Skocz do zawartości
IGNORED

kalibracja tv przez email - genijalny pomysł

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Testujący wie dokładnie tyle ile napisał Ci Gmeru.

Nic mi Gmeru nie napisał. To z Twojej strony dezinformacja!

Testujący jest tu w niewdzięcznym położeniu i wie tyle ile mu chce powiedzieć producent czyli właściwie tyle co i my.

No to kiepsko.Myśłałem, ze te testy są dlatego wartościowe, że dostarczają nam wiedzę której nie mamy u siebie w domach.

Z racji sprzętu i doświadczenia i wiedzy testującyh

Nie może nawet napisać na początku testu, że jest to specjalny egzemplarz, bo nawet tego nie wie :) a może jednak to jest zupełnie zwykły egzemplarz.

Jeśli tak to skąd wypowiedzi Kikiego i Gmeru?

,,Modele które dostajemy do testów to Goldem Sampl o ile rozumiesz te słowa.''

,,w testach mamy zazwyczaj wszystko idealnie ale to nie my wybieramy modele testowe. '' w odpowiedzi na to, że użtkownicy u siebie w domach mają ewidentne wady, których nie widzieli testujący.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Skąd wypowiedź Kikiego to nie wiem, najlepiej sam go spytaj :) a wypowiedź Gmeru jest zrozumiała i chyba nie potrzeba dodatkowych tłumaczeń. Nie widziałem zresztą żadnej z tych wypowiedzi, opieram się tyko na Twoich cytatach, ufam że dokładnych. Jeśli usunę z fragmentu "Testujący wie dokładnie tyle ile napisał Ci Gmeru" słowo "Ci" to już nie będzie dezinformacja? :D

Poza tym nie udawaj, że nie rozumiesz. Oczywiście dobry test daje wiele cennych informacji, których my zwykli użytkownicy nie mamy - właśnie ze względu na sprzęt, wiedzę i doświadczenie testujących. Miałem na myśli to, że na temat pochodzenia egzemplarzy testowych wiedzą tyle ile im ujawnił producent.

Ja się wypowiem co do BD Philipsa 7700/12 ze specyfikacji producenta nie czyta partycji ntfs(support ich potwierdza bo mi odpowiedzieli że nie bedzie to poprawione) w żadnym polskim teście nikt tego nie przetestował i napisał od razu "Brak Wsparcia dla NTFS" przypadkowo znalazłem test niemiecki i gość na próbę podłączył dysk 2TB z NTFS i okazało się że czyta sam zrobiłem próbę mam 2 dyski adaty hv620 500GB i 1 TB i czyta normalnie.To moje pytani brzmi skoro sami producenci nie wiedzą co drzemie w ich produktach(wygląda na to że sami ich nie testują bo nie wiem jak to wytłumaczyć skoro sami twierdzą że nie ma wsparcia dla tej partycji) a nasi testerzy nie są wstanie sami na to wpaść żeby przetestować tylko z góry piszą to co im producent podeśle to jak mam na ich testach w 100% się opierać?Żeby nie ten przypadkowy test niemiecki dalej bym o tym nie wiedział

i wmawiał tym co chcą kupić ten model że nie czyta ntfs i jak tu wierzyć producentom i nie którym testerom jak sami tego nie sprawdzą

Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "Goldem Sampl" i tym samym wpisuję się do klubu osób, które nie rozumieją tych słów ;)

Jeśli chodzi o testy, to egzemplarze, które dostajemy pochodzą od producenta i wyglądają jak zwykłe produkty przeznaczone na sklep. Czy przechodzą jednak jakąś selekcję? To jest i z pewnością pozostanie tajemnicą każdej firmy. Moje bogate doświadczenie z egzemplarzami ze sklepów pozwala jednak snuć domysły, że taki proceder raczej nie ma miejsca. Nie raz widziałem model testowy, który miał większe problemy z równomiernością podświetlenia niż egzemplarz ze sklepu zakupiony przez normalną osobę. Oczywiście równie często jest odwrotnie, ale nie powinno to nikogo dziwić. To co jest dosyć charakterystyczne dla modeli przeznaczonych do testów to z reguły lepsza fabryczna kalibracja niż w sztukach zakupionych później, jednak to jest oczywiste z racji tego, że ustawienia fabryczne optymalizowane są na pierwszych sztukach, które schodzą z taśmy produkcyjnej. Przykładem tego jest Panasonic VT50 - model, który testowałem dla AV miał niemalże idealny tryb THX-Cinema. Z miesiąca na miesiąc spotykałem jednak coraz gorsze sztuki...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Maciej Koper.

Niestety Twój wpis nie wyjaśnia niczego.

Mnie cały czas interesuje to, dlaczego Gmeru na Twoim forum, na pytania użytkowników o to, że w codziennym użytkowaniu TV wykazują wady, których nie ma w Waszych testach, odpowiedział:

,,w testach mamy zazwyczaj wszystko idealnie ale to nie my wybieramy modele testowe. ''

Jak widzisz, tu nie chodzi o jakieś moje wymysły, tylko o faktyczną wypowiedź administratora forum. Jak mamy opierać się na Waszych opiniach i testach skoro ,, w testach macie zazwyczaj wszystko idealnie, bo nie Wy wybieracie modele testowe.

Na konkurencyjnym forum Kiki pisze to jeszcze bardziej dosadnie używając określenia o jakichś Golden Sampl.

Maciej Koper.

Niestety Twój wpis nie wyjaśnia niczego.

Mnie cały czas interesuje to, dlaczego Gmeru na Twoim forum, na pytania użytkowników o to, że w codziennym użytkowaniu TV wykazują wady, których nie ma w Waszych testach...

Na prawdę? A możesz podać kilka przykładów? Bo ja mam wręcz przeciwne wrażenie, że to ja opisuję wady, których zazwyczaj ludzie nie widzą bo nie mają doświadczenia, bądź nie zwracają uwagi na dane zjawiska :)

Ponadto czy wiesz, że ok. 25-30% naszych testów powstaje na bazie modeli sklepowych? A nawet jeśli bazujemy tylko i wyłącznie tym co dostarczył producent to opinia prawie nigdy nie odbiega od werdyktu Vincenta Teoh'a z hdtvtest, który bierze telewizory tylko ze sklepu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Maciej, przecież ja nie neguję jakości Twoich testów. Wiem, że jesteś bardzo solidną i uczciwą osobą.

Nie mam co do tego żadnych zastrzeżeń. Odniosłem się tylko do dyskusji i wpisów jakie pojawiły się na Waszym forum i do odpowiedzi jakiej udzielił Gmeru.

No z jego wypowiedzi wynika całkiem coś innego niż z Twoich słów. A to nie były wypociny jakiegoś nowicjusza, krzykacza, tylko wypowiedź administratora Forum. On raczej wie co pisze.

Popatrz na to jak zwykły forumowicz, zwykły użytkownik, który w tym samym czasie na dwóch największych forach HDTV, czyta wpisy obu administratorów, gdzie piszą oni wyraźnie modele testowe to nie to samo co na półkach. I takiej odpowiedzi obaj udzielają na zarzuty forumowiczów, że w testach było co innego a w codziennym użytkowaniu tez wychodzi całkiem coś innego.

Dziwi Cię to, że nasuwają się nam pytania?

przepraszam za offtop..... ;) mam pytanko Macieju..

....ponieważ czytam wiele opinii i testów i tam często występuje stwierdzenie , że w przypadku plazm im więcej cali ma panel tym głębsza czerń takiego tv.... Co ty na to, czy zaobserwowałeś taką zależność kalibrując tak wiele paneli ? :)

..i jeśli zaobserwowałeś takie zjawisko to czym to jest podyktowane....?

@HQ150:

" Nie wiem kto powinien płacić za testowane TV."

Ten kto ma z tego tytułu korzyści czyli:

- właściciel forum,

- wydawca periodyku,

- dystrybutor,

- dealer,

- producent,

- firmy kalibrujące w ramach auto-proocji.

Mechanizm prosty: rośnie poczytność = więcej wejść,

Więcej wejść = wyższe stawki za płatne banery reklamowe.

GOLDEN SAMPLE - myślę, że chodzi o egzemplarz wystawowy.

Czytamy np. "prosto z IFy trafił do nas ...

Na fotkach redakcyjnych widzimy poklejone kartony, oblepione naklejkami z dedykacjami.

Zwykle taki egzemplarz jest udostępniany wielu recenzentom.

Wtedy mają krótkie terminy i zdarza się, że piszą reckę "na sucho".

Wiecie o co chodzi !

Kolejny temat to jak rozpoznać aktualne "przechyły" testerów.

Patrzymy więc:

- jakie dominują reklamy,

- kto finansuje udział redaktorów w targach IFA / CES i innych (to zwykle wielka tajemnica),

- kto zaprasza na atrakcyjne konferencje prasowe,

- czyje materiały prasowe są najchętniej cytowane w działach newsowych ...

- ilość i agresja postów atakujących konkurencyjny brand !!!

- tytuły tematów (typu "co za moc", "nigdy więcej ..." ). Są skutecznym podprogowym narzędziem propagandowym bo walą po gałach.

Mamy później do czytania kwiatki typu:

znacznie lepszy Samsung przegrywa test porównawczy z gorszym o klasę i dużo droższym Sony.

"Przechyły" to zmienny parametr, więc obecnie wygrał by zdecydowanie Samsung.

Panowie, czas zagospodarować LG !!!

W ktoryms z komputerowych periodykow (miesiac-dwa temu) bylo zestawienie TV + punktacja i oczywiscie miejsca od 1. do X. Na pierwszym miejscu Samsung - piekny opis zalet. Najweselsze bylo czytanie opisow TV z miejsc od 2... dalej - w kazdym opisie byly kwiaki typu: katy lepsze niz Samsung, kontrast lepszy niz Samsung itp. Generalnie - z opisow wynikalo ze te TV sa lepsze.

Jakoś brak mi reakcji na moje ważne, analityczne wypracowanie.

Post nr. 101.

@Zolty:

Wiesz, piszący takie opracowania są bardzo zależni od dofinansowań z działów sponsorujących teksty prasowe. Muszą zarabiać i nie dać się wyrzucić z pracy !

Wybacz im.

Mają rodziny i rosnące potrzeby życiowe.

KLIENT jest najmniej ważny, że o prawdzie nie wspomnę.

To też handel zbudowaną reputacją.

Po za tym SAMSUNG w telewizorach jest dziś najlepszy.

Tak naprawdę to dziś wszyscy produkują bardzo dobre telewizory.

Walka przenosi się na pole skutecznego martetingu.

Każdy kto wstawi w Biedronce (2500 placówek) tanio , tani model to wygra 2014 rok w kategorii ilości sprzedaży.

Zgadnij ile musi marka TV zapłacić Biedronce za wejście na ich półkę ?

To są miliony pln.

Czujesz klimat ?

• 2 lata później...

Właśnie kiki pobił swoje wszelkie rekordy, uwaga cytuję :

''Napisz na PW dostaniesz kontakt do kolegi.

Upłynniacze w tym modelu działają bez problemów ale wymagają kalibracji.

Masz zrobioną kalibrację ?''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 10 miesięcy później...

A tymczasem Kiki znowu powraca do swojej najwyższej formy i przekonuje gościa że to że ma problem z czernią przy nocnym oglądaniu na IPS, to nie jest żaden problem matrycy ale tylko i wyłącznie problem jego osobistych przyzwyczajeń i preferencji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiejszy post z forum Macieja odnośnie różnic w ustawieniach kalibracyjnych między starą a nową wymienioną matrycą :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.