Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do lakierowania

amdp

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, natryskowo. Nie znam się za bardzo na tym, ale wyczytałem, że kompresor musi mieć odpowiednią moc i pojemność, aby podczas malowania cały czas utrzymywał ciśnienie na stałym poziomie.

Zgadza się wydajność sprężarki jest ważna. Przeważnie natrysk kolumn dotyczy lakieru bezbarwnego i niewielkich elementów więc nie ma co szaleć z wydatkami. Jednak ważniejszy jest pistolet i tu polecam tylko sprawdzone marki. Na pistolety z przedziału do 300 zł szkoda nerwów. Jeśli nie malowałeś wcześniej to polecam Ci mini pistolety z mniejszymi dyszami będziesz miał większą kontrolę nad nim noi są tańsze.

Konkretnie:

kompresor chiński ,wąż, odwadniacz to już 500zł minimum

pistolet jeśli nowy to ok 900zł (devilbiss Sri, Sata Minijet, Iwata Lph80 itp

używany 400-500zł

Poza tym chęci, jeśli masz kogoś kto mógłby ci użyczyć sprzętu do spróbowania do skorzystaj, zobaczysz wtedy czy ci się podoba efekt i zadecydujesz.

Hmm, a coś takiego może być:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Zaznaczam, że to będzie sprzęt na polakierowanie 2-4 par kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli ma to być jednorazowa zabawa, to szkoda twoich pieniędzy. Nie jest to tak proste jak się wydaje.

Według tego co napisał bingant:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wydaje się to być karkołomnym zadaniem.

Ukryta Zawartość

I nie jest.

Potrzeba odrobiny wprawy, pomieszczenia, sprzętu. Często kończy się poprawkami.

Choć dla 4 par warto spróbować.

Nie zapomnij o sobie. Kup maskę.

Dzięki. A czy mógłbyś polecić coś niedrogiego np. allegro? Chodzi mi o to, żeby wydać jak najmniej pieniędzy, ale też, żeby dało się tym w miarę malować.

Ukryta Zawartość

Tu masz stówkę tańszy nie kuś się na te akcesoria bo nadają się jedynie do powieszenia na ścianie. Dołożysz ją do pistoletu

A pistolet :

Ukryta Zawartość

Najtańszy z działających ale tylko do warstwy bezbarwnej.

Zaznaczam ze tym zestawem kolorów (baz metalicznych np.) nie położysz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz stówkę tańszy nie kuś się na te akcesoria bo nadają się jedynie do powieszenia na ścianie. Dołożysz ją do pistoletu

A pistolet :

Ukryta Zawartość

Najtańszy z działających ale tylko do warstwy bezbarwnej.

Zaznaczam ze tym zestawem kolorów (baz metalicznych np.) nie położysz.

Dzięki minek6 za pomoc. A dysze dowolne kupować, każda będzie się nadawała do tego pistoletu? Potrzebuję dwie: 1,4-1,5 i 1,8-2,0.

A co do pistoletu to potrzebuję tylko do lakieru bezbarwnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do bezbarwnego 1.3 do 1.5 max

Większa dysza = więcej powietrza

Dysza 2.0 to ewentualnie do podkładu albo szpachli natryskowej i potrzeba mocniejszy kompresor

Ale 1.3 też podkład położysz

Duży rośnij :)

Dla takiego jednostkowego malowania to bym pojechał dobrym wałkiem, zakupił przyzwoitą polerkę i dał sobie spokój z pistoletem i kompresorem. Chyba, że kompresor wykorzystasz w innym celu jeszcze.

Zgadza się wydajność sprężarki jest ważna. Przeważnie natrysk kolumn dotyczy lakieru bezbarwnego i niewielkich elementów więc nie ma co szaleć z wydatkami. Jednak ważniejszy jest pistolet i tu polecam tylko sprawdzone marki. Na pistolety z przedziału do 300 zł szkoda nerwów. Jeśli nie malowałeś wcześniej to polecam Ci mini pistolety z mniejszymi dyszami będziesz miał większą kontrolę nad nim noi są tańsze.

Konkretnie:

kompresor chiński ,wąż, odwadniacz to już 500zł minimum

pistolet jeśli nowy to ok 900zł (devilbiss Sri, Sata Minijet, Iwata Lph80 itp

używany 400-500zł

Poza tym chęci, jeśli masz kogoś kto mógłby ci użyczyć sprzętu do spróbowania do skorzystaj, zobaczysz wtedy czy ci się podoba efekt i zadecydujesz.

Ja tam dałem rade zrobić kolumny i pół auta bez odwadniacza i pistoletem rodzaju Sico,Fobo dysza 1,4 HP i naprawde jest ok. Czasem odkręcam kurek zbiornika kompresora i wylewam uzbieraną wode.

Tymek dobrze radzi, tylko 3 pary kolumn to już troszke szlifowania,zależy jaki baranek z pod wałka wychodzi. Ale jedną parę to bym tak robił wałkiem. Całość z kompresorem naraz to ogromna kwota: papiery,nitro,aceton,pasty,gąbki polerskie, wąż,złączki do węża damska to już 20zł. Dużo drobiazgów i dużo roboty i nauki. Przy robocie wałkiem odpadnie sporo kosztów i syf jaki jest przy lakierowaniu w domowych warunkach. Ja kupowanie sprzętów miałem rozłożone w czasie to też było znośnie. 50L jednotłokowy starcza ale być może warto dołożyć i mieć dwutłokowy kompresor.

Hej, mam najtanszy kompresor 24 litry za 349zl do tego pistoled do malowania z dysza 1.4 za niecale 100zl. Pomalowalem wzmacniacz, kolumny, 3 auta(elementami) I kilka innych pierdolek. Musze kolege zmartwic ze ciezko wygrac walke z drewnem, mimo wielu roznych podkladow, np szpachla natryskowa, jak i podkladakrylowy to wciaz widac laczenia desek, a bylo szlifowane kilku krotnie! Zeby dobrze pomalowac t otrzeba pokryc kolumne 3mm hdf. Najtanszy sprzet starczy, ja swoj kompresorek mam juz chyab z 3--4 lata. Owszem w czasie malowania bedzie ciagle pracowal, ale jes tw stanie utrzymac bez problemu cisnienie pracy 4 atmosfer, wieksze chyba tez, nie pamietam.

Ja tam dałem rade zrobić kolumny i pół auta bez odwadniacza i pistoletem rodzaju Sico,Fobo dysza 1,4 HP i naprawde jest ok. Czasem odkręcam kurek zbiornika kompresora i wylewam uzbieraną wode.

Tymek dobrze radzi, tylko 3 pary kolumn to już troszke szlifowania,zależy jaki baranek z pod wałka wychodzi. Ale jedną parę to bym tak robił wałkiem. Całość z kompresorem naraz to ogromna kwota: papiery,nitro,aceton,pasty,gąbki polerskie, wąż,złączki do węża damska to już 20zł. Dużo drobiazgów i dużo roboty i nauki. Przy robocie wałkiem odpadnie sporo kosztów i syf jaki jest przy lakierowaniu w domowych warunkach. Ja kupowanie sprzętów miałem rozłożone w czasie to też było znośnie. 50L jednotłokowy starcza ale być może warto dołożyć i mieć dwutłokowy kompresor.

Różnie ludzie rozumieją słowo ok.

Na 10 osób 8 wybierze kolumny wykończone high gloss a napisze z pełną odpowiedzialnością że sprzętem który wymieniłeś nie ma szans efektu uzyskać.

Lakier nakładany manualnie nigdy nie będzie ładnie wyglądał niezależnie czy to bedzie mat czy połysk

Piszę o tym ponieważ co najmniej 50% wrażeń zależy od wyglądu i jakości wykończenia kolumn.

Nie wyobrażam sobie kolumn z drogimi przetwornikami i "naprawdę ok" wylakierowaną obudową.

Diy ma być piękne

Tylko 3 pary kolumn?

Może będzie z nimi przez całe życie i codzienne będzie na nie patrzył.

A tak naprawdę to wszystko zależy od tego kto i jakie ma potrzeby.

Jednemu nie przeszkadza 10 struktur lakieru i wzorów na jednej kolumnie a drugiemu przeszkadza jedno wtrącenie na powłoce lakierowanej.

W kompresor kompresorem, ważna jest też pojemność zbiornika. Większy zbiornik, kompresor się rzadziej włącza. Do tego reduktor z odwadniaczem, taki montowany bezpośrednio do pistoletu i heya do przodu.

Piszę o tym ponieważ co najmniej 50% wrażeń zależy od wyglądu i jakości wykończenia kolumn.

Nie wyobrażam sobie kolumn z drogimi przetwornikami i "naprawdę ok" wylakierowaną obudową.

Jak kogoś stać na Sate to jak najbardziej warto inwestować w porządny profesjonalny sprzęt.A metedy wałkiem sam osobiście nie testowałem.

Bardzo cienko, znacznie gładziej, bardziej równomiernie niż wałkiem można zrobić czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.