Skocz do zawartości
IGNORED

Mrożone lampy z Cryoset.com

tybero

Rekomendowane odpowiedzi

Efekt ten jest tym większy, im wydzielona wskutek niego energia swobodna jest większa

Dla tego żarówki Parantuli jak i lampy pozostałych z racji dobrze izolujacej bańki ciężko skutecznie zmrozić.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

U mojego mojego kolegi w studio tatuażu stoi wielki stary dentystyczny fotel, a obok jeszcze starszy szpitalny sterylizator.

To że jedno i drugie można wykorzystać przy robieniu tatuaży, nie oznacza że w tym celu zostały stworzone i do tego miały służyć.

Temu też miał służyć "głupi przykład" z żarówkami, którego kolega soundchaser złośliwie i dla zasady udaje, że nie potrafi zrozumieć.

A z tym zamrażaniem lamp do zastosowań w audio, to pewnie było tak, że gościu znalazł na złomie starą zamrażarkę z banku spermy,

nie wiedział co z tym zrobić, to wstawił do garażu i zapomniał. Po kilku latach przypadkiem obejrzał na Discovery "Jak to jest zrobione"

i nagle go olśniło, że przy odrobinie szczęścia na przechodzonej zamrażarce do pojemników z nasieniem może się uda zarobić górę forsy.

Teraz już wystarczyło tylko znaleźć cokolwiek, najlepiej pasującego wymiarami do uchwytów w zamrażarce, co można by zamrażać

w celu nadania temu czemuś tajemniczych i magicznych mocy (mrożenie szkła i metalu, nawet jeśli zmienia właściwości tych materiałów,

to jeszcze w żaden sposób nie tłumaczy dlaczego po takiej zmianie miałoby to teraz lepiej brzmieć) i już można leżeć do góry workiem

sprawdzając tylko od czasu do czasu stan puchnącego konta w banku. Jak ktoś nie dopuszcza do świadomości, że tak właśnie mogło być,

to niech sobie poczyta w wolnej chwili jakie idiotyzmy np. w stanach można bez żadnych problemów opatentować i na nich zarabiać.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dobrze, może to i ciekawe i dla kogoś interesujące, ale dyskusje na tematy foteli dentystycznych i studiów tatuaży proponuję przenieść na bocznicę, tam jest idealne dla nich miejsce. Proszę nie sprowadzać wątku do poziomu tamtej zakładki...

Po kilku latach przypadkiem obejrzał na Discovery "Jak to jest zrobione"

i nagle go olśniło

To chyba o sobie piszesz, bo pamiętam Twoje historyjki obejrzane podobno na Discovery (rzekomo z życia wzięte), w wątku o słyszeniu różnic między kablami, jak to w jakiejś luksusowej restauracji częstowani goście zaczęli wymiotować, bo pod wpływem zmienionego oświetlenia frytki przybrały kolor fioletowy...

...albo ta głupkowata bajeczka o przechodniu, który wypatrzył na drzewie węża, którego nie było i wszyscy inni, którzy stanęli obok niego też go widzieli! Ha ha ha... ;-) To miał być dowód na to, że wszystkim audiofilom wydaje się, że słyszą różnice między kablami.

Taka autosugestia, bo tak naprawdę to nie słyszą, tylko ta chora wyobraźnia powoduje u nich skrzywienie i słyszą to, czego nie ma. ;-))

Weź Parantulla przestań oglądać te programy science-fiction w telewizji. ;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A gdyby jeszcze przy okazji Parantulla zaprzestał pisania w zakładce hi-end to już byłaby pełnia szczęścia;-)

Dobrze, może to i ciekawe i dla kogoś interesujące, ale dyskusje na tematy foteli dentystycznych i studiów tatuaży proponuję przenieść na bocznicę, tam jest idealne dla nich miejsce. Proszę nie sprowadzać wątku do poziomu tamtej zakładki...

A czy czasem to mrożenie lamp nie powinno znaleźć się na Bocznicy, w podzakładce "ciekawostki kulinarne" ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Pisz na temat, a więc zapytam ponownie, bo nie zauważyłem odpowiedzi - jakie masz doświadczenia w zamrażaniu lamp?

Twoja orientacja szwankuje. ;-)

Odpowiedź masz w poście #64.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A Ty to o czym piszesz? W kółko o tym samym.

Jeszcze żeby na temat, to pół biedy, ale żeś się uczepił jakiegoś "tamtego wątku" i będziesz teraz smęcił?

Pisz na temat, a więc zapytam ponownie, bo nie zauważyłem odpowiedzi - jakie masz doświadczenia w zamrażaniu lamp?

A Ty to kto jesteś, bo nie kojarzę, właściciel tego forum czy z jakiego powodu tak w piórka obrosłeś, że innych po kątach będziesz rozstawiał?

Jak Ci coś nie pasi, to nie czytaj, proste chyba to jest czy nie jest?

Słusznie prawisz, zostaniesz wpisany jako pierwszy na zaszczytną listę ignorowanych;-) To niewątpliwe wyróżnienie, powinieneś się nim pochwalić na bocznicy;-)

To Ty lepiej zacznij

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

Dzisiejsze popołudnie uświadomiło mi, że wymiana zegara w CD ARC na Tent Labs dała wielokrotnie większy efekt niż zabawa z różnymi typami lamp

Ja to nawet cały DAC zamieniłem na Tent Labs :-)

Panie parantula,

Trochę za dużo napisałeś - widziałem przed twoją edycją.

Niestety, "spadanie na drzewo" oraz inne inwektywy przesądziły i niestety musiałem uzyć magicznego guzika - nie przypuszczałem, że kiedykolwiek będę musiał, ale co robić...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panie parantula,

Trochę za dużo napisałeś - widziałem przed twoją edycją.

Niestety, "spadanie na drzewo" oraz inne inwektywy przesądziły i niestety musiałem uzyć magicznego guzika - nie przypuszczałem, że kiedykolwiek będę musiał, ale co robić...

Brawo!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Uffff, jaka ulga;-)

Alek, mieliśmy ostatnio na teście porównawczym Ayona, MSB oraz właśnie DAC Guido Tenta. Niestety okazał się wyraźnie słabszy od obu konkurentów, ale też nie ukrywajmy jest dużo tańszy. Nie oceniam go jako czegoś przełomowego, w przeciwieństwie do zegara.

W takim razie jest jeszcze do kompletu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - posłuchaj, mówię poważnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Odgrzewam temat.

Jakiś czas temu zamówiłem mrożone Electro Harmonixy 6N30Pi Gold Pin.

Przed porównaniem pograły jakieś 150h w ARC CD8, ale już od samego początku słychać było sporą różnicę.

Porównanie robiłem z:

- oryginalne (ARC) Sovteki,

- DR z 91 roku (te prawidziwe, z dużym getterem, od BAT),

- DR z 99 roku (te mniej prawdziwe, z małym getterem jak dzisiejsze Sovteki),

Niestety nie miałem zestawu nie mrożonych GoldPinów, ale z powodu że powstają one poprzez malowanie nóżek złotem Sovteków o lepszych parametrach elektrycznych, zakładam że powinny grać podobnie do Sovteków z lekkim ociepleniem, ale bez wiekszych zmian brzmienia w pozostałych aspektach. Może uda się gdzieś takie dostać do porównania.

Oryginalne Sovteki grają dość równo więc nie będą punktem odniesienia.

DR w sumie obie wersje grają podobnie. Mają lepszą dynamikę od Sovteków, może delikatnie lepszą głębię i scenę, ale niestety mają wycofaną średnicę, grają bardziej skrajami pasma. Słuchając Lionel'a Riche, All Night Long, jego wokal kurczy się do rozmiarów płyty CD, gdzieś tam cofa się w głąb, chowa za reszą instrumentów, brzmi dość mechanicznie. Robi się dość nienaturalnie.

Mrożone GoldPiny od samego początku pokazały większą dynamikę niż wszystkie pozstałe lampy. To samo z głębią, separacją instrumentów, sceną - wyszła jeszcze bardziej na zewnątrz kolumn. Dzwięk jest o wiele gładszy, średnica, wokal bardziej naturalny, odpowiednich rozmiarów - grają o wiele równiej niż wszystkie pozostałe.

To co mi się najbardziej podoba to ta głebia i separacja instrumentów, czarne tło, dynamika - tak właśnie odbieram granie zestawów z wyższej połki niż mój i do tego dążę.

Odsłuch był prowadzony na kolumnach S16Hz Aries Plus, Krell KAV 500i, MiT Magnum MA XLR, MiT MH-770 CV Terminator Twin.

Podsumowując, wygląda na to że mrożenie lamp daje niezłe efekty, i nie są to małe różnice.

Pozostaje jedynie kwestia trwałości lamp poddanych tej obróbce, ale to się pewnie uda za jakiś czas zweryfikować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.