Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Laptopy z outletu kuszą cenami, jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że może to być sprzęt naprawiany, może posiadać ślady, rysy itd. nie żebym straszył, ale nie mam dobrego zdania. Kolega miał pecha dostał della xps14 z popiskującym zawiasem, sklep oczywiście nie widział problemu i celowo napisałem sklep, gdyż tatki sprzęt ma przeważnie roczną GW sprzedawcy nie producenta. Nie znaczy to jednak, że nie można kupić tak wartościowego sprzętu, ale przestrzegajcie zasady sprzęt z outletu im tańszy tym zapewne więcej był picowany:)

Przy okazji o dyskach SSD,jakoś nikt nie wspomina o awaryjności.Czytając fora komp.widzę niemało wątków na ten temat,więc porównując to do liczby sprzedanych egzemplarzy....

Mojemu koledze dwa tygodnie temu padł taki dysk(w stacjonarce) tuż po ok okresie gwarancyjnym...rok temu bratu padł..Na takim dysku nawet defragmentacji nie powinno się robić.

Wysokiej klasy sprzęt, pytanie czy bedziesz korzystał z programów które potrafią pracować na 8 rdzeniach w tym 4 wirtualnych.

Przy rozdzielczości 1920, czcionka jest niesamowicie mała.. tak jak Ci radzono wcześniej optymalniej pracuje się się na 1366 czy 1440, max 1680.

Windows 8 ( nie 8.1) może również irytować.. :/

Z SSD to zależy od producenta najwięcej..

Jak ktoś się dał wciągnąć w produkty firm takich jak OCZ to bywa smutno...

Z mojego doświadczenia SSD Samsunga są w zasadzie tak samo mało awaryjne jak ich dyski talerzowe

Z mojego doświadczenia SSD Samsunga są w zasadzie tak samo mało awaryjne jak ich dyski talerzowe

Tyle że Samsung został przejęty na polu dysków HDD,nie wiem jak jest w przypadku SSD.W lapkach SSD ma jeszcze jakiś sens,w przypadku desktopów jak dla mnie to bezsens.

SSD do obsługi OS i programów ma dokładnie taki sam sens dla desktopów jak laptopów.

W przypadku desktopów jaki to ma sens??

128GB to za mało do kompa stacjonarnego i to zdecydowanie.Zaleca się SSD na system a programy na HDD,tylko po co ja się pytam.Szybszy start systemu i...co dalej?

Skoro programy i gry sa na zwykłym więc szybciej nie będzie.

Z resztą u mnie system na zwykłym dysku staruje czterdzieści parę sekund,więc te kilkanaście to mogę sobie poczekać. cena dysków SSD 264GB to jak dla mnie cena z sufitu,a pojemność i tak za mała.

Na system i programy starcza większości uzytkowników nawet 64GB dysk SSD.

To nie jest przestrzeń do trzymania dokumentów czy zdjęć...

Nawet w laptopach, na dziś dzień gdy w zasadzie zupełnie nie używa się kieszeni na CD, w jej miejsce montuje sie zamiast CD, drugi dysk. Jeden na OS, drugi na magazyn.

Wnioskuje że kolega nie pracuje raczej z komputerem i nie ma nikłe pojęcie czym rożni się dostęp do plików na dysku flashowym a czym na dysku talerzowym.

Posiadasz sprzęt na SSD pod OS i programy czy tylko czytamy o twoich wyobrażeniach jak to działa..?

Tego mogę kupić za 3800:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma w zasadzie to czego szukam i dodatkowo jeszcze 3,5 roku gwarancji.

poczytaj sobie testy,

Ukryta Zawartość

sporo laptopow jest bardzo niskiej jakosci , ma plastykowe obudowy uginajace sie , matryce fatalnie swiecace, klawiatury irytujace, czesto w idlu potrafia glosno pracowac wentylatory

niby prosta sprawa wybor laptopa ale na zdjeciu wyglada ok a w jak bierze sie go do reki to plastyk fantastyk,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

szukaj laptopa z matryca która ma szerokie kąty widzenia oraz dobre pokrycie kolorów w przestrzeni sRGB, bo inaczej będziesz miał laptopa który ma kolory jak palnik acytylenowy który świeci na niebiesko aż oczy bolą.

jak masz kupować lapa do domu pomyśl o np komfortowej matowej 17,

Ukryta Zawartość

troszkę powyżej założonego budżetu ale 17 matowa IPS! i ma całkiem ok GPU który pociągnie czasem grę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może mi ktoś łopatologicznie przybliżyć problem małej czcionki na ekranie FullHD 15,6 ''?

Obecnie mam 1600x900. Naprawdę przejście na ekran FullHD będzie niekorzystne?

tak zeskaluje się wielkość fontów w dół, oczywiście można ratować się ustawieniem wyskalowania w sysemie w górę choć uważam że FHD do 15 to troszkę jak dla mnie za dużo do 17 jest ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wnioskuje że kolega nie pracuje raczej z komputerem i nie ma nikłe pojęcie czym rożni się dostęp do plików na dysku flashowym a czym na dysku talerzowym.

Owszem nikłe. Domyślam, się że te na SSD z racji jego prędkości odczytu, będą działały sprawniej, szybciej. I o to mi głównie chodzi.

Żeby po otwarciu nawet paru aplikacji komp działał bez zadyszki.

Na system i programy starcza większości uzytkowników nawet 64GB dysk SSD.

Żarty sobie stroisz??W desktopie 64GB? Na sam system trzeba ponad 15GB.

Ja lubię także pograć,jedna gra w dzisiejszych czasach wymaga ponad 30GB na dysku,dodaj do tego jakiś program,parę flaków i gdzie wsadzisz resztę?

Normalnie dysk systemowy z zainstalowanymi paroma programami,dokumentami,sterownikami zajmuje ponad 60GB.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

jak masz kupować lapa do domu pomyśl o np komfortowej matowej 17, http://www.asus.com/ca-en/site/g-series/G771/

troszkę powyżej założonego budżetu ale 17 matowa IPS!

No przecież ten Asus 550 ma właśnie IPS matową.

Żarty sobie stroisz??W desktopie 64GB? Na sam system trzeba ponad 15GB.

Ja lubię także pograć,jedna gra w dzisiejszych czasach wymaga ponad 30GB na dysku,dodaj do tego jakiś program,parę flaków i gdzie wsadzisz resztę?

Normalnie dysk systemowy z zainstalowanymi paroma programami,dokumentami,sterownikami zajmuje ponad 60GB

Przepraszam ale do gier to są konsole, z odpowiednią do gier grafiką.

Jak ktos lubi grać na 15' lcd to kwestia gustu

reasumując, laptop czy desktop z 4 lub 8 rdzeniowym procesorem, 8 lub 16GB RAM to TYLKO SSD, gdyż dysk talerzowy ograniczy kilkukrotnie możliwości reszty hardware

Jak ktos lubi grać na 15' lcd to kwestia gustu

Zaczynamy odwracać kota ogonem?

15 lcd w desktop w tych czasach??Kolega się czasem nie zatrzymał w rozwoju?

Konsole mają swoich zwolenników a pc swoich.Ja należę do tych drugich.Nie wyobrażam sobie grania w FPP na gamepadzie,jak większość z resztą.

Konsole też miałem(ps3),nawet dziecko nie chciało na niej grać.

Mam podobny problem jak założyciel tematu.Muszę kupić nowego laptopa, ale dosłownie mam stracha czytając o awaryjności nowych produktów i kłopotach z tym związanych.Ciągle słyszę o wypalonych pikselach,niedziałających nagrywarkach...

Zaczynamy odwracać kota ogonem?

15 lcd w desktop w tych czasach??Kolega się czasem nie zatrzymał w rozwoju?

Konsole mają swoich zwolenników a pc swoich.Ja należę do tych drugich.Nie wyobrażam sobie grania w FPP na gamepadzie,jak większość z resztą.

Konsole też miałem(ps3),nawet dziecko nie chciało na niej grać.

Rozumiem, myślałem że grasz na laptopie..

Na SSD pod OS nawet dziesięcioletnie desktopy chodzą szybciej niż dzisiejsze laptopy z HDD.

Owszem nikłe. Domyślam, się że te na SSD z racji jego prędkości odczytu, będą działały sprawniej, szybciej. I o to mi głównie chodzi.

Żeby po otwarciu nawet paru aplikacji komp działał bez zadyszki.

czas operacji otwarcia np aplikacji ma większe znaczenie przy dużej ilości plików lub przy dużym jednym pliku, wtedy masz zysk czasu, sam system jak wstanie to nie odczujesz różnicy w pracy na zwykłej przeglądarce , nie będziesz mógł stwierdzić czy masz hdd czy ssd, osobiście polecam ssd i sam w każdym laptopie posiadam, start systemu jest bardzo szybki otwieranie programów też ale trzeba zdać sobie sprawę że jeżeli nie często to robisz to zysk będzie mały. Jeżeli używasz laptopa tylko do netu i prostych operacji na zdjęciach dokumentach to 4GB ramu wystarczy , ale uważam że 8 GB nie zaszkodzi, lepiej system zbuforuje dane i będzie przyszłościowo, 16GB jest do zastosowań raczej profesjonalnych obróka grafiki aplikacje operujące na bazach danych do wirtualizacji maszyn etc.

Focal + Naim

Na SSD pod OS nawet dziesięcioletnie desktopy chodzą szybciej niż dzisiejsze laptopy z HDD.

Zgadza się,jak komuś wystarczy laptop z takim małym dyskiem to jak najbardziej.Ale należy pamiętać też o wadach tych dysków i o niepewnej trwałości.Dlatego trzeba robić backup ważnych dokumentów na innym nośniku.

należy pamiętać też o wadach tych dysków i o niepewnej trwałości

To jest wprowadzanie w błąd.

SSD nie ma żadnych wad względem HDD. Tylko i wyłącznie zalety.

Dluższy czas pracy bateri

SSD nie wytwarza ciepła ani szumu pracy.

Pozwala szybciej wykonać wszystkie operacje.

Laptop z SSD i i5 działa wyraźnie szybciej niż latptop z i7 i dyskiem HDD.

Dysk hdd dziś to jak samochód z silnikiem parowym.. Można tylko po co..

Widzę, że temat SSD nie jest jasny:) To proponuję prosty test posiadacze HDD niech sobie spróbują wykonać jakieś operacje dyskowe, kopiowanie z partycji na partycję lub wypakowanie z RAR. Jeśli zajmiemy tak dysk talerzowy, na którym jest zainstalowany system spróbujcie się po nim poruszać w trakcie tych operacji :) Na pewno odczujecie, że system zwolni, gdyż dostęp do plików systemowych, wymiany itd. będzie okupiony bardzo długim czasem dostępu. Niestety zwykły dysk to tylko mechanika i ma swoje ograniczenia. Powyższy przykład to tylko jedna z zalet SSD, ależ jak ważna w codziennym użytkowaniu systemu:)

Dużo Ci forum napisało prawidłowości.

Nie pchał bym się tylko w i7 i 16GB bo to podwaja cenę sprzętu dwukronie niemal a nie wykorzystasz ani nie zauważysz potencjału

Moje typy z w/w:

SSD

i5

8GB

IPS matowy 17'

Windows 8.1 najlepiej z nowych.

Lenovo/Samsung/Asus/ choć poza Sony/Medion i inne z biedronki czy lidla, innych bym nie wykluczał

Dysk na komputerze, który ma mniejszą pamięć niż 500 GB, to nieporozumienie. Dysk C powinien być zawsze wolny w połowie. U mnie pliki systemowe, tymczasowe (tylko niezbędne), OS, sterowniki itp. zajmują prawie 40 GB, czyli 64 GB to minimum według mnie niezalecane. Mam dysk HDD, na którym wszystko jest zdefragmentowane, mam wszystko wzorowo podzielone, często sprawdzam, czy mam błędy, używając do tego nie Windowsowskich beznadziejnych programów, lecz takich porządnych, usuwam niepotrzebne pliki tymczasowe. Wiecie jaki jest tego skutek? Mój dysk szybko czyta dane, nie mam żadnych uszkodzonych plików, komputer włączą się bardzo szybko, biorąc pod uwagę, że żaden hi-tech to nie jest, choć badziew też nie, ot porządny zadbany komputer :-D Z decyzją odnośnie jakichkolwiek dysków SSD u mnie poczekałabym jeszcze trochę czasu, gdy będą mniej awaryjne, po prostu lepsze oraz tańsze i więcej będę wiedzieć o tym, jak szybko się zużywają. Zauważ, że pamięć typu Flash to także pendrive, a one mają określoną liczbę wgrywania i zgrywania, po powiedzmy intensywnym użytkowaniu pendrive'a przez 2-3 lata można wyczuć różnicę, bez obliczeń ;-) Ale to Twoje pieniądze, do Ciebie należy ostateczna decyzja.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Lenovo ????

Na początku października kupiłem w Media Expert model G510.

Ukryta Zawartość

Po 3 tygodniach eksploatacji touchpad zaczął tracić powłokę wierzchnią. Dotyczyło to także przycisków klawiatury.

Na opuszkach palcaców zaczęła mi pękać skóra ! - wówczas tego nie powiązałem.

5 tygodni eksploatacji sprawiło, że laptop wyglądał jak by miał 10 lat !

5 grudnia oddałem sprzęt do reklamacji. Do dnia dzisiejszego nie mam komputera. Wczoraj dowiedziałem się, że "będzie naprawa".

W dniu reklamacji wyjąłem z szuflady starego HP. Postawiłem na tym siedmioletnim DV6500 system. Myślę o zamianie HDD na SSD. Więcej do pracy nie potrzebuję.

Lenovo podziękowałem. Na pewno będzie spięcie o zwrot pieniędzy. Na szczęście nie zostałem poinformowany do 14 dni o sposobie załatwienia reklamacji. Czytając wyroki sadów w takich sprawach jestem na wygranej pozycji.

Znajomy kupił Lenovo na i7. Za 3500. Podobnie. 2 miesiące i touchpad traci powłokę. Mniej niż u mnie, ale zjawisko postępuje.

Najlepsze były bajki sprzedawców o reklamacjach załatwianych przez Lenovo: "tydzień to max, a w ogóle to zazwyczaj wymieniają".

Ukryta Zawartość

Fakt Lenovo nie są idealnie wykonane. Do mnie przemawiają Delle z serii Inspiron, niektóre są z takiego ślicznego szczotkowanego czerwonego aluminium ze srebrnymi detalami... ;-), albo takie grafitowe... Sorry, ale baba jestem i komputer ma być ładny ;-) Poważniej mój wuja ma Della i jest śliczny, pięknie wykonany oraz ma super stosunek cena-jakość wykonania-parametry.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

No tak. Na pięcioletniego Dell'a Inspiriona nie narzekałem.

Jedynie, co jakiś czas straszył mnie włączający się wentylator ;)

Win 7 od początku bez reinstalacji.

Więc + dla Dell'a.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.