Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech Young, NAD M51, Hegel HD20 czy W4Sound - który DAC wybrać?

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

dobry dac vintage, wielobitowy, z drugiej połowy lat 90-tych

postęp techniczny w źródłach cyfrowych nie idzie w parze z sonicznym

a elektronika w dac jest trwała - niskie prądy i temperatury, tylko ewentualne lampki trzeba oczywiście wymieniać

Nie doceniacie Panowie roli transportu ... ;-)

Dobry transport zmienia wszystko.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja bym nie przesadzał z tą miłością do vintage, a szczególnie DAC.

Cyfra poszła niesamowicie do przodu.

Choć prawda, że transporty CD robili kiedyś zacne. W ogóle się nie zestarzały ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No jedyna sprawa która mnie irytuje to to że za każdym razem jak klikam w przeglądarce albo na pulpicie to przełączają się przekaźniki w urządzeniu, ale to mu wybaczyłem za dźwięk jaki oferuje. Może w przyszłości to poprawią bo procesor jest programowalny i można to zrobić samemu w domu po ściągnięciu odpowiedniego updejtu od producenta.

ja doceniam, m50 to dobry transport, wszystkie wymienione przeze mnie dacki graly inaczej

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

skoro wszystkie DAC grały inaczej z m50 to znaczy, że nie jest to najlepszy transport ...

Choć prawda, że transporty CD robili kiedyś zacne. W ogóle się nie zestarzały ;-)

na papierze cyfra poszła do przodu, a transporty vintage nawet 20-letnie przeżyją współczesne nowe

no nie wiem, mozna tez twierdzic, ze jest zupelnie odwrotnie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

<bubusia>

Czy Twoje spostrzeżenia odnośnie szybkości i sprężystości basu i niegubienia szczegółów i oddechu pomimo płynności, barwy i wypełnienia po coaxialu są takie same?

swoja droga nie wyobrazam sobie transportu na ktorym aqua(nos), audiobyte i nad graja tajk samo, to nie jest mozliwe

Ja też zauważyłem sporą poprawę grając z usb komputera stacjonarnego w stosunku do grania z usb laptopa. Komputer sam składałem i na płycie głównej i zasilaczu nie oszczędzałem, są z bardzo wysokiej półki. Smok ma fajną opcje z wejściem cyfrowym hdmi można podłączyć jakiegoś multiformatowca dvd abo bluray omijając nie doskonałość spdif i mamy transport do wszystkiego.

Czy Twoje spostrzeżenia odnośnie szybkości i sprężystości basu i niegubienia szczegółów i oddechu pomimo płynności, barwy i wypełnienia po coaxialu są takie same?

tak, wszystko b dobre, szybkosc nawet lepsza niz w aqua acoustic(nos), ktory podobal mi sie najbardziej

Jeżeli porównam granie z usb laptopa w stosunku do mojego komputera stacjonarnego to dźwięk się tak jakby otwierał jest więcej powietrza jeszcze bardziej przestrzennie, przejrzyście.

Jeżeli chodzi o wejście coax to niestety na razie nie posiadam odpowiedniego transportu, jestem w trakcie poszukiwań ale i tak jak będę kupował to będę podłączał właśnie po hdmi albo aes/ebu bo uważam je za sporo lepsze.

I przede wszystkim nie trzeba tyle wydawać kasy na dobry przewód cyfrowy.

I po iluś tam nietanich DACach jakie miałem 25 letnia WADia zagrała na poziomie dla nich nieosiągalnym .

a transporty vintage nawet 20-letnie przeżyją współczesne nowe

I to nawet nie podlega dyskusji .

Transporty cd vintage jeżeli chodzi o samą mechanikę to się w 100% zgodzę ale jeżeli chodzi o samą elektronikę to tu już rozwój technologiczny cyfrowy jest kolosalny. Tak samo daci vinage co kiedyś kosztowały po kilkadziesiąt tysięcy złotych już nie dorównują nawet tym ze średniej półki. Sam jestem za kupowaniem używanych klocków, jednak jeżeli chodzi o daci to niestety nie znalazłem nic choćby porównywalnego z używek w budżecie do 10 tysięcy złotych do Black Dragona. Kolumny, wzmacniacze, czy okablowanie to jak najbardziej używane bo tutaj nie ma takiego postępu technologicznego, i tutaj można na prawdę coś fajnego kupić za ułamek ceny nowych produktów.

swoja droga nie wyobrazam sobie transportu na ktorym aqua(nos), audiobyte i nad graja tajk samo, to nie jest mozliwe

a chcesz się założyć ? ;-)

u mnie zagrają tak samo - na równie wysokim poziomie, no może aqua będzie grać odrobinkę inaczej ze względu na starą kość DAC.

Prawda jest taka, że współczesne kości i układy obsługujące USB w DAC są tak dopracowane, że brzmią tak samo jeśli im zapewnić czysty sygnał cyfrowy. Jeśli ten sygnał nie jest najlepszej jakości to wtedy układ wyjściowy ma znaczenie. I droższy DAC gra lepiej.

Niestety mało kto dysponuje dobrym transportem stąd powszechna jest opinia o nadrzędnej roli DAC w kształtowaniu brzmienia źródła.

Tak Piopio po części masz racje ale zawsze będzie słychać wpływ toru anlogowego na barwę czy filtracji zasilania na ogólną przejrzystość brzmienia.

Może nie być słychać różnicy klasy daca ale pewne różnice zawsze będą.

Może nie być słychać różnicy klasy daca ale pewne różnice zawsze będą.

Owszem, pod warunkiem, że reszta toru będzie wysokiej jakości. A te różnice zupełnie nie będą adekwatne do różnicy w cenie.

Transporty cd vintage jeżeli chodzi o samą mechanikę to się w 100% zgodzę ale jeżeli chodzi o samą elektronikę to tu już rozwój technologiczny cyfrowy jest kolosalny.

Masz jakieś typy takich dobrych , współczesnych transportów ?

Masz rację o rozwoju techniki ale wraz z tym rozwojem rozwinęło się oszczędzanie na czym tylko popadnie a to się odbija w efekcie finalnym .

Tak samo daci vinage co kiedyś kosztowały po kilkadziesiąt tysięcy złotych już nie dorównują nawet tym ze średniej półki. Sam jestem za kupowaniem używanych klocków, jednak jeżeli chodzi o daci to niestety nie znalazłem nic choćby porównywalnego z używek w budżecie do 10 tysięcy złotych do Black Dragona.

Black Dragona nie miałem ale ta 25 letnia Wadia za śmieszne pieniądze gra z zupełnie innego poziomu niż taki Young z Palmerem .

Auralic Vega też mocno odstaje w rozdzielczości , szybkości i dynamice . Co z tego że gra gładko i przyjemnie jak umyka jej sporo informacji .

Kolumny, wzmacniacze, czy okablowanie to jak najbardziej używane bo tutaj nie ma takiego postępu technologicznego,

W kolumnach jest duży postęp bo dzisiaj byle firemka może sobie pozwolić na zaplecze pomiarowe i sklecić fajne kolumny nawet na tanich przetwornikach .

Zwróć uwagę co zrobił w ostatnich latach Kef .

Jeden koleś z dobrym oprogramowaniem stworzył świetną serię R . Bez " lat badań " pomiarów i cudów na kiju .

Prawda jest taka, że współczesne kości i układy obsługujące USB w DAC są tak dopracowane, że brzmią tak samo jeśli im zapewnić czysty sygnał cyfrowy. Jeśli ten sygnał nie jest najlepszej jakości to wtedy układ wyjściowy ma znaczenie. I droższy DAC gra lepiej.

Takich bzdur dawno nie czytałem .

Może być super , hiper cyfrówka a skopany analog i żaden transport na świecie tego kiepskiego analogu nie przeskoczy .

Albo na odwrót .

Ty wiesz jak jest DAC zbudowany ?

się Kolega nie denerwuje

Nie idzie już tych bzdur czytać .

Rozumiem że facet zainwestował kasę i chce sprzedać towar . Pojawia się wszędzie w takich tematach - OK

Być może ten transport jest wybitny , może i najlepszy na świcie ale pisanie że DACe grają tak samo z tym transportem tylko źle o nim świadczy .

Albo ten transport tak uśrednia że wszystko gra tak samo albo to te MF , może Sub Velodyne wszytko zagłusza ?

Nie wiem ale nawet bez tego ktoś kto się czymś takim zajmuje powinien wiedzieć że DAC zagra tak jak transport poda sygnał , DAC go przetworzy i stopień analogowy poda na wyjście .

To razem jest źródłem a to co z tego wyjdzie jest zależne od całości .

Może być super , hiper cyfrówka a skopany analog i żaden transport na świecie tego kiepskiego analogu nie przeskoczy .

Zgadzam się. Ale kto wypuszcza teraz DAC ze skopanym analogiem ? Są na rynku DAC, które grają ewidentnie źle ?

Zgadzam się. Ale kto wypuszcza teraz DAC ze skopanym analogiem ?

Mam 2 DACe z wyjściem na lampach.

W jednym daję grające bardzo ciepło lampy a w drugim żylety .

Podpinasz swój transport i obydwa DACe grają tak samo ?

Nie ma takiej możliwości a to tylko lampa . Jeden element .

Tor analogowy składa się z wielu elementów .

Albo ten transport tak uśrednia że wszystko gra tak samo albo to te MF , może Sub Velodyne wszytko zagłusza ?

W innych systemach można zaobserwować ten sam efekt ;-) Czyli nie jest on zależny akurat od MF czy suba Velodyne.

A nie prościej samemu spróbować dobrego transportu PC niż od razu wyrażać opinię na temat czegoś czego się nie słyszało ?

Zachęcam do przeczytania recenzji Auralic Aries na www.highfidelity.pl Tam jest ciekawy fragment na temat wpływu transportu na brzmienie DAC.

Mam 2 DACe z wyjściem na lampach.

Nie ma takiej możliwości a to tylko lampa . Jeden element .

Tor analogowy składa się z wielu elementów .

A może stopień wyjściowy ma mniejsze znaczenie niż myślimy ? Powiedzmy kształtuje dźwięk w paru procentach ...

A może stopień wyjściowy ma mniejsze znaczenie niż myślimy ? Powiedzmy kształtuje dźwięk w paru procentach ...

Jeden kondensator na wyjsciu potrafi zmienić brzmienie w dużym zakresie .

Wstaw sobie na wyjście powiedzmy Elnę Silmic II i Jantzena silver

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie ma takiej możliwości a to tylko lampa .

Marcin, robiliśmy takie odsłuchy porównawcze w Krakowie u Rocha. Jako baza służył komputer Piopio. Oczywiście było słychać wielką różnicę pomiędzy dźwiękiem z Auralika a lampowym DAC McGyvera;-) A odnośnie samego serwera to wydaje się być coraz lepszy, Piotr dokonuje stałych ulepszeń. Moim zdaniem optymalny jest do niego DAC lampowy.

Oczywiście było słychać wielką różnicę pomiędzy dźwiękiem z Auralika a lampowym DAC McGyvera;-)

Różnica byś musi . Zbyt dużo zmiennych i o to mi chodzi .

A odnośnie samego serwera to wydaje się być coraz lepszy, Piotr dokonuje stałych ulepszeń

I szczerze trzymam za to kciuki !

Tylko litości z tym uśrednianiem bo zaraz ktoś wpadnie na pomysł i kupi rDACa + ten PC i będzie myślał że za 4000zł ma coś co zagra jak najlepsze DACe .

Jeżeli chodzi o transport to kupujesz takie np. Oppo 103d za cztery tysiące za nowy ze sklepu łączysz po hdmi omijając nie doskonały spdif, masz świetny transport do wszystkiego.

A o jakiej Wadji piszesz bo już się pogubiłem w Twoich sprzecznych wywodach. Większość tych firemek o których piszesz robi kolumny na głośnikach scana, vify, seas, perless visaton accuton itp. i to modelach które już mają kilka nawet kilkanaście lat w ofercie i nawet jak się zmieniają modele to zmiany są raczej kosmetyczne. Kefy te serii r- w ogóle mi nie podchodzą, uważam że to krok wstecz w stosunku do serii reference 200 która ma już dobre kilkanaście lat.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tylko litości z tym uśrednianiem bo zaraz ktoś wpadnie na pomysł i kupi rDACa + ten PC i będzie myślał że za 4000zł ma coś co zagra jak najlepsze DACe .

Niestety nawet zakładając, że dysponujemy idealnym transportem (a takowego nie ma); różnice pomiędzy różnymi DAC będą ogromne. Natomiast Piotr ma rację pisząc powyżej o powszechnie niedocenianej roli transportu. Nawet najlepszy DAC nie pomoże jak transport jest do d....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.