Skocz do zawartości
IGNORED

JVC DLA-X 500

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, to nie ma filtrów na projektor (jeśli mówimy o szarych). Do projektorów stosuje się po prostu filtry fotograficzne (do obiektywów). ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Z tego co wiem, to nie ma filtrów na projka, dlatego pytam o wypróbowane fotograficzne do Sony HW-50ES.

jak ze starego dowcipa -= Pan mówisz o dwóch różnych restauracjach...

pewnie jakiś japoński filtr - ale o to trza zapytać u fotografów...

pewnie jakiś szklany MC byłby dobry... co do firmy i rozmiaru to nie zaryzykuję - nie wiem

mam HOYA = ale z niskiej półki - żadne cudo - choć z PENTAXem k100 działał znośnie...

tu trochę wiedzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki, przyda się nie tylko do projka!

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Przecież to jakiś koszmar, do takiego proja stosować jakieś filtry. Tematy z filtrami są poruszane przy budżetowych projkach za 2-3 tysiące. Toż to jakiś dramat. Strasznie się dziwię ludziom którzy biorą sony jak Jvc jest w podobnej cenie.

Witam .

I oto KRÓL jest w domu :)

Rany ile tam jest ustawień :) Jet ktoś na sali z tym modelem i może podpowiedzieć , które ,,ulepszacze,, włączyć , a które wyłączyć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30940-0-04652000-1424249157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nooo - grubo :)

Ja bym startował od zerowych ustawień plus MOD: CINEMA czy jak to się tam nazywa -

a potem dodawał - po kroku kantrast - jasność "PlusMinus"

no i przekop internety - może jest jakiś magiczny przełącznik który warto nadusić...

Ja po roku dowiedziałem się, że w moim Mitsu HC 1500 najlepsza ostrość jest przy -2 w ustawieniach - ot ciekawostka...

Widzę, że wokół ekranu masz ciemną ścianę - super!

A jak NAD samym ekranem? Udało się pomalować na ciemno? Bo z tego jest olbrzymi zysk na kontraście...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Strefa do okoła ekranu jest zaciemniona , sufit nad ekranem jest obniżony o 10cm i pomalowany na czarno .

Z półką zmieściłem się idealnie , praktycznie miałem szczęście , że się zmieściłem z jej wysokością . Pierwszy plan był zrobić ją na 35 cm od sufity , stanęło na 40. Ekran wisi 71 cm od głównego sufitu (61 pod czarnym ) Troszkę szkoda , że zmieściłem się na styk , lepiej byłoby nie jechać na skrajnych ustawieniach .

Może podniosę ekran i konstrukcję o 5 cm do góry .

W tamtym roku odświeżałem salon i zostawiłem biały pas między sufitem , a kolorem . Chyba pomaluję na szaro aż po listwę przy sufitową .

Po ilu godzinach można już kalibrować maszynę ?

różnie piszą - 100 - 150 h do kalibracji...

widziałeś to:

Ukryta Zawartość

tak na szybko można spróbować...

tutaj więcej sugestii - ale sie trza przekopać przez text i zrozumieć o co chodzi

(z moim inglisz_pinglisz to niewiele kumam....)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...Tematy z filtrami są poruszane przy budżetowych projkach za 2-3 tysiące. Toż to jakiś dramat...

Bo budżetowe projektory znacznie mocniej świecą, i tylko filtrem można zmniejszyć strumień światła. Regulowana przesłona, która na to pozwala bywa w niebudżetowych.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przecież to jakiś koszmar, do takiego proja stosować jakieś filtry. Tematy z filtrami są poruszane przy budżetowych projkach za 2-3 tysiące. Toż to jakiś dramat. Strasznie się dziwię ludziom którzy biorą sony jak Jvc jest w podobnej cenie.

Uważasz że podobna cena to 50% różnicy???

Mówię o hw55 i jvc500. .....

jeżeli ktoś ma budżet 17k na projka, to są w podobnej cenie. Ja uważam, że 3-4k pln różnicy to jest jednak kawałek grosza. Zresztą, kiedy kupowałem 50ES, to X500 jeszcze nie było, X55 był mega drogi i niekoniecznie lepszy, a X30 był znacznie gorszy od 50ES.

(Nie)budżetowość projektora w kwestii pewnych praw fizyki ma w sumie niewiele do powiedzenia :) Jak jest za duża jasność, to nie ma cudów, coś trzeba z tym zrobić, a chwilowo większy ekran nie wchodzi w grę bo ja mam to wszystko zabudowane. Zrobię jeszcze test z ciemną agrowłókniną rozwieszoną po bokach, może to kwestia jednak zbyt jasnego pomieszczenia i odbić wtórnych.

Dzięki MILY za podpowiedz :) Jutro się pobawię tymi ustawieniami .

I jak wrazenia? Moze jakies foty z projekcji? :D Generalnie sugerowałbym odpalenie projektora w trybie fabrycznym, poogladanie troche by oswoic sie z cechami obrazu, a dopiero potem tuning. Kalibracja, jak ktos wspomnial, po min 100h. Niestety, dryf lampy w projektorach jest na tyle duzy, ze w zasadzie kalibracje najlepiej powtarzac co jakies kilkadziesiat h...

--

Jeśli doliczyć do jvc500 2szt okularów 3d i transmiter to nawet w dobrej cenie wyjdzie 14.5k w hw55 okulary są w wyposażeniu i za 10k można go spokojnie zakupić.... więc jednak wychodzi prawie 50% drożej.... ;) :)

Ja zakupiłem jeszcze troszke taniej :):):)

Jutro się pobawię . Dzisiaj przyszło nowe biale płótno do Adeo . Zabawa z zmianą ram na Curved i płótna , sprzątanie przed powrotem opiekuna ogniska domowego , zajęła troszkę czasu .

Co mi się spodobało , to właśnie funkcja dopasowania wygięcia obrazu do ram typu Curved .

Benek 1400 robił tylko efekt horyzontu :(

Tylko raz skalibruję , jeżeli zobaczę różnicę ( znaczącą ) , to pomyślę o systematycznych zabawach z kalibracją .

Uwierz Yodas , warto czasami polecieć po bandzie i dopłacić do super obrazu w 2D .

3D mnie nie rajcuje . Na Benku obejrzałem 2 filmy i kilka testówek w 3D w ciągu roku :)

A ja się ponownie zakochałem w 3d jak wczoraj obejrzałem Madagaskar3 3d na 100 calach...

Każdy lubi coś innego.... u mnie projektor będzie pracował często z racji braku tv.....i tańsza lampa do hw55 też miała dla mnie znaczenie i cisza także....bo mam go metr nad głową..... każdy ma jakieś priorytety.... ważne że oboje jesteśmy mega zadowoleni..... życzę bezawaryjnej eksploatacji....

...i jeszcze słówko na temat ekranu magic screen....naprawde wymiata....czerń bardzoooooooo dobra aż się boję jak by to zagrało z Twoim projem który słynie z niesamowitej czerni....

:):):)

Dzięki MILY za podpowiedz :) Jutro się pobawię tymi ustawieniami .

a to widziałeś - tu jest kopalnia - ponad 100 pejdżów...

- na pewno wiele tipsów i trików będziesz miał w podpowiedziach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem, to nie ma filtrów na projka, dlatego pytam o wypróbowane fotograficzne do Sony HW-50ES.

Dzięki, przyda się nie tylko do projka!

Wiem,ze za granica niektorzy uzywaja filtra Tiffen FL-D 67 mm (ok. 16usd) wlasnie do Sony 50,55. Generalnie sa b. zadowoleni,ale sam nie testowalem.

Wiem,ze za granica niektorzy uzywaja filtra Tiffen FL-D 67 mm (ok. 16usd) wlasnie do Sony 50,55. Generalnie sa b. zadowoleni,ale sam nie testowalem.

świetnie, dziękuję Ci bardzo, będę musiał się mu przyjrzeć. Ale wiesz co, w opisie tego stoi, że to jest do fluorescent lighting, czyli to nie jest neutralny filtr przyciemniający, tylko dokonuje korekcji dla tego typu oświetlenia...hmm..

--

Wiesz ci co używają ten filtr mieli podobny problem do Twojego ze zbyt duża jasnością i sa podobno zadowoleni, ale tylko powtarzam.

Spr ten filtr bo sa zapewne rożne szkła, a cena ok. 50 płn nie jest hi endowa :)

• 1 rok później...

Wrzucę test tego projektora,dość jasno jest opisany wynik kontrastu po wypełnieniu procentowym białym kolorem w zaadaptowanym pomieszczeniu lub nie

Może komuś się przyda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.