jako front LR, nie podając jednocześnie sygnału na bezpośrednio na kolumny C, surround. Ale temu przeczyłby zapis z manuala do tego wzmaka, który powyżej przytoczyłem.

c. Wszystko będzie prawidłowo i kanały pozostana odseparowane (C i surround z ampli, a fronty poprzez pre-out ze stereo).

Zakładam, że tylko jedna z opcji jest prawdziwa.

Nie bardzo rozumiem , ale powiem to iż amplituner pre - out Front LR podłączasz do wejścia linniowego wzmaka stereo zintegrowanego np. input AUX , a player pre - out L R do wejścia liniowego wzmaka zintegrowanego np. CD .

Gdy słuchasz stereo włączasz in CD , ampli jest wyłączony , lub włączony to bez znaczenia , bo ten ampli jest podłączony do AUX , a w wzmacnizczu stereo zintegrowanym możesz tylko wybrać jednocześnie jedno źródło . Gdy słuchasz KD to w wzmaku stereo włączasz AUX , pracuje ampli i wzmak stereo .

W playerze jest tak : gdy player ma wyjście stereo , to gdy dostaje stereo to bez miksu na wyjście , jeśli jest 5.1 to miksuje do "stereo " i wyprowadza na wyjście stereo .

Tym miksem w playerze to nie przejmuj się .

Należy dodać ( nie wiem czy ktoś pisał?), że dużym ułatwieniem jest wybór wzmaka stereo z wejściem Main IN, Direct IN itp. Umożliwia to sterowanie głośnością z poziomu amplitunera w KD. Stereo jest jak poprzednio zupełnie odseparowane przy podłączeniu analogowym playera. Gdy nie masz wejścia Main IN i podłączysz pod AUX wszystko będzie tak samo z wyjątkiem tego że podczas załączenia KD będziesz musiał pamiętać w jakiej pozycji znajdowala się gałka potencjometru we wzmacniaczu, żeby nie było róznic w głośności kolumn.

Dziwne, u mnie link działa (otwiera się PDF z manualem).

Ja wklejałem w pasek , w google , ale u mnie często wyskakuje " nie odnaleziono serweru , spróbuj jeszcze raz "

Kolego przez chwilę myślałem , że podałeś link do amplitunera z wyjściem pre- out 5.1 , a ten bez . To może być wyjście na " drugą strefę " .

Cofnęliśmy się do początku .

Należy dodać ( nie wiem czy ktoś pisał?), że dużym ułatwieniem jest wybór wzmaka stereo z wejściem Main IN, Direct IN itp. Umożliwia to sterowanie głośnością z poziomu amplitunera w KD. Stereo jest jak poprzednio zupełnie odseparowane przy podłączeniu analogowym playera. Gdy nie masz wejścia Main IN i podłączysz pod AUX wszystko będzie tak samo z wyjątkiem tego że podczas załączenia KD będziesz musiał pamiętać w jakiej pozycji znajdowala się gałka potencjometru we wzmacniaczu, żeby nie było róznic w głośności kolumn.

Nikt nie pisał oprócz Ciebie , ale na to za wcześnie .

ale gdy podłączysz do pionka który ma samo wyjście stereo L R wzmacniacz stereo , to kino nie będzie poprawnie działało , gdyż sygnał wielokanałowy 5.1 np. DTS 5.1 zostanie zmiksowany do postaci dwukanałowej i wyprowadzony z amplitunera do wzmacniacza i dalej na na kolumny frontowe systemu kina domowego . Żeby porządnie to zrobić to trzeba mieć te wyjście w ampli co najmniej 5.1 , jest to WYJŚCIE DEDYKOWANE NA KAŻDY KANAŁ wtedy wychodzisz z tego wyjścia FRONT L R . Wtedy kino będzie działało poprawnie .

Czester, jeszcze wracam do tematu, o którym pisałeś powyżej. Bo chyba coś się nie tak zrozumieliśmy. Najpierw napisałeś że coś będzie nie tak, a potem Twoje wyjaśnienia wydały mi się zgodne z tym o czym ja od początku pisałem. Tak więc żeby było jaśniej.. dwa obrazki.

Znalezione w sieci podłączenie ampli (pre-out na wszystkie kanały) + BD + stereo + głośniki:

Ukryta Zawartość

Takie coś mógłbym zrobić np. z ampli Yamahy.

Lekko zmodyfikowane podłączenie w przypadku gdy ampli (tak jak ten Pioneer, o którym pisałem) ma pre-out tylko na fronty:

Ukryta Zawartość

Zrozumiałem, że wg Ciebie w takim układzie KD przy dźwięku 5.1 nie będzie działało prawidłowo.

Czy o to Ci właśnie chodziło? Bo później próbowałem to wyjaśnić, ale chyba jeszcze większe zamieszanie się zrobiło ;)

Co do manuala to sprawdź inny link:

Ukryta Zawartość

I to jednak nie jest wyjście na 2. strefę, bo to jest niżej (wszystkie wejścia/wyjścia poza głośnikowymi widać tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Tak więc reasumując chciałem się tylko upewnić, czy uważasz że coś źle będzie grało przy podłączeniu takim jak na zmienionym przeze mnie schemacie (pre-out tylko na fronty). Bo tak naprawdę to jest teraz kluczowe w kwestii decyzji co do sensowności zakupu tego Pioneera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalezione w sieci podłączenie ampli (pre-out na wszystkie kanały) + BD + stereo + głośniki:

Ukryta Zawartość

Takie coś mógłbym zrobić np. z ampli Yamahy.

Prawidłowa praca KD .

Lekko zmodyfikowane podłączenie w przypadku gdy ampli (tak jak ten Pioneer, o którym pisałem) ma pre-out tylko na fronty:

Ukryta Zawartość

Zrozumiałem, że wg Ciebie w takim układzie KD przy dźwięku 5.1 nie będzie działało prawidłowo.

Nieprawidłowa praca KD .

Tak więc reasumując chciałem się tylko upewnić, czy uważasz że coś źle będzie grało przy podłączeniu takim jak na zmienionym przeze mnie schemacie (pre-out tylko na fronty). Bo tak naprawdę to jest teraz kluczowe w kwestii decyzji co do sensowności zakupu tego Pioneera.

Uważam , że źle będzie grał rozbudowany system KD z amplitunerem który nie ma wyjścia pre-out 5.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.