Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz PMA-720AE kontra PMA-1520AE + bi-wiring

matauto.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.

Obecnie posiadam nast. konfigurację : Wzmacniacz Denon PMA-720Ae + DALI IKON 6 - połączone zwykłymi ok. 2mm przewodami.

Mam okazję kupić Denon PMA-1520AE i tak się właśnie zastanawiam , co by się działo , gdybym połączył 1520 z kolumnami sposobem "bi-wiring" ? Zauważyłem że 1520 posiada właśnie terminal głośnikowy typu bi-wiring - czyli z tego co trochę poczytałem , teoretycznie powinno dać efekt dużo lepszy niż podłączenie kolumn sposobem bi-wiring ze wzmacniaczem ze zwykłymi terminalami.

Od razu przyznaję że PMA-720AE nawet nie próbowałem podłączać w ten sposób , gdyż jakoś to do mnie nie przemawia - natomiast w przypadku PMA-1520 teoretycznie zaczyna mieć to większy sens.

Wydaje mi się że w ten sposób mógłbym więcej wyciągnąć z moich Dali ikon , szczególnie przy niegłośnym słuchaniu i w zakresie wysokich tonów ?

Zaznaczę że w tym momencie jestem dość zadowolony z mojego zestawienia i jeśli zmiana byłaby niezbyt zauważalna , to bym spożytkował przeznaczone środki na inny cel ?

Co Panowie o tym myślicie ?

Pozdrawiam

Róźnica brzmieniowa zmieniając PMA-720 na model PMA-1520 będzie ogromna, tak więc do takiego ruchu szczerze namawiam.

Bi-wiring oczywiście może wpłynąć korzystnie jeśli wykorzystasz różne okablowanie na poszczególne sekcje - daje Ci to po prostu moźliwość zastosowania lepiej dobranych kabli na sekcję wysokotonową i niskotonową. Po tym jednak nie spodziewaj się jakiś ogromnych zmian.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Biwiring to bardzo fajny sposób doszlifowania brzmienia - szczególnie w górnym pasmie. Np spróbuj do góry wrzucić Monkey Cable na srebrze

http://sklep.rms.pl/monkey-cable-mctsb2-concept-silverback-ii-przewod-glosnikowy-posrebrzany-2x2-6mm2

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.