Skocz do zawartości
IGNORED

Quantum Dots - Panowie - Następca OLED nadchodzi !

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw mieliśmy Kineskopy

potem Plazmy

potem kiepskie LCD, nieważne czy podświetlane LED czy świetlówką

teraz jest ("ma być") OLED i prototypy Sony z 6milonami Diodek LED (tego cały czas nie ma i się nie szykuje) - i to jest przyszłość a teraz zapowiada się coś bardzo wydajnego i taniego :)

Quantum Dots - taki OLED czy diodki LED tylko trochę inaczej, ale generalnie zasada podobna czyli naprawdę świetny obraz !!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quantum Dots stosowane są w Sony w triluminos. To zwykły telewizor LCD tylko w podświetleniu stosowane są quantum dots żeby poszerzyć gamut.

A więc żadne cuda na kiju tylko kolejne mieszanie w głowach klienta jak to było z ledami.

Quantum Dots stosowane są w Sony w triluminos.

Efekt: obraz dość oczojebny.

Nie kupiłem Triluminous bo jakiś taki sztuczny ten efekt zastosowania Quantum Dots.

Obraz mi się nie podobał.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Efekt: obraz dość oczojebny.

Nie kupiłem Triluminous bo jakiś taki sztuczny ten efekt zastosowania Quantum Dots.

Obraz mi się nie podobał.

Bo trzeba było wyłączyć żywy kolor. Wtedy masz normalny telewizor.

Bo trzeba było wyłączyć żywy kolor. Wtedy masz normalny telewizor.

To po co quantum dots? :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bo triluminos ma bardzo duży zapas nasycenia koloru i nie da się go przesterować. Tam gdzie narmalny telewizor traci fakturę przy maksymalnym nasyceniu triluminos dopiero się rozpędza. Poza ty Sony wydaje filmu na BR z gamutem UHD.

No i jak będziesz oglądał filmy UHD na taki telewizorze to też będziesz miał poszerzony gamut.

No nie wieeeem... byłem dziś w sklepie gdzie był mój TV i te Soniacze z wyższych serii z Triluminous.

Oczywiście ustawienia sklepowe czyli oczojebne.

Szczęśliwie puszczali kanał dla dzieci ze SkyTV i można było sobie porównać.

Na oko kolory na moim w porównaniu z Triluminous jakieś takie przygaszone i smutne ale gdy się człowiek wpatrzy to zauważa na Triluminous pewien fałsz i cukierkowość w stylu Samsunga.

No nie wieeeem... byłem dziś w sklepie gdzie był mój TV i te Soniacze z wyższych serii z Triluminous.

Oczywiście ustawienia sklepowe czyli oczojebne.

Szczęśliwie puszczali kanał dla dzieci ze SkyTV i można było sobie porównać.

Na oko kolory na moim w porównaniu z Triluminous jakieś takie przygaszone i smutne ale gdy się człowiek wpatrzy to zauważa na Triluminous pewien fałsz i cukierkowość w stylu Samsunga.

A wyłączyłeś żywy kolor?

• 5 tygodni później...

żywe kolory są lepsze od bledszych i tyle :)

Lepszy telewizor (ten z żywymi kolorami) daje czerwony jako czerwony, a nie czerwony jako czerwony z domieszką reszty ;)

"wybledzić" obraz zawsze sobie w menu można.

Natomiast co do meritum:

Bo info prasowe było słabe - czy ktoś słyszał żeby używali quantum dots jako poszczególnych pixeli (jak OLED) ? a nie tylko jako dobre podświetlanie do LCD ?

żywe kolory są lepsze od bledszych i tyle :)

Lepszy telewizor (ten z żywymi kolorami) daje czerwony jako czerwony, a nie czerwony jako czerwony z domieszką reszty ;)

"wybledzić" obraz zawsze sobie w menu można.

Natomiast co do meritum:

Bo info prasowe było słabe - czy ktoś słyszał żeby używali quantum dots jako poszczególnych pixeli (jak OLED) ? a nie tylko jako dobre podświetlanie do LCD ?

Nie, nikt nie wykonał takiej implementacji, a co skandalicznego artykuły na gazeta.pl to jakiś czas temu napisałem kontrartykuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to d*pa ! a nie pogromca OLED ! skoro podświetlanie z tego robią do zwykłych LCD :/

a w ogóle to się to zbliża do RGB LED ? lub WG-CCFL ale nie prześciga ?

Dupa dupą ale ja mam Sony W905 z Quantum Dots. i jakoś nie widzę powodu żebym miał sobie kupować coś innego. Tylko po co ten marketingowy bełkot. Fajnie że ta technologia pojawia się w telewizorach innych producentów bo przynosi więcej korzyści niż przeskok z świetlówek na podświetlenie LED ale niech nie wmawiają że nie są to telewizory LCD. W dalszym ciągu jest to technologia LCD tylko z innym podświetleniem i jakość obrazu zależy w głównej mierze od jakości zastosowanego panelu. Jak się patrzę na jakość obrazu w Samsungach to chyba im Quantum Dots niewiele pomoże.

W905 fajnie (tez lubię dobry kolor) :) zmiana tylko na OLED jak wyjdą większe 4k i stanieją ;)

CCFL -> W-LED

WG CCFL-> RGB LED

ta zmiana była tylko zwiększeniem trwałości (w teorii), przynajmniej w monitorach "graficznych" już nie trzeba patrzeć czy przekracza 25k h ;) Na jakości

się nie odbiła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.