Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór transportu CD

maxflo

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Panowie, proszę o powrót do tematu wątku. Wpisy niezgodne tematem zostały przeniesione tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolega Staszek został zbanowany w wątku, w celu zaprzestania offtopu. Proszę również tego nie robić, tym bardziej, że kolega nie może już odpowiedzieć.

Ukryta Zawartość

Witam wątek prowadził swoimi ścieżkami tak ze nie chciałem przeszkadzać:-)

z transportów wybrałem MSB Signature Data DC IV bo grał fajnie, Accoustic Arts Drive odpadł bo nie współgrał z DAC-kiem Audio Researcha - szkoda bo to pancerny transport. Z drugiej strony transport MSB sam upsampluje i może poprawiać zniekształcenia pojawiające się w tym procesie.

Teraz sobie sprawdzam konfiguracje z innej strony:

czy firmowy DAC od MSB (Analog DAC) zagra lepiej od Ref DACa z ARC. Po pierwszych odsłuchach słychać ze MSB jest tranzystorowe oraz single ended w odróżnieniu od ARC.

Czy Ty kolego się dobrze czujesz?

Tak byliście zajęci Stasiopem,że wszyscy postradali zmysły?

Ostatnie zdanie wydaje mi się ,że jest na poziomie poza jakąkolwiek skalą w audio,a pisanie takich rewelacji w h-endzie powinno czymś skutkować.

Bawcie się hajendowcy dobrze razem ze Stasiopem...............a co???.......karnawał mamy do licha czyż nie?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Czy Ty kolego się dobrze czujesz?

Tak byliście zajęci Stasiopem,że wszyscy postradali zmysły?

Ostatnie zdanie wydaje mi się ,że jest na poziomie poza jakąkolwiek skalą w audio,a pisanie takich rewelacji w h-endzie powinno czymś skutkować.

Bawcie się hajendowcy dobrze razem ze Stasiopem...............a co???.......karnawał mamy do licha czyż nie?

Welcome to the pleasuredome Mr.Piotr ;)

O co chodzi z tym tranzystorowym i jednoczesnie single ended:)

jakas nowa szkola?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Tak bylo chyba w Passach, tylko ze to mialo miec lampowa estetyke brzmienia, dlatego dziwi mnie nawiazanie do tranzystora jesli chodzi o brzmienie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie jestem elektronikiem, ale wydaje mi sie ze nie ma tu sprzecznosci i uklad tranzystorowy moze byc single ended.

Podobno nim jestem i całą stanowczością stwierdzam, że nie ma sprzeczności i układ tranzystorowy może być single ended.

Nie jestem elektronikiem, ale wydaje mi sie ze nie ma tu sprzecznosci i uklad tranzystorowy moze byc single ended. Nie mylic z SET.

W transporcie cd?..............dobrze się czujesz?

Nie no w tym momencie to juz byla mowa o DAC nie o transporcie.

"czy firmowy DAC od MSB (Analog DAC) zagra lepiej od Ref DACa z ARC. Po pierwszych odsłuchach słychać ze MSB jest tranzystorowe oraz single ended w odróżnieniu od ARC"

Czuje sie niezle.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Taaa ... "...czuję się świetnie, och jak wspaniale..." (to Kory i Maanam'u),

a niby dlaczego w transporcie CD miałoby nie być stopni tranzystorowych single ended ?, nie bardzo rozumiem.

<br />a niby dlaczego w transporcie CD miałoby nie być stopni tranzystorowych single ended ?,<br />

Mógłbyś napisać więcej na temat stopni wyjściowych w transportach CD ?

Pytam z ciekawości,mało o tym jest ,a to interesujące.

Nie no w tym momencie to juz byla mowa o DAC nie o transporcie.

"czy firmowy DAC od MSB (Analog DAC) zagra lepiej od Ref DACa z ARC. Po pierwszych odsłuchach słychać ze MSB jest tranzystorowe oraz single ended w odróżnieniu od ARC"

Czuje sie niezle.

Dziękuję,że samopoczucie masz wspaniałe.

To dacki też sa single ended?..............nie tylko transporty?

Jacy tu mądruńcy ludzie piszą.

<br />To dacki też sa single ended?<br />

Sprawa dotyczy pewnie jak zwykle nazewnictwa .

Spotkać można DACi PRE i odtwarzacze CD z oznaczeniami na wyjściach np zamiast RCA - single ended dla odróżnienia od xlr -balanced to się nieczęsto spotyka a nawet bardzo rzadko.

Czy to poprawne ?

Tylko że teraz szukałem na szybko czegoś konkretnego i jak potrzeba to lipa ale pamiętam że coś takiego widziałem.

A co Cię w szczególności interesuje ?

Głównie jakie są rodzaje ? Które są najlepsze według Ciebie?

Nie chodzi mi o gniazda wyjściowe typu bnc, rca, aes ebu tylko o to co przed nimi.

Wiem że temat szeroki pewnie jest ,ale nie pali się:)

Na to wygląda...

Ukryta Zawartość

Witam

tak sledze ten wątek z ciekawosci, bo kiedyś będe chciał kupic jakiś fajny transport. Co do 2 kanałów, to wg mnie jesli by tak było to płytki powinny wygladac tak samo, a wyglądaja całekim inaczej, więc zasilanie wg mnie jest zrobione osobno dla np napedu i sterowania.

Co do listy nagród, to do tego podchodze z dystansem, jak tu niektórzy pisali, owe urzadzenia referencyjne w redakcjach, po kupnie okazują sie nie wartę swojej ceny. Wiadomo jak recenzje w czasopisamch czasem wygladaja.

Ukryta Zawartość

Witam

tak sledze ten wątek z ciekawosci, bo kiedyś będe chciał kupic jakiś fajny transport. Co do 2 kanałów, to wg mnie jesli by tak było to płytki powinny wygladac tak samo, a wyglądaja całekim inaczej, więc zasilanie wg mnie jest zrobione osobno dla np napedu i sterowania.

Co do listy nagród, to do tego podchodze z dystansem, jak tu niektórzy pisali, owe urzadzenia referencyjne w redakcjach, po kupnie okazują sie nie wartę swojej ceny. Wiadomo jak recenzje w czasopisamch czasem wygladaja.

I tak rzeczywiście jest.Już wczesniej pisałem o błędzie który sugerował zasilanie dla każdego z kanałów ( ???? )

podsumowując własne doświadczenia z doborem transportu CD do DAC-a - jeśli nie chce się mieć za dużo "?" i testów - zawsze najlepiej, wybierać rozwiązanie dedykowane (od tego samego producenta). jeśli mamy DACa, którego producent nie ma CD ani transportu CD to skazani jesteśmy na testy bo nawet najlepszy transport, nagradzany etc, może nie zagrać z transportem.

(przepraszam tych którzy uważają nie high end wymaga poetyckich określeń jeśli cos do siebie nie pasuje albo pasuje).

PS Analog DAC, jak podaje producent, ma wyjście RCA singel ended jako główne a XLRy sa tylko jako przejściówka - i słychać to w porównaniu z innym podłączeniem po prawdziwym wyjściu XLR (info dla St. Audiofila)

a niby dlaczego w transporcie CD miałoby nie być stopni tranzystorowych single ended ?, nie bardzo rozumiem.

No ciekawe pytanie, ciekawe, dlaczego? Może dlatego, że transport CD nie zawiera w sobie DAC`a, a z tego wynika, że nie posiada analogowego lampowego wyjścia sygnału?

Może przypomnę:

Single Ended' (SE) w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'pojedynczy koniec' i odnosi się przede wszystkim do konfiguracji ostatniego stopnia (stopnia prądowego) we wzmacniaczach mocy. Na wyjściu wzmacniacza mocy Single Ended umieszczony jest pojedynczy element wzmacniający (lub kilka równolegle), przez który przepływa cały sygnał. Widziałem jednak konstrukcje tranzystorowe Single Ended, ale niewiele tego było/jest. Głównie to domena układów lampowych.

Wychwalana tutaj firma Ayon ma pełne odtwarzacze CD ze stopniem lampowym Single Ended :)

Fachury, nie ma co :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neo

Po co będziesz to tłumaczył...............przecież Palton się skupia na wizycie u Rocha ..............reszta to są nieważne bzdety.

Autorowi wątku bym zakazał na miesiąc co najmniej pisania w zakładce h-end.............gdybym był moderatorem,ale nie chce nim być.

pozdr.

Terminologia single ended używana jest w co najmniej dwóch znaczeniach.

Pierwsze dotyczy stopnia końcowego w układach wzmacniających a drugie metody transmisji sygnałów przewodami. Ten drugi w audio dotyczy połączeń RCA w odróżnieniu od XLR.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.