Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha a-1020 i TYLKO 280Watt maksymalnego poboru prądu?

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie seria es a konkretnie 650esd jest dużo lepsza w stereo od pioneer serii 6xx pioneer moim zdaniem jest jakoś tak nienaturalnie przebarwiony dźwięk.

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

Może wypowiem sie i ja ;) bo widzę że porównywane były tu dość wysokie modele zarowno sony es jak i yamaszek. Jako wlasciciel yamahy a720 i sony es570 napisze ze obydwa wzmacniacze grają naprawdę na wysokim poziomie a to wynika z tego zapewne sa obydwa to wysokie modele. Na marginesie, to seria a700 oraz a1000 gra podobno lepiej niz seria xx20. Yamaha jak do mnie przyszla grala jakos sucho i bez basu. Oddalem do spa, wymieniono pare kondensatorow oraz rezystorow w sekcji przedwzmacniacza, poprawiono mnostwo zimnych lutów i wzmacniacz zaczal grac. Niech sie tylko wygrzeje dobrze po zmianie kondow wtedy porownamy. Co do sony wzmacniacz sprawia lepsze wrazenie wizualne tak z zewnatrz. Zlocone styki rca. Sprzęt testowany na odtwarzaczu marantz cd 40. Kolumny to cholera wie czy jasne czy ciemne , b&w v202.Dziwi mnie to co tu piszecie o wysokich i srednich odseparowanych wces 579.Tu yamaha a720 wypada znacznie lepiej, wyraźniej z oddechem. W sony srednica zwłaszcza ta wyższa lipa totalna. Zlana nieodseparowane poszczegolne jej pasma. Odnosi sie wrazenie jakby czesc pasma sredniego byla wycięta i nie tworzyla pelnego muzykalnego brzmienia w calym pasmie. Tu yamaha wypafa lepiej pomimo disc plaskiej przestrzeni i gorszego dolu niz w sony. Odnoszac sie do zakresu budowania sceny jej przestrzeni to jednak sony wypada lepiej pomimo tego wycietego pasma srednicy. Dół w sony miażdży, bas kontrolowany jest tam gdzie musi być. Sony pomimo teg ze wyglądał dobrze w środku, oddalem do przeglądu aby dac wzmacniaczom rowne szanse. Nie wiem koledzy czemu zaden z Was nie wspomnial o tej dziwnej nieklarownej i niepelnej srednicy w es 570. Moze to kwestia kolumn?? Jakie polecacie di es570. Mowi sie że jasne, ale czy wówczas nie strace na fajnym tlustym basie kontrolowanym? Mam na oku mb quart 610 podlogowki bo mam pokoj ok 30m.

Może wypowiem sie i ja ;) bo widzę że porównywane były tu dość wysokie modele zarowno sony es jak i yamaszek. Jako wlasciciel yamahy a720 i sony es570 napisze ze obydwa wzmacniacze grają naprawdę na wysokim poziomie a to wynika z tego zapewne sa obydwa to wysokie modele. Na marginesie, to seria a700 oraz a1000 gra podobno lepiej niz seria xx20. Yamaha jak do mnie przyszla grala jakos sucho i bez basu. Oddalem do spa, wymieniono pare kondensatorow oraz rezystorow w sekcji przedwzmacniacza, poprawiono mnostwo zimnych lutów i wzmacniacz zaczal grac. Niech sie tylko wygrzeje dobrze po zmianie kondow wtedy porownamy. Co do sony wzmacniacz sprawia lepsze wrazenie wizualne tak z zewnatrz. Zlocone styki rca. Sprzęt testowany na odtwarzaczu marantz cd 40. Kolumny to cholera wie czy jasne czy ciemne , b&w v202.Dziwi mnie to co tu piszecie o wysokich i srednich odseparowanych wces 579.Tu yamaha a720 wypada znacznie lepiej, wyraźniej z oddechem. W sony srednica zwłaszcza ta wyższa lipa totalna. Zlana nieodseparowane poszczegolne jej pasma. Odnosi sie wrazenie jakby czesc pasma sredniego byla wycięta i nie tworzyla pelnego muzykalnego brzmienia w calym pasmie. Tu yamaha wypafa lepiej pomimo disc plaskiej przestrzeni i gorszego dolu niz w sony. Odnoszac sie do zakresu budowania sceny jej przestrzeni to jednak sony wypada lepiej pomimo tego wycietego pasma srednicy. Dół w sony miażdży, bas kontrolowany jest tam gdzie musi być. Sony pomimo teg ze wyglądał dobrze w środku, oddalem do przeglądu aby dac wzmacniaczom rowne szanse. Nie wiem koledzy czemu zaden z Was nie wspomnial o tej dziwnej nieklarownej i niepelnej srednicy w es 570. Moze to kwestia kolumn?? Jakie polecacie di es570. Mowi sie że jasne, ale czy wówczas nie strace na fajnym tlustym basie kontrolowanym? Mam na oku mb quart 610 podlogowki bo mam pokoj ok 30m.

Jeszcze infinity reference ponoć niesamowita przestrzeń i scena. Heco superior...które dadzą to cos z pelnym muzykalnym obrazem

tak jak ci pisalem, ciezko pisac o srednicy w 2 droznych monitorach, tam zawsze będzie jakis kompromis, musialbys posluchac obu wzmacniaczy na przyzwoitych 3 drogach

ja miałem prawie 3 lata 570es, teraz drugi rok mam 670es praktycznie to samo brzmienie ale kikka niuansow jeszcze jest na plus, i ten wzmacniacz gra bezkonkurencyjnie na moich kolumnach to moze ci dac pewien poglad na to ze to sa swietne wzmacniacze ale trzeba je zestawic z odpowiednimi kolumnami, mozna napisac to samo o yamaszce ale jednak zestawiajac oba wzmacniacze z odpowiednio dobranymi kolumnami to sony wypada o niebo lepiej, separacja instrumentow, przestrzen, powietrze wokol blach, to sa detale ktore odrozniaja klasy sprzetu

quarty beda dobre do odsluchu w bliskim polu przy takiej powierzchni

A na jakich kolumnach słuchasz? Jesli chodzi o quarty obawiam sie ze klasowo i jakosciowo moga stac nizej niz infi z serii reference. Ale moze mylnie zakladam

Mb quart 390 ale tylko w wersji 3 i pod warunkiem ze masz podstawki ood nie, bo na podlodze to one nie zagraja. W innym wypadku bierz 610s

Sa na alle... mb 390 3 drozne i sa tez 610s. Podstawki to nie problem zrobi sie kwestia ktore zagraja lepiej pokazujac więcej. Obydwa zestawy sa w tej samej cenie 600-650zl

390 sa warte max 500 zl w stanie idealnym, 610s to samo, mowisz ze standy sie zrobi, ale zanim je zrobisz będziesz chcial posluchac muzyki, a na podlodze czy taborecie to nie zagra

Jesli obydwa modele zagrają ok to wole 610tki bo jak mówisz gra od razu. Ale jesli 390tki graja lepiej poswiece czas. Mowisz ze 500zl ale nikt ich nie chce sprzedać za tyle;)

Dzieki bumpalump za wyrozumiałość dla początkującego. Jestem w trakcie negocjacji tych 610s. Na sprzedaż wystawilem tez swoje b&w ale dzis je rozebralem i zerknalem na zwrotnice. Zobacz co tam siedzi? Warto te kondy wymienic na cos innego o tych samych parametrach aby to jakos ulepszyc odnowić. Jak widac kolumny z 1992r.co tam wrzucic aby sensownie bylo. Podzespoły jyz maja swoje lata stąd moja chec ewentualnej lekkiej ingerencji. Nie to aby szaleć ale lekko stuningowac a raczej poprawic fabryke i to co ucieklo z ich sprawnosci. To jak widac bipolarne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie jestem zwolennikiem tuningu na zasadzie wymiany elementow na inne, jak juz cos robic to zaprojektowac nowa zwrotnice od poddtaw, ale to ma sens w nieco wyzszej klasie sprzecie

Dzieki bumpalump za wyrozumiałość dla początkującego. Jestem w trakcie negocjacji tych 610s. Na sprzedaż wystawilem tez swoje b&w ale dzis je rozebralem i zerknalem na zwrotnice. Zobacz co tam siedzi? Warto te kondy wymienic na cos innego o tych samych parametrach aby to jakos ulepszyc odnowić. Jak widac kolumny z 1992r.co tam wrzucic aby sensownie bylo. Podzespoły jyz maja swoje lata stąd moja chec ewentualnej lekkiej ingerencji. Nie to aby szaleć ale lekko stuningowac a raczej poprawic fabryke i to co ucieklo z ich sprawnosci. To jak widac bipolarne.

Sa to jakies kondy bennig bipolarne chcialbym wymienic na inne o tej samej wartości tylko lepsze takie pole do zabawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To faktycznie dosc nietypowe wartosci, ale z doswiadczenia wiem ze producenci czesto stosuja taki zabieg ze wzgledu na rozruzt i tolerancje elektrolitów, nominalne wartosci to na 90% bedza 22uF dla niskotonowca (tego akurat nie polecam wymieniac) i 4,7uF dla wysokotonowego ewentualnie 5,6uF ale to dosc spora wartosc jak na 2 rzad wysokotonowki

Warto te kondy wymienic na cos innego

W miejsce 5,3uF daj białego Mundorfa 4,7uF na 400V .

Wywal org wygłuszenie i kup filc POROSO .

Daj po warstwie na boczne ścianki . 3 na dół a reszta po 2 . Kolejne warstwy klej do siebie na kropki .

Koszt ze 100zł z klejem a można się zdziwić ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.