Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny podstawkowe w przedziale 4000-6500zł

Turki85

Rekomendowane odpowiedzi

Co niektóre moje graty mają po 35 lat i trzymają się świetnie . Czy nowe jest gorsze? Tak naprawdę to bardzo trudne pytanie, i trzeba na to patrzeć z różnych perspektyw. Co do Denona miałem 1510AE ,2010AE, i uwżam je za świetne wzmacniacze, oczywiście w kategoriach używka. Co do cen nowych urządzeń jakoś ciężko jest mi się wypowiadać. Ponieważ zasobność portfela jest ograniczona, i dla przykładu ASR Emitter 2 plus cena jakieś prawie 40000zł jest nie do przeskoczenia za 1 część toru audio , ale taka używka powiedzmy za 5000-7000 w odpowiednio dobrym stanie już jak najbardziej. I porównanie -czy ten ASR jest lepszy od takich nowych klocków z przedziału 5-7tyś? Odpowiedż jest raczej jasna. Owszem nie jest doskonały ,ma swoje wady ,trzeba liczyć się z ewentualnymi kosztami naprawy- oraz oczywiście możliwością ich zrobienia. Lecz my żyjemy w Polsce gdzie jakoś zdolnych elektroników a przy tym mających ogromną wiedzę jest dość sporo. Niech się martwią ludzi zachodniej Eur. gdzie dla nich naprawa to jedynie wizyta w autoryzowanym serwisie.

PS Partaczy jest jeszcze więcej, ale nie uczy się tylko ten co nie ryzykuje. A nasza Polska przywara, Chce jeżdzić mercedesem ,ale zapłacić jak za maluch.

Miałeś takiego ?

Zasilanie ma nie gorsze od wielu wzmacniaczy za dużo większą kasę . A co powiesz o takim Lebenie o mocy 12W i poborze 65W ?

Przecież on nie powinien wydawać z siebie dźwięku , a jednak ...

Odniósł nie raz i od lat - wystarczy poszukać .

1. Taki wzmacniacz grał z dużo droższymi kolumnami i był porównywany ze znacznie droższymi wzmacniaczami a modyfikacje były robione pod te dużo droższe wzmacniacze .

2. Prawda jest taka że ani takiego ani droższego wzmacniacza nie miałeś żeby się o czymś takim wypowiadać .

3. Kolega Turki85 sam do mnie napisał - zapytaj

4. Gdyby mnie bida przycisnęła to bym sobie zrobił taki wzmacniacz a jak największą kasę wpakował w kolumny i źródło .

Gra cały zestaw a taki wzmak w odpowiednio dobranym systemie gra tak że można go zostawić na dobre .

Coś jeszcze ?

Podzielam zdanie kolegi, wypowiadanie się że coś nie ma prawa zagrać nie słysząc tego- to trochę nie fer. Nie ma prawa zagrać bo to Nad? Taki 3020 jest w 10 najlepszych wzmacniaczy wszech czasów, owszem w swojej kategorii cenowej. Nada albo się lubi albo nienawidzi. Przyznam że od 15 lat ich produkty spadły jakościowo.Naprawa to mordęga- ale to wada większości nowoczesnych konstrukcji, i nie dotyczy to samego Nada.

PS Chętnie oddam 319 do modyfikacji.

Czy kolega Turki85 bierze pod uwagę używane kolumny?

Czy kolega Turki85 bierze pod uwagę używane kolumny?

Jestem otwarty na taką możliwość. Jakaś propozycja?

Monitor musi być w miarę uniwersalny, od jazzu przez pop, rock typu Perfect Circle, Tool.

Nie sluchalem pma-2020, mam wersje starsza 2000r. Mozna to kupic za cwierc ceny 2020ae. Nie wiem czy gra lepiej, czy gorzej, ale to ta sama klasa sprzetu.

Czy ty widzisz jak sam się ośmieszasz ?

Nie miałem , nie znam ale WIEM .

Co z tego że to ta sama klasa jak grać to będzie zupełnie inaczej . W Denonie nie zatrudniają osłów darmozjadów żeby ten sam model przepakować do innej obudowy .

W takim Denonie zdają sobie sprawę że nic nie stoi w miejscu a konkurencja rośnie w siłę i trzeba wypuszczać urządzenia konkurencyjne - lepsze od poprzednich albo pójdą z torbami .

Chyba nie wierzysz w to ze wszystkie sa gorsze od tego denka :-) sek w tym ze trzeba niestety czasu i checi zeby cos wylowic. Ale mozna i dorabiac ideologie ze nowy denek to pogromca wszystkiego i jest nowy i dlatego rozgramia :-)

Jezeli ktos mial w domu troche gratow to wie ze w audio moze zdarzyc sie wszystko dlatego teksty typu "nowy do 5tys nie ma startu" i tego typu pierdoly to zwykla manipulacja ludzí, ktorzy dopiero zaczynaja sie w to wdrazac. Zeby wydawac takie osady trzeba albo wszystko na swiecie uslyszec we wszystkich konfiguracjach, albo byc zwyklym idiota, albo co najprawdopodobniejsze szukac jakiego osla zeby wcisnac mu kit i czerpac z tego korzysci.

Normalnie leżę i kwiczę ze śmiechu :))))))))))))))))))))

Chwilę wcześniej piszesz że miałeś masę wzmacniaczy w cenach ... 1000-1500zł a teraz wypowiadasz się o sprzęcie za 5 czy 10 000zł .

W przeciwieństwie do ciebie takie NADy miałem możliwość posłuchać / porównać z choćby Xindakiem A600P , Krellem S300i , Calyx CTI , NAIM XS , Xindak 6950 (9) i parom a innymi . O tych tańszych nawet nie wspominam .

Tak jak pisałem - fantazjujesz .

Fantazjuj dalej , szkoda tego wątku na twoje wyssane z palca wyobrażenia .

Jestem otwarty na taką możliwość. Jakaś propozycja?

Próbowałeś już PD 50 + R300 ?

Próbowałeś już PD 50 + R300 ?

Słuchałem tylko R300 bez PD-50. Niestety ale nie mieli tego odtwarzacza na stanie. Trzeba kupić chyba w ciemno i posłuchać na nowo. Taki urok, jak jedno jest to drugiego nie ma!

Jak to mówią-jedno bez drugiego nie zagra. ;)

Zgadzam się z Tobą w 100% ale wzmacniacz jest jasno określony jaki. Ja chce tylko zmienić kolumny a nie budować na nowo cały zestaw.

W Denonie nie zatrudniają osłów darmozjadów żeby ten sam model przepakować do innej obudowy .

W takim Denonie zdają sobie sprawę że nic nie stoi w miejscu a konkurencja rośnie w siłę i trzeba wypuszczać urządzenia konkurencyjne - lepsze od poprzednich albo pójdą z torbami .

I znowu oznaki "samozachwytu"-no bo ja mam Denona. :)(tam cenę wyznacza inżynier-nie księgowy ?) :)

Tak jak to opisałeś ,można napisać o każdym dużym koncernie-Marantz,NAD,ONKYO,NAIM....itd

Słuchałem tylko R300 bez PD-50. Niestety ale nie mieli tego odtwarzacza na stanie. Trzeba kupić chyba w ciemno i posłuchać na nowo. Taki urok, jak jedno jest to drugiego nie ma!

Uważam że to kombinacja której musisz posłuchać .

I znowu oznaki "samozachwytu"-no bo ja mam Denona. :)(tam cenę wyznacza inżynier-nie księgowy ?) :)

Tak jak to opisałeś ,można napisać o każdym dużym koncernie-Marantz,NAD,ONKYO,NAIM....itd

Jaki zachwyt ?

Przeczytaj jeszcze raz , aż do skutku czego dotyczyło to co cytujesz .

Pomogę .

Stare wersje klocka vs nowe .

Facet ma X generacji model starszy Denona z tej samej linii , nie miał nowszej ani najnowszej ale " twierdzi " że to to samo .

Facet ma X generacji model starszy Denona z tej samej linii , nie miał nowszej ani najnowszej ale " twierdzi " że to to samo .

Nie,nie chodzi mi że porównał stare z nowym-tylko o to,że nie zatrudniają osłów,że musi się koncern rozwijać,że w takim Denonie zdają sobie sprawę-...itd,dlatego to zacytowałem,bo w każdym liczącym się koncernie(żeby nie poszedł z torbami) pewnie mają takie podejście.

A ty to tak opisałeś,jak by w Denonie tylko tak myśleli-(bo akurat go posiadasz) a w innych nie-a te inne też są na rynku już po 20-40 lat.

Paniał.

Teraz zobacz jakie jest (pierdo..nie) czasem głupot,że te stare było lepsze,a te nowe jest do du..y.

Ty teraz twierdzisz że twój nowy jest lepszy,i można tak o wszystkim.

Rafał też zaraz może opisać-że jego model(bo stary-a wtedy to się robiło klamot żeby grał,a nie żeby go księgowy wycenił) jest lepszy-bo jest starszy. (z czasów dobrego montowania)

Więc pisanie czasem o klamotach(że te stare były lepsze) jest też trochę przegięciem.

Kiedyś był też model,niski,średni,wysoki-wersja clasic,wersjo komfort,wersja wypas itd.

, nie miał nowszej ani najnowszej ale " twierdzi " że to to samo .

Parawanik z kocyka-i porównamy. :)

Nie,nie chodzi mi że porównał stare z nowym-tylko

A mi dokładnie o to chodziło . Nie miał , nie porównywał a " wie " .

Tak samo jak " wie " że te droższe są gorsza a buja się w klamotach po 1000 - 1500zł .

Technologia poszła do przodu , ale jakość przeważnie nie .

Sprzęt gra coraz lepiej ale z trwałością gorzej .

PD 50 według mnie gra lepiej od pancerników ze złotych lat Pioneera jak PD-9700 czy PD 75 .

Czy będzie grał 24 lata jak one ?

Jestem pewny że nie dożyje połowy tego wieku .

Mniejsza z tym .

Kto miał zrozumieć , zrozumiał .

Nie pisze ze to to samo, tylko ze ta sama klasa czy sie to tobie podoba czy nie i sek w tym ze nie mozesz tego zniesc. Nigdzie tez nie napsalem ze jest lepszy od tego czy tamtego, sam mi to przybiles.

A dla nie zorientowanych w temacie:

5458a2555fa96eec857dcd3f8eb0f4b5_1.jpgc58165f117e853cbffa2b209610f62f3_1.jpg

?👈

Kolumny APS Aeon, sprzedarz nada i zakup DACa z XLR np: uzywany audiolab m-dac, DQ lub CDQ - w tym ostatnim wypadku rowniez cd moglbyc sprzedac i dolozyc otrzymana kwote do budzetu.

Inne rozwiazanie zostawic CD i zakup kolumn aktywnych Nubert Nupro A300- wbudwoany DAC, sterowanie z pilota.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A dla nie zorientowanych w temacie:

Dwa zupełnie inne wzmacniacze z podobnie ułożonymi trafami , radiatorami i kondensatorami .

Na PCB wystarczy zmienić jeden element żeby sprzęt grał zupełnie inaczej a tu końcówki są całkowicie inne .

Dziękuje wszystkim za wpisy do wątku i sugestie. Jak skompletuję całość to podzielę się wrażeniami wraz z całościową specyfikacją sprzętową.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.