Skocz do zawartości
IGNORED

Odbiornik bluetooth z wyjściem cyfrowym do 200 zł ?

piotrek_poz

Rekomendowane odpowiedzi

Po weekendzie postaram się sprawdzić

Wielkie dzięki.

Nie to, żebym nie mógł przez to spać. W sumie przy każdej pozycji wtyczki, o ile jest podpięta masa, jest połączenie - nic nie przerywa i nie ma problemu z kontaktem.

Po prostu irytuje mnie zastosowanie gniazda za 0,14 $.

czy u mnie też takie odgłosy wydaje przy podłączaniu :)

Ten odgłos występuje u mnie tylko w momencie, gdy wtyk zacznie wchodzić krzywo i się go naprostuje.

Z tym że jak raz podpiąłem swoją Yamahę pod Harmana HD 970 to tak już zostało i nie rozłączałem wtyku Coaxial z transmitera.

Sprawdziłem wszystkie inne kable (a raczej wtyki), jakie miałem pod ręką. I najbardziej problematycznymi (najgłośniej klikającymi) okazały się wtyki wykorzystanej przeze mnie cyfrówki. Inne wtyczki podczas podłączania nie zachowywały się jakoś dziwnie.

Ten odgłos występuje u mnie tylko w momencie, gdy wtyk zacznie wchodzić krzywo i się go naprostuje.

Wróć.

Gdy wtyk wchodzi prosto i nagle się skrzywi.

Ależ mam problemy, masakra. Trzeba skończyć ten offtopic i zacząć pisać merytorycznie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Najtaniej 150 zl Renkforce wyjscie optyczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolejny niewypał :(

Czyli 3:2 dla Philipsa...

Jeśli ktoś kupił tego Philipsa ze względu na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to przepraszam.

Najciekawsze jest to, że nigdzie indziej nie spotkałem się z wątkiem na ten temat. Szukałem po angielsku i niemiecku. Do tego przejrzałem opinie na niemieckim ebayu i cisza.

Czyżby nikt tego błędu nie zauważył?

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Na chwilę obecną nie podoba mi się jedna rzeczy: mechaniczna jakość (a raczej tandetność) wyjścia cyfrowego.

Niby kabel, jak już wejdzie, siedzi dosyć pewnie i nie wypada. Ale podczas wtykania wtyczka chce czasami wejść pod kątem i z wewnątrz dochodzi nieprzyjemny odgłos łamania czegoś (a w rzeczywistości pewnie po prostu przeskakiwania tej cieniusieńkiej "sprężynki" obsługującej żyłę gorącą).

(...)

-> Harrold1986

Twój egzemplarz posiada też taki "bajer"?

Nie zauważyłem u siebie czegoś takiego.

Dosyć długo szukałem drugiego egzemplarza do pomacania i sprawdzenia, czy to tylko mój egzemplarz ma to gniazdo w jakiś sposób uszkodzone lub "niedorobione".

Obecnie tylko Saturn oferuje tę Yamahę.

W Niemczech Saturn ma bodajże 157 sklepów. I tylko w dwóch z nich mają ten adapter na stanie. Szczęśliwym trafem dzisiaj nocowałem 14 km od jednego i 18 km od drugiego marketu.

Sprzedawca rozpieczętował przy mnie jeden ze sklepowych egzemplarzy. Data produkcji (2014/10) jest taka sama, jak w moim.

No i niestety (albo na szczęście) okazało się, że w tym sklepowym wtyk wchodzi też krzywo i klikanie dochodzące z gniazda też jest identyczne.

Ukryta Zawartość

post-2580-0-26171200-1425636193_thumb.jpg

post-2580-0-10015200-1425636194_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukuję urządzenia, dzięki któremu będzie można przesłać dźwięk ze Spotify (tablet na androidzie) na stereo z dac-iem. Czy ta Yamaha YBA-11 załatwi sprawę i jak z jakością?

Z tego co słyszałem alternatywą są odbiorniki Wifi z DLNA i program BubbleUPnP UPnP/DLNA, jako że Spotify nie wspiera DLNA. Czy ktoś próbował takiego rozwiązania i jak to się sprawdza w praktyce?

Czy ktoś próbował takiego rozwiązania i jak to się sprawdza w praktyce?

Mnie zależało nie tyle na spotify, co na aplikacji polskiego radia. Pisałem jak to rozwiązałem w innym temacie.

Ja w kwestii tchnicznej :Może przyda się ta informacja dla kogoś kto również posiada jakiś wi-fi audio receiver, czyli DLNA receiver. Istnieje możliwość aby z androida taki odbiornik ustawić właściwie jako urządzenie audio, tzn każdy player czy broswer nie obsługujący DLNA w tym również spotify będzie strumieniował.

Tak więc należy zainstalować taki programik :

Ukryta Zawartość

Uruchamiamy, wybieramy nasz odbiornik, w ustawieniach wybieramy przechwytywanie strumienia audio systemu i wszystko co będziemy odtwarzać wysyłane będzie po wi-fi.

Darmowa wersja demo nadaje się do przetestowania rozwiązania, niestety nie nadaje się do użytku, bo po pięciu minutach grania w głośnikach pojawia się bip,..bip. Wykupienie licencji kosztuje 20zł.

Niestety jest tylko jedno ale. Żeby mogło to prawidłowo działać nasz Android musi być zrootowany.

Ukryta Zawartość

Pewnie nikt takiego bezpośredniego porównania nie robił. Technicznie rzecz biorąc wi-fi ma tę przewagę, że może przesłać muzę bez kompresowania.

-> Harrold1986

Dzięki!

Sprawdziłem swoją yamahę

Jaką masz datę produkcji?

nie zauważyłem problemów z gniazdem.. albo tak mi sie wydaje :)

Podczas wtykania wtyk nigdy nie chciał Ci zacząć wchodzić pod delikatnym kątem, w kierunku jak na obrazku?

Ukryta Zawartość

W przeciwną stronę wtyk nie skręca.

Tak jest u mnie i tak było w Saturnowym egzemplarzu.

Technicznie rzecz biorąc wi-fi ma tę przewagę, że może przesłać muzę bez kompresowania.

Ale czy degradacja dźwięku, zwłaszcza przy aptX i odtwarzaniu stratnych streamów, jest słyszalna, to już inna sprawa.

Ukryta Zawartość

-> Harrold1986

Dzięki!

Jaką masz datę produkcji?

Podczas wtykania wtyk nigdy nie chciał Ci zacząć wchodzić pod delikatnym kątem, w kierunku jak na obrazku?

Ukryta Zawartość

W przeciwną stronę wtyk nie skręca.

Tak jest u mnie i tak było w Saturnowym egzemplarzu.

Ale czy degradacja dźwięku, zwłaszcza przy aptX i odtwarzaniu stratnych streamów, jest słyszalna, to już inna sprawa.

Jest slyszalna - przy "zwyklym" bluetooth jest bardzo wyraznie slyszalna - w kazdym slepym tescie wskaze, niestety nie jest to dobry pomysl na przesylanie audio bezprzewodowo, aptX troche polepszyl sprawe i tu juz mialbym watpliwosci, ale podejrzewam ze dla bardzo mocno osluchanych audiofilow tez on jest slyszalny.

Oczywiscie osobna sprawa jest konwersja na analog juz w odbiorniku aptX, a zapewne o wiele lepszym rozwiazaniem wlasnie wyjscie cyfrowe i jakis dobrej jakosci DAC. Tutaj podejrzewam, w tym drugim przypadku juz mozemy zblizyc sie do bardzo akceptowanej jakosci.

Ukryta Zawartość

Jest slyszalna - przy "zwyklym" bluetooth jest bardzo wyraznie slyszalna - w kazdym slepym tescie wskaze, niestety nie jest to dobry pomysl na przesylanie audio bezprzewodowo, aptX troche polepszyl sprawe i tu juz mialbym watpliwosci, ale podejrzewam ze dla bardzo mocno osluchanych audiofilow tez on jest slyszalny.

Oczywiscie osobna sprawa jest konwersja na analog juz w odbiorniku aptX, a zapewne o wiele lepszym rozwiazaniem wlasnie wyjscie cyfrowe i jakis dobrej jakosci DAC. Tutaj podejrzewam, w tym drugim przypadku juz mozemy zblizyc sie do bardzo akceptowanej jakosci.

Dokładnie, problemem transmiterów jest ich słabe wyjście analogowe. To małe urządzenia z najbardziej podstawowymi układami konwertującymi sygnał cyfrowy na analogowy. Stąd tez opinia o ich bardzo słabym brzmieniu. Sprawę załatwia korzystanie z wyjąścia cyfrowego i podłączenie do do DACa z prawdziwego zdarzenia lub do wejścia cyfrowego we wzmacniaczu (np. Marantz PM-6005, Rotel RA-12). Jeśli dodatkowo korzystamy ze standardu apt-x otrzymujemy dobrą jakość transmitowanego sygnału, myślę że bardzo trudny bądź niemożliwy do odróżnienia na słuch od połączenia kablem i przesył cyfrowy.

Troszke ponad limit bo za 250 zl ale za to dobrej firmy i z dobrym przetwornikiem C/A (w razie czego) - Nuforce BTR-100 (obudowa i rozklad wejsc wyjsc z tylu do zludzenia przypomina tanszy o 100 zl Renkforce :)

Z Philipsem moim serwis, że tak napiszę, rozpatrzył reklamację ... na jednym telefonie było ok, na drugim not ok. Konkluzja - sprzęt sprawny.

Przeczą troszkę sami sobie ... napisałem podanie do sprzedawcy o rozwiązanie umowy ze względu na niezgodność towaru.

U mnie na trzech różnych telefonach kanały działają odwrotnie.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Nuforce BTR-100

Ja od czasu lektury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jestem niestety dosyć sceptycznie nastawiony do tej firmy.

Z Philipsem moim serwis, że tak napiszę, rozpatrzył reklamację ... na jednym telefonie było ok, na drugim not ok. Konkluzja - sprzęt sprawny.

Co za osły.

Rozmawiałeś z nimi osobiście?

Ukryta Zawartość

Z serwisem nie ... sprzedawca w dużej sieci, bo to u niego złożyłem wizytę, był dość mocno zdziwiony opinią serwisu i widać było spore zakłopotanie na twarzy.

Sprzedawca, na razie przynajmniej stanął na wysokości zadania, bo sam zasugerował napisanie "podania", serwis się skompromitował.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

A moze odbiornik bluetooth APTX z wyjściem cyfrowym za mniej niz 100 zl? Modecom MC-BTM01. Wyjscie USB to chyba nie problem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moze odbiornik bluetooth APTX z wyjściem cyfrowym za mniej niz 100 zl? Modecom MC-BTM01. Wyjscie USB to chyba nie problem?

Mój Denon AVR-1910 nie ma USB :).

Modecom MC-BTM01.
MODECOM MC-BTM01 to opcjonalny moduł Bluetooth® przeznaczony do zastosowania z wybranymi modelami głośników MODECOM.

Unikałbym zakupu takiego dedykowanego urządzenia - ryzyka, że z innymi urządzeniami nie zagra, nie można niestety wykluczyć.

Unikałbym zakupu takiego dedykowanego urządzenia - ryzyka, że z innymi urządzeniami nie zagra, nie można niestety wykluczyć.

To prawda, jest jakies ryzyko. Ale wlasciwie jakie? Na pewno na wyjscu USB mamy do czynienia z cyfrowym sygnalem audio, a w kolumnach modecoma jest wejscie usb do DAC. Myslicie ze firma specjalnie robilaby komplikacje zeby tylko nie uzywac tego z innymi urzadzeniami? Moze to jest po prostu do tego dedykowane bo tylko te kolumny w ofercie modecoma maja wejscie usb DAC? Zeby dlugo nie spekulowac mozna to kupic bo cena atrakcyjna, podlaczyc do jakiegokolwiek usb i sprawdzic :)

w kolumnach modecoma jest wejscie usb do DAC

To nie jest standardowe wejście USB-DAC.

W instrukcji obsługi modelu MC-SHF80U można przeczytać:

Ukryta Zawartość

Czyli wtyk USB w ich module Bluetooth też zapewne jest "specjalny" i raczej nie będzie działać ze standardowymi urządzeniami,

Nawet polską instrukcję obsługi dołączyli:

post-2580-0-81108200-1426694255_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest standardowe wejście USB-DAC.

W instrukcji obsługi modelu MC-SHF80U można przeczytać:

Ukryta Zawartość

Czyli wtyk USB w ich module Bluetooth też zapewne jest "specjalny" i raczej nie będzie działać ze standardowymi urządzeniami,

Nawet polską instrukcję obsługi dołączyli:

post-2580-0-81108200-1426694255_thumb.png

nic tu nie ma o specjalnosci wtyku, po co zreszta mieliby taki robic, zapewne najzwyklejszy wtyk USB, trzeba zakupic i przetestowac, 14 dni na zwrot :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Iiii naaa koniec ciekawostka, blizej wifi niz bluetooth ale teoretycznie lepszej jakosci, teoretycznie bez opoznien (!), nadajnik na usb, teoretycznie przesle 5.1, no i wyjscia cyfrowe, no i cena okolo 100 zl - HP Wireless Audio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

recenzje w zagranicznych serwisach bardzo rozbiezne, wiec najlepiej by bylo zakupic i przetestowac :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nic tu nie ma o specjalnosci wtyku, po co zreszta mieliby taki robic, zapewne najzwyklejszy wtyk USB

Oczywiście wtyk jest taki sam. Chodziło mi jedynie o to, co i w jaki sposób z niego wychodzi, dlatego użyłem cudzysłowu.

Jeśli w instrukcji obsługi głośników Modecom byłoby napisane, że pod wejście USB można podpiąć komórkę albo pendrajwa i odtwarzać w ten sposób muzykę, to wtedy istniałaby spora szansa, że ten ichni Bluetooth będzie działał także ze standardowymi urządzeniami.

trzeba zakupic i przetestowac

I pod co to podepniesz? Pod gniazdo pendrajwowo-komórkowe?

Bo pod typowe gniazdo USB-DAC (typu B, nie dostarczające zasilania) bez kombinowania się nie podepniesz.

• 4 tygodnie później...

Ciąg dalszy przygód z moim Philipsem ... sprzęt znowu czeka na odbiór ... nie dają za wygraną.

Dalej uparcie twierdzą, że wszystko jest ok ... czyli sytuacja, że z częścią urządzeń działa prawidłowo, a z częścią nie, jest z pkt-u widzenia Philipsa normalna i wskazuje na prawidłową pracę urządzenia.

Więc złożę po raz trzeci reklamację ... tym razem poproszę ich o wskazanie, gdzie informacja o losowym, prawidłowym działaniu była zamieszczona.

Generalnie sytuacja z cyklu absurdalnego upierania się serwisu i sprzedawcy.

Masakra, powodzenia!

A tak swoją drogą - nie myślałeś może, żeby się zgłosić bezpośrednio do producenta i ominąć polski oddział?

Zastanawiające dla mnie jest to, że mimo googlowania nie trafiłem na wątek lub jakieś wpisy na innych forach traktujące o zamianie kanałów.

Na niemieckim amazonie też jest pełno komentarzy (na chwilę obecną 830, ale dotyczą także niższych modeli, czyli AEA2000 i AEA2500) i też nie znalazłem ani słowa o tym problemie.

Dlatego na szybko dodałem negatywny komentarz. Może użytkownicy sprawdzą swoje egzemplarze i w komentarzach coś napiszą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Do zadowolonych posiadaczy Philips AEA2700: Wyczytalem gdzies w opiniach uzytkownikow ze poziom sygnalu w tym urzadzonku tak samo na analogu jak i na cyfrowych jest duzo nizszy niz np. wzgledem CD, DVD? Czy tak jest w rzeczywistosci? Wlasnie takiego problemu chcialbym uniknac bo teraz korzystajac z zwyklego analogowego bluetooth na wyjsciu mam poziom skandalicznie niski i musze podglasniac conajmniej 2x by uzyskac taki sam poziom jak normalnie co niebezpiecznie zbliza sie juz do znieksztalcen i szumow. Czy kupujac tego Philipsa bede mial to samo? Zarowno po analogu jak i w cyfrowce? Bede korzystal glownie z wyjscia optycznego. Dziekuje za sprawdzenie i odpowiedz.

Wyczytalem gdzies w opiniach uzytkownikow ze poziom sygnalu w tym urzadzonku tak samo na analogu jak i na cyfrowych jest duzo nizszy niz np. wzgledem CD, DVD? Czy tak jest w rzeczywistosci?

Obecnie nie mam tego Philipsa pod ręką, ale robiąc porównania ze Squeezeboxem Touch i konwerterem USB-SPDIF (oczywiście wszystkie urządzenia były podłączone cyfrowo) nie zwróciłem na to uwagi.

Wydaje mi się, że jeśli faktycznie istniałaby jakaś drastyczna różnica poziomu sygnału na wyjściu, to jednak bym to odnotował.

Wlasnie takiego problemu chcialbym uniknac bo teraz korzystajac z zwyklego analogowego bluetooth na wyjsciu mam poziom skandalicznie niski i musze podglasniac conajmniej 2x by uzyskac taki sam poziom jak normalnie

Lamerskie pytanie: w urządzeniu odtwarzającym głośność dla Bluetooth jest oczywiście odkręcona maksymalnie, tak?

Czy kupujac tego Philipsa (...)

Ja na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z tym urządzeniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.