Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wkładki do Technicsa (do 400 zł)

MrRoju

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum to chciałbym na początku wszystkich przywitać.

Udało mi się niedawno zakupić gramofon Technics SL-1600 mk1. Obecnie zamontowana w nim jest wkładka Audio Technica VM8 HII (o której w sumie niewiele mi wiadomo). Szukam czegoś w granicach 350-400 złotych. Muzyka jakiej słucham to głównie rock (od ciężkich brzmień, po indie rocka aż po ten klasyczny) oraz w jakimś zakresie także jazzu i elektroniki. Mój wybór ograniczył się w sumie do dwóch modeli: Ortofon 2M Red oraz Shure m97xE. Chociaż co do tego drugiego to nie jestem do końca przekonany czytając niektóre opinie na jej temat na forum. Ewentualnie w tym zakresie cenowym znalazłem jeszcze Grado Blue oraz Sumiko Black Pearl.

Gramofon będzie współpracował ze wzmacniaczem Sansui AU-719.

Jeżeli chodzi o kolumny to będę je wymieniał po nowym roku na coś lepszego ale na wszelki wypadek podam model moich obecnych: Sony SS-2050.

Biorąc to wszystko pod uwagę oraz rodzaj słuchanej muzyki, która z tych wkładek byłaby najodpowiedniejsza do tego modelu gramofonu?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najlepszym wyjściem byłoby bezpośrednie porównanie tych wkładek podczas bezpośredniego odsłuchu, jednak nie mam takiej możliwości i muszę zdać się na doświadczenie innych osób w tej kwestii.

Denon DL-160.

Od paru lat nie jest produkowana, poza tym nawet jak była, to sie nie mieściła w założonym budżecie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Niedawno znajomy sprzedal ja za 400zl. Poza tym mozna kupic na Ebayu.

Za 400 nowa? ;-) podrzuć linka wezmę 2 :-) Używane wkładki to coś jak używane buty, ja bym nie kupił...

Kolega ma budżet 350-400 a Ty mu proponujesz wkładkę za 200 EUR + wysyłka wyjdzie jakoś okolice 900 pln ;-)

@ MrRoju

Jeśli Grado to sprawdź czy w tym modelu nie brumi, gdzieś w necie jest lista grado hum czy coś takiego. Bierz coś z zaawansowanym szlifem, eliptyczny to minimum, bo nic tak nie wk..wia jak IDG.

Jakby Ci się chciało to są igły do tej wkładki, która masz zamontowaną. Może na początek wymień i pograj na tym? 30 kilka dolków, na ebay z przesyłką może wyjdzie 150-200 pln?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Redaktorzy

Thrak, polecilem koledze wkladke ktora w Technicsach GRA. Wiem, bo mialem takiego Technicsa z ta wkladka i wszystkich zgromadzonych oczarowalo to granie. Potem ta wkladka poszla na sprzedaz. Zaluje ze nie odkupilem jej od znajomego.

Nie wiem po co taki ton wypowiedzi. Zaproponuj swoje typy. Kolega ma chyba swoj rozum i zrobi jak bedzie uwazal.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Thrak, polecilem koledze wkladke ktora w Technicsach GRA. Wiem, bo mialem takiego Technicsa z ta wkladka i wszystkich zgromadzonych oczarowalo to granie. Potem ta wkladka poszla na sprzedaz. Zaluje ze nie odkupilem jej od znajomego.

Nie wiem po co taki ton wypowiedzi. Zaproponuj swoje typy. Kolega ma chyba swoj rozum i zrobi jak bedzie uwazal.

Jaki ton? :-) że nie czytasz postów i wywalasz z siebie wpisy z szybkością kałacha, aby tylko coś napisać, a potem jak ktoś zwróci Ci uwagę że może trochę o bez sensu to mordą skaczesz? ;-) Po kiego mu Twoja propozycja za 900 pln? ;-) Trzeba było MCLO od razu pojechać do tego wymiana wzmaka, kolumn, i preamp phono aaa i gramofon też na śmietnik ;-) chłop ma ograniczony budżet więc nie ma sensu pisać co gra. Nie można wszystkim dawać drogi na skróty, czasami lepiej dość do dobrego swoje brzmienia doświadczając to i owo po drodze.

Ja zaproponowałem wymianę igły bo wkładka która ma - jeśli sprawna - jest całkiem przyzwoita. Powyżej Seniortelefono zaproponował igłę do nie z Shibata a to zacny szlif i trackuje bardzo ładnie.

Btw kolega zapytał też na innym forum i doszli do wniosku że najlepsza będzie wymiana igły... ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Redaktorzy

Mógłbym koledze polecić byle co w tej cenie, ale pokusiłem się o coś więcej. Wiem dobrze o czym piszę. A że to co poniektórych wkur..a, to inna inszość.

MC LO to słuszny krok. Ale warto mieć świadomość przejścia na nowy tor. No i boli wtedy powrót do tanich MMek, oj boli.

Thrak, a Ty dziecko Neostrady, że tyloma emotikonkami walisz? ;)

Jaki ton? :-) że nie czytasz postów i wywalasz z siebie wpisy z szybkością kałacha, aby tylko coś napisać, a potem jak ktoś zwróci Ci uwagę że może trochę o bez sensu to mordą skaczesz? ;-) Po kiego mu Twoja propozycja za 900 pln? ;-) Trzeba było MCLO od razu pojechać do tego wymiana wzmaka, kolumn, i preamp phono aaa i gramofon też na śmietnik ;-) chłop ma ograniczony budżet więc nie ma sensu pisać co gra. Nie można wszystkim dawać drogi na skróty, czasami lepiej dość do dobrego swoje brzmienia doświadczając to i owo po drodze.

18.gif

uważam podobnie jak Rudy, należy Ci się :

Homer_beer.jpg

audiokarma.org

• Redaktorzy

Mr Roju, jesli masz ochote, napisz na PW. Pomoge Ci zlozyc grajacy system. Uda sie nie wydajac na to fortuny. W przeciwnym razie nie wyjdziesz z lasu jak wielu ludzi z tego forum.

to mordą skaczesz?

- tego typu chamskie wypowiedzi obrażają również i mnie jako uczestnika tego forum.......dziwi mnie tylko, że kolega Waluch, którego uważam za zrównioważonego gościa, to poparł ?......

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Redaktorzy

Excelu, to swiadczy tylko o wychowaniu i kulturze - albo jej braku - dyskutanta. Zaloze sie ze w realu inaczej dobiera slowa i w doborowym towarzystwie melomanow i audiofili nie gra pierwszych skrzypiec. Ten gosc tak samo nie cierpi mnie jak i Ciebie, za to, ze sie z Toba zadaje. Ale dajmy spokoj. Szkoda klawiatury.

Excelu, to swiadczy tylko o wychowaniu i kulturze - albo jej braku - dyskutanta. Zaloze sie ze w realu inaczej dobiera slowa i w doborowym towarzystwie melomanow i audiofili nie gra pierwszych skrzypiec. Ten gosc tak samo nie cierpi mnie jak i Ciebie, za to, ze sie z Toba zadaje. Ale dajmy spokoj. Szkoda klawiatury.

Toś focha szczelił ;-)

0adc598298_kto_strzela_focha.jpg

18.gif

uważam podobnie jak Rudy, należy Ci się :

Homer_beer.jpg

+1

Dzięki panowie :-) już myślałem że coś ze mną nie tak ale nie jestem sam :-) no to siup.

eye2.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.