Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ram potrafi być też buforem dla aplikacji wykonujących operacje dyskowe, im więcej ramu >8GB ja osobiście wyłączam swapa aby system pamięć jak najmocniej używał- nie opróżniał bez sensu swojego bufora, inaczej będzie pracował np winda z 1GB czy 2GB a inaczej z 4GB czy 8, oczywiście nie mówię o aplikacji typu notepad tylko o aplikacjach do obróbki bitmap czy filmów

sens jest tylko i wyłącznie z HDD na SSD :) zgadzam się. Skok wydajności podsystemu dyskowego odczuwalny jest wyraźnie.

Focal + Naim

Oczywiście sporo softu tak działa i adresuje do ramu, są też takie, które konwertują bezpośrednio na dysku, koniec końców projekt i tak musi być zapisany na pamięć stałą:) I jeszcze taka jedna kwestia w odczycie i zapisie małych plików nadal nie ma zawrotnych szybkości. Zresztą co da spore przyspieszenie dysków możesz sprawdzić już dziś robiąc sobie taki w pamięci ram. Ja się kiedyś bawiłem i to na starych kościach, żaden SSD nie osiągnie długo takiej wydajności, ale sprawdzić co by było gdyby nie zawadzi:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zgadza się, ale realnie nigdy nie zapisujesz dużej ilości tylko małych plików , więc transfer nie jest tak zaniżany a aproksymuje się w górę powyżej średniego w kierunku maksymalnego.

Focal + Naim

dołóż ramu do 16GB i nie będzie problemu.

ale czy ja gdzieś napisałem że mam problem ? po za tym na logikę skoro więcej niż 10 a nie 12 to...16 albo 32GB.

ale nacisk na przywrócenie menu start odbił się szerokim echem:)

" Problem menu start" jest nowość a stare c*py nie chcą się niczego uczyć, nic więcej. Osobiście nie znam nikogo go tęskni za "menu", a u niektórych klientów po update do 8.1 i wywaleniu dodatków imitujących menu start można po tygodniu usłyszeć "zajebiste", przedtem faktycznie było je*** na 8, co mnie z resztą nie dziwi.

weźmiemy pod uwagę już samą pracę na takim dysku na sporych plikach to jednak już ta różnica będzie znacząca:)

spore pliki trzymasz w ramie, dysk je czyta i zapisuje bardzo szybko. Problemem stanowią małe pliki i szybkie operacje a tu dzisiejsze SSD nie powalają (i oszukują np cache), ich kolejnym wąskim gardłem jest wielozadaniowość w sumie to nie wąskie gardło one tu leżą i kwiczą..

Przykład wypakowywanie z archiwum, róznego rodzaju programy do obróbki video, kopiowanie plików, programy skanujące. No masę różnego typu operacji, gdzie szybkość dysku odgrywa dużą rolę. Nie mam tu na myśli porównania systemów tylko samych dysków i sensu ich przyspieszania.

a potem odpalasz de/archiwizacje wykorzystującą openCL i nagle leci szybciej mimo że ten sam dysk...

WinZipTime.png

I teraz warto pomyśleć czemu na stracie procesu wszystko leci czasem kilkukrotnie szybciej niż np w połowie.

Ja się kiedyś bawiłem i to na starych kościach, żaden SSD nie osiągnie długo takiej wydajności, ale sprawdzić co by było gdyby nie zawadzi:)

Ukryta Zawartość

ale żaden SSD nie zajedzie CI szyny i procesora. Po za tym większym problemem jest implementacja rozwiązania, zauważ że często wydajność podsystemu pamięci nie wnosi żadnych różnic jeśli chodzi o wydajność tego wirtualnego SSD, a katowanie go szybkimi zapytaniami potrafi zjeść ponad 50% czasu procesora więc zamiast przyspieszyć zwalniasz.

Kończąc filozofie, jedno jest pewne SSD ma być i już! Będą szybsze, fajnie ! ale najszybszy SSD z dupnym oprogramowaniem i tak będzie wolny, niestety,.

Ukryta Zawartość

system nie trzyma plików w ramie, trzyma dane które możesz wymusić aby zapisać to w plikach na wskazanym medium pamięci nieulotnej. Operacje na dużych ilościach małych plików zawsze były i będą problematyczne ale system nie pracuje tylko na samych małych plikach, więc transfery złożone z operacji na małych i dużych plikach będą usrednione w górę ,

Ukryta Zawartość

ale żaden SSD nie zajedzie CI szyny i procesora. Po za tym większym problemem jest implementacja rozwiązania, zauważ że często wydajność podsystemu pamięci nie wnosi żadnych różnic jeśli chodzi o wydajność tego wirtualnego SSD, a katowanie go szybkimi zapytaniami potrafi zjeść ponad 50% czasu procesora więc zamiast przyspieszyć zwalniasz.

Kończąc filozofie, jedno jest pewne SSD ma być i już! Będą szybsze, fajnie ! ale najszybszy SSD z dupnym oprogramowaniem i tak będzie wolny, niestety,.

sory ale kończyłem informatykę na polibudzie i takiego bełkotu nie potrafię zrozumieć. :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

spore pliki trzymasz w ramie, dysk je czyta i zapisuje bardzo szybko. Problemem stanowią małe pliki i szybkie operacje a tu dzisiejsze SSD nie powalają (i oszukują np cache), ich kolejnym wąskim gardłem jest wielozadaniowość w sumie to nie wąskie gardło one tu leżą i kwiczą..

Lezą? Przecież jest znacznie lepiej niż HDD:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobacz czasy SSD PCI

Ukryta Zawartość

Generalnie zapis, odczyt ramdisk dałem jako przykład, SSD PCI są blisko takiego kopa, ale ceny nie nastrajają :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

różne ssd w testach wydajności potrafią podawać różne wyniki dla różnych operacji, czasem firmware danego producent jest optymalizowany pod kątem tylko jedego specyficznego odczytu aby w testach wychodził dobrze i robił wrażenie szybkiego wydajnego a w normalnym użytkowaniu taki ssd będzie średnio wydajny przy zmiksowanych trybach przesyłu danych, są to specyficzne zabiegi producentów które często potrafią dać inny obraz po samym teście dysku, dodatkowo

dużo awarii czy padów dysków ssd również była spowodowana chętnie używanym kiedyś kontrolerze sanforce który często padał, mimo że same komórki flash nie były wadliwe dysk szedł do śmieci dlatego taka obiegowa opinia była powielana że wszystkie ssd są mało bezpieczne, generalnie z dyskami ssd bywało różnie ogólnie przeszły swoją drogę dzieciństwa i stają się medium stosunkowo przystępnym , wydajnym i małoawaryjnym,

wiadomo że najnowsze najwydajniejsze ssd zawsze będą z ceną wyskakiwały przed szereg, to raczej normalne zjawisko patrząc tak samo na inne komponęty typu szybszy ram pod oc, lub najwydajniejsze gpu, tu już jest szaleństwo , kidyś topowa karta kosztowała 1000-1500 maks teraz topowa kosztuje 4tys , górne granice przesunęły się mocno a i tak ludzie kupują,

co do ramdisku , generalnie używa się go bardziej do mało ważnych plików lub jako keszu buforu wielu operacji na plikach tylko trzeba pamiętać że najpierw trzeba go załadować a potem opróżnić na wolne medium a a to dodatkowy czas do zysku z takich operacji

Focal + Naim

Oczywiście, że są rózne SSD, ale teraz głównym ograniczeniem tych dysków jest interfejs SATA, co innego magistrala PCIE :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

samsung już wprowadza do produkcji ssd m3 transfery po 2GB/sek :)

dla ciekawości powiem mam znajomego , zajmuje się kompami składa na zamówienia hakintosze, applowskie platformy ma obcykane, linuchy , serwery administruje itd, zna się się na rzeczy, dostał ostatnio zlecenie od ekipy filmowej do przebudowy ich komputerów strikto mobilnych , komputery maja za zadanie przyjmowanie materiału filmowego do obróbki na sofcie który działa na osx, i teraz najzabaniejsza sytuacja, żaden komputer obecny aplowski nie jest w stanie zassać materiały szybciej niż 1GB.sek , a materiały są ściągane ze specjalnych kaset gdzie kilka minut to ileś GB a to trzeba szybko zassać praktycznie w czasie jak najkrótszym i przejrzeć duży materieł w terenie na kompie gdzie aceleracją sprzętową przy oglądaniu zajmują najmocniejsze gpu nvidii i najmocniejsze xeony - obecnie ma wynik w geekbenchu najlepszy 3 na świecie z tej maszyny w trybie multicore a 1 w trybie sigle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) , czesem nie jest problemem szybkość samego podsystemu dyskowego tu można się ratować raidem stripem etc, uzyska się transfery wględem jednego dysku raz 2 czy x3, ale przesłanie dużej petardy danych szybko z jednego kompa do drugiego dalej jest problemem , nie mówię o interfejsach wydajnych które stosowane są w sticte rozwiązaniach serwerowych ale o rozwiązaniu które ma być mobilne a wydajne, rozwiązaniem jest komputer składak w walizce z monitorem wewnątrz walizki z systemem osx :) obecna wersja tunderbolda mocno ogranicza szybkość wydajność przysyłania dużych materiałów filmowych , mac pro obecny ma mocnego xeona dwa mocne gpu , ale interfejs do przewalania dużych danych go dyskryminuje.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

system nie trzyma plików w ramie, trzyma dane które możesz wymusić aby zapisać to w plikach na wskazanym medium pamięci nieulotnej. Operacje na dużych ilościach małych plików zawsze były i będą problematyczne ale system nie pracuje tylko na samych małych plikach, więc transfery złożone z operacji na małych i dużych plikach będą usrednione w górę ,

Ukryta Zawartość

eh.. że takie podstawy trzeba tłumaczyć.

Każdy plik na którym pracujesz jest trzymany w ogólnym rozumowaniu pamięci wirutlanej czyli głównie w ramie, po zakończeniu pracy w pamięci stałej. Pisząc że trzymasz w ramie chodziło mi o fakt że dysk burstem duży plik odczyta i zapisze bardzo szybko a jego obróbka przebiega w pamięci wirtualnej a ona w większej części składa się z pamięci operacyjnej (chociaż zależnie od konfiguracji). Pliki małe wymagają ciągłej pracy dysku.

Po za tym np RAPID od Samusnga (intel chyba też to ma) potrafi dwukrotnie poprawić osiągi dysku właśnie poprzez trzymanie plików w ramie a nie bezpośredni zapis, małe pliki są grupowane w większe bolki dzięki czemu ich zapis bardzo przyspiesza. Oczywiście mówić bardzo ogólnie bo proces jest dość skomplikowany.

sory ale kończyłem informatykę na polibudzie i takiego bełkotu nie potrafię zrozumieć. :)

i to ma być jakiś argument ? I nikt Ci tam nie powiedział że każda operacja na pamięci (jakiejkolwiek) wymaga zaangażowania np kontrolera pamięci który w tym przypadku jest zintegrowany z procesorem ?

Ukryta Zawartość

900x900px-LL-fde95820_10776015.png

Po za tym im bardziej obciążony system tym wolniejszy vSSD. Oczywiście w niektórych operacjach takie rozwiązanie ma sens (mimo wielu wad), ale w sytuacji gdzie potrzebujemy CPU i DYSK sumaryczna praca będzie wolniejsza. Procesory to też problem wielowątkowości i responsywność jednego wolnego cpu jest lepsza niż jednego obciążonego np w 30%. Posiadam tylko jeden SSD i podczas operacji typu mkv -> avi, raw -> jpg wąskim gardłem jest procesor nie dysk (i5 4690k @ 4,8ghz)

Lezą? Przecież jest znacznie lepiej niż HDD:)

no jasne że jest lepiej :) ale zabić potężny SSD dwiema operacjami to tak trochę.... może być lepiej i jest z każdą kolejną generacją. Osobiście między intele 330 a 840 evo różnica pod tym względem jest odczuwalna

Generalnie zapis, odczyt ramdisk dałem jako przykład, SSD PCI są blisko takiego kopa, ale ceny nie nastrajają :)

heh marzenia, na szczęście SATA też się rozwija :)

dużo awarii czy padów dysków ssd również była spowodowana chętnie używanym kiedyś kontrolerze sanforce

padały wybrane, a właściwie jedna firma która miała gówniany soft, intel w tym samym czasie używał tych samych kontrolerów i nie miał żadnych problemów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiesz mi nie musisz tłumaczyć i udawać że wiesz więcej ode mnie :) zajmowałem się administracją serwerów i zwodowo komputerami , nie tłumacz mi rzeczy które są oczywiste, sam piszesz że pliki są trzymane w ramie, nie są , dane są trzymane w ramie a zapisywane w plikach, jak chesz profesjonalnie coś napisać to pisz to dokładnie , bo z twoich wypowiedzi wychodzi masło maślane.

kontrolery nie są zintegrowane bezpośrednio z procesorem , mylisz pojęcia, kontroler jest tylko i wyłącznie do kontrolowania przesyłu bloków danych z i do urządzenia w którym ma być najczęściej zapisane lub odczytane komunikując się przez mosty i magistralę/szynę dancyh z procesorem, w kontrolerze dokonywane są pewne transformacje danych i przekierowania w odpowiednie komórki , jak wiesz o tym to napisz to dokładnie a nie znowu uważasz że wiesz najlepiej a piszesz kolejne ogólniki,

jeżeli przerabiasz mkv na avi to dokonujesz największego obciążenia na styku cpu - pamięć potem zrzut na pamięć masowę. No chyba że masz soft który potrafi do tej roboty wykorzystać GPU , przy takich operacjach zapotrzebowanie na moc obliczeniowa proca do konwersji plików wideo praktycznie nie istnieje górna granica, ile byś nie dał proców to czas w którym będą wykonywały obliczenie zawsze obiciążenia będzie szło na maksymalnie ustawiony poziom dla danego procesu, nie stworzono jeszcze proca który by przy takich typach operacji ziewał robiąc to w czasie rzeczywistym.

Focal + Naim

sam piszesz że pliki są trzymane w ramie, nie są , dane są trzymane w ramie a zapisywane w plikach, jak chesz profesjonalnie coś napisać to pisz to dokładnie , bo z twoich wypowiedzi wychodzi masło maślane.

A dane plików są zapisywane w klastrach, a klaster składa się z sektorów :)) Pojęcie dane można różnie interpretować, dla kogoś może być to już postać jaką tworzy system plików :) Ale generalnie dane na dysku zapisywane są w postaci zer i jedynek i tego się trzymajmy tłumacząc coś profesjonalnie :)

nie chodzi mi o to że zapisana są w strukturze dysku ,,jeżeli jest coś w pamięci to są dane czyli informacja jeżeli wiemy co prezentuje, nie ważne jak jest zapisywane i gdzie, po odczycie musi zawsze zawierać taką samą seksencję zer i jedynek czyli informacje, zapisane w postaci zbiorów na nośnikach pamięci w ramach określonych norm są plikami w pewnych strukturach upożądkowania czy katalogowania, o to mi chodzi a jaki to będzie nośnik i system plików nie ma znaczenia ważne jest że wkładamy dane i możemy je wyciągnąć, ale wyciągamy dane z plików a nie pliki do ramu.

Focal + Naim

To jest dyskusja na poziomie średnio zaawansowanego amatora, przejście na "profesjonalizm" rozmowę zakończyło by w mgnieniu oka. Staram się pisać prosto i zrozumiale dla każdego. Poruszyliśmy kilka wątków na których temat można napisać kilka grubych książek więc pewne pojęcia są uproszczone do maksimum tak by nie wymagały jakiegokolwiek dodatkowe tłumaczenia. .

Następnym razem będę pisał mały zbiór danych i duży zbiór danych (albo nawet przedstawie wielkości bloków) gdy inni dalej będą rozmawiali o małych i dużych plikach (w tym Ty) Po za tym przypominam że rozmawialiśmy o odczycie z dysku.

BTW: i nie w ramie tylko pamięci wirtualnej (jak już się czepiasz). Pamięć wirtualna to też instancja w systemie plików czyli plik

kontrolery nie są zintegrowane bezpośrednio z procesorem , mylisz pojęcia, kontroler jest tylko i wyłącznie do kontrolowania przesyłu bloków danych z i do urządzenia w którym ma być najczęściej zapisane lub odczytane komunikując się przez mosty i magistralę/szynę dancyh z procesorem, w kontrolerze dokonywane są pewne transformacje danych i przekierowania w odpowiednie komórki , jak wiesz o tym to napisz to dokładnie a nie znowu uważasz że wiesz najlepiej a piszesz kolejne ogólniki,

A kontroler już od kilku lat znajduje się w CPU

sb_25.jpg

Ukryta Zawartość

wiesz mi nie musisz tłumaczyć i udawać że wiesz więcej ode mnie :) zajmowałem się administracją serwerów i zwodowo komputerami , nie tłumacz mi rzeczy które są oczywiste

Nie pisz tak jakby coś wymagało tłumaczenia to tego robił nie będę :) chyba że uprawiam nadinterpretacje to sry

BTW: proponuję zluzować galoty, rozmowa do niczego nie prowadzi a of się zrobił konkrety.

Ukryta Zawartość

masz rację zapomiałem o kontrolerze pamięci ram w cpu,

i to ma być jakiś argument ? I nikt Ci tam nie powiedział że każda operacja na pamięci (jakiejkolwiek) wymaga zaangażowania np kontrolera pamięci który w tym przypadku jest zintegrowany z procesorem ?

w tym kontekście nie prawdą jest że ma dostęp do każdej pamięci, ma ale tylko do ram, o to mi chodziło , a nie również do masowej pamięci zewnętrznej z pozmiomu tego kontorlera

Pamięć wirtualna to też instancja w systemie plików czyli plik

to prawda, ale nie o tym mówiliśmy, napisałeś

Każdy plik na którym pracujesz jest trzymany w ogólnym rozumowaniu pamięci wirutlanej czyli głównie w ramie, po zakończeniu pracy w pamięci stałej. Pisząc że trzymasz w ramie chodziło mi o fakt że dysk burstem duży plik odczyta i zapisze bardzo szybko a jego obróbka przebiega w pamięci wirtualnej a ona w większej części składa się z pamięci operacyjnej (chociaż zależnie od konfiguracji). Pliki małe wymagają ciągłej pracy dysku.

nie do końca tak jest, pamięć wirtualna jak pewnie wiesz jest pewnym mechanizmem zwiększania dodatkowo obszaru pamięci operacyjnej wykorzystując podsystemy dyskowe pamięci maoswej, tam są trzymane dane które są zrzucane w jeden plik i tyle. Nie są trzymane wszystkie pliki jak sugerujesz. I nie zawsze obróbka danych przebiega w pamięci wirtualnej, generalnie tam trafiają dane najmniej w danym momencie używane ale to zależy od priorytetów.

w każdym razie każdy z nas odpowiedział sobie sam padające pytania.

Focal + Naim

I nie zawsze obróbka danych przebiega w pamięci wirtualnej

To prawda, przecież tą pamięć można wyłączyć, co przy sporej ilości pamięci ram moim zdaniem jest posunięciem dobrym.

Naprawdę już mi się nie chce, CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.

e do końca tak jest, pamięć wirtualna jak pewnie wiesz jest pewnym mechanizmem zwiększania dodatkowo obszaru pamięci operacyjnej wykorzystując podsystemy dyskowe pamięci maoswej,

Często popełnianym błędem jest utożsamianie pamięci wirtualnej z wykorzystaniem pamięci masowej do rozszerzenia dostępnej pamięci operacyjnej.
by wiki

I nie zawsze obróbka danych przebiega w pamięci wirtualnej, generalnie tam trafiają dane najmniej w danym momencie używane ale to zależy od priorytetów.

pamięć wirulentna to ram + dysk jako jeden spójny wirtualny element, więc każe.

To prawda, przecież tą pamięć można wyłączyć, co przy sporej ilości pamięci ram moim zdaniem jest posunięciem dobrym.

wyłączasz plik stronicowania czyli informujesz system że nie ma korzystać z dysku.

Pamięć wirtualna oznacza oddzielenie pamięci fizycznej od pamięci logicznej dostępnej użytkownikowi. U podstaw tej idei leży obserwacja, że w każdej chwili tylko część pamięci procesu musi znajdować się w pamięci operacyjnej komputera -- ta część, która akurat jest używana przez proces. Jest to możliwe dzięki temu, że procesy charakteryzują się lokalnością -- w konkretnej chwili proces nie potrzebuje całej przydzielonej mu pamięci, a jedynie jej część. Pamięć logiczna może być więc większa niż fizyczna, wystarczy że nie używane w danej chwili obszary pamięci logicznej zostaną przeniesione na pamięć drugorzędną, np. na dysk. Taka pamięć drugorzędna używana do "udawania" pamięci operacyjnej jest nazywana obszarem wymiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

generalnie chodziło mi o sam plik wymiany do zrzutów z ramu , pamięć RAM i plik stronicowania tworzą przestrzeń adresową czyli właśnie pamięć wirtualną. Obliczenia są wykonywane w pamięci wirtualnej , ale w zasadzie w samym RAMie i zrzucane z zależności od potrzeb do swapa o ten mechanizm mi chodziło.

Focal + Naim

Może warto przeczytać definicje LOL

Ukryta Zawartość

Panowie nie było moim zamiarem rozpętanie takiej wojny pomiędzy Wami.

Poważnie uważacie, ze Wasza dyskusja jest pomocna w tym temacie?

Ile lapek trzyma Ci na baterii, tak przy korzystaniu z sieci sprawdzałeś może?

Ukryta Zawartość

Może warto przeczytać definicje LOL

Ukryta Zawartość

Często popełnianym błędem jest utożsamianie pamięci wirtualnej z wykorzystaniem pamięci masowej do rozszerzenia dostępnej pamięci operacyjnej.

A dla testu "wyłącz" pamięć wirtualną lub daj jej rozmiar 0, zobaczysz co się stanie. Tylko nie wiem czy win w wersjach domowych umożliwia takiego rodzaju zabiegi.

Ukryta Zawartość

"Jeśli na komputerze brakuje pamięci RAM wymaganej do uruchomienia programu lub wykonania operacji, system Windows korzysta z pamięci wirtualnej, aby zrekompensować ten brak."

"Pamięć wirtualna łączy pamięć RAM komputera z tymczasowym miejscem na dysku twardym"

Źródło microsoft.com

VM to pamięć logiczna , RAM i Dysk to pamięć fizyczna jedno bez drugiego nic nie może. Def MS jest ograniczona tylko do pliku wymiany, który jest następstwem korzystania z pamięci wirtualnej.

Z resztą ja nie kończyłem politechniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.