Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry transport CD dla DAC

maciek06

Rekomendowane odpowiedzi

CD-ki jako napędy nie przekonują mnie. Nawet taki AUDIO RESEARCH CD8 na wyjść SPDIF okazuje się porażką. Za to jako odtwarzacz hipnotyzuje dźwiękiem.

W odtwarzaczach cała uwaga idzie na układ napęd-dac a wyjście coax to dodatek trzeciorzędowy, choć być może zdarzają się rodzynki.

Do tego mało jest dedykowanych napędów CD a to za sprawą plików.

Rynek dac-ków rozwija się obecnie niesamowicie a transporty oddały całkowicie pole komputerom. Smutne to dla miłośników płyt.

CD-ki jako napędy nie przekonują mnie.

Znam opinie forumowiczów gdzie wspomniany Krell jako napęd z DACem Abraxasa zagrał lepiej od dzielonego , topowego Mcintosha .

Wszytko kwestia skali odniesienia , potrzeb i kasy .

A i tak jakość nagrania na płycie ma tu przeważające znaczenie ;)

transporty oddały całkowicie pole komputerom. Smutne to dla miłośników płyt.

Bez przesady. Sam mam pokaźną kolekcję płyt i nie widzę powodu do rezygnacji z odtwarzacza CD. Odtwarzacz plików funkcjonuje u mnie równolegle.

Znam opinie forumowiczów gdzie wspomniany Krell jako napęd z DACem Abraxasa zagrał lepiej od dzielonego , topowego Mcintosha .

Wszytko kwestia skali odniesienia , potrzeb i kasy .

pytanie jak by bylo jak by do tego daczka podpiac lepszy transport.

u mnie tez byla kosa z pionkiem ale jak podpialem lambde to odpadlem

CD-ki jako napędy nie przekonują mnie. Nawet taki AUDIO RESEARCH CD8 na wyjść SPDIF okazuje się porażką. Za to jako odtwarzacz hipnotyzuje dźwiękiem.

Bo tutaj chodzi o Transporty CD, nie integry z wyjściami cyfrowymi....

Bo to nie zawsze, ale potrafi być wielka różnica!

CD-ki jako napędy nie przekonują mnie.

chodzi chyba o to ze koledzy chca wybrac jakis konkretny model cedeka zeby poddac go forumowemu tuningowi.

mysle ze to ma sens jesli dalo by rade zamknac taki projekt w 1000pln to uznalbym to za sukces

W tym przypadku ważne jest nie tylko brzmienie ale i niezawodność , dostępność / cena części . Głównie laser / transport .

Co z tego że są fajne transporty jak to co jest w obiegu jest w agonalnym stanie a nawet jak jest lekko zajechane to zakup tych transportów wiąże się z ryzykiem awarii i pozostaniem z ręką w nocniku .

Skoro taki fabryczny Marantz gra przyzwoicie jako transport to na porządnych zasilaczach będzie grał już bardzo dobrze .

Ja temat będę drążył . Wstępne założenia i część elementów już mam .

tu ciekawy układ wyjścia SPDIF, jak to u lampizatora zrobiony na lampie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wie czemu ale lepiej brzmi, ktoś to miał u siebie?

Ukryta Zawartość

Ale mnie wygląd środka i barwne opisy konstrukcyjne nie interesują:)

Jesli słuchałes lub chociaż dotykałeś proszę o opinie. Inaczej to nie ma sensu.

Na transport za 5k nie bardzo mam ochotę.

Tym bardziej że wcale nie musi być lepiej

w srodku oba wygladaja fatalnie

Jak PD 50 w środku czy na zewnątrz wygląda fatalnie to większość CDków do 10 000zł czy więcej wygląda tragicznie .

porównaj jestem ciekaw

Jestem po porównaniu .

Najpierw obydwa grały przez kilka godzin . Płyta Brothers in Arms w wydaniu CD SBM .

Te dwa odtwarzacze to doskonały przykład dla niedowiarków jak dwa transporty potrafią grać różnie .

Po coaxie PD50 ma znacznie lepszą rozdzielczość . Ilość detali jest dużo większa od tych z CD72 . Każdy dźwięk jest jakby odcięty skalpelem . Wyraźny i odseparowany .

Bas bardziej zamaszysty i ma się wrażenie że gra szerszym pasmem .

W CD72 detale są ale trzeba ich szukać . CD72 ma lepszą przestrzeń , chodzi o dalsze plany w średnicy . Dźwięk jest bardziej zwarty , prężny chociaż wyraźnie przygaszony .

To brzmienie przypomina mi NAIMa CDX . Nie jego klasę grania ale sposób w jaki gra .

Który lepszy ?

To zależy od systemu . Mój jest bardzo rozdzielczy i przejrzysty więc na upartego CD72 mógłby zostać ale w systemach o umiarkowanej rozdzielczości czy ciepłych PD50 będzie znacznie lepszy .

Wyciąga z płyt znacznie więcej informacji .

Na starcie - PD50 jest lepszy jako napęd .

Co ciekawe po RCA różnice są podobne :)

wygląd środka

looknij na topowe transporty i zobacz jak one wygladaja.

nawet moja lambda z przed prawie dwoch dekad ma piec traf!

Co ciekawe po RCA różnice są podobne :)

kwestia konstrukcji zasilacza

Piszemy o nowych urządzeniach ze sklepu .

A jak chodzi o lukanie to zobacz w środku Xindaka DAC20 .

I co z tego że piękne zasilanie , pozłacane ścieżki , super jakości elementy jak brzmienie spierniczyli dodatkowym buforem na wyjsciu ...

A czy pioneer PD-30 ma ten sam transport ,jest jeszcze tańszy.

Sam transport jako czytnik to jeden z elementów układanki . To co wyjdzie z wyjścia cyfrowego będzie zależeć od zasilaczy i reszty elektroniki .

Czy jest taka sama - nie wiem .

Piszemy o nowych urządzeniach ze sklepu .

A jak chodzi o lukanie to zobacz w środku Xindaka DAC20 .

I co z tego że piękne zasilanie , pozłacane ścieżki , super jakości elementy jak brzmienie spierniczyli dodatkowym buforem na wyjsciu ...

Sam transport jako czytnik to jeden z elementów układanki . To co wyjdzie z wyjścia cyfrowego będzie zależeć od zasilaczy i reszty elektroniki .

Czy jest taka sama - nie wiem .

Dzięki za sprawdzenie PD 50 dobra robota,trzeba go będzie pożyczyć .

Dzięki za sprawdzenie PD 50 dobra robota,trzeba go będzie pożyczyć .

Warto , chyba że chcesz poczekać na watek i rzeźbienie w CD52 / 72 .

Jest dostępny w dużych sieciach sklepów nawet na 40 rat 0% więc nie trzeba gotówki co dla wielu osób jest jednak bardzo ważne .

Ja swojego PD 50 sprzedałem , ale miło go będę wspominał . Naprawdę świetny player choć cena zupełnie temu zaprzecza .

nawet moja lambda z przed prawie dwoch dekad ma piec traf!

kwestia konstrukcji zasilacza

porównywanie topowych transportów do budżetówki to nonsens :)

PD 50 ma lepsze zasilanie i to go tak na papierze odróżnia od cd s 700. Co do napędu tak jak w PD30 jak i w 50 siedzi ten sam napęd, zwyczajny plastikowy od Oriona.

dlatego uwazam ze wybrac jakiegos popularnego dawce za przyslowiowe 2-3 stowy z alledrogo ktory sie nadaje do moda. z jakims w miare dobrym transportem i jedziemy.

zalozenie jest takie ile da sie wyciagnac z takiego trupka do ceny powiedzmy 1000pln.

temat bedzie sie cieszyl sporym powodzeniem bo dobrych transportow w tej cenie nie ma

• 2 tygodnie później...

Ciekawostka .

Jak wspomniałem kupiłem pod transport Marantza CD72 .

Trafił się też w niemal fabrycznym stanie CD72MKIISE . Niby model " 72 " ale zupełnie inaczej zrobiony . Inny DAC , rozbudowane zasilanie , moduły HDAM , piekne miedziowane blachy , itd .

Pograły kilka dni i wczorajszy wieczór odbyło się porównanie .

Piszę to bo porównanie było bardzo ciekawe .

CD72MKIISE po RCA gra lepiej od CD72 . Gra barwniej , cieplej ale i bardziej rozdzielczo . Lepsze wypełnienie , dynamika , lokalizacja , zróżnicowanie itd .

Za to po coaxie lepszy jest CD72 :)

Sam CD72 po RCA gra podobnie jak CD72MKIISE po coaxie . Bardziej płasko , ostrzej ale nie idzie to w parze z rozdzielczością i klasą jaką gra MKIISE po RCA .

Znowu droższy model po coaxie gra podobnie jak tańszy po RCA .

Obydwa mają inaczej zrobiony tor cyfrowy do coaxa .

Ot , taka ciekawostka ...

a tak samo maja zrobione zasilanie do spdif?

Tak jak pisałem - mają inaczej zrobiony tor cyfrowy i zasilanie .

72MKIISE ma to zasilanie bardziej rozbudowane a jednak inaczej zrobione wyjscie cyfrowe i jest gorzej .

sprobuj odpiac sekcje analogowa i porownaj jak sie da

Podoba mi się jak gra po RCA i bedę go robił po całości a na końcu ponownie je porównam .

Niestety jest jeden powazny minus - na rynku nie ma ani paskow ani silnikow, ZERO! Jak sie posypie to kaplica

Dlatego nie kupię czegoś takiego .

Niech będzie trochę gorzej ale ma to mi grac tyle ile chcę i nie mam myśleć żeby oszczędzać bo coś padnie ...

Reakcja CD72MKIISE na ingerencję była znaczna więc postanowiłem zrobić mu też analog .

Poszło na to sporo dni ale wyszło z tego najlepsze źródło jakie miałem . Przerabiałem niejednego Marantza ( CD40 , 50 , 42 , 52 , 72 ) ale to co się w tym stało przerosło wszelkie moje oczekiwania . Jako transport też gra lepiej ale po RCA gra lepiej niż mój jak dotąd niepokonany DAC :)

CD72 jest do sprzedania . Stan niemal fabryczny .

Kilka fotek z pola walki .

Ci co coś tam dłubią będą wiedzieli o co chodzi ;)

Temat umarł ?

Temat drążę dalej .

Kupiłem Wadię WT3200 Transport .

Gra od dobrej godziny i ...

I nie ma opadu szczeny .

Wadia gra po optyku - jakiś Vivianco czy coś o długości 3m i kabel zasilający z szuflady - jakieś badziewie ( oryginalny dojedzie za kilka dni )

Do porównania jest powyższy Marantz CD72MKIISE z modem po coaxie .

DAC - Stream Magic 6 .

Nie lubię grania toslinka . Zawsze siada przejrzystość , rozdzielczość i dynamika .

Tak jest i tym razem .

Nie chcę na tą chwilę wyrokować co lepsze bo nie wiem ile ta Wadia stała i to jednak optyk .

Wadia ma coaxa na BNC . Zamówiłem przejściówkę BNC/RCA ale i też mam bdb kabel 75 omowy i zrobię specjalny kabel na wtykach Neutrika

BNC / RCA , wtedy porównam i napiszę .

Na tą chwilę Wadia ma podbity niski bas , brak wykopu w wyższym . Gorsza rozdzielczość od Marantza i najwyższa góra jak najniższy bas - odklejona od reszty .

Brak spójności .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.