Skocz do zawartości
IGNORED

Co jeszcze poprawić w akustyce w tym pokoju?

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego nie pochlaniajace?

Jak widzisz na zdjęciach u kolegi nie widać żeby brakowało powierzchni pochłaniających.Lepszą,skuteczniejszą formą będzie spróbować materiałów dyfuzyjnych.

A może jakieś pomysły odnośnie najniższego basu?

Kolumny metr do przodu, sofa pod samą ścianę, ucierpi "scena" powinno pojawić się <50Hz. Sprawdzałeś jak "grają" kolumny na szerszej? Jesteś w stanie pomierzyć pomieszczenie? To będzie najlepszym rozwiązaniem bo jak widzę i czytam raz problemem są wysokie tony a raz niskie. Wszystkie ściany są w "gipsie"? Jaka wełna jest pod Farmacell- em, jak gruba?

Jak widzisz na zdjęciach u kolegi nie widać żeby brakowało powierzchni pochłaniających.Lepszą,skuteczniejszą formą będzie spróbować materiałów dyfuzyjnych.

Ja tam nie widzę żadnych powierzchni pochłaniających, wszystkie jak już coś są ukryte pod płytą gipsową. Co do zbyt wysoko zawieszonych półek pisałem o nich już w pierwszym poście.

Pozdrawiam

Wełna 80tka. Dzięki za podpowiedź. Zaraz spróbuję z przesunięciem kolumn. Z półkami już nic nie poradzę. Wewnątrz półek zamontowany jest cały system oświetleniowy i internetowy oraz elektryczny (oddzielne kable elektryczne, skrzynka z bezpiecznikach, itp.

Ja tam nie widzę żadnych powierzchni pochłaniających, wszystkie jak już coś są ukryte pod płytą gipsową. Co do zbyt wysoko zawieszonych półek pisałem o nich już w pierwszym poście.

Może nie do końca się jasno wyraziłem ale śledząc kolegi adaptacje wiedziałem gdzie co jest zamieszczone itp.

"Ściany i sufit obłożone wełną na co został położony fermacell akustyczny. Na ścianie tylnej i bokach panele akustyczne, obrazy też wypełnione matą akustyczną. Na podłodze gęsta wykładzina ale z krótkim włosem. Drzwi akustyczne. Wszystkie stelaże były podkładane matą akustyczną."

Może nie do końca się jasno wyraziłem ale śledząc kolegi adaptacje wiedziałem gdzie co jest zamieszczone itp.

"Ściany i sufit obłożone wełną na co został położony fermacell akustyczny. Na ścianie tylnej i bokach panele akustyczne, obrazy też wypełnione matą akustyczną. Na podłodze gęsta wykładzina ale z krótkim włosem. Drzwi akustyczne. Wszystkie stelaże były podkładane matą akustyczną."

Wszystko ok, tylko że są to materiały (widoczne na zdjęciach) pochłaniające >80~100Hz poniżej tych częstotliwości ich skuteczność jest bardzo marna. Co do drzwi akustycznych to akurat one mają za zadanie izolować a nie pochłaniać i swoją rolę (o ile fachowiec który je montował nie pił dużo) spełniają.

Wełna 80tka.

Mam rozumieć że to "nasza" ulubiona PT80 Saint- a (jaka grubość)? Czy może chodziło Ci że jest tam 80cm wełny (co raczej jest wątpliwe, wtedy nie było by tego tematu).

Zastosuj się też do uwag kolegi Arczi87, czyli łatwe do wykonania pułapki narożne -tzw. superchunks.

Pozdrawiam

Gdneralnie nie maproblemu z 40 Hz pochłanianymi przez wełnę. Ale nie będzie to pt 80 i 10 cm :)

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Gdneralnie nie maproblemu z 40 Hz pochłanianymi przez wełnę. Ale nie będzie to pt 80 i 10 cm :)

Generalnie problem pojawia się wtedy kiedy klientowi zaczyna brakować przestrzeni po przedstawieniu projektu adaptacji, wtedy lepiej się wycofać niż zainstalować -"styropianowe dyfuzory" które jego zdaniem będą lepsze.

Pozdrawiam

Kolumny metr do przodu, sofa pod samą ścianę

I to było trafienie w "dziesiątkę". Kolumny przesunąłem pół metra do przodu a kanapę pod samą ścianę. Scena nie ucierpiała i wreszcie jest dolny bas :). Aż mi się nie chce wierzyć, iż tak prosty zabieg załatwił sprawę.

Bardzo dziękuję za radę i gratuluję fachowej wiedzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.