Skocz do zawartości
IGNORED

JVC DLA-X 500

max720

Rekomendowane odpowiedzi

To że przy zerowym poziomie tła słychać ów wentylator (pal licho mniej czy bardziej), to tego nie neguję. Ale ile momentów takiej ciszy mamy podczas projekcji filmu? Stąd pytanie o kino nieme. ;)

Natomiast nadal mnie ciekawi (nie to, że się czepiam, po prostu się ciekawię) czy 30 dB to było głośności czy natężenia dźwięku? Domyślam się, że kol. zna różnicę? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

To że przy zerowym poziomie tła słychać ów wentylator (pal licho mniej czy bardziej), to tego nie neguję. Ale ile momentów takiej ciszy mamy podczas projekcji filmu? Stąd pytanie o kino nieme. ;)

Natomiast nadal mnie ciekawi (nie to, że się czepiam, po prostu się ciekawię) czy 30 dB to było głośności czy natężenia dźwięku? Domyślam się, że kol. zna różnicę? ;)

Glosnosci przy kalibracji. I prosze bez domyslania sie:)

Kolega nadal nie domyśla o co chodzi w mojej gadce o ciszy.... Nie chodziło mi o narzekanie o hałas z wiatraka projektora i jaki jest be, tylko o różnice w poziomie odbioru szumu w zależności od środowiska pracy projektora: salon z codziennym tłem zycia i pomieszczenie odizolowane od swiata... Ot i tyle

Glosnosci przy kalibracji. I prosze bez domyslania sie:)

Kolega nadal nie domyśla o co chodzi w mojej gadce o ciszy.... Nie chodziło mi o narzekanie o hałas z wiatraka projektora i jaki jest be, tylko o różnice w poziomie odbioru szumu w zależności od środowiska pracy projektora: salon z codziennym tłem zycia i pomieszczenie odizolowane od swiata... Ot i tyle

Na dzień dzisiejszy jakbym miał brać w ciemno , to raczej wziąłbym Sony . Ze względu na uniwersalność , trwałość lampy , cenę lampy i tak zachwalaną ciszę .

Moje obawy , co do JVC to właśnie trwałość i koszt lampy .

Mam propozycję na JVC DLA-X 900 w ponoć bardzo dobrej cenie , ale czy ja zobaczę różnicę bez sprzętu mierniczego :)?

W okolicach 20 stycznia będę w Warszawie może będzie mi łatwiej podjąć decyzję i wyjaśni się , czy w ogóle mnie stać na taki Hi-End .

Tymbardziej , że jakość filmów nie zawsze jest Q1 .

Projektor będzie zamocowany 30-40 cm od sufitu na półce i 1-1.5 za moimi plecami . Czy dalej może być słyszalny ten JVC?

Ale chętnie posłucham Waszych wszelkich uwag i wniosków .

Max

Ależ jestem ciekaw co wybierzesz..... :) ;) i jakie wnioski wyciągniesz po prezentacji.....

A co do materiałów to film "Grawitacja" da Ci dobrą definicję czerni i kontrastu obu przeciwników. ... jakiś film z szybką akcją dla zbadania procesorów ruchu może ostatnia lub przed ostatnia część "Transformers"....

....coś z 3D to może "Madagaskar 3" i "Avatar" oczywiście. ... i oczywistą sprawą jest użycie oryginalnych płyt blu-ray..... napewno Koledzy coś jeszcze zaproponują.... powodzenia ...... ;) :)

...dobrego oka życze.....

W piątek atakuję stolicę . Jaki najlepiej przygotować matriał do testowania ?

Które sceny , na co zwrócić szczególną uwagę ?

Na tapetę polecą tylko Sony 55 i JVC X 500.

Jezeli jedziesz do Prono/Rzutniki to maja dobry materiał na stanie do egzaminu, zapewne cos z "Piratów.." lub z "Star Wars". Tam sa dobre sceny. Jezeli masz swoje dobrze znane pozycje w BD to powinieneś miec ze sobą. Poproś o przełączanie projkow w krótkich sekwencjach scen, tym bardziej ze wybrałes tylko dwa do ostatecznego wyboru.

Pamiętaj zwróć uwage na sceny z szybkim bocznym ruchem kamery; tam zauważysz jak projektor radzi sobie z ostrością/szczegółowością obrazu. Pozostałe parametry powinny byc +/- bardzo blisko siebie. No moze 3D moze byc lepszy wg mnie w Sony...

Szczerze życzę powodzenia i daj sobie czas na ochłoniecie zanim dokonasz wyboru. Chociaż nie jest to wybor zycia na przekór wszystkiemu :))

Pozdro

Byłem , widziałem :) Dziękuję wszystkim za podpowiedzi , sugestie , pomoc .

W tym teście tylko jeden mógł zostać KRÓLEM :)

Może podpadnę ( i to ostro ) więkrzości , ale ten Sony 55 nie jest wart dopłaty około 7k do Benq W1400 , którego mam :) Skalibrowanego przez Pana Macieja Koper-a .

Ziarno , ziarno i jeszcze raz ziarno , czerń jest może lepsza o jeden , dwa tony od Benq , ale w dobrze zaciemnionym pokoju ( a taki mam ) nie mam , do czego się przyczepić .

Jedyny plus to - CISZA .

Jednym słowem Sony d... nie urywa !

Ale ten JVC DLA-X 500 to jest TO , co muszę mieć w swoim salonie .

Pod każdym względem , dla mnie jest mistrzostwem świata :)

Ktoś wspomniał , że jest głośny :) Chyba miał ucho wewnątrz obudowy i był na KACU :)

Teraz muszę poszukać jak najlepszą ofertę , nie interesują mnie okulary , transmiter 3D .

Podziękowania dla Pana ( nie pamiętam imienia) z Prono/Rzutniki ul. Pokorna 2 , za cierpliwość i fachową obsługę .

Maciej

To mnie teraz zaskoczyłeś tym ziarnem....ziarnem....ziarnem....oczywiście sony ma troszkę więcej ziarna bo ma obraz bardziej ostry.... piszę co moje oko zaobserwowało....jvc ma obraz bardziej plazmowy, czyli gładszy.....

.... jak Sam widzisz tylko osobiste porównanie zdaje egzamin.... ponownie sprawdza się maksyma że co dla jednego jest super dla drugiego jest masakrą.....

P.s.na pewno kombinowałeś w ustawieniach obu modeli.... ? Myślę że na pewno.... bo aż trudno mi uwierzyć w to tak zaawansowane ziarno... a widziałem kilka hw 55 w akcji ....

Opisz reszte spostrzeżeń(jeśli możesz) , bo tylko napisałeś o ziarnie...ziarnie...ziarnie.... ;)... ja osobiście ciekawy jestem o motionflow w sony i jego odpowiednik w jvc....

Wszystkie suwaki były na ,,zero,, , nic nie podbijane . Sony miał tryb Cinema 1, 2 i Reference włączony jakiś polepszacz , ale i tak mu było daleko do JVC , gdzie suwaki także były na ,,zero,, , a obraz w trybie Reference (?) lub coś w ten deseń . W każdym razie jedno z lepszych ustawień .

Może to wielkość ekranu , pokazała wady i zalety jednego i drugiego . Może na moich 99'' byłoby lepiej dla Sony 55 , ale wyszło jak wyszło :)

Każdemu , kto nie dysponuje 12-15k szczerze polecam Benq W1400 . to naprawdę bardzo dobry projektor , może troszkę za głośny ,ale przepłacać 7k za mikro detale myślę nie warto . Bezpieczna odległość od Benka , volume up i problem rozwiązany :)

Powiem tak : jest Benq 1400 za 4.8k potem długo , długo nic , a potem JVC 500 za 15k :) Powiecie odważne stwierdzenie , ale ja tak to widzę . Sony jest pół środkiem , taki biedulek :)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)

Maciej

Ciekawie sie składa, ze Sony 55 jest najlepiej sprzedajacym sie projektorem w swojej klasie. Caly świat się myli widać...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myślę że różnica mikro miedzy sony55 a benq1400 to zbyt daleko idąca nadinterpretacja..... to jest różnica powiedzmy dwóch klas....a tu już różnice nie są mikro ale makro przez duże "M" .....

....@max dobrze że miałeś do podjęcia tak prostą decyzje... ;) :)

.... tak jak pisałem wcześniej bezpośrednio porównywałem hw55 i x55.... dla mnie sony wygrał, ogólnie..... a nie wierze żeby była taka różnica między x55 a x500....

...@max ... przy Twojej jaskini ten jvc to dobry wybór.... ja niestety mam nie białe ale ciemno pomarańczowe ściany i żółty wpadający w pomarańcz sufit i niestety ta 500 jest zbyt ciemna..... szukaj promocji i wieszaj zwycięzce..... :) ;)

Sony to średnia półka , czym podnieśli sprzedaż - konsolami ?

W bezpośrednim porównaniu z Jvc , Sony w/g mnie wygląda blado .

Yodas , może trzeba było wziąć na testy Sony 55 i Benq 1400 . Jeżeli jesteś z okolic zapraszam na teścik :)

Kilka lat temu był u mnie kolega z Lebenem 300 i poległ przy Yaqinie 100 :) jeszcze tego samego dnia dał ogłoszenie - na sprzedaż Leben 300 :)

Drożej nie znaczy lepiej :)

Jaskinia , nie jaskinia . Jak miły pan w Prono powiedział : najważniejsze , aby obce światło nie wpadało na seans . Ma być tylko światło projektora i kolor ścian już ma mniejsze znaczenie jeżeli zadbajmy o nieproszonych gości .

Francuski magazyn porównał Sony vs JVC. Raz ten lepszy, raz ten.

Zwycięzcą jednak ogłosili Sony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

...masz rację ....ale możemy zsumować punkty wg naszego uznania i kategorii które nas interesują.... i w ten sposób wyłonić zwycięzcę....

....oczywiście osobiste porównanie to podstawa...

...ale należy zauważyć że prezentacje w salonach sprzedaży to jednak też nie pełny obraz danego modelu....

...pełny obraz mamy wtedy gdy porównania dokonamy w naszych domowych warunkach.... i wtedy zobaczymy który projek tak naprawde jest najbardziej kompatybilny z naszym salonem.....

...to dopiero jest pełny obraz możliwości indywidualnych projektora w danym środowisku....

...przecież rzadko który pasjonat -hobbysta może pozwolić sobie na "jaskinie" taką jak należy....

Czego wszystkim Pasjonatom życzę.... ;) :)

Decyzja mnie nie zaskoczyła :) gdybym miał ponownie zmieniać projka to wziąłbym niechybnie 500 a moze i wyżej. Ale ja byłbym daleki od ściągania 55-ki do poziomu tylko średniaka.... Czerń niewątpliwie w 500 jest lepsza, ale reszta to niuanse. Poza tym należy sobie określić własne potrzeby, preferencje i należy pamietać, ze nasze zmysły różnią sie w odbiorze: dla jednego czarne to dla drugiego białe :))

Mysle, ze jvc ze 'slabszym' światłem jest lepszy do jaskini- ja w swojej mam wrażenie ze Sony jest za mocny i za duzo światła odbija sie od ekranu ( mam gain 1), ale to tylko moje odczucie.

Pozdrawiam

P.S> Co do Benqa to weź pod uwage iż był kalibrowany przez MK a projektory w Prono na bank nie...

<br />lampe masz na ekonomicznym ustawieniu<br />

:)) musze spr czy de facto jest na eco-reszta rodziny tez 'bierze' udzial w ustawiniach projka... Tak szczerze? nie spedzam super duzo czasu w mojej jaskini KD i pokoju audio.... nie mam po prostu czasu.

Pozdrawiam

Chyba tak działa tryb eco że lampa ma dłuższą żywotność ale ciemniej świeci ....

....co u Ciebie może by zagrało bo "narzekasz" że projek zbyt jasny... ;)

I mam pytanko czy może się orientujesz lub orientujecie czy na stronie "projector calculator pro " wartości FL podawane są dla trybu eco lampy czy dla maksimum... bo mnie się wydaje że dla maks... ale chcę być pewien bo pomału kombinuje z zakupem projka i ekranu....

A wychodzi mi przy mojej konfiguracji dla sony hw55....odległość rzutu 3m/wielkość ekranu 95"/gain 0.9 27FL....troszkę dużo....

Dla jvc-x500 22FL...czyli ok....

Jeśli są podawane dla maks to w sony55 w trybie eco FL byłoby odpowiednio mniejsze i przy tym poprawne....

Do określenia fL bardziej miarodajny jest ten kalkulator; jedna wada to ograniczona ilość modeli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Byłem , widziałem :) Dziękuję wszystkim za podpowiedzi , sugestie , pomoc .

W tym teście tylko jeden mógł zostać KRÓLEM :)

Może podpadnę ( i to ostro ) więkrzości , ale ten Sony 55 nie jest wart dopłaty około 7k do Benq W1400 , którego mam :) Skalibrowanego przez Pana Macieja Koper-a .

Ziarno , ziarno i jeszcze raz ziarno , czerń jest może lepsza o jeden , dwa tony od Benq , ale w dobrze zaciemnionym pokoju ( a taki mam ) nie mam , do czego się przyczepić .

Jedyny plus to - CISZA .

Jednym słowem Sony d... nie urywa !

Ale ten JVC DLA-X 500 to jest TO , co muszę mieć w swoim salonie .

Pod każdym względem , dla mnie jest mistrzostwem świata :)

Ktoś wspomniał , że jest głośny :) Chyba miał ucho wewnątrz obudowy i był na KACU :)

Teraz muszę poszukać jak najlepszą ofertę , nie interesują mnie okulary , transmiter 3D .

Podziękowania dla Pana ( nie pamiętam imienia) z Prono/Rzutniki ul. Pokorna 2 , za cierpliwość i fachową obsługę .

Maciej

Czyli dokładnie to co Ci napisałem już na początku, JVC się "rozkręca" z głośnością szczególnie przy trybie 3D (lampa na max), pogadaj uczciwie z chłopakami z Prono, na pewno dostaniesz dobrą ofertę od nich ( w końcu to dzięki nim mogłeś na żywo porównać projektory przed zakupem ). Transmiter i okulary to i tak akcesoria

• 1 miesiąc później...

Chyba tak działa tryb eco że lampa ma dłuższą żywotność ale ciemniej świeci ....

....co u Ciebie może by zagrało bo "narzekasz" że projek zbyt jasny... ;)

I mam pytanko czy może się orientujesz lub orientujecie czy na stronie "projector calculator pro " wartości FL podawane są dla trybu eco lampy czy dla maksimum... bo mnie się wydaje że dla maks... ale chcę być pewien bo pomału kombinuje z zakupem projka i ekranu....

A wychodzi mi przy mojej konfiguracji dla sony hw55....odległość rzutu 3m/wielkość ekranu 95"/gain 0.9 27FL....troszkę dużo....

Dla jvc-x500 22FL...czyli ok....

Jeśli są podawane dla maks to w sony55 w trybie eco FL byłoby odpowiednio mniejsze i przy tym poprawne....

Niestety, nie sadze (z obserwacji mojego Soniaka, by to byl tryb maks, bo mam za jasny obraz w trybie ECO i tez mi wychodzi 27FL). Wlasciwa wartosc to kilkanascie FL.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

@pOisOn ....a jaki masz ekran? Biały, szary jaki gain...ile cali?

Maciek K.wspominał że zbyt jasny projek to nie problem zawsze można go utemperować ustawieniami ..... gorzej jak jest zbyt ciemny....

@pOisOn ....a jaki masz ekran? Biały, szary jaki gain...ile cali?

Maciek K.wspominał że zbyt jasny projek to nie problem zawsze można go utemperować ustawieniami ..... gorzej jak jest zbyt ciemny....

Czeka mnie zakup filtra połówkowego i tyle z tego temperowania, przeciez nie bede go cyfrowo sciemnial, bo to psuje jakosc. REgulacja przyslony i eco juz dalej nie pomoga.

We wtorek wjeżdża KRÓL :)

Super! gratulacje

--

Czeka mnie zakup filtra połówkowego i tyle z tego temperowania, przeciez nie bede go cyfrowo sciemnial, bo to psuje jakosc. REgulacja przyslony i eco juz dalej nie pomoga.

Filtr połówkowy??? Na co Ci filtr połówkowy??? chyba szary ileśtam (20-30) procent???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

nie spotkałem się z filtrem 20-30%. Znam, 1/2,1/4,1/8 ale tamtych nie. Btw, jaki gwint pasuje do Sony?

hehe - niezrozumieliśmysienieco - filtr POŁÓWKOWY - to takiego nie KUPOWAĆ!!! :)

bo bedziesz miał dziwne obrazki na ekranie :)

filtr SZARY - a to jak najbardziej - czy procentowo czy ułamkowo - to już nieważne

- ważne żeby był dobrej jakości...

Ok, sądziłem że połówkowy oznacza to samo co filtr szary 1/2. A które są dobre i niedrogie? Które pasują do Sony? Przylepianie tego plastrem jakoś mi się nie widzi...

--

A które są dobre i niedrogie?

jak ze starego dowcipa -= Pan mówisz o dwóch różnych restauracjach...

pewnie jakiś japoński filtr - ale o to trza zapytać u fotografów...

pewnie jakiś szklany MC byłby dobry... co do firmy i rozmiaru to nie zaryzykuję - nie wiem

mam HOYA = ale z niskiej półki - żadne cudo - choć z PENTAXem k100 działał znośnie...

tu trochę wiedzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.